Dodaj do ulubionych

Oligoasthenozoospermia - wyniki

26.10.10, 18:11
Cześć,

Odebraliśmy wyniki badania nasienia i przed wizytą u lekarza wklepaliśmy diagnozę w przeglądarkę... Rezultaty trochę nas przeraziły - może ktoś wie coś więcej na temat tej przypadłości - czy w ogóle są jakieś szanse na poprawę jakości nasienia?
Podaję szczegóły wyniku:
Ruch postępowy szybki - 0,0%
Ruch postępowy wolny - 4,3%
Ruch niepostępowy - 15,1%
Nieruchome - 80,6%
Liczba plemników - 13,9 mln

Lepkość +
Wygląd, Kolor, Zapach - Prawidłowe
Aglutynacja -
pH - 7,5

Czy możemy się jakoś pocieszyć? Ktoś miał może takie lub podobne wyniki?

Pozdrawiamy
Ania i Robert
Obserwuj wątek
    • 19kasia Re: Oligoasthenozoospermia - wyniki 26.10.10, 18:30
      Myślę, że są szanse, choć pewnie zależy jaka jest przyczyna. Czasem wystarczy leczenie farmakologiczne. Nie jest najgorzej, ale lepiej zasięgnąć opinii lekarza. Szczerze mówiąc bardzo chciałabym, żeby w naszych wynikach pojawiły się takie liczby. Jeśli nawet leczenie nie pomoże, to raczej macie szansę na inseminację - mnie ratuje tylko in-vitro sad
      • kortero Re: Oligoasthenozoospermia - wyniki 26.10.10, 18:56
        My jesteśmy przerażeni. To nasze pierwsze badanie, mieliśmy nadzieje że wszytko będzie ok.
        Dzięki za pozytywne słowa. Życzymy Wam powodzenia.
        • 19kasia Re: Oligoasthenozoospermia - wyniki 26.10.10, 19:14
          Znam to uczucie, towarzyszy mi od miesiąca, kiedy to odebraliśmy nasze wyniki. Teraz jesteśmy na etapie kolejnych badań zleconych przez lekarza, ale już na pierwszej wizycie powiedział nam, że jedyną szansa jest in-vitro (o którym wcześniej słyszałam tylko w telewizji) lub nasienie dawcy. Na Waszym miejscu szybko skontaktowałabym się z dobrym lekarzem, bo moim zdaniem Wasz przypadek nie jest stracony. Życzę powodzenia i trzymam kciuki - oby Wam się udało!
    • lady_groszek Re: Oligoasthenozoospermia - wyniki 26.10.10, 20:18
      nie ma morfologii zrobionej, a bez niej nie wiadomo, czy te plemniki, ktore sie ruszaja sa dobrej budowy.

ruch szybki i postepowy razem powinny dawac 25%, ale skoro sa ogolnie jakies ruszajace sie to jest dobrze.

badania nasienia sie zazwyczaj robi przynajmniej dwa w odstepie 12 tyg. bo plodnosc meska ogolnie bardzo sie waha, jeden dzien jest taki wynik a nastepnego moze byc calkiem inny. mozna albo czekac spokojnie na drugi wynik albo w miedzyczasie robic dalsze badania - usg jader, hormony, krew. tu bym na pewno powtorzyla badanie nawet juz od razu, bo ta morfologia to jest wazne badanie...
    • sofi75 a morfologia? 27.10.10, 08:57
    • aurita Re: Oligoasthenozoospermia - wyniki 27.10.10, 10:52
      Wasze wyniki sa do powtorzenia, ale wygladaja zle.
      Nie wiem czemu dziewczyny zastanawiaja sie nad morfologia: nawet jezeli te 4,3 procent ma dobra morfologie to jest ich i tak bardzo malo.
      Ale jakies sa: latwo zapewne nie bedzie ale ISCI moze pomoc
    • kirysekpstry Re: Oligoasthenozoospermia - wyniki 03.11.10, 22:50
      Witam,
      ruch faktycznie trochę kiepski.

Jeśli chodzi o liczbę plemników to jeśli podana przez Was liczba jest to liczba w mln/ml - to nie jest dramatycznie... ale trochę gorzej jeśli jest to liczba w mln na ejakulat...

Zanim zdecydujecie się na ICSI czy inne dość ostateczne metody, najpierw spróbujcie poprawić sytuację - zmianą trybu życia, suplementami diety dla mężczyzn, a jeśli to nie pomoże to leczeniem. Parę wskazówek jest tutaj: badanie-nasienia.pl/pl/pytania-pacjentow-odpowiedzi-ekspertow/fag-badanie-nasienia/fag-zle-wyniki-badania-nasienia-co-robic/

Poza tym drugie badanie nasienia by nie zaszkodziło, aby sprawdzić czy to pierwsze było prawidłowo wykonane.

Morfologia faktycznie w przypadku takiego wyniku ma znaczenie trochę drugorzędowe.

Jeśli chcecie poczytać więcej i się więcej dowiedzieć to polecam portal:
      www.badanie-nasienia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka