Dodaj do ulubionych

kiedy hsg?

27.04.04, 20:07
hej dziewczynki!
napiszcie w którym dniu cyklu najlepiej zrobić hsg?
Obserwuj wątek
    • Gość: evi Re: kiedy hsg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 20:09
      HSG robi się między 8-12 dniem cyklu. Istnieją oczywiście wyjatki (np. długi
      ale regularny cykl, kiedy owulacja jest później niz w ok 14 dnia)ale o tym
      musisz porozmawiać z lekarzem
    • barbara79 Re: kiedy hsg? 27.04.04, 20:17
      dziękuję za szybką odpowiedź
      mam jeden jajowód zupełnie bez szans a drugi to mała nadzieja więc będą mi
      robić hsg a potem może operacja na otwortym brzuchu (miałam tydzień temu
      laparo) wczoraj się dowiedziałam jakie były wyniki i jestem załamana tym że
      może ngdy nie będę miała dzidziusia sad((((( nic tylko się ciąć, moje największe
      marzenie może się nigdy nie spełnić, chyba umrę
      • Gość: evi Re: kiedy hsg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 21:04
        Nie martw się na zapas!
        Nie wiem tylko po co to hsg, skoro miałaś laparo. Przy tym zabiegu można
        zlikwidować zrosty i parę innych rzeczy, które uniemożliwiaja zajście.
        Napisz mi co jest z tymi Twoimi jajowodami, może wymyslimy razem jakieś wyjście
        awaryjne
    • barbara79 Re: kiedy hsg? 28.04.04, 13:04
      dzięki evi
      więc tak:
      miałam laparo , wlali kontrast ale nie byli pewni czy z lewej strony przepłynął
      i chcą to spradzić na rentgenie, bo zauważyli że tam jest ledwo widoczny jajnik
      jakaś poświata, ja się nie znam za dobrze na tym, podobno wszystko jest
      pozarastane zrostami. A prawy jajowód jest zupełnie zrośniety tymi zrostami i
      nie ma tam wcale przepływu. nie udało im się tego udrożnić więc lekarz
      uświadomił mnie że nic juz z nim nie zrobią. Ten drugi może będa operować,
      jeśli jest poskręcany to go "odkręcą" , będą operacyjnie te zrosty likwidować
      (widocznie są takie poważne), bo nie ma innego wyjścia, dlatego jest im
      potrzebne zdjęcie rtg. i przy okazji wyprostują mi tyłozgięcie macicy. To
      wszystko mnie przeraża bo może operacja nic nie pomoże, a wtedy to juz nie wiem
      co zrobię. Jestem tak zdołowana jak nigdy.
      • Gość: Rafal Re: kiedy hsg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 17:22
        Gdzie sie leczysz???
        Jak Ci wyprostuja to tylozgiecie? Takich operacji sie nie robi od lat
        piecdziesiatych, bo sa bez sensu. Co ma to dac?
        Co Ci beda sprawdzac na rentgenie, jajnik?

Ale nie trac nadziei, jak nie zwyczajnie, to w IVF sie uda.
        Tyle, ze moze w innym szpitalu.

R.
      • Gość: evi Re: kiedy hsg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 18:17
        Naprawdę podejrzana sprawa z tą laparoskopią!
        Przy tym zabiegu mozna likwidować zrosty! Nie rozumiem dlaczego chociaż
        troszeczke nie ruszyli tego przy zabiegu?
        Ja mam na odwrót-miesiąc temu robione hsg, za 2 tyg laparo, które ma
        zlikwidować właśnie zrosty w lewym jajowodzie.
        Więc cos tu jest nie tak.
        Może skonsultuj sie z innym lekarzem?
    • Gość: barbara79 Re: kiedy hsg? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 22:14
      wydaje mi się że niektóre zrosty zlikwidowali ale innych juz im sie nie udało
      bo są za duże, wiecie nie wiem dokładnie bo jak tego słuchałam to tylko w
      głowie miałam jedną myśl - koniec ze mną. hsg nie jest zbyt inwazyjne więc mogą
      mi to zrobić, a jeśli chodzi o operacje to muszę dokładnie się dowiedzieć o co
      chodzi, ale dopiero jak przejdą "czarne chmury". może tam jest cos gorszego i
      dlatego zrobią tą operację a lekarz nie chciał mnie tak szybko o tym
      informować? ooo niiieee!!!
    • Gość: evi Re: kiedy hsg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 22:33
      Głowa do góry!
      Znalazłam na forum na bocianku info o ziołach na niepłodność!Pomogły
      dziewczynom ze zrostami. Jak chcesz to wyszykam ten przepis i Ci prześlę!
    • Gość: evi Re: kiedy hsg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 22:56
      Na razie przesyłam link: www.nasz-bocian.pl/modules.php?
      name=Forums&file=viewtopic&t=16509
    • Gość: evi Re: kiedy hsg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 22:58
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=16509
    • barbara79 Re: kiedy hsg? 28.04.04, 23:06
      dzięki zaraz wchodzę
    • barbara79 Re: kiedy hsg? 28.04.04, 23:20
      EWI DZIĘKI TOBIE WIDZĘ PROMYK SŁOŃCA !!!!!!! smile
      JUTRO IDE DO APTEKI
    • lidek0 Re: kiedy hsg? 29.04.04, 08:39
      Badanie HSG może dac odpowiedź napytanie czy zorsty to zrosty a nie np.
      przegroda. Mnie kilku lekarzy mówiło, że mam zarosty a po HSG okazło się, że to
      przegroda i to nie do usunięcia. Z usuwaniem zrostów też trzeba bardzo uważać.
      Na pocieszenie powiem Wam, że sama zaciążyłam i mam dziś wspaniałego trzylatka
      pozrawiam
    • barbara79 Re: kiedy hsg? 29.04.04, 09:07
      no właśnie, wydaje mi się także że ja tam mam jakąś przegrodę. napisz jak ci
      się udało zaciążyć i co zrobiłaś z tymi zrostami i przegrodami?
      • lidek0 Re: kiedy hsg? 29.04.04, 09:44
        Przegrody nie mozna było usunąć, bo endometrium mogłoby się nie wygoić na tyle,
        że mógłby się zagnieździć zarodek. Mogłabym zostac okaleczona na całe życie,
        ale z przegrodami to jest tak, że każdy przypadek jest inny. mnie udalo się
        trafic na lekarke, która miała w swojej praktyce ciąże w macicach z
        przegrodami, więc ja czułam sie bezpiecznie. Miałam stymulowane cykle, ale nic
        z tego nie wyszło. I na zasadzie odbicia jak tylko przestałam brac leki
        zaciążyłam. Ciąża przebiegała prawidłowo, nie brałam żadnych leków na
        rozciągnięcie macicy, tylko Duphaston. Swoje lekarkę w warszawie mogę polecić.
        pozdrawiam i jak maszjakies pytania pisz.
      • Gość: Rafal Nie tedy droga do sukcesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 14:55
        Basiu, nie odbierz mnie zle i nie gniewaj sie, ze sie wtracam, ale musisz sie
        dowiedziec na wstepie, co u Ciebie podejrzewaja, bo inaczej nie bedziesz w
        stanie wspoluczestniczyc w leczeniu - a jestes jego podmiotem, nie przedmiotem.

To nie jest obojetne, czy masz przegrode macicy, czy zrosty - i gdzie te
        zrosty: w macicy, a jajowodach, w miednicy mniejszej (czyli kolo ujsc jajowodow
        i kolo jajnikow), czy tylozgieta macice itd. Kazda z tych rzeczy leczy sie
        inaczej (a tylozgiecia nie leczy wcale).

Na forum nie znajdziesz odpowiedzi na pytanie, czy masz przegrode w macicy albo
        zrosty w jajowodach, najwyzej podpowiedz, ze jesli to i to masz, to moznaby to
        i to zrobic. Chocby zacytuj rozpoznanie z karty informacyjnej. Inaczej narasta
        szum informacyjny. Chyba, ze zartujesz (bo stwierdzenie "wydaje mi się także że
        ja tam mam jakąś przegrodę" na powazne nie wyglada).
        • Gość: evi Re: Nie tedy droga do sukcesu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.04, 19:42
          Jeżeli chcesz kupic te ziólka to raczej zajrzyj do apteki ziołowej!
          To zawsze krok do przodu!
    • barbara79 Re: kiedy hsg? 30.04.04, 09:51
      ziółka juz kupiłam i wypijałam 1 porcję, ale są paskudne, można je chociaż
      pocukrować?

Rafał to mój wypis może coś zrozumiesz:
      LAPAROSCOPIA EXPLORATIVA. ADHESIONES MULTIPLICES PELVIS MINORIS.
      CHROMOPERTUBATIO OVIDUCTI SIN-POSITIVA. CHROMOPERTUBATIO OCIDUCTI DEX-NEGATIVA.

Potem rozmawiałam z lekarzem i powiedział mi, że wszędzie mam dużo zrostów, ale
      nie pamiętam czy mówił dokładnie gdzie, ale na pewno w jajowodach, jajeczko nie
      ma żadnych szans na przejście przez jamę otrzewnej bo jest cała w zrostach ale
      coś tam zobaczyli z lewej strony, a prawa strona jest cała w tych zrostach i z
      nie byli w stanie nic zrobić. niestety nie pamiętam czy mówił też o maciciy. a
      jeśli chcodzi o tyłozgięcie, to mozna je operacyjnie zrobić ale nie jest to
      konieczne.
      • Gość: evi Re: kiedy hsg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 21:18
        Barbaro!
        Trzymam kciuki za Ciebie-bądź dobrej mysli i nie zamartwiaj się na zapas-nie
        dostałaś przeciez czerwonej kartki-bezpłodna a to juz coś! - Ja zawsze tak
        mysle, że może być gorzej!
        Jeszcze raz głowa do góry!!!
      • Gość: Rafal Re: kiedy hsg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 12:31
        Sorry, ze z poslizgiem ,nie bylo mnie przy kompie. Do rzeczy: nie ma sie z
        czego cieszyc, ale nie jest tez najgorzej. Jak sie uda ta operacja teraz, to
        moze zajdziesz w ciaze "o wlasnych silach", jak nie, to masz pelne szanse na
        IVF. Rozpoznanie znaczy, ze masz rozlegle zrosty w miednicy mniejszej i
        niedrozny prawy jajowod. Taka konfiguracja jest czesta np. po operacji wyrostka
        robaczkowego. Lewy drozny. "Chromopertubatio" znaczy, ze byla sprawdzona
        droznosc jajowodow. Operacja moze spowodowac uwolnienie wszystkich lub czesci
        zrostow, plastyka ujsc brzusznych prawego jajowodu moze go udroznic. Niestety
        zrosty maja tendencje do nawracania, czyli o ciaze nalezy sie starac szybko, na
        pewno po operacji sprawdzic,czy masz owulacje, jak nie - sprobowac jakiejs
        stymulacji. Jesli chcesz dowiedziec sie o ewentualne zrosty albo przegrode w
        macicy, pogadaj z lekarzem o histeroskopii. Po pierwsze, w HSG male zrosty nie
        wychodza, po drugie, w histreroskopii mozna je uwolnic. Ale to na wyrost. Jak
        nie wyjdzie, to beda wskazania do IVF i wtedy sie powinno powiesc. Glowa do
        gory, wypytuj dokladnie lekarzy, nawet jak sie pala sie do rozmow. To Twoje
        swiete prawo, by wiedziec, co sie dzieje z twoim cialem. Milej soboty! R.
        • Gość: barbara79 Re: kiedy hsg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 13:25
          Rafał dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.
          napisz mi proszę "szybko" tzn. jak szybko po operacji mamy z mężem działać?
          1 miesiąc 2 miesiące?
          • Gość: Rafal Re: kiedy hsg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 13:31
            Wtedy, kiedy podpowie Ci to Twoje cialo. Zwykle po operacji brzusznej wraca sie
            do pelni sil po 3-4 tygodniach. Czyli gdzies po tym czasie, ale bez kalendarza
            i zegarka w reku smile
    • barbara79 Re: kiedy hsg? 03.05.04, 13:27
      jeszcze raz dziękuję smile
    • barbara79 Re: kiedy hsg? 03.05.04, 13:40
      Rafał, czy możesz napisać jak będzie wyglądać ta operacja? pocięty brzuch,
      narkoza, itp. ?
    • Gość: dobry duszek Re: kiedy hsg? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.04, 00:33
      z pewnych powodów podciągam wątekwink))) dobry duszek
    • barbara79 Re: kiedy hsg? 05.05.04, 16:07
      CZY PRZED TĄ OPERACJĄ MAM SZANSE NA CIĄŻE? CZY JEST SENS SIĘ STARAĆ PO @?
      DZISIAJ 1 D.C. sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka