tania75 02.03.04, 22:41 Proszę napiszcie mi jakie Wy macie w tym względzie doświadczenie lub wiedzę. jaka inseminacja jest skuteczniejsza przed czy po pęknięciu jajeczka?????? moj lekarz upiera się że po.. Sama nie wiem co robic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: intaaaga5 Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 02.03.04, 23:01 Nie wiem czy mam aż tak dobrą wiedzę-miałam już cztery inseminacje i wszystkie były przeprowadzone przed pęknięciem pęcherzyka bo takie bylo zdanie lekarzy,jednak żadna nie skończyła się pozytywnie,nie zaszłam w ciążę wiec sama nie wiem kiedy jest skuteczniejsza?Ale wiem że po pęknięciu pęcherzyka jest niewiele czasu aby plemniki mogly zapłodnić jajeczko-chętnie uslyszałałabym opinie kogos komu sie udalo......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tania Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? IP: *.visp.energis.pl 02.03.04, 23:28 No własnie, ja tez chciałabym usłyszec jakąś rade ale dziewczyny zauważyłam ostatnio to zdecydowanie wolą brać udział w bezsensownych sporach, kłótniach itp. niz pomagać i radzic innym. a może się boją że jeszcze jedna zajdzie w ciąże i będzie się chwalić...... Pozdrawiam Cię intaaaga! Ja mam za sobą dwie ins. jedna przed druga po. ale dopiero potem zrobiłam HSG i miałam straszne bóle, więc mogłam mieć mikro zrosty. Nie wiem czy HSG wystarczy czy nie potrzebna bedzie laparoskopia. teraz czekam na wynik trzeciej inseminacji również zrobionej po... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intaaaga5 Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 02.03.04, 23:57 Pozdrawiam i trzymam kciuki!!!!!!!!!Odezwij się jak będziesz coś wiedziała.PA Odpowiedz Link Zgłoś
femalespirit Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? 03.03.04, 10:10 Gość portalu: tania napisał(a): > No własnie, ja tez chciałabym usłyszec jakąś rade ale dziewczyny zauważyłam > ostatnio to zdecydowanie wolą brać udział w bezsensownych sporach, kłótniach > itp. niz pomagać i radzic innym. a może się boją że jeszcze jedna zajdzie w > ciąże i będzie się chwalić...... Jestes w bledzie - gdybys poczytala inne watki, to bys zauwazyla, ze (przynajmniej ja) piszemy co najmniej kilka odpowiedzi dziennie na tematy scisle dotyczace leczenia. Poza tym odpowiadamy wtedy, gdy cos wiemy na ten temat, wiec brak odpowiedzi nie oznacza braku zainteresowania, tylko tyle, ze nie mamy nic do powiedzenia na dany temat. Ale na ten akurat mam. Podobno przy slabych plemnikach (malo ruchliwych przede wszystkim) robi sie IUI po peknieciu pecherzykow. Przed moglyby nie dotrzec na miejsce na czas. Niemniej jednak istotne jest, by inseminacja odbyla sie jak najszybciej po peknieciu pecherzyka - do 12 godzin. A moment pekniecia trudno z cala pewnoscia ustalic. U mnie jak dotad taka IUI jednak bez powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 03.03.04, 22:46 Jak mozna ocenic kiedy pekł pęcherzyk. Gdy pojawiło sie ciałko żólte to znaczy, że pekł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TANIA Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? IP: *.visp.energis.pl 03.03.04, 22:50 NA USG WIDAC CIEMNY KSZTAŁT PĘCHERZYKA, LEKARZ MIERZY JEGO WIELKOŚC. A PO PĘKNIĘCIU JUŻ GO NIE MA JEST TYLKO TAKIE MIEJSCE NIERÓWNE PO NIM CZYLI CIAŁKO ŻÓŁTE. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra3 Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? 03.03.04, 08:28 Hmmmmmmmm, pytanie jest bradzo dobre i zgadzam się z poprzedniczką, że zamiast radzić nad tematami zwiazanymi z leczeniem, nasze koleżanki dyskutują o innych rzeczach. Myślę jednak że i takei dyskusje są niestety potrzebne. Wracając do czasu inseminacji. Mnie z kolei zrobiono ją dwuktornie w jednym cyklu, piwersza zaraz po podaniu pregnylu (?) a druga nazajutrz. Obie wiec były przed pęknięciem pęcherzyka. Pytaliśmy lekarza, dlaczego pierwsza inseminacja była tak wcześnie robiona (od podania pregnylu musi minąc ok. 34-36 h żeby cos pękło - czy nie tak, a moze się mylę) więc czy nie za wcześnie? Lekarz dął nam odpowiedź że wedle najnowszych badań najskuteczniejsza jest ta porcja nasienia która byłą podawana w tym samym dniu co pregnyl. Wyniku jeszcze nie znam. ALe na sukces lub porażkę składa się tyle czynników, że nie sposób jednoznacznei na jednym przypadku stiwerdzić - tak - to z powodu tego i tego... Pozdrawiam aleksandra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dotti Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 08:33 Jestem po 4 iui. Dwie pierwsze - przed pęknięciem, trzecie - przed i po, czwarte - tylko po. Na wyniki ostatniej czekam Odpowiedz Link Zgłoś
avia29 Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? 03.03.04, 09:21 Ja miałam 5 IUI-2 przed pęknięciem,2 podwójne czyli przed i po i ostatnią tylko po.Ostatnia była przeprowadzana w Novum gdzie doktor powiedział że przy słabym nasieniu nie ma sensu robić IUI przed pęknięciem pęcherzyka bo żołnierze po pierwsze nie dotrą a po drugie nawet jeśli dobiegną na miejsce to umrą zanim jajko pęknie.W W-wie IUI zrobili mi 36 godzin po podaniu Pregnylu.Co prawda i tak nie wyszło ale nasze chłopaki to naprawdę wyjatkowe cieniasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rojka Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? IP: *.setup.com.pl 03.03.04, 09:51 Witajcie,dziewczyny doskonale Was rozumiem wiem co czyjecie, wiem ile w Was nadzieji po każdym takim zabiegu, dlatego opisze wszystko dokładnie dla porównania jak to u każdej z was przebiegało. Ja jestem po dwóch IUI. Pierwsza robiona przed - nieudana. Druga robiona tak: 16dc, pęcherzyki 17mm i 17,5 mm, endo 9 mm. godz. 18.00 Pregnyl 1500j, 17 dc godz. 10.30 -IUI - przy pęcherzyku nie pękniętym 18 dc godz. 11.45 - IUI - przy pęcherzyku pęknietym. Przy IUI, ważne jest endo i czas . Po pęknięciu pęcherzyka IUI musi byc zrobione max w ciągu 3 godz, tylko skąd wiedzieć, kiedy pękł pęcherzyk IUI udana w Novum, dzięki dr Taszyckiej. Mam nadzieję, że troszkę pomogłam Jak macie pytania to piszcie. Pozdrawiam i życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intaaaga5 Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 03.03.04, 21:23 gość rojka:dziękuję że tak dokładnie opisałas przebieg swojej IUI ale mam małe pytanko:czy bylas stymulowana do zabiegu? I jak wygląda finansowo taka IUI?Czy płaciłas podwójnie???????????Mimo że miałam już 3 to nie miałam pojęcia że można to przeprowadzić w ten sposób i bardzo mnie to interesuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rojka Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? IP: *.setup.com.pl 05.03.04, 08:24 intaaaga5: byłam stymulowana CLO+Progynova21+Luteina (po inseminacji). Niesatety za każdą insem. musiałam płacić odzielnie. Przy podwójnej insem koszt to 1100 zł, bez leków i badań, za sam zabieg. A może opiszesz, jak u Ciebie przebiegała insem, bo mi się wydaje, że moje zabiegi to naprawdę standardowe procedury miały.Zresztą wszystko zależy od tego, jaki jest powód do robienia insem, inaczej to wygląda jak są słabe plemniki a inaczej jak inne wskazania. Ja miałam wrogość śluzu, a mąż miał dobre wyniki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intaaaga5 Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 05.03.04, 23:25 Dziękuję bardzo za cenne informacje!Tak myślałam że niestety płaci się podwójnie!!!!U mnie koszt inseminacji to 830zł-bez leków oczywiście więc podwójnie to już niezła suma!Do tego dochodzi za każdym razem stymulacja,ostatnio brałam CLO+Gonal F,Euthyrox(na przeciw ciała p.plemnikowe)i progesteron po inseminacji.Mąż ma słabe plemniki.Ostatnio całkowity koszt to prawie 2000zł-ale trudno nie mam wyjścia!!Obecnie jestem po laparo i w następnym cyklu zaczynam od nowa.Tym razem mam brać Menogon-we wtorek idę do gina więc dostane rozpis jak je dawkować.Zastanawia mnie tylko jedna rzecz-ja nie mam tak częstej kontroli przebiegu cyklu a po inseminacji wogóle nie miałam robionego usg żeby ocenić czy moje pęcherzyki pękly-dalsza część to poprostu oczekiwanie!!Może powinnam zwrócić na to uwagę mojemu gin.Mam wrażenie że oni troszkę mnie lekcewazą a nie muszę chyba mówić czym dla takich kobiet jak ja jest kolejne wzbudzanie nadziei i rozczarowanie..... Odpowiedz Link Zgłoś
tania75 Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? 03.03.04, 20:04 Dziewczyny dziękuję Wam za wszelkie informacje!! ja miałam 3IUI , pierwsza przed i plemniki super były i nic nie wyszło. Druga po ale plemniki były jak ślimaki i też nic.. a trzecia teraz i narazie nie mam wyników. ale była zrobiona po, tylko właśnie niewiem czy był sens jej robienia bo na USG byłam w piątek ,pęcherzyk był mały 12x14. dostałam na weekendzie 3 zastrzyki menogonu i tak wystartowało że o 17 w poniedziałek było już pęknięte! i wtedy lekarz zarządził inseminacje..??..a mnie sie wydaje ze to juz za późno było( A MOŻE KTÓRAŚ Z WAS WIE PO JAKIM CZASIE WCHŁANIA SIĘ PŁYN Z ZATOKI DOUGLASA PO PĘKNIĘCIU??? Bo płyn było widać. Pozdrawiam gorąco!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
2000p Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? 03.03.04, 22:53 Kochane moje przyszłe mamusie! Miałam inseminację trzy razy. Ten trzeci raz jeździłam codziennie obserwować roznący pęcherzyk, gdy był odpowiedni, a ze swoich pomiarów temperatury spodziewałam się owulacji za 2 dni, zrobiono mi inseminację, a skok temperatury był jakieś 48 godzin później. I.....to była ostatnia inseminacja cztery lata temu, bo zostałam wtedy mamusia, Boże jedyny jaką szczęśliwą. Temat niepłodności nigdy nie odejdzie u mnie w niepamięć i na zawsze będę utożsamiać sie z Wami, bo jestm jedną z Was. Buziaki, uda wam się TRZYMAM z całego serca, Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.analityk1 Re: INSEMINACJA PRZED CZY PO PĘKNIĘCIU? 06.03.04, 15:56 według mnie najlepszy efekt uzyska się od 6 godzin przed do 2-3 godzin po pęknięciu. Plemniki bowiem potrzebują jeszcze 6 godzin na dojrzewanie i dopiero zdolne są do zapłodnienia. Najlepiej byłoby w momencie peknięcia Warto wziąść pod uwagę, że jakoś to tak jest że owulacja u kobiety jest zazwyczaj o jednej godzinie u mnie np. pomiędzy 8 a 9 rano. Ale nie wiem jak na to pregnyl wpływa. W przypadku normalnego zapłodnienia większe szanse są przed owulacją niż po. Odpowiedz Link Zgłoś