roobaczek Re: cienkie endometrium 25.03.04, 08:52 uciekło mi - przepraszam dziewczyny może któraś zna jakieś sposoby na wzrodt endometrium - ja mam tylko 5 w czasie owulacji (no i tym sposobem mogę jeszcze długo próbować). Biorę duphaston ale może macie jakieś inne doświadczenia w tym zakresie - będę wdzięczna za pomoc. robaczek Odpowiedz Link Zgłoś
urbanchaos Re: cienkie endometrium 25.03.04, 09:41 jem migdały,orzechy laskowe,ryby pije czerwone wino są też środki farmakologiczne tylko nie pamiętam za bardzo nazwy Soyafem ? to słyszałam,ze sie poleca, a jest bez recepty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: cienkie endometrium IP: 195.245.213.* 25.03.04, 10:39 Mi lekarz przepisał Premarin od 5 do 10 dc i dzięki temu w dniu owulacji mam endometrium około 8mm. Poza tym sama biorę tabletki z wiesiołka. Najlepiej zapytaj lekarza, on sam powinien wiedziec co z tym zrobić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ikrol1 Re: cienkie endometrium 25.03.04, 12:45 Mozna wlaczyc niskie dawki estrogenow (np Estrofem, Progynova). To sa takie estrogeny ktore stosuje sie u kobiet po menopauzie(żeby złagodzić objawy braku estrogenów) oraz na pogrubienie endometrium jeśli jest ono zbyt cienkie. Podaje sie je na jakies 5-6 dni przed spodziewana owulacją. Sa to leki na receptę. Zapytaj o nie lekarza. Można też próbować stosować naturalne estrogeny które są np we wspomnianych w poprzednich postach orzechach czerwonym winie oraz soi, ale efekty nie sa oszalamiajace. A wiesiołek poprawia śluz. Możesz tez brać aspirynę. Ona nie pogrubia endometrium ale poprawia jego ukrwienie, więc jest wieksza szansa na implantacje. Pozdrawiam. Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bas Re: cienkie endometrium IP: *.aster.pl 25.03.04, 20:32 Witam Cię znów Roobaczek - potwierdzam ostatnią podpowiedź - Progynova to lek który przepisala mi gin z Novum na poprawienie kondycji endometrium. Zadziałało, bo w okresie okołoowulacyjnym edndometrium miałam 9,1 mm. Jakaś rewelacja to nie jest, ale wystarczająco. Mnie się nie udało wówczas, ale podjęłam rękawicę i próbuję znowu. Jakie teraz masz plany? Inseminacja? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta74 cienkie endometrium a ciąża IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 20:29 Szkoda, że wczesniej nie trafiłam na ten wątek. Ja też zawsze miałam cienkie endometrium (7 mm w okresie okołoowulacyjnym), ale lekarz nigdy nie zaproponował mi żadnego z leków, o których piszą dziewczyny. Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że to trzeba skorygować ! Ale wiecie co ? Wcześniej nie miałam jakoś problemów z zagnieżdżeniem się zarodka. Czy suplementacja progesteronowa też oddziałuje na grubość endometrium (Roobaczek bierze Duphaston) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
trops7 Re: cienkie endometrium 31.03.04, 21:20 ja też mam cieniutkie endom. w 3 dniu cyklu 3 mm w 13 - 9 mm a powinno byc 14mm. (to inf. udzielone mi przez gin).właśnie Duphaston ma wpłynąć na stn i pogrubienie endomet. ja go biorę 20- 25 d.c.w pon ide do gin. i zobaczymy jakie efekty napewno dam znać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś