Dodaj do ulubionych

Inseminacja, prośba o komentarz

14.10.10, 22:58
wiem, że trochę na forum już o tym było, ale że nie doszukałam się sytuacji podobnej do naszej, to piszę - z ciekawości co o tym sądzicie
jesteśmy z mężem rok po ślubie (ja 28, on 30 lat), ale od samego początku wiedziałam, że mąż nie może mieć dzieci (wada wrodzona, nie będe się rozpisywać) - akceptuję tę sytuację, bo bardzo go kocham, i chcę mieć z nim rodzinę. on zaś jest szcześliwy, bo jestem pierwsza kobietą, która to zaakceptowała. zdecydowaliśmy się na inseminację spermą dawcy.
u mnie na razie wszystko w porzadku. mialam badania jajników, endometrium ok, hormony w miare ok (prolaktyna czasem skakala przez stres, ale teraz mam wyjatkowo fajny okres w zyciu, ktory spokojnie beztsresowym moglabym nazwac). teraz na wszelki wypadek zrobilam badania krwi, czekam na wyniki hormonów i przeciwciał tarczycy, ale poprzednie badania nie wskazywaly na nic niepokojacego, wiec jestem raczej dobrej mysli.

pytanie jednak, na jaka "wersje" inseminacji sie zdecydowac? ide w przyszlym tygodniu do lekarza, na bank go o to wypytam, ale same wiecie jak to z lekarzami bywa...wole coś wiedziec wiecej wczesniej, no i pomyslalam, ze moze tu znajdzie sie jakas zyczliwa dusza smile

zdaje sobie sprawe z tego, ze IUI ma 20% skutecznosci, wiec nie licze na sukces za 1 razem...ale czy lepiej brac cos na stymulacje owulacji? czy lepiej bez?
na co zwrocic uwage przy doborze dawcy? a konkretniej, parametrow nasienia...

czy któras z Was byla w podobnej sytacji? dzieki wielkie za kilka slow...nie mam za bardzo z kim o tym pogadac...
pozdrawiam, i z gory dziekuje za wsparcie!
Obserwuj wątek
    • zuzka787 Re: Inseminacja, prośba o komentarz 15.10.10, 10:14
      Witaj
      To czy będzie stymulacja czy na cyklu naturalnym zadecyduje lekarz.Ja miałam 2 iui na cyklu naturalnym.
      Dawcę wybierasz razem z lekarzem na wizycie.Podajesz konkretne wymogi odnośnie wyglądu dawcy,tzn.wzrost,kolor oczu,kolor włosów,czasem wykształcenie.Zapewne wszystko jest zależne od kliniki i lekarza prowadzącego.Co do parametrów nasienia dawcy to nie wiem niestety czy jest możliwość sprawdzenia.Pewnie to też jest zależne od kliniki.
      Myślę,że jesteśmy w podobnej sytuacji.Mój mąż po wszystkich badaniach również się okazuje,że na ciąże drogą naturalną nie ma szans.Ja też korzystam z banku nasienia.W której klinice będzie iui ?

Pozdrawiam i trzymam kciuki za udany zabieg wink
      • green-koala111 Re: Inseminacja, prośba o komentarz 16.10.10, 21:08
        Podpowiem Ci troszeczke .Tak z własnego doświadczenia. Ja mialam 3 IUI nieudane. 4 udana ,ale po stymulacji clostiberytem czy jakos tak sie to nazywa.A jezeli chodzi o dawce, to oprócz cech , to zwróć uwage na współczynnik MOT . Nie wiem dokładnie o czym mowi,ale im wyzszy tym lepiej. U mnie chyba bylo 15 .Jakbede mogla Ci w czymś pomóc to pisz śmiało
        • storks Re: Inseminacja, prośba o komentarz 19.10.10, 13:10
          dzieki dziewczyny, odpisalam Wam na priv smile
          pozdrawiam
          K
    • pelikan00 Re: Inseminacja, prośba o komentarz 19.10.10, 18:34
      ja ci napisze tylko tak, ze mimo ze ze mna jest wszystko ok, to inseminacje bez stymulacji sie nie udawaly, dopiero stymulacja clo pomogla wink takze moze warto sprobowac choc troche pomoc naturze u ciebie. choc z drugiej strony jestescie jeszcze bardzo mlodzi, wiec cykl ewentualnie stracony nie jest przekladany na uciekajace miesiace i cykle wiec moglabys sprobowac jednego, badz 2 podejsc na cyklu naturalnym, choc to naprawde zmniejsza szanse. oczywiscie i takie aid sie udaja.
      zycze powodzenia!!!
      • storks Re: Inseminacja, prośba o komentarz 20.10.10, 13:52
        dzieki! no wlasnie tak sie ku temu sklaniam, choc oczywiscie ostateczna decyzje podejmiemy po rozmowie z lekarzem.

mozesz mi napisac, kiedy ta stymulacja sie zaczyna? troche nas czeka teraz podrozy, musze to wszystko jakos zaplanowac smile

no i czy po stymulacji mialas ciaze mnoga?
        pozdrawiam serdecznie!!
        • pelikan00 Re: Inseminacja, prośba o komentarz 20.10.10, 16:28
          stymulacja bylo CLO od 5 do 9 dc po jednej tabletce. potem monitoring rosnacego "jajeczka", w odpowiednim momencie pregnyl na jego pekniecie i inseminacja.
          ciaza pojedyncza. choc byly 2 pecherzyki. widac jeden nie byl gotowy do zaplodnienia, drugi za to biega , krzyczy i kloci sie z nami smile i jest nasza miloscia najwieksza!!!
          zycze wam powodzenia!!!! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka