Dodaj do ulubionych

pomóżcie dziewczyny :(((((

IP: *.acn.waw.pl 29.03.04, 19:13
od 8 mięsięcy leczę się hormonalnie. przez 7 miesięcy brałam leki i moje @
były regularne co 28 dni. Po odstawieniu tabletek wszystko jednak wróciło do
stanu przed leczeniem, tj. brak @. Początkowo nawet sie ucieszyłam, skrycie
liczyłam na fasolkesmile Po 5 dniach zrobiłam test i nic z tego sad Ostatnia @
była początkiem lutego, a od 2 tygodni bolą mnie bardzo brodawki. co to może
być? Do lekarza idę w przyszłym tygoniu ale może ktoś przeżył coś podobnego?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maretina Re: pomóżcie dziewczyny :((((( 29.03.04, 19:15
      jesli nie powtarzalas testu ciazowego to powtorz. jesli jestes pewna, ze to nie
      ciaza to do lekarza na wywolanie @ a potem badania.
      pozdrawiam
    • Gość: Aneta74 miewałam podobne problemy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 19:20
      Po odstawieniu tabletek mój cykl też wariował - zdarzyło się i tak, że nie
      miałam miesiączki aż trzy miesiące ! W moim przypadku wszystkiemu winne były
      (i są) hormony - w rezultacie brałam Luteinę na wywołanie okresu.
      Jeśli chodzi o bolesność piersi - to miewałam i to (a nawet wycieki płynu
      przypominającego siarę !)- znikało po kuracji hormonalnej, zazwyczaj dostawałam
      suplementację progesteronową.
      Ale może w Twoim przypadku jest to coś zupełnie innego - przypuszczam zresztą,
      że i tak nie obejdzie się bez analizy poziomu hormonów ...
      • Gość: Kika Re: miewałam podobne problemy IP: *.acn.waw.pl 29.03.04, 19:27
        Dzięki Wam dziewczyny za wsparcie. Mam jeszcze pytanko do Anety74. Z tego co
        napisałaś to chyba masz podobne problemy. Ja mam rozregulowane hormony. Mam
        niedobór progesteronu i podwyższoną prolaktynę. często też pojawiały się u mnie
        torbiele, które były wynikiem rozregulowanych hormonów. Jeżeli masz podobne
        problemy i jeżeli masz ochote o tym pogadać, to byloby super.
        • Gość: maretina Re: miewałam podobne problemy IP: *.ols.vectranet.pl 29.03.04, 19:31
          przepraszam, ze sie wtrace, ale moze Ci pomogesmile
          ja tez mialam podwyzszona prolaktyne. jej nadmiar uposledza cykl, blokuje
          wydzielanie progesteronu. latwo sie ja zbija, ale dlugo trzeba przyjmowac
          tabletki, aby znowu nie podskoczyla.
          musisz wykonac badanie prolaktyny zwyklej i z testem metaklopramidowym i wtedy
          w zaleznosci od stopnia podwyzszenia gin dobierze dawki lekow.
          to powinno uregulowac cykle.
          pozdrawiam
          • Gość: Kika Re: miewałam podobne problemy IP: *.acn.waw.pl 29.03.04, 19:38
            bardzo Ci dziękuję. to mnie pociesza co piszesz. boję sie jednak , ze lekarka
            może zastosować złe leczenie. 8 miesięcy temu moje hormony były dokładnie w
            taki samym stanie jak teraz. dostałam lek i nic sad(( w czasie brania leku
            musiałam uważać aby nie zajść w ciąże więc ten okres wypadł mi ze starań. Boję
            sie tracić kolejnych kilku miesięcy. sama nie wiem czy dalej chodzić do tej
            lekarki??? czy ją zmienić ????????
            • Gość: maretina Re: miewałam podobne problemy IP: *.ols.vectranet.pl 29.03.04, 19:44
              jesli gin wie o wysokiej prl i jej nie zbija, to ja bym go zmienila. musisz
              miec dobrego gina, bo masz problemy. nie wystarczy Ci byle jaki.
              z jakiego miasta jestes? moze popytasz na forum o bdobrych llekarzy ze swojego
              miasta?
              • Gość: kilka Re: miewałam podobne problemy IP: *.acn.waw.pl 29.03.04, 20:09
                Jestem z Warszawy. Koleżanka poleciła mi dr Katarzyne Lewicką. Przyjmuje na
                mokotowie i do niej chodziłam do tej pory.
        • ewa.analityk1 Re: miewałam podobne problemy 29.03.04, 19:43
          Niedobór progesteronu masz prawdopodobnie od prolaktyny. Jaki byłk poziom
          prolaktyny, jaką dawkę bromergonu brałaś, czy był badany poziom TSH lub
          stwierdzona hiperprolaktynemia
          • Gość: kika Re: miewałam podobne problemy IP: *.acn.waw.pl 29.03.04, 20:05
            to moje wyniki z lipca 2003 robione w 13 dniu cylku
            Progesteron ɘ,64 nmol/l
            TSH 3-cia generacja 0.956 ulU/ml
            FT 3 2.66 pg/ml
            FT 4 1.31 ng/dl
            FSH 9.74 mlU/ml
            LH 17.4 mlU/ml
            Testosteron ə.73 nmol/l
            kolejne badanie robiłam w 23 dniu cylku i wyniki
            FSH 7,63 mlU/ml
            LH 19,1 mlU/ml
            Progesteron ɘ.64 nmol/l
            Estradiol 260 pmol/l
            Prolaktyna 422 mlU/l
            • ewa.analityk1 Re: miewałam podobne problemy 30.03.04, 18:49
              Prolaktyna jest za wysoka, zrób test z obciążeniemi i podlecz ją a mam
              nadzieję, że wszystko wróci do normy
        • Gość: Aneta74 rozregulowane hormony - do Kiki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.03.04, 17:32
          Ja "od zawsze" mam rozregulowane hormony - kiedyś nawet lekarz prowadzący
          powiedział (oglądając moje świeżutkie analizy), że mój organizm pracuje jak
          u pani w wieku menopauzalnym (!)
          Na bezowulacyjne cykle brałam zestaw Bromergon (na obniżenie prolaktyny) +
          Clostilbegyt (na pobudzenie jajników) - wtedy właśnie miewałam te bolesne
          piersi. Owulacja pojawiła się dopiero po zwiększeniu dawki Clostilbegytu
          (do 3 tabletek dziennie), ale nie obyło się bez skutków ubocznych: dostałam
          uporczywych plamień, które nie chciały za nic ustąpić po leczeniu
          farmakologicznym. Dopiero środek antykoncepcyjny wyregulował mi cykl - teraz
          wreszcie mogę go odstawić i pojawił się nowy kłopot ... brak miesiączki
          (bynajmniej nie z powodu ciąży).
          A co u Ciebie z tymi hormonami - jakie zlecono Ci aktualnie leczenie ?
        • Gość: Aneta74 jeszcze do Kiki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.03.04, 17:38
          A propos lekarzy: ja też jestem z W-wy (no, prawie z W-wy) i wiesz co ?
          Zamierzam wybrać się do naprawdę dobrego gina-endokrynologa (mam już nawet
          namiary na jednego), bo tych problemów hormonalnych zwykły gin to mi chyba nie
          rozwiąże. Nie mam zamiaru tracić więcej czasu na łykanie kolejnych tabletek.
          Jak będę już po wizycie (zamierzam iść w przeciągu kilku najbliższych dni) -
          to napiszę Ci, jakie mam zalecenia i ewentualnie polecę lekarza.
          Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: Kika Re: do Aneta74 IP: *.acn.waw.pl 30.03.04, 21:23
            ja przez pół roku brałam progynove. ten lek mial uregulowac mi hormony ale jak
            go odstawilam to wszystko wróciło do normy, czyli brak @. dzisaj bylam u nowego
            lekarza do którego mialam isc w przyszlym tygoniu ale byla luka bylam
            dzis.ogladnela stare wyniki , zrobila mi usg. powiedziala, ze nie podoba sie
            jej ilosc pecherzyków ale chce jeszcze raz zrobic usg pomiędzy 7 a 11 dniem
            cyklu. musze zrobić badania, tj. insulina, DHEA i jeszcze jedno ale nie moge
            sie doczytać. kazała też zrobić badanie nasienia u męża. jak mu powiedziałam to
            trochę sie zdziwił ale pójdzie. troche mnie zdziwiło ze nie zaleciła nowych
            badań hormonów?????? napisze cos wiecej jutro . dzieki wielkie za informacje.
            Zyczę Ci wszystkiego naj naj i mam nadziję , że będziemy w kontakcie. pozdrawiam
            • Gość: Aneta74 Kika !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.03.04, 21:29
              Właśnie się zapisałam do gin-endokrynologa (podobno jakaś straszna sława :
              z-ca ordynatora szpitala na Czerniakowskiej), ale wizytę mam dopiero 15.04,
              bo wcześniej nie dało rady.
              Jeśli chodzi o badanie nasienia - mój Małżonek robił na Żelaznej i nawet sobie
              chwalił (cena ok. 60 zł.)
              A Twoja lekarka nie dała Ci nic na wywołanie miesiączki ? Pytam, bo mam ten
              sam problem.
          • Gość: Kika do Aneta 74 IP: *.acn.waw.pl 30.03.04, 21:26
            przepraszam za styl w moim liście i literówki ale bardzo sie spieszyłam i tak
            wypdało
    • Gość: Kika do Ewy analityk IP: *.acn.waw.pl 30.03.04, 21:27
      dzieki za informacje o wynikach. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka