Dodaj do ulubionych

HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie

08.03.04, 17:04
no i sie wydalosad! mam podwyzszona prolaktyne, zwykla jest 28.65 a z mtc
302!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bromergon.
ale to tylko poczatek moich zmartwiensad((
moj gin kazal brac 1 tabletke na noc, docelowo 2 tabletki dziennie.
powiedzial, ze prolaktyna nie jest przyczyna moich poronien, ze ona raczej
utrudnia zajscie w ciaze nic donoszenie.
a inny gin, ktory zajmuje sie leczeniem nieplodnosci i jest moim kolega kazal
zaczac od 1/4 tabletki na noc, albo maksymalnie 1/2, potem jak bede tolerowac
to zwiekszyc do jednej. ten kolega uwaza tez, ze wlasnie poznalam przyczyne
swoich niepowodzen!bo jego zdaniem prolaktyna moze prowadzic do poroniensad((((
kurde zwariowalam, napiszcie jak Wy sobie radzilyscie z tym problememsad
dzieki
Obserwuj wątek
    • maretina Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 08.03.04, 17:20
      i powiedzcie mi jak to jest mozliwe, ze z taka prolaktyna bylam dwa razy w
      ciazy?!
      • ami6 Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 08.03.04, 18:24
        Maretina, skoro ten cykl ciągniemy razem to ja się wtrącę, choć espertem od
        prolaktyny się nie czuje.
        Prolaktynę bada się dwa razy w ciągu cyklu: w 11-12dc i w 20-22dc.
        Ja w 21dc miałam 35 (norma do 18,5 ng/ml)- czyli za wysoka w II fazie.
        Biorę bromergon, 2x1/2 tabletki, ale niestety gin nie wpisał info do karty,
        więc w ten czwartek dowiem się czy biorę dobrze (ustnie kazał brać 2x1/2) a na
        kartce napisał 1x1/2. Po pierwszej 1/2 tabletce myślałam że umieram, drugą
        tolerowałam już dobrze. Nie kontrolowałam po tym braniu, więc nie wiem czy
        pomaga czy nie. Ale chyba nie, po @ przyszła choć pracowalismy jak gin kazałsad(
        Ja też poroniłam wcześnie i kto wie, może powodem była też za wysoka
        prolaktyna. Jak mówi mój gin, to nie matematyka i mało co jest do końca pewne.
    • Gość: iii Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie IP: *.acn.waw.pl 08.03.04, 18:26
      ja słyszałam tak jak ci mówił kolega : PRL moze być przyczyną poronień,ponieważ
      wływa na zmniejszenie wydzielania progesteronu -niewydolność ciałka żółtego
      zacznij na noc od 0,5 tabletki kiepsko się dzielą wink
      • maretina Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 08.03.04, 19:03
        dzieki ekspertki za pomocsmile)
        staram sie jakos "trzymac" na razie w pionie jestem tylko przy Was i na
        ramieniu mojego kochanego mezczyzny, ale poczatek dobrysmile
        powiedzcie mi prosze jak szybko prolaktyna wraca na "swoje miejsce" i nie
        wylazi przed szereg?smile
        dziekismile
        • Gość: iii Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie IP: *.acn.waw.pl 08.03.04, 19:41
          różnie bywa czasami skacze i trzba długo brać,zeby sie ustablilizowała6-12 m-cy
          czasami zachodzi się po m-cu i często trzeba brać bromergon czy inny lek przez
          pierwsze tyg ciąży
          jednak potem moze przy kolejnych ciążach znowu przeszkadzać i trzeba znowu ją
          trenować wink
          • maretina Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 08.03.04, 19:44
            ale ona jest podla!
            wiecie co? przed chwila sie poryczalam, bo rozmawialam z kolezankami, ktore sa
            w ciazy, ich jedynym problemem po zrobieniu testu bylo wybieranie imiom i,
            koloru scian, tapet, ciuszkow i zakup spodni na duzy brzuch.
            a ja kurcze jakas niedorobiona jestem chybasad
    • Gość: kasialu Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie IP: *.bielawy.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 19:48
      Mam przed sobą wyniki moich badań prolaktyny /w 21 d.c./ z normami i wyglądają
      one następująco:
      Kobiety przed menopauzą 1,9-25 ng/ml
      Ciąza I trym 3,2-25
      Ciąża II trym 13-43
      Ciąża III trym 13-166
      Ty napisałaś, ze norma to 18,5 - ja juz niczego nie rozumiem. Czy w różnych
      lab. podają rózne normy ? Przecież miedzy 18,5, a 25 jest różnica. Ja jestem
      załamana tym bo nigdy nie wiem, czy wyniki moich badań sa dobrze
      interpretowane ;o(
      • Gość: maretina Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.04, 20:13
        ja pisalam o prolaktynie 18.5? chyba, ze przez pomylke, ja mam 28.65, a norma w
        moim lab. to 24.1
        ja robilam w 3 dc badanie.
      • ami6 Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 08.03.04, 20:45
        to ja pisałam "norma 18,5"
        Przepisze teraz z papierka dokładniesmile
        Norma CGS (cokolwiek to znaczy)
        prolaktyna ECi 35.0 (mój wynik CGS)
        norma CGS dla kobiet (3.0-18.5) ng/ml
    • Gość: nawia 24 Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.04, 20:04
      maretinko napisz mi kiedy robilas te badania czy wysoka prolaktyne mozna
      rospoznac w 5 d.c. ja dopiero odbieram wyniki w srode ( ok 6 dni na nie czekam)
      ale jeseli masz wysoka prolaktyne to czy tabl.progesteronu nie wystarcza 2 dni
      po owulacji jezeli nie masz problemu z zajsciem.kurcze teraz dalas mi tez do
      myslenia z moimi wyniczkami.
      • Gość: maretina Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.04, 20:18
        nawio, ja oznaczalam prl w 3dc, bo inne badania musialam zrobic akurat tego
        dnia. gin powiedzial mi, ze moglabym zrobic je innego dnia.
        nie znam sie za bardzo na tym i nie wiem, co ma prl do progesteronu, tzn wiem
        tyle, ze moze powodowc jego niedobory, prl moze tez hamowc lh. ja mam odrobinke
        za niskie lh. podobno jak obniza prl, to lh wroci do normy. z tego co
        wyczytalam u ewyanalityk, stosunek fsh do lh czy jakos tak ponizej jednego
        swiadczy o niedomdze lutealnej. chyba ja mam zatem, ale to jest wtorne, bo
        pierwotna jest ta prl wysoka.
    • Gość: nawia 24 Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.04, 20:18
      mareinko znowu mam pytanie napisz mi kiedy nalezy robic ta prolaktyne mtc( z
      obciazeniem)jak ta zwykla wyjdzie zle.teraz mam kapletny dol u mnie tez cos
      moze szwankowac tylko najgorsze jest ze zaden lek nie pokieruje mna jesli
      chodzi o badania hormonow.ty chociasz wykrylas co jest nie tak ,a u mnie tylko
      niepewnosc bo nie wiem co szwankuje w moim organizmie.
      • Gość: maretina Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.04, 20:22
        prl z mtc robilam godzine po prl zwyklej. jak pobiora Ci krew na zwykla to
        musisz zjesc tabletke metoclopramid i po godzinie pobrac krew na badanie.
    • ewa.analityk1 Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 08.03.04, 20:45
      Trochę wyjasnienia. Jeżeli chce się zajśc w ciążę to prolaktyna powinna wynosić
      do 11!!! normy są ogólnie dla kobiet a nie starających się. Wyniki powyżej 11
      powinny klasyfikować się do badania prolaktyny z obciążeniem. Przekroczenie 10
      krotne początkowego wyniku po godzinie oznacza, że mamy do czynienia z
      hiperprolaktynemią czynnościową
      Jak działa podwyższona prolaktyna, bardzo paskudnie. Niby nic się nie dzieje,
      ale uszkadza pik LH i niby owulacja jest (albo nie mam jej) ale nie jest
      prawidłowa. Co gorsza na tym się nie kończy bo wpływa na progesteron i powoduje
      niewydolność ciałka żółtego (zatem możliwe jest poronienie).
      W trakcie sprzedawania testów owulacyjnych 80% przypadków w których test nie
      wykazywał owulacji spowodowanych było prolaktyną. Po bromergonie następowało
      wspaniałe zjawisko pojawiał się test owulacyjny pozytywny, a jeżeli pojawił się
      2 razy pod rząd wówczas była wspaniała owulacja i bardzo często ciąża.
      Sama też z tym walczyłam a testów sprzedałam około 1000 więc jakieś
      doświadcenie mam.
      Co do dawki spokojnie możesz brać 2 tabletki aczkolwiek ja posłuchałabym
      twojego kolegi.
      Nie wiem czy to zrozumiałe jak coś proszę pytać, bo ja juz tyle lat siedzę w
      bezpłodności że niektóre rzeczy wydają mi się oczywiste wink
    • mamagabi Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 09.03.04, 09:00
      Witaj maretino
      Od jakiegoś czasu śledze twoje losy i bardzo się ucieszyszyłam kiedy
      dowiedziałam się że jesteś w ciąży(zawsze się ciesz kied któraś z dziewczyn
      zachodzi w ciąże) a potem było mi przykro że ciąże tą straciłaś. Ja mam podobny
      problem, mam podwyższoną prolaktyne już około 2 lata. Pierwszy raz poszłam do
      lekarz kiedy zobaczyłam że mam po naciśnięciu jakiś płun w piesiach myślałam że
      to jakiś guz. Lekaż mie uspokoił powiedział co to jest i żebym pare miesięcy
      poczekała może samosię ureguluje, no to czekałam i za dwa miesiące zaszłam w
      ciąże niestety w 11 tygodniu poroniłam. W ciąży mówiłam lekażowi o mojej
      prolaktynie ale powiedział że skoro zaszłam w ciąże to wszystko jest w
      porządku. PO poronieniu znowu miałam mleko ale lekarz powiedział że organizm
      przygotował się do wykarmienia dziecka i to jest normalne, więc czekałam znowu
      no i po kilku miesiącach znowu byłam w ciąży ale tym razem nie cieszyłam się
      długo bo za dwa dni dostałam okres i nawet nie zdążyłam być u lekarza. Od tamtej
      pory nic. Dobrze że kilka miesięcy temu założyliśmy internet i znalazłam to
      forum i mogłam poczytać coś więcej na temat mojego problemu i że nie wystarczy
      czekać. Zapisałam się do ginekologa endokrynologa ale niestety musiałam
      zrezygnować z pierwszej wizyty bo dostałam za wcześnie @i teraz muszę czekać
      znowu 2 tygodnie. Mam już 6-cio letnią córeczke i z jej poczęciem też miałam
      problemy udało się po 2 latach staran dzięki braniu clo już w pierwszym cyklu.
      To dzięki temu że ona jest na swiecie lepiej znosze te wszystkie starania i
      niepowodzenia. Kiedy jej jeszcze nie było ryczałam za każdym razem kiedy
      dostawałam okres.
      Pozdrawiam cię serdecznie i mam nadzieje że teraz kiedy znasz już przyczyne to
      wszystko pójdzie jak z płatka.
      Asia
      • maretina Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 09.03.04, 09:09
        czyli jednak podwyzszona prl moze powodowac poronienia!
        dzis wzielam drugi raz bromergon, wczoraj 1/2 tabletki, dzis wzielam juz cala.
        czuje sie normalnie, zadnych zmian, przynajmniej na raziewink
        domyslam sie, ze jesli mialas laktacje, to Twoja prl musiala niezle zaszalec i
        niezle wywindowac. dowiedz sie koniecznie u endokrynologa ( najlepiej miec
        ginekologa endokrynologa)czy prl masz czynnosciowa czy inna. to ulatwi
        leczenie. wiem, ze jesli zajde w ciaze, to bede do 7tc brac male dawki
        bromergonu.
        wstretne jest to, ze lekarze nas nie uprzedzaja przed ciaza, czemu nikt nie
        chcial nic wiedziec o mojej prolaktynie przed ciazami? nawet po poronieniu?sad
        moj gin uwaza, ze prl przeszkadza zajsc, a nie donosic, u mnie jest chyba
        odwrotnie, zachodzilam latwiusienko, a jednak ronilam!
    • Gość: Marta Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie IP: 5.2.* / 212.157.1.* 09.03.04, 16:46
      naszła mnie jedna myśl. czy podwyższona prolaktyna nie ma związku ze stanem
      depresji? kiedyś badałam prolaktynę po bardzo złym wieczorze (płacz, stres,
      nerwy) i była olbrzymia. nie pamiętam co i jak bo było to 3 lata temu, ale mój
      lekarz patrząc na wyniki zapytał czy wszystko u mnie w porządku ze stanem
      emocjonalnym (zastanaWiał się też nad guzem przysadki). może nasza psychika ma
      wpływ na podwyższoną prolaktyne, czy czegoś czasem nie mylę? jeśli tak to może
      warto też pobierać terapię? nie wydaje mi sie to do końca bzdurą, gdyż każda z
      nas oczekujących ma w sobie sporo zachowań nadnaturalnych w kwestii psychiki?
      • Gość: inka Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.04, 17:20
        ja mam problemy z prolaktyna od roku. bardzo bardzo podwyzszona, no i podobne
        jak ty maretino problemy...najpierw z zajsciem a potem z utrzymaniem, dodam
        wszystko do bani. od jakiegos czasu biore bromergon. juz po pierwszym miesiacu
        brania (pol tabletki na noc) wszystko wrocilo do normy. wiec nie denerwuj sie
        bierz jak karze lekarz i wkrotce wszystko bedzie ok. z hormonami jest o tyle
        prosciej, ze naprawde da sie je kontrolowac. moj lekarz co prawda uprzedzil
        mnie ze poziom prolaktyny moze ale nie musi byc jedynym powodem moich
        problemow, ale fakt faktem, ze wysoka prl w niczym nie pomaga.
        co do stanow emocjonalnych, to wyczytalam ze wysoki poziom prl jest spowodowany
        b. czesto stresem i nerwowym trybem zycia. ja zaczelam miec problemy po b.
        trudnym etapie swojego zycia, wiec sie jakos sprawdza.
        tak wiec zazywaj bromergon, staraj sie byc dobrej mysli i nie denerwuj sie ...
        ja naprawde wierze, ze to pomoga.
        ps
        przynajmniej masz mezczzne, ktory cie w tym wspiera. ja walcze sama i bywa b.
        ciezko.
      • ewa.analityk1 Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 10.03.04, 14:21
        Prolaktyna jak najbardziej rośnie pod wpływem stresu. Może stąd te wszystkie
        opowieści o zajściach na urlopach kiedy mniej jesteśmy zestresowani i zmęczeni
      • ewa.analityk1 Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 10.03.04, 14:23
        jak najbardziej stres wpływa na prolaktynę. Stąd te wszystkie opowieści o
        cudownych zajściach na urlopie kiedy mniej stresu i zmęczenia
    • Gość: mongal Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 10.03.04, 11:58
      Hej Maretina, ja mialam taki sam problem ale u mnie hiperprolaktynemie lekarka
      wykryla duzo wczesniej tzn zanim jeszcze w ciąże zaszłam ale powiedziala mi tez
      ze ma ona wplyw zarówno na mozliwosc zajscia w ciąże jak i na jej donoszenie,
      poniewaz mając za wysoki poziom prolaktyny nasz organizm nie wytwarza tyle
      progesteronu ile jest potrzebne zarówno do wystąpienia owulacji jak i jesli
      owulacja nastąpi to do prawidlowego zagnieżdzenia sie zarodka w macicy i
      prawidlowego jego rozwoju. U mnie leczenie bylo 1/2 tabl Parlodelu dziennie -
      (to prawie to samo co Bromergon) no i dodatkowo od 16-25 d.c bralam Duphaston
      ktory pomagal org walczyc z niedoborem progesteronu spowodowanym za wys
      prolaktyną. Wczesniej leczona bylam tez innymi lekami ale one nie skutkowaly,
      to leczenie o ktorym pisze wyzej zaczela lekarka polecona przez kolezanke -
      b.db endokrynolog-ginekolog-poloznik - troche cierpliwosci i smutku mnie to
      kosztowalo no i rozczarowan ze @ przychodzila równiez ale na szczescie wszystko
      sie jakos ulozylo i teraz jestem w 10 tyg ciązy a Parlodel na obnizenie
      prolaktyny bralam do 6 tygodnia ciązy zeby nie wystapil nagly wzrost PRL i caly
      czas biore Duphaston 2x1 tabl, no i lekarka mowi ze wszystko jest jak należy i
      aby tak dalej, powodzenia smile
      • maretina Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 10.03.04, 12:20
        mongal, ale mnie pocieszylassmile
        dzieki serdeczne. ja mam o dziwo progen w normiesmile po owulacji mialam prawie
        19, a fazie folikularnej tez byl okwink
        mam nadzieje, ze ta prl szybko spadnie i nie bede miala juz przez nia klopotow.
        myslisz, ze moja ciaza biochemiczna ( takie cudo, kilka tygodni sie utrzymywala
        przy niskim beta hcg 245 max)mogla byc spowodowana wysoka prl?
        dziekiwink
    • limes1 Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 10.03.04, 13:51
      ja właśnie miałam hiperprolaktynemię - przy górnej normie 520 jednostek ja
      miałam ponad 1000! I to bez mtc. Lekarz pierwsze co, to zaczął właśnie od
      zbadania prolaktyny i się wykryło. Prolaktyna utrudnia zajście w ciążę - to
      naturalny środek antykoncepcyjny, a jej skoki mogą też spowodować poronienie -
      tak mi tłumaczył mój gin. Czyli tak: bromergonik musisz trochę pomęczyć, aż się
      PRL unormuje i wtedy do dzieła. Ja zaczynałam od ułamka tabletki, bo on jest
      paskudnie tolerowany. Docelowo brałam 2 piguły dziennie. I pomogło.
      Pozdrawiamy smile)
      • maretina Re: HIPERPROLAKTYNEMIA:(((((ekspertki pomozcie 10.03.04, 13:58
        ja zaczelam od 1/2 tabletki na noc, a rano wzielam juz cala, przezylam, troche
        spiaca chodzilamwink
        dzis juz ciut lepiej, jestem wolniejsza niz zwykle, ale wisi mi to, teraz
        skupiam sie na zbiciu tej PRL, obiecalam sobie, ze nie bede sie stresowac.
        uruchomilam luzik i jakos "ciagne"wink
        jak patrze na to co napisalas limes1, to moja PRL nie jest az tak wysoka.....
        moze szybko spadnie?
        ps. moj gin powiedzial, ze bromergon lepiej trzepie od gorzalkiwink))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka