Dodaj do ulubionych

clo - przestymulowanie

27.12.10, 20:14
Brałam clo od 5-9 d.c. 1 tabletkę. Pęcherzyk urósł ale nie pęknął - albo pęknie w najbliższym czasie ( lekarz powiedział że mało prawdopodobne) albo zrobi się torbiel.
Zastanawiam się czy któraś z was miała torbiel po stymulacji clo i co wtedy zalecał lekarz - czy dalszą stymulację clo, zmniejszenie dawki clo czy też może jeszcze coś innego. Jutro idę do swojej gin i się wszystkiego dowiem ale ciekawa jestem jak to było u was. Wszelkie informacje mi się przydadzą. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • daisy_2810 Re: clo - przestymulowanie 27.12.10, 20:26
      U mnie było tak: brałam clo 1 tabletke od 5-9dc. Pęcherzyki były 3 jeden w prawym jajniku i dwa w lewym. Wszystko wyglądało super... do czasu. Ginka nie zaleciła kolejnego monitoringu ani nie dała też nic na pęknięcie, więc wymusiłam wizytę u niej. I gdy poszłam za drugim razem, okazało się, że mam 12 pęcherzyków!!!! 8 w lewym jajniku a 4 w prawym i największy 35mm. Natychmiast dostałam L4 i przykaz całkowitego leżenia. Brzuch bolał niemiłosiernie. Kazała mi brac duphaston od 20dc więc brałam. Wreszcie okazało się, że pęcherzyki się wchłonęły czyli duphek pomógł. No i oczywiście całkowity zakaz clo od następnego cyklu. Teraz nie biorę nic. Ani duphka ani clo. I pamiętaj że nie piszę tego żeby cię nastraszyć tylko opisuję swój przypadek smile A że gin też mnie tak potraktował jak potraktował, to też pewnie taki był efekt jaki był smile Co nie oznacza, że u ciebie się nie uda smile
    • karioka88 Re: clo - przestymulowanie 28.12.10, 10:26
      Zasugeruj lekarzowi branie coś na pękanie pęcherzyków. Np. ovitrelle lub pregnyl.
      Ja osobiście miałam podany zastrzyk z ovitrelle.
    • bajaderka.one Re: clo - przestymulowanie 28.12.10, 11:28
      Ja miałam 6 cm torbiel po Clostilbegycie.
      Lekarz kazał odstawić - widac mój organizm źle reaguje na ten lek.
      Na szczęście u mnie torbiel sama pękła w 14 dc.
    • bajaderka.one Re: Jak tam po wizycie? 29.12.10, 12:08
      • justyna9926 Re: Jak tam po wizycie? 31.12.10, 15:22
        Lekarka powiedziała abym zaczekała do miesiączki i w 1 fazie cyklu zrobiła usg i z wynikiem mam iść do niej. Niezależnie od tego czy ten pęcherzyk pęł czy nie to i tak dostanę skierowanie na laparoskopię ( mam torbiel w prawym jajniku którą trzeba usunąć).
        • daisy_2810 Re: Jak tam po wizycie? 31.12.10, 17:32
          Ojej Justyna od jednej torbieli od razu na laparo??? Przecież to jest operacja, przy tym może zdarzyć się wszystko. Ja miałam torbiel na prawym jajniku 5,5x6cm i lekarz powiedział, że najpierw antybiotyki a potem laparo w ostateczności. Zrobił antybiogram i torbieli pozbyłam się w 2 tygodnie. Fakt faktem brałam antybiotyki i żarłam tam tez jakieś osłonowe i cuda inne ale po torbieli nie ma śladu i operacja mnie ominęła. Ja osobiście skonsultowałabym to jeszcze. A jaką dużą masz tą torbiel?
          • daisy_2810 Re: Jak tam po wizycie? 31.12.10, 17:34
            Dodam jeszcze, że poprzedni cykl też miałam z clo i też zrobiły mi się torbiele, największa miała 3,5 cm i lekarka zbiła mi je duphastonem. I torbieli nie ma. Bierzesz duphaston?? Przeraża mnie myśl poddawania się operacji mając tylko jedną torbiel. Ja osobiście bym się nie zgodziła i poszukała bardziej kompetentnego lekarza.
            • annajustyna Re: Jak tam po wizycie? 31.12.10, 17:48
              A ja bym przede wszystkim nie chodzila do lekarza bez USG! To podstawowe wyposazenie gabinetu w XXI wieku!!!
              • justyna9926 Re: Jak tam po wizycie? 01.01.11, 09:04
                Moja torbiel w prawym jajniku ma wielkość 35x29mm i jest to najprawdopodobniej torbiel skórzasta. Takiej torbieli nie da rady usunąć za pomocą środków farmakologicznych.
                Kontaktowałam się nawet z profesorem od laparoskopii ze szpitala ginekologicznego i też powiedział że trzeba to wyciąć. Będę jeszcze na konsultacji przed zabiegiem to wtedy dopytam się czy na pewno musi być laparoskopia. Druga sprawa to jeszcze taka że podczas laparoskopii podejrzą moje jajniki i jeśli będzie taka potrzeba to je "nadpalą".
                Mam pco i nie mam wogóle owulacji.
                Jeśli chodzi o lekarza bez usg to u mnie tylko na prywatnych wizytach ginekolodzy mają we własnych gabinetach sprzęt usg a na takie wizyty nie mam niestety pieniędzy.
                Byłam u kilku ginekologów w sprawie tej torbieli aby skonsultować decyzje o laparoskopii i 1 kazał nie wycinać torbieli a 3 innych było za laparo + 2 specjalistów którzy robili usg też sugerowali laparo.
                • annajustyna Re: Jak tam po wizycie? 01.01.11, 12:26
                  Laparo przy PCO na pewno nie zaszkodzi - bedziesz wiedziala, na czym stoisz, a i naparwid mozna przy okazji naprawde duzo. Choc to zabieg operacyjny pod narkoza, to nic sie nie boj! Bedzie dobrze. A ze panstwowe gabinety nie maja USG, to naprawde, no...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka