Dodaj do ulubionych

laparoskopia?

07.07.10, 10:12
dziewczyny, czy jest sens robić laparoskopię przed ICSI? tak na wszelki wypadek, żeby być 100% pewnym, że u mnie wszystko gra?

lekarz mówi, że zależy ode mnie - nie jest to konieczność, na USG wszystko wygląda dobrze. a drożność jajowodów przy tej metodzie nie ma znaczenia. jeszcze monitoring owu jest w planach. wskazań z powodu przebytych stanó zapalnych w jamie brzusznej też nie ma - miałam raz jakąś dziwną akcję i byłam w szpitalu, ale nie było żadnej operacji, samo przeszło i nie wiadomo, czy to był stan zapalny czy nie.

ktoś robił laparo tylko jako upewnienie? i pokazała coś, jakieś nieprawidłowości?
Obserwuj wątek
    • rewolka404 Re: laparoskopia? 07.07.10, 10:20
      jesli planujesz ICSI to ja bym sobie darowala grzebanie w brzuchu. Nawet jesli
      masz endo to laparo nic nie zmieni, bo leczenie tego nie zwiekszy Twoich szans.
      Takie jest moje zdanie.
      • annajustyna Re: laparoskopia? 07.07.10, 10:35
        Mnie laapro wykazala endo i zrosty na jajnikach. Wszytsko zostalo naprawione, a
        teraz jest ok. Laparo to byla najlepsza decyzja mego zycia. Z tym ze moj maz ma
        idealne parametry nasienia, wiec ten problem byl wykluczony.
        • lady_groszek Re: laparoskopia? 07.07.10, 10:46
          a jakie miałaś wskazania, zeby ją wykonać?
          wszystko to podczas lapaso zostało usunięte?
          • annajustyna Re: laparoskopia? 07.07.10, 10:58
            Wskazanie bylo takie, ze nie mioglam od ponad 2 lat zajsc w ciaze.
            • lady_groszek Re: laparoskopia? 07.07.10, 11:35
              bez wcześniejszych badań na endo, zrosty, niedrożność?

podstaw by przypuszczać, że coś z tych chorób masz?
              • annajustyna Re: laparoskopia? 07.07.10, 12:52
                W zasadzie nie. Ale laparo (a wlasciwie hieterolaparoskopia, ktora mialam) byla
                najlepszym wyjsciem, bo jest i najprecyzyjniejsza i mozna dzieki niej najwiecej
                naprawic.
                • lady_groszek Re: laparoskopia? 07.07.10, 13:35
                  hm, no tak. też bym się w takiej sytuacji na laparoskopię raczej zdecydowała.

tylko jak u mnie trzeba zbadać samą macicę (bo skoro owu jest, a reszta przy ICSI nie ma znaczenia), nie ma żadnych podejrzeń żeby coś było nie tak, to histeroskopia będzie mniej inwazyjna i poza tym tak jak zrozumiałam rewolkę więcej wykaże.

tylko się teraz zastanawiam, czy histeroskopia, czy w ogóle dac spokój.
                  • annajustyna Re: laparoskopia? 07.07.10, 13:44
                    Jak nie mialas w przszlosci stanow zapalnych, a wg gina na USDG wszystko ok, to
                    moze faktycznie niepotrzebna?
                    • rewolka404 Re: laparoskopia? 07.07.10, 13:55
                      moim zdaniem laparoskopia jest zbedna a histero? Lekarze mowia, ze przed 1
                      programem na diagnostyczna to za szybko...z drogiej strony program tyle
                      kosztuje, ze lepiej sprawdzic czy wszystko jest ok z macica. Ja chcialam miec
                      przed histero, dr jakos mnie odwiodl od tego pomyslu a w trakcie stymulacji
                      pojawil sie polip i tak czeka mnie zabieg.
                      • lady_groszek Re: laparoskopia? 07.07.10, 15:24
                        dzięki dziewczyny za opinie!

nad histero się zastanawiam jeszcze, ale chyba też jednak zrezygnuję.
                        rewolka, a miałaś jakieś wskazania, żeby zrobić histero? endo, jakieś zrosty wcześniej czy polipy?
                        • rewolka404 Re: laparoskopia? 07.07.10, 16:37
                          lady_groszek napisała:
                          .
                          > rewolka, a miałaś jakieś wskazania, żeby zrobić histero? endo, jakieś zrosty wc
                          > ześniej czy polipy?

nie, niby nie. Choc z 2 czy 3 razy mialam opis, ze endometrium niejednorodne,
                          ale tak zawsze bylo ok, polipow tez nigdy nie mialam.
        • rewolka404 Re: laparoskopia? 07.07.10, 10:52
          annajustyna napisała:

> Mnie laapro wykazala endo i zrosty na jajnikach. Wszytsko zostalo naprawione, a
          > teraz jest ok.

Tylko jezeli ktos planuje ICSI zrosty poza macica nie maja znaczenia.
          • annajustyna Re: laparoskopia? 07.07.10, 10:59
            To fakt.
      • lady_groszek Re: laparoskopia? 07.07.10, 10:40
        nie mam endo, w ogóle póki co wszystko jak w zegarku, jedyny problem to wyniki męża. chodziłoby tylko o to, żeby potwierdzić, że u mnie na bank wszystko gra i tym samym zminimalizować ryzyko, że się ICSI nie powiedzie.

• rewolka404 Re: laparoskopia? 07.07.10, 10:45
          czy masz endo moze wykluczyc tylko badanie hist-pat. Myslalam, ze po to
          planujesz laparo. Moim zdaniem diagnostycznie lepiej zrobic histeroskopie.
        • annajustyna Re: laparoskopia? 07.07.10, 10:58
          Dopoki nie zrobilas laparo, to tak naprawde nie mozesz byc pewna, ze nie masz
          endo...
    • lady_groszek Re: laparoskopia? 07.07.10, 11:45
      ok, to zrosty w jajniku, niedrożność jajowodów - nieistotne

a co może wykluczyć laparo, co jest istotne z punktu widzenia ICSI?
      • rewolka404 Re: laparoskopia? 07.07.10, 11:50
        lady_groszek napisała:

> ok, to zrosty w jajniku, niedrożność jajowodów - nieistotne
        >
        > a co może wykluczyć laparo, co jest istotne z punktu widzenia ICSI?

moim zdaniem nic. Histero to co innego - ew. zrosty w macicy, polipy...
        • lady_groszek Re: laparoskopia? 07.07.10, 11:57
          rewolka, ale jajników histero nie bada?

są w ogóle możliwe zrosty w jajnikach czy jakaś inna choroba jajników, któa uniemożliwia ciążę przez ICSI?
          jako potwierdzenie występowania samej owulacji mam nadzieję monitoring i dobre poziomy hormonów wystarczą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka