Dodaj do ulubionych

Azoospermia

21.01.11, 18:37
Witajcie... właśnie dzis odebrałam wyniki mojego męża i okazało się ze w jego nasieniu brak plemników czyli teoretycznie nie możemy mieć dzieci... Czy ktoś z Was orientuje się może co dalej z tym robić , czy sa jakiekolwiek metody leczenia żeby jednak móc zostać rodzicem ??
Jeśli posiadacie jakiekolwiek pomoce informcje, kontakty do specjalistów bardzo PROSZE O POMOC... Pozdrawiam Dominika
Obserwuj wątek
    • adetka Re: Azoospermia 21.01.11, 21:06
      współczuję, znam to uczucie, na początek to trzeba badanie powtórzyć, a później zrobić diagnostykę - więcej badań aby poznać przyczynę, specjalista pokieruje, popytaj o namiary na androloga ze swojego miasta, nie załamuj się tak na starcie, 1 wynik to jeszcze nie wyrok, choć tak czujesz i tak się wydaje.
    • asiauniwerek Re: Azoospermia 21.01.11, 22:09
      Witam Cię erdecznie, cóż wyniki są nienajlepsze, powiem ci na moim przykładzie. mój mąż ma 8 mln plemników, lekarz dziś stwierdził, że kwalifikujemy się pod invitro, cieżko mi powiedzieć czy z azospermią jest kwalifikacja pod invitro.
    • asiauniwerek Re: Azoospermia 21.01.11, 22:36
      www.poradnikzdrowie.pl/seks/problemy-z-seksem/azospermia-co-takiego_36784.html jest parę ciekawych informacji.
    • thursday.next Re: Azoospermia 21.01.11, 23:04
      przykro mi bardzo, że musicie przez to przechodzić sad
      na pocieszenie powiem Ci od razu że mój mąż ma azoospermie i mamy 20 miesięcznego synka, jednak droga nie jest łatwa. W każdym razie to że jest jakaś w ogóle droga była jedyną myślą która utrzymywałam mnie w jako takim stanie gdy my otrzymaliśmy taki wynik.
      W skrócie - przy braku plemników w nasieniu sprawdza się obecnosc plemnikow w jądrach i najądrzach, jeśli są pobiera się plemniki z jąder i wykorzystuje do ivf. (Nie)stety in vitro to jedyna szansa na dziecko, poza oczywiście adopcją, skorzystaniem z nasienia dawcy itd. - ale takich możliwości nie ma co od razu rozważać. Przede wszystkim idźcie do dobrego specjalisty, a tych w PL nie jest zbyt dużo, ale wierz mi na złych szkoda czasu, nerwów, pieniedzy. Pamietam, że jak otrzymałam tą informacje czułam się jakby ktoś mnie walnął obuchem w łeb, dla pocieszenia powiem Ci, że teraz kiedy mamy synka coraz mniej już pamiętam te chwile.
      • doniawawa79 Re: Azoospermia 22.01.11, 10:13
        Bardzo Wam dziękuję za ciepłe słowa, których teraz naprawdę nam potrzeba... Ciesze się że dzieki Waszym słowom nie tracę nadzei na to że jednak los i do nas się usmiechnie... Musimy walczyć i napewno będziemy bo przecież niema nic piekniejszego na świecie niż uśmiech dziecka... smile
        • thursday.next Re: Azoospermia 22.01.11, 11:20
          no nie ma smile
          a jesteś z Warszawy? Bo tak troche po nicku domniemuje.. jeśli tak to polecam Ci dr W z novum, to zdecydowanie najlepszy wybór w naszym wypadku, umówcie sie do niego i działajcie, powodzenia!
          A gdybyś chciała pogadać o tym problemie to zapraszam na:
          www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=8&t=73433&start=1200
          tam wszystkie dziewczyny przez to przeszły i są nieocenioną kopalnią wiedzy i pomocy.
        • karolalbn28 Re: Azoospermia 28.05.15, 12:30
          do Doniawawa79:
          właśnie dzisiaj odebraliśmy z mężem wyniki - brak plemników. Na badaniu jest napisane żeby powtórzyć za 4-6tygodni. To będą najdłuższe tygodnie w moim życiu tym bardziej, że z mężem już od ponad 2 lat próbujemy mieć dzidziusia. W końcu namówiłam męża na badanie, które niestety wyszło jak wyszło... Mam cichą nadzieję, że powtórka okaże się bardziej optymistyczna, z drugiej strony rozum mi podpowiada, że te 2 lata bezskutecznych prób są mocno związane z wynikiem. Proszę Cię o informację ... czy Tobie się udało, pomimo diagnozy??
    • maciusia30 Re: Azoospermia 05.02.11, 21:43
      moj maz mial stwierdzona zoospermię i azoospermie grozila mu punkcja jader bral jakies bezsnesowne witaminy nic nie pomoglo a i dodam ze plemnikow mniej niz 1mln doszlo do in vitro mielismy 10 zarodkow jeden obumarl jeden wszczepiony osiem nadal sie mrozi!!!
      nie udalo się!!ale po 4 miesiacach zaszlam NATURALNIE!!!!!!!!! MAJAC PRZY OKAZJI PCO!!!
      • miracle2015 Re: Azoospermia 28.05.15, 17:37
        Mój M przy pierwszym badaniu nasienia mial stwierdzony brak plemnikow. Na szczescie zrobil drugie badanie po jakims czasie, po ktorym stwierdzono niewielką ilość dobrych plemników, bo zaledwie kilka procent, ale jednak! smile
        Zakupiliśmy FertilMan w tabletkach-nie jest to tani środek ale nam chyba pomógl, po jakimś czasie zrobiliśmy kolejne badani i wynik na prawdę sie poprawił, także myslę ze warto!
        Poza tym zaczelismy zdrowo się odzywiać plus bieganie, rowerki, szybkie spacery. W lipcu kolejny transfer i jestem pełna nadziei!
        Życzę powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka