Dodaj do ulubionych

Ciąża po Sono - Hsg

23.03.11, 11:42
Witam,
dziewczyny, czy wiecie jak to jest z ciążą po HSG. Miałam wykonane Hsg w 8 dniu cyklu, zastanawiam się czy jeszcze w tym cyklu mogę zajść w ciąże i czy to nie wpłynie niekorzystnie na ewentualne jej utrzymanie, bo jak by nie było endometrium jest uszkodzone. Nie dopytałam lekarza po zabiegu, bo byłam oszołomiona bólem.... a wizytę mam za 4 dni.
Obserwuj wątek
    • julia56 Re: Ciąża po Sono - Hsg 23.03.11, 12:11
      nie miałam sono-hsg, tylko samo hsg i w tym samym cyklu zaszłam w ciążę.
      Ale może sono wyklucza starania.
      ------------------------------
      Pomiędzy bodźcem a reakcją jest pewien odstęp czasu, w którym dokonujemy wyboru reakcji. W reakcji tej leży nasz rozwój i nasza wolność - Victor Frankl
      • gatta74 Re: Ciąża po Sono - Hsg 23.03.11, 12:16
        Sono Hsg, jest podobno mniej inwazyjne ale reakcja organizmu jest sprawą dość indywidualną.
        W którym miesiącu teraz jesteś i jak się ciąża rozwija ?
        • julia56 Re: Ciąża po Sono - Hsg 23.03.11, 12:59
          w żadnym. Mój syn za chwilę kończy trzy lata. big_grin i życzy sobie duże auto na urodziny.
          Ciąża bezproblemowa. Wprawdzie urodziłam w 35tc, ale z hsg bym tego nie łączyła. wink
          Staramy się od 1,5 roku o rodzeństwo dla Niego.
          Pomiędzy bodźcem a reakcją jest pewien odstęp czasu, w którym dokonujemy wyboru reakcji. W reakcji tej leży nasz rozwój i nasza wolność - Victor Frankl
          • froobek Re: Ciąża po Sono - Hsg 24.03.11, 21:20
            Julia, nie bałaś się po niepłodności zrobić aż 1,5 roku przerwy?? Podziwiam. My się staramy od pierwszych tygodni po narodzinach synka (prawie dwa lata), nie potrafiłabym tego odłożyć.
            • julia56 Re: Ciąża po Sono - Hsg 25.03.11, 09:48
              froobek napisała:

> Julia, nie bałaś się po niepłodności zrobić aż 1,5 roku przerwy??

Nie, bo miałam organizm wykończony staraniami, lekami, lękami i wszystkim, co możliwe. Do tego doszło Hashimoto i rozchwianie hormonów.
              Nie chciałam mieć dzieci za wszelką cenę. Musiałam dać czas organizmowi.
              A poza tym koncentracja tylko na moim synku była fantastycznym doświadczeniem.
              Nie chciałam powrotu do ciągłego myślenia o cyklu, pęcherzyku, nasieniu i wiecznych wędrówek po lekarzach. smile
    • teligo Re: Ciąża po Sono - Hsg 23.03.11, 17:56
      Ja miałam sono-hsg w 8 dc, lekarz kazał odczekać ze staraniami, aż przestanę plamić, odczekałam dwa dni, do 10 dc, a więc teoretycznie mogłam zajść wtedy w ciążę i lekarz nie widział przeciwwskazań.
    • tuya Re: Ciąża po Sono - Hsg 23.03.11, 21:05
      hej, ja miałam sono-hsg w 5 dniu cyklu, wyniki były ok. W tym samym cyklu zaszłam w ciążę, jestem w 20 tygodniu, wszystko w porządku. Wiem że lekarze nie robią inseminacji w cyklu po hsg bo może uszkadzać śluzówkę, ale jak widać na moim przykładzie nie zawsze się tak dzieje.
    • gatta74 Re: Ciąża po Sono - Hsg 24.03.11, 07:56
      też właśnie słyszałam, że po sono nie chcą robić inseminacji, jeżeli już to zalecają starania naturalne. Czy plamiłaś po s-hcg ?
      • tuya Re: Ciąża po Sono - Hsg 24.03.11, 10:50
        Nie plamiłam i generalnie niespecjalnie mnie bolało, wszystko było ok.
      • mdmaj2371 Re: Ciąża po Sono - Hsg 24.03.11, 17:34
        ja mialam 2 razy sono-hsg i w tym samym cyklu inseminacje byly. Mam 3 latke i zaczelam 17 tydzien. Obie z cyklu z sono. pIerwsza bezproblemowa do samageo konca druga jak na razie taka sama
    • gatta74 Re: Ciąża po Sono - Hsg 24.03.11, 12:31
      Ja po sono plamiłam przez 3 dni, a o bólu podczas samego badania nie wspomnę, bo to był koszmarek. Pewnie zależy to od środka znieczulającego, ja miałam tramal doodbytniczo, ale on nic mi nie dał. Po zabiegu po usilnych prośbach dopiero podano mi ketoanol.
      • mdmaj2371 Re: Ciąża po Sono - Hsg 24.03.11, 17:36
        to chyba zalezy od progu bolu, tu gdzie mieszkam nikt nawet nie mysli o dawaniu znieczulenia do sono lub zwyklego hsg... Lekki dyskomfort i tyle....przed zaaplikowalam sobie 2 przeciwbolowe. Plamilam (jesli to plamieniem mozna nazwac) moze z 1hr.
      • tuya Re: Ciąża po Sono - Hsg 24.03.11, 21:09
        Mnie tez nie dawano żadnego znieczulenia, sama sobie wzięłam nurofen forte bo jestem panikara. Miałam tylko takie uczucie rozpierania, jak przy pełnym pęcherzu.
    • froobek Re: Ciąża po Sono - Hsg 24.03.11, 21:18
      >, bo byłam oszołomiona bó
      > lem....

Się nie dziwię...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka