Dodaj do ulubionych

badania przed ICSI

01.06.10, 18:30
Dziewczyny (i chłopacy, jeśli sąsmile)!

Jakie badania powinniśmy mieć zrobione przed ICSI? Na razie są moje hormonalne i wymaz szyjki (wszystko ok, na podstawie badania krwi podobno jajeczkuję) i męża spermiogram (niedobry, pisałam w innym wątku). zalecenie to ICSI. jakie jeszcze badania powinniśmy mieć?
Obserwuj wątek
    • pigulka1 Re: badania przed ICSI 01.06.10, 20:28
      Hej! My też się przygotowujemy do ICSI, przypuszczalny termin to okolice
      sierpnia. Na razie mam kilka monitorowanych cykli za pomocą usg (jajeczkowanie
      jest), doktor kazał mi zrobić cytologię i bezpośrednio przed zabiegiem stopień
      czystości, no i te wszystkie badania, które będą związane z samym zabiegiem, ale
      to już w trakcie tego najważniejszego cyklu. U męża na razie badanie nasienia
      (słabe robaczki, śpią i nie chcą się ruszać - to nasze główne wskazanie do
      ICSI). I to tylesmile Nie wiem, może trzeba coś jeszcze, ale nasz dr nie mówił nic
      więcej.
      • lady_groszek Re: badania przed ICSI 02.06.10, 13:08
        Hej pigułka!

no u nas też żołnierzyki śpią.
        czyli monitoring też? i cytologie. dobra. a posiewy jakieś się robi? i z nasienia?

my się jeszcze nie przygotowujemy, odhaczamy androloga/urologa, ponowny spermiogram i dopiero z tymi wynikami mamy iść na pierwszą wizytę do gina. wtedy pewnie dostanę skierowanie na moje badania, to może pójdę wcześniej i coś zrobię po drodze, żeby całość przyspieszyć.

jak tak liczyłam to u mnie najwcześniej w sierpniu albo i we wrześniu stymulacja...

trzymam kciuki za Was!
        • pigulka1 Re: badania przed ICSI 03.06.10, 05:28
          Hej!Monitoring cyklu miałam zrobiony u innego gina, zanim trafiłam do
          profesjonalnej kliniki, tak właściwie tylko po to, żeby się upewnić, że u mnie
          wszystko ok. Mąż po drodze odwiedził urologa, miał robiony posiew, ponieważ z
          objawów wynikało, że jest infekcja. Po wyniku z posiewu dostaliśmy leczenie
          p/bakteryjne, a potem po dłuższej przerwie znów badanie nasienia (morfologię),
          które nie przyniosło prawie żadnej poprawy żołnierzyków. A ta moja cytologia i
          stopień czystości to już wymóg jak jest decyzja o ivf albo icsi.
          My moglibyśmy zacząć już od teraz stymulację, ale w połowie czerwca wyjeżdżamy
          na wakacje i akurat wtedy wypadłyby wizyty kontrolne w klinice, więc dopiero pod
          koniec czerwca zaczynam antyki(jeden cykl), no a potem pod koniec lipca
          stymulacja. To prawie razem będziemy się starać...smile
          • lady_groszek Re: badania przed ICSI 03.06.10, 10:55
            super smile

my dziś mamy wizytę informacyjną w klinice, na razie taką ogólną, żeby się zapoznać z miejscem. ale mam nadzieję, że się przy okazji plan czasowy trochę lepiej wykrystalizuje smile
            • pigulka1 Re: badania przed ICSI 09.06.10, 09:48
              No i jak tam po wizycie, ustaliliście plan działania? smile
              • lady_groszek Re: badania przed ICSI 09.06.10, 10:36
                hej!

nie, jeszcze nie ma planu. na spotkaniu tyle że obejrzałam tę klinikę w środku, salę do punkcji, pokoje po narkozie, mikroskop itd. i lekarzy, opowiadali jak to wygląda podczas takiego mini-wykładu, mogliśmy się zorientować jakie wrażenie robią.

jeszcze trzy wizyty przed nami: drugie badanie męża, drugi raz androlog, drugi raz ginekolog-specjalista i wtedy dopiero ew. ruszymy. raczej nie spodziewam się, że nagle wyjdą mężowi rewelacyjne wyniki, ale co nagle to po diable smile

a u Was jak?
                • pigulka1 Re: badania przed ICSI 09.06.10, 13:51
                  Cześć!
                  My na razie stoimy w miejscu. W poniedziałek jedziemy na wakacyjny urlop na
                  tydzień. Kilka dni po urlopie powinnam mieć miesiączkę i wtedy ruszamy z
                  antykami, jeszcze wcześniej do piątego dnia cyklu mam się zjawić u gina. Więc z
                  całym leczeniem ruszamy pod koniec czerwca. No chyba, że wakacje okażą się
                  owocne smile ale na to już chyba specjalnie nie liczę, ze dużo już było takich
                  wakacyjnych prób smile
                  Pozdrawiamsmile
                  • lady_groszek Re: badania przed ICSI 10.06.10, 14:49
                    no, no, znamy to, "jedz na wakacje i wyluuuuuzuuuuujcie"

to odpocznijcie, zbierzcie sily i pisz, jak Wam idzie smile
                    • senvengardens Re: badania przed ICSI 12.06.10, 19:42
                      Mialam tzw hydrosonografie i transfer probny, ale ICSI nie bylo
                      robione w Polsce
                      • mysunia32 Re: badania przed ICSI 13.06.10, 18:13
                        Dobrze jest zrobić przed 1-szym ICSI badanie kariotypów.W razie gdy
                        wyjdą jakieś nieprawidłowości warto zastanowić się nad ICSI z pgd
                        czyli genetycznym badaniem zarodków.
                        Niektórzy lekarze nie zlecają tego badania, a wg mnie to błąd bo w
                        pzypadku nieprawidłości można wiele razy podchodzić do ICSI bez
                        powodzenia.
                        W przypadku złych wyników nasienia warto zrobić u faceta AZF i CTFR.
                        A reszta badań uzależniona jest od kliniki,zazwyczaj są to badania
                        na HIV,grupy krwi, HCV,HBS, czystość. Warto też zbadać czy nie ma
                        toxoplazmozy i czy z hormonami tarczycy jest ok ( pełny pakiet: TSH,
                        FT3,FT4, TPO,TG)
                        • pigulka1 Re: badania przed ICSI 24.06.10, 12:18
                          No jestem już po wakacjach, zdążyłam nawet się zameldować u gina, żeby ustalić
                          co i jak.... no i dalej czekam, bo w sierpniu mają nieczynne laboratorium(ach te
                          wakacje!!!) w czasie, gdy miała być stymulacja, więc musiałabym korzystać z
                          innego i koszt całej procedury byłby trochę większy. Gin poradził zaczekać
                          jeszcze miesiąc i z antykami ruszę pod koniec lipca, wtedy stymulacja ruszy pod
                          koniec sierpnia i ewentualnie cała reszta na początku września. Oczywiście jak
                          mi kazał poczekać miesiąc to łzy mi stanęły w oczach, bo już byłam zwarta i
                          gotowa do działania. Trudno, czekałam tyle, to poczekam jeszcze miesiąc....
                          • lady_groszek Re: badania przed ICSI 24.06.10, 16:13
                            pigułka, no to wcześniej nie wiedzieli, że będą na urlopie???
                            wkurzające!
                            ale też bym tak zdecydowała. to raptem jeden miesiąc.
                            trzymam kciuki niech szybko zleci!

u nas też na razie bez akcji, wszystko przed nami, za dwa tygodnie wizyta u gina, drugie wyniki męża i zobaczymy.
                            • pigulka1 Re: badania przed ICSI 25.06.10, 07:17
                              Z tym terminem to było tak, że się nie umawialiśmy konkretnie, że to będzie
                              sierpień, miałam po prostu wrócić po urlopie i pójść do gina. Moja wina też jest
                              w tym, bo nie przyszło mi do głowy zapytać o to, czy w wakacje u nich wszystko
                              idzie normalnym torem, lekarz też nie liczył dokładnie terminów, więc nie mam do
                              niego pretensji, że mi czegoś nie powiedział. On idzie na urlop w październiku,
                              więc mam nadzieję, że w tym wrześniu wszytko pójdzie ok.
                              Najgorsze jest takie czekanie i nicnierobienie sad
                              Pozdrawiamsmile
                              • lady_groszek Re: badania przed ICSI 25.06.10, 19:48
                                no w sumie moje obliczenia to też są tylko moje obliczenia... też mogą mi się urlopy wciąć w paradę.

ale bądźmu dobrej myśli!
                        • lady_groszek Re: badania przed ICSI 30.06.10, 16:46
                          no właśnie, dopiero doczytałam co te badania znaczą, ta hydrosonografia mi uświadamia, że jeszcze u mnie mogą coś znaleźć... o tych pozostałych na razie nic nie słyszałam, muszę dopytać co ta moja klinika bada przed.
    • editgb Re: badania przed ICSI 25.06.10, 08:35
      Witam! słyszałam, że przed ICSI powinno się wykonać oprócz tych
      badań, o których wszyscy piszą badanie chromatyny plemników (test
      SCSA) - niektórzy mówią, że to inna nazwa badania fragmentacji
      plemników - przeczytałam gdzieś, że jak były/są żylaki to
      obligatoryjne badanie!. Obraz chromatyny plemnikowej przedstawiony
      jest w % i tak: nasienie prawidłowe to 0%-15% ; obniżona płodnosć
      nasienia to 15% - 30 % i wysokie ryzyko bezpłodności > 30 %. Widzę w
      tym analogię, ponieważ koleżanka miała 8 i w klinice zaproponowali
      im IUI, które wykonali 6 razy bez powodzenia, a ICSI wyszło za
      pierwszym razem i dzisiaj ma bliźniaki smile drugiej mąż miał 20 i po
      ICSI mieli ciążę biochemiczną!, czyli warto to zrobić, żeby wiedzieć
      co i jak u Was? My w każdym bądź razie w lipcu szykujemy się na w/w
      badania oraz kariotypy i AZF, CTFR, hormonalne oraz podstawowe
      nasienia. Mąż ma kryptoteratozoospermię sad czyli 500tyś plemnikó do
      tego ze złą morfologią sad a wszystko przez cholerne! żylaki
      powrózka!!! zoperowane 3 miesiące temu, więc okaże się, czy zabieg
      coś dał!?
      • sofi75 Re: badania przed ICSI 25.06.10, 11:14

ja tam jestem zdania ze warto wykonywac takie badania, ktore wnosza
        cos do leczenia.

badanie chromatyny niczego nie wnosi.

Co Ci da informacja ze masz wynik 20, skoro plemnika o uszkodzonej
        chromatynie nie jestes w stanie rozpoznac przez mikroskop, a co za
        tym idzie - embriolog nigdy nie ma pewnosci czy plemnik uzyty w
        procedurze ICSI mial prawidlowa chromatyne czy nie.
        I co? Jak wyjdzie Ci 20 to co zrobisz? Nie podejdziesz do ICSI, bo
        moze skonczyc sie ciaza biochemiczna (tak jak u kolezanki)?
        Bzdura ... Plulabym sobie w brode ze nie sprobowalam.
        • lady_groszek Re: badania przed ICSI 25.06.10, 19:47
          sofi75 napisała:

>
          > ja tam jestem zdania ze warto wykonywac takie badania, ktore wnosza
          > cos do leczenia.
          >
          > badanie chromatyny niczego nie wnosi.

a to nie jest tak, że wtedy można tego IMSI spróbować? ja nie wiem dokładnie, tylko gocha chyba pisze na forum o IMSI i tak zrozumiałam.

sofi, a Twoim zdaniem które badania wnoszą i trzeba/warto zrobić?
    • lady_groszek Re: badania przed ICSI 06.07.10, 22:29
      dziewczyny, czy jest sens robić laparoskopię przed ICSI? tak na wszelki wypadek, żeby być 100% pewnym, że u mnie wszystko gra.

lekarz mówi, że zależy ode mnie - nie jest to konieczność, na USG wszystko wygląda dobrze. monitoring w planach. miałam raz jakąś dziwną akcję w brzuchu i byłam w szpitalu, ale nie było żadnej operacji, samo przeszło.

ktoś robił laparo w takich okolicznościach przyrody?
      • lady_groszek Re: badania przed ICSI 12.07.10, 19:34
        pigułka, jak u Ciebie?
        • pigulka1 Re: badania przed ICSI 13.07.10, 08:42
          U mnie na razie zastój,czekam na najbliższą @ - około 18-19 lipca i wtedy zacznę
          miesiąc z antykami. Męczy mnie to czekanie, ale czasu nie przeskoczę. Tylko
          coraz więcej obaw rodzi mi się w głowie, głównie jeśli chodzi o powodzenie całej
          operacji....A jak u Ciebie, są już jakieś decyzje co do badań i całej reszty?
          • lady_groszek Re: badania przed ICSI 13.07.10, 12:32
            hej!

no to jak u Ciebie już tabl., to to już akcja smile to już! super!

my mamy na razie termin u lekarza specjalisty od niepłodności, bo po kolejnych naszych wynikach jest jasna konieczność ICSI. ten lekarz też wykonywałby ICSI, więc co do histero i całej reszty to już on będzie podejmował decyzje. tak że czekam na koniec lipca na termin i zobaczymy co dalej smile

powodzenie... jest różne, nie mamy na to za bardzo wpływu, jak i przy naturalnym zachodzeniu. tak że myśl już o wózku i się stymuluj, jak Ci się wózek nie przyda tym razem, to następnym na pewno wink
            • pigulka1 Re: badania przed ICSI 12.08.10, 02:58
              Hej!
              Jak tam lady groszek, koniec lipca minął, jakieś działania?
              Ja byłam wczoraj, ruszyło się dalej - biorę dalej antyki do końca tygodnia,
              wczoraj dostałam zastrzyk z difereliny i mam plan podawania gonalu. Obserwacja i
              gruntowne badania od 31 sierpnia, i tak z naszych wspólnych obliczeń wynika że
              ok 10-14 września pobranie(w zależności jak się będę stymulować). Wczoraj
              pobrałam też krew na badania wirusologiczne, mąż również. I to na razie tyle smile
              • lady_groszek Re: badania przed ICSI 12.08.10, 11:15
                hej pigułka!

no to super, nic się nie przesunęło czyli? bardzo dobrze, trzymam już kciuki, żebyś się dobrze wyciszyła i potem stymulowała!

u nas deja vu - już były wyniki porobione, potwierdzone, że ICSI, badania w kierunki ICSI, ale lekarz (z tej samej kliniki) który docelowo będzie to ICSI robił stwierdził, że musi zrobić swoje i po swojemu i jest znów cykl diagnostyczny. Za tydzień ostatni raz krew i 30. sierpnia dopiero omówienie badań i ułożenie planu... czyli od października najwcześniej symulacja.

więc dobrze, że przynajmniej u Ciebie coś się dzieje! ja trzymam kciuki, a Ty łykaj tabletki i dawaj znać, co tam u Ciebie!
                • pigulka1 Re: badania przed ICSI 12.08.10, 13:30
                  No to oprócz kolejnego miesiąca czekania, masz jeszcze dodatkowe koszty.... Na
                  szczęście u mnie doktor zaakceptował moje wyniki z monitoringu owulacji od
                  poprzedniego lekarza, to nam dużo uprościło.
                  • lady_groszek Re: badania przed ICSI 12.08.10, 19:25
                    fakt. i jeszcze meza badania przeciez byly w miedzyczasie...
                    a nic nowego tam nie bedzie zapewne. nie zlicze, ile juz mialam testow na rozyczke...

ale troche to rozumiem, podejrzewam, ze jakbym byla lekarzem to tez bym najpierw chciala troche "poznac" pacjentke. tylko mi sie nie chce tyle tam jezdzic i marudze smile

jak u Ciebie? masz jakies objawy od zastrzyku?
                    • pigulka1 Re: badania przed ICSI 13.08.10, 15:07
                      Po zastrzyku właściwie nie czuję się jakoś specjalnie inaczej, ale odkąd
                      przyjmuję antykoncepcję, to bolą mnie piersi i czuję się jak przed miesiączką,
                      ale lekarz powiedział, że tak się czuje większość kobiet w pierwszych miesiącach
                      antykoncepcji, więc mam się nie przejmować. Podczas wizyty miałam zrobiony
                      stopień czystości, bałam się strasznie, bo już wiele razy był z tym problem i
                      "połknęłam" mnóstwo leków z tego powodu, ale jest ok. Teraz tylko czekam na
                      dalsze działania.
                      Doktor proponuje mi zwolnienie na czas stymulacji i tego całego monitoringu,
                      niezależnie od mojego samopoczucia. Chyba skorzystam, bo codziennie będę musiała
                      biegać do kliniki, a nie chcę prosić o łaskę i ciągle zwalniać się z pracy.
                      Chociaż, z drugiej strony, jak się pracuje, to głowa jest zajęta czym innym a
                      nie myśleniem o tej całej procedurze....
                      • lady_groszek Re: badania przed ICSI 16.08.10, 12:22
                        hej pigułka,

i kiedy zaczynasz stymulację? bo to już będzie jakoś koniec antyków? sama nie wiem, co bym zrobiła, czy będę chodziła do pracy. chyba szybciej czas wtedy zleci i mniej się człowiek stresuje - a pewnie to ma być cel zwolnienia. może zobaczysz sobie jeszcze, jak to organizacyjnie będzie wyglądać.

u mnie jeszcze tylko jedno pobranie krwi i wizyta na omówienie wyników i dalszych kroków, uff.
                        • pigulka1 Re: badania przed ICSI 17.08.10, 00:30
                          Hej!
                          Antyki już zakończyłam 14 sierpnia. Podczas wizyty, 11.08 dostałam dipherelinę i
                          dokładnie dwa tygodnie od tej daty, 25.08 rozpoczynam w domku przyjmowanie
                          gonalu. Warunkiem rozpoczęcia stymulacji jest pojawienie się miesiączki, więc
                          czekam z niecierpliwością.
                          A kiedy Twoja wizyta u lekarza? Będę trzymać kciuki, żeby wszystko poszło po
                          Twojej myśli....
                          • lady_groszek Re: badania przed ICSI 17.08.10, 12:51
                            hej! a jednak się jeszcze zupełnie nie orientuję w tym wszystkim. myślałam, ze kolejność to są antyki, zastrzyk di., gonadotropiny i że od zastrzyku to już jest symulacja smile tak czy inaczej, trzymam mocno kciuki, żeby Ci wszystko spokojnie i obficie w pęcherzyki przebiegało smile

mam 30.8. wizytę - tam dopiero omówienie wyników będzie i plan, co, kiedy i jak. mam nadzieję, że żadna choroba czy nieprawidłowość nagle nie wyskoczy, jak już będę plan z grubsza miała to będę zadowolona.
                            • pigulka1 Re: badania przed ICSI 17.08.10, 15:17
                              Ja z niecierpliwością czekałam na mój plan działania, teraz jak już sobie mogę
                              poukładać w kalendarzu i w głowie co i jak, to jestem chyba trochę
                              spokojniejsza..... choć z drugiej strony jest jakaś obawa przed kolejnymi
                              etapami, ale to chyba dlatego, że pierwszy raz w życiu podchodzę do tej
                              procedury (oby ostatni smile
                              A w jakiej klinice się diagnozujesz? My ostatnio z mężem rozmawialiśmy, że mamy
                              to szczęście, że w naszym mieście(Białystok) jest kilka znanych ośrodków, więc
                              odpadają nam koszty dojazdu i noclegów - zawsze to jakieś małe pocieszenie w
                              całym tym galimatiasie...smile
                              • lady_groszek Re: badania przed ICSI 18.08.10, 12:02
                                hej pigulka!

Białystok jest super i jako miasto, i pod względem klinik - trafiło Ci się bardzo dobrze smile my leczymy się w Niemczech. też odżywam, jak mam przynajmniej ze dwie, trzy pewne daty - jak to takie zawieszone i niepewne wszystko to ciężko na cokolwiek nastawić się. swoją drogą, coraz częściej chodzi mi po głowie, żeby odłożyć jeszcze trochę to iv, teraz właśnie pracy szukam i generalnie sporo do ogarnięcia mam. ale zobaczymy, na decyzję jeszcze trochę czasu mamy.

• lady_groszek Re: badania przed ICSI 30.08.10, 10:51
                                hej pigułka!!!

i co, i jak? jak się masz?
                                • pigulka1 Re: badania przed ICSI 30.08.10, 14:36
                                  Hej!
                                  Od kilku dni przyjmuję gonal. Sama nie wiem jak określić moje samopoczucie, bo nie jest źle, ale codziennie po południu czuję taki ścisk w okolicy jajników (zawsze tak miałam w trakcie owulacji, mam nadzieję, że to dobry objaw). W tym tygodniu zaczynam regularne wizyty u doktora, będziemy sprawdzać jak mi idzie produkcja jajeczek. Chyba się uspokoiłam i na razie nie denerwuję się całą dalszą procedurą- pewnie większy strach pojawi się jak zobaczę wyniki badań i będzie bliżej do pobrania i transferu. Oczywiście w głowie krąży tysiąc myśli, ale staram się zająć codziennymi sprawami, żeby nie zwariować.
                                  A jak u Ciebie? smile
                                  • lady_groszek Re: badania przed ICSI 30.08.10, 17:26
                                    no to, już sam środek akcji smile trzymam kciuki!!!

czasem mam silne bóle owulacyjne w normalnyn cyklu - czytałam, że to może być od tego, że pęcherzyk wyjątkowo opornie pęka, trochę krwawi itd., jednym słowem: dzieje się co powinno, tylko głupio, że boli wink może masz analogicznie? pewnie dlatego, że rośnie więcej pęcherzyków to odczuwasz. a możesz wziąć jakąś tabl. przeciwbólową?

ja właśnie byłam u lekarza i jestem w doskonałym humorze, bo było b. sympatycznie. w tym cyklu będzie na urlopie w dc, kiedy mogłabym zacząć się wyciszać (skąd my to znamy wink), więc jeśli jakimś cudem zgram się z jego grafikiem to mogę zacząć w tym cyklu, jeśli nie to w nast. ale zobaczymy - waham się jeszcze, czy nie odłożyć tego jeszcze mocniej, bo szukam pracy i w ogóle chyba dostałam cold feet!

a ile jeszcze dni gonalu Ci zostało? kiedy punkcja?
    • pigulka1 Re: badania przed ICSI 01.09.10, 07:02
      No to u Ciebie też przyspieszenie.... A doktor też człowiek,
      urlopować się musi - nic nie poradzimy na takie przeciwności losu,
      szkoda straconego miesiąca, bo w tej naszej walce ważny jest każdy
      dzień wink może się uda coś wykombinowac i zgrać terminy smile
      Ja jestem po wizycie, doktor zadowolony, pęcherzyki rosną, może w
      weekend, może w poniedziałek punkcja, bliżej się dowiem po kolejnej
      wizycie. Na razie mam drobny kroczek do przodu, więc jestem
      spokojna. Najważniejsze, że pęcherzyki są w odpowiednim rozmiarze i
      ilości!!!
      • lady_groszek Re: badania przed ICSI 02.09.10, 10:18
        akurat mi nawet pasuje takie opoznienie. trzymaj kciuki zebym prace szybko znalazla smile

fantastyczne wiesci u Ciebie! teraz chuchaj na pecherzyki! a ile to jest odpowiednia ilosc i rozmiar? kiedy nast. raz lekarza masz? ja Ci tu caly czas kibicuje!
    • lady_groszek Re: badania przed ICSI 02.09.10, 10:20
      a to doradz smile
      a najlepiej opowiedz, jak to u Was bylo smile Twoje dziecie juz duze?
      • pigulka1 Re: badania przed ICSI 02.09.10, 18:29
        U lekarza byłam dziś, jest 8pęcherzyków. Rosną tak jak trzeba, nastawiamy się na
        5.09 na punkcję, ale jutro będzie decyzja. smile

A Ty jak znajdziesz pracę to nie będzie to przeszkodą w okresie stymulacji,
        kiedy trzeba być do dyspozycji lekarza? Bo tak głupio od razu w nowej pracy
        zwalniać się ciągle na badania. Ale mimo wszystko, trzymam kciuki za nową pracę.
        smile
        • lady_groszek Re: badania przed ICSI 03.09.10, 09:53
          szukam czegoś na pół etatu, żeby mieć czas na wszystko. no i mimo pozytywnego nastawienia nie łudzę się, że znajdę ją tak szybko, żeby pokryło się ze stymulacją.

8 pęcherzyków, super!!!! a jak się czujesz? już skończyłaś zastrzyki?
          • pigulka1 Re: badania przed ICSI 03.09.10, 10:34
            Czuję się ociężała, brzuch mam taki trochę większy niż zwykle, czasem tak mnie
            ściska w dole, ale doktor mówi że to wszystko ok, że tak ma być bo jajniki mocno
            pracują. Wczoraj jeszcze miałam podany lek, dziś nie wiem - czekam na
            popołudniową wizytę. A w głowie mętlik - trochę strachu przed kolejnym krokiem,
            trochę radości, że jak na razie wszystko idzie dobrze, trochę nadziei na dalsze
            dni i trochę niepewności....smile
            Z pracą to masz rację, że zanim się znajdzie to pewnie trochę potrwa, więc w
            międzyczasie można działać. No to doganiaj mnie szybko smile
            • pigulka1 Re: badania przed ICSI 03.09.10, 15:07
              Przesunęło się trochę wszystko, bo doktor uważa, że trzeba jeszcze poczekać
              jeden dzień, więc pobranie mam w poniedziałek. Więc w weekend obiadek u mamusi
              mnie nie ominie smile
              • lady_groszek Re: badania przed ICSI 04.09.10, 17:23
                no super smile trzymam kciuki niech dalej rośnie! to miłego weekendu!
            • lady_groszek Re: badania przed ICSI 04.09.10, 17:29
              pigulka1 napisała:

> Czuję się ociężała, brzuch mam taki trochę większy niż zwykle, czasem tak mnie
              > ściska w dole, ale doktor mówi że to wszystko ok, że tak ma być bo jajniki mocn
              > o
              > pracują. Wczoraj jeszcze miałam podany lek, dziś nie wiem - czekam na
              > popołudniową wizytę.

no to dobrze smile dolegliwości brzmią dość znośnie smile a zastrzyki bolesne były, sama robiłaś?

A w głowie mętlik - trochę strachu przed kolejnym krokiem,
              > trochę radości, że jak na razie wszystko idzie dobrze, trochę nadziei na dalsze
              > dni i trochę niepewności....smile

wyobrażam sobie ten mętlik smile ale jednak fajna jest ta świadomość działania i że już kroki podjęte i coś się dzieje! teraz aby do przodu!!!

> Z pracą to masz rację, że zanim się znajdzie to pewnie trochę potrwa, więc w
              > międzyczasie można działać. No to doganiaj mnie szybko smile

och, jakbym chciała już doganiać wink ale po kolei, najpierw Ty, potem zaraz ja!
              • pigulka1 Re: badania przed ICSI 05.09.10, 07:47
                Dolegliwości są znośne, tylko brzuch mi urósł i trochę ciężko się dopiąć w
                spodniach - więc jak jestem w domu, to się nie dopinam, bo trochę cisną. Ale nie
                ma tragedii smile trzeba się przyzwyczajać do brzuszka, może się uda trochę
                przytyć w najbliższym czasie.
                Zastrzyki robiłam sama, da się wytrzymać, tylko przed pierwszym ukłuciem robiłam
                zamach ręką chyba z 10 razy, bo ciągle w ostatniej chwili się wycofywałam. Ale
                kolejne poszły trochę lepiej. Pan mąż nie podjął się próby robienia, wolał mnie
                obserwować zza zamkniętych drzwi. Bohater!
                Teraz dostałam osłaniający antybiotyk, od dziś na 5 dni. Jutro działamy!
                • lady_groszek Re: badania przed ICSI 05.09.10, 18:17
                  coś tak czuję, że mój też prezentuje ten typ bohaterstwa ;P

to już jutro!!! daj znać jak poszło!!!!
                  • pigulka1 Re: badania przed ICSI 07.09.10, 09:19
                    No to już pobranie komóreczek za mną. Bałam się strasznie tej całej procedury, ale poszło nieźle, zasnęłam i nic nie pamiętam smile Po zabiegu trochę bolał mnie brzuch, tak jak na @ - da się wytrzymać. Dziś i jutro odpoczywam, w czwartek prawdopodobnie transfersmile smile
                    Staram się zająć głowę i ręce, żeby nie myśleć - dziś będzie super obiad dla mężusia smile
                    • lady_groszek Re: badania przed ICSI 08.09.10, 11:09
                      brawo pigułka, brawo!!!!

dziś też dobry obiad? smile ach, jaka szkoda, że nie mieszkam w pobliżu, może bym się choć na deser załapała smile

jutro transfer? bez zmian wszystko? trzymaj się ciepło!
                      • pigulka1 Re: badania przed ICSI 08.09.10, 14:01
                        Hej!
                        Tak się złożyło, że jestem już po transferze. Ufffsmile chyba jeszcze nie dociera do mnie, że to już, że się wszytko wykonało i teraz to już naprawdę nie mam wpływu na nic. Nie czuję się jakoś inaczej, wszystko poszło tak szybko, że nie miałam czasu się za bardzo zastanawiać ani bać. Trzymaj kciuki. Może dobre myśli wszystkich, którzy mi dobrze życzą pomogą mi choć trochę!
                        • lady_groszek Re: badania przed ICSI 08.09.10, 18:13
                          jak szybko!!!! ale mnie zaskoczyłaś, ale pozytywnie oczywiście! trzymam teraz już mocno i nie puszczam, żeby wszystko było dobrze i jak trzeba! muszą pomóc te myśli, muszą!

to i dobrze, że tak z zaskoczenia, byłaś spokojniejsza i to na pewno tylko lepiej. długo teraz musisz czekać na test? a od czego to zależy, że już mogłaś mieć transfer i nie musiałaś czekać do jutra?

• pigulka1 Re: badania przed ICSI 09.09.10, 09:36
                            Hej!
                            Rozwinęły się tylko dwa zarodki, doktor uznał, że nie ma sensu hodować ich jeszcze jeden dzień, a tym bardziej do blastocysty. No i tym sposobem mam już dziś w brzuszku dwie kuleczki smile ach, nie, jest jeszcze jedna, bo zjadłam pączusia smile
                            Test za dwa tygodnie, a ja już odliczam dni smile i słucham co się tam u mnie dzieje smile
                            • pigulka1 Re: badania przed ICSI 10.09.10, 09:14
                              A ja tu tak gadam i gadam o sobie, a co u Ciebie, lady_groszek, startujesz już z leczeniem?
                              • lady_groszek Re: badania przed ICSI 10.09.10, 12:44
                                pigułka, i bardzo dobrze, bo teraz zajmujemy się Tobą! Jak tam pączki smile?

dwa zarodki, to cudnie, w mojej klinice też wszczepiają od razu dwa. nie miałaś hiperstymulacji, dobrze się czujesz? trzymaj się tam ciepło!

a u mnie na razie nic, bo muszę poczekać do następnego cyklu i następnej owulacji.
                                • pigulka1 Re: badania przed ICSI 10.09.10, 15:22
                                  Dziś pączka nie było sad trzeba się trochę ograniczać, żeby się nie roztyć smiletylko czasami pokusa zbyt silna.....
                                  Czuję się dobrze, hiperstymulacji nie było, więc teraz tylko czekanie........
                                  Ale widzę, że u Ciebie też czekanie, więc czekamy razem smile
                                  • lady_groszek Re: badania przed ICSI 13.09.10, 10:34
                                    strasznie mi się dłuży czekanie na Twój test smile
                                    ile jeszcze czekamy?
                                    • pigulka1 Re: badania przed ICSI 13.09.10, 11:30
                                      Oj a jak mi się dłuży!!!!! Testuję 22.09. A właśnie się dowiedziałam, że w pracy mamy świeżą ciężarną, u nas jest taki dziwny zbieg okoliczności, że nikt sam nie chodzi w ciąży, tylko zawsze parami, więc może to dobry znak? smile
                                      • lady_groszek Re: badania przed ICSI 13.09.10, 12:18
                                        zdecydowanie bardzo dobry! to tak jakbys kominiarza zobaczyla!
                                        no dobra, 10 dni jeszcze jakos wytrzymam wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka