Dodaj do ulubionych

teratozoospermia-prosze o pomoc

26.05.11, 09:50
czy przy tej chorobie jedynym wyjsciem jest inseminacja?prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • sofi75 albo ICSI 26.05.11, 10:00
      ale to juz zalezy od konkretnych wynikow
    • teligo Re: teratozoospermia-prosze o pomoc 26.05.11, 10:59
      Jak wyżej, to zależy od konkretnych wyników i pozostałych badań (hormony, usg jąder).
    • kasiak37 wklejone przez moderatora 26.05.11, 16:15
      teratozoospermia-prosze o pomoc
      belit6 25.05.11, 17:50 Odpowiedz
      hej dziewczyny,pisalam niedawno na forum ale przypomne,jestem chora na APS I TOCZEN jestem po 3 poronieniach.Do tej pory zwalalismy wszystko na moja chorobe ale po ostatnim poronieniu dostalismy skierowanie na badanie nasienia meza okazalo sie ze ma teratozoospermie...Prosze powiedzcie co to moze oznaczac?Wizyte u androloga mamy dopiero 7ego czerwca;-(

*
      Re: teratozoospermia-prosze o pomoc
      mikolajek2010 25.05.11, 23:16 Odpowiedz
      Wg najnowszych rekomendacji WHO odsetek plemników o prawidłowej budowie powinien wynosić 4% (wcześniejsza, już nieobowiązująca rekomendacja WHO z 1999 roku wyznaczała poziom morfologii plemników wynoszący 14%) - jeśli w nasieniu pacjenta stwierdza się poziom niższy niż 4% to można podejrzewać u niego teratozoospermię.
      o
      Re: teratozoospermia-prosze o pomoc
      belit6 26.05.11, 09:45 Odpowiedz
      tak tak to wszystko jest jasne ,tylko co sie z tym robi,czy jest jakies leczenie?
      • sofi75 Re: wklejone przez moderatora 26.05.11, 16:30
        Jak kolezanka wklei dokladne wyniki partnera, to pewnie bedzie mozna powiedziec wiecej o tym, co sie z tym robi.

Ale jesli dotatkowo w gre wchodzi toczen i APS, to kluczem bedzie chyba znalezienie naprawde dobrego lekrza, ktory poprowadzi procedure ICSI wspolnie z clexanem i innymi takimi. Mam nadzieje ze miedzy tymi wszystkimi zastrzykami nie mam jakichs dziwnych interakcji.

Z drugiej strony, skoro partner ma terato to skad te 3 ciaze?
        (ale mnie akurat to pytanie dziwne sie nie wydaje, bo sama mam partnera z terato i jestem po 2 poronieniach, gdzie problemu z zajsciem nie byloz zadnego).
        • belit6 Re: wklejone przez moderatora 30.05.11, 10:43
          DO dwoch ostatnich ciaz bylam skrupulatnie przygotowywana przez gina i reumatologa,ciezko mi bylo zajsc ale w koncu sie udalo,wiadomo z jakim skutkiem.Nie bralismy jeszcze wtedy pod uwage zadnych badan meza,dopiera teraz to sie wszystko okazalo.Ja jestem caly czas na cleksanie0,6 akard,metypred8,arechina,mam jeszce skierowanie do hematologa i instytutu genetyki,,,no ale teraz trzeba sie chyba bardziej zajac krzyskiem;-((
    • belit6 Re: teratozoospermia-prosze o pomoc 26.05.11, 22:14
      morfologia-plemniki o prawidlowej budowie4,9...plemniki o nieprawidlowej budowie:glowki-93,4....wstawki-18,0...witki-oo...krople cyto-3,3,to chyba najwazniejsze co swiadczy o terato?
      • mikolajek2010 Re: teratozoospermia-prosze o pomoc 27.05.11, 00:03
        to masz dużo szczęścia, że przy takich wynikach partnera byłaś już 3 razy w ciąży....
        A jak były prowadzone ciąże przy toczniu?? Jakie leki, procedury itp?
      • sofi75 Re: teratozoospermia-prosze o pomoc 27.05.11, 08:56
        wlasnie niestety NIE.
        Na podstawie ponizszych danych zaden lekarz nie podejmie decyzji czy ICSI czy IUI.
        Potrzebna jest jeszcze koncentracja, ilosc calkowita i ruch. Iwtedy bedzie mozna policzyc, na co masz sznase.

> morfologia-plemniki o prawidlowej budowie4,9...plemniki o nieprawidlowej budowi
        > e:glowki-93,4....wstawki-18,0...witki-oo...krople cyto-3,3,to chyba najwazniejs
        > ze co swiadczy o terato?

- no
        • mikolajek2010 Re: teratozoospermia-prosze o pomoc 27.05.11, 09:55
          Jeśli masz np. 500 mln smile plemników i 40% o ruchu A to wartość 4,9 % dla nieprawidłowych już nie jest wcale taka straszna smile
          Dopisz jeszcze ilości plemników, koncentrację i ruchy - tak jak pisze Sofi
          • belit6 Re: teratozoospermia-prosze o pomoc 30.05.11, 10:35
            ruch postepowy typA 25,4...B-33,0..C-9,9...D-31,7...liczba plemnikow122,5ml,w ejakulacie612,7....HOS-TEST-69,7%...ZYWOTNOSC -69,0%
            • sofi75 oulala! :) 30.05.11, 13:06
              No to z takimi wynikami kolezanko, to lekarz z pewnoscia Cie na IUI nie skieruje.

Tym bardziej, ze prawdopodobnie wezmie pod uwage fakt, iz bylas juz 3 razy w ciazy. Prawdopodobnie stwierdzi, ze skoro ciaza naturalna byla, to znaczy ze jest mozliwa i kaze wrocic dopiero po roku bezowocnych staran.

Teratozoospermia nie jest dla Was przeszkoda.
              Przyjzralabym sie raczej temu toczniowi i postawila na monitorowanie krzepliwosci.
              • lamciad Re: oulala! :) 31.05.11, 10:10
                To sa całkiem dobre wyniki,fakt,że 4,8% prawidłowych to nie raj,ale przy tej ilości w ejakulacie,do tego w ruchu A+B takie wartości to ja się nie dziwię,że byłaś juz w ciaży trzy razy. Przyczyną poronień nie koniecznie musi być słabe nasienie (choć oczywiście jest to jedna z przyczyn). IUI tak naprawdę nic nie da,bo jest to raczej ratunek dla tych,którzy w ciąże zajść nie mogą. Inseminacja nie wykluczy plemników o nieprawidłowej budowie,jedynie w trakcie przygotowywania nasienia zostaną "odrzucone" te najsłabsze (np.te mało ruchliwe albo zupełnie martwe). Tak naprawdę jeżeli lekarz poprowadzi was w kierunku zapłodnienia pozaustrojowego właśnie ze względu na terato to w zasadzie wchodzi w grę tylko IMSI (podanie wyselekcjonowanych morfologicznie plemników - powiększenie 6000 razy!).
            • belit6 Re: teratozoospermia-prosze o pomoc 03.07.11, 20:49
              bylismy u androloga i powiedzial zeby sie nie przejmowac tymi wynikami,ze sa dobre i nie mialy napewno wplywu na moje poronienia
    • anusia_magda Re: teratozoospermia-prosze o pomoc 14.06.11, 13:18
      nam się udało naturalnie smile..także nie jest przeszkodą..poszły w ruch - żel preseed i salfazin a ja brałam castagnus smile
      • sofi75 sorry anusia, ale 14% to nie teratozoospermia 14.06.11, 16:49

tylko wynik mocno powyzej normy, wiec raczej nie dziwne ze wam sie udalo (pomijajc juz inne wskazniki)
        • mmaagg84 Re: sorry anusia, ale 14% to nie teratozoospermia 17.06.11, 19:34
          Mój mąż ma tylko 3% plemników o prawidłowej budowie. Ruch A-30,8%, B-39,8%, liczba plemników w ml-69,8 milionów, w ejakulacie 209,3, żywotność 83%. Androlog nie kazał na razie się przejmować, choć ja się bardzo tym martwię. Ja mam dodatkowo PCOS, i prawdopodobnie brak owulacji bo nie obserwuję śluzu. Coraz mniej nadziei że kiedyś będziemy mieli bobska sad
    • januszka29 Re: teratozoospermia-prosze o pomoc 22.06.11, 21:34
      Mój maż tez na to cierpi, i jeszcze na oligozospermie, i lekarz nie dał nam szans nawet na insmeinacje, chyba, że na wlasne ryzyko., ale on sie pod tym nie podisze. My sie zdecydowalismy na aid czyli inseminacje nasieniem dawcy, w środe mam pierwszy raz, ale w tym oprzypadku to mysle, że raczej invitro tez nie wchodzi w gre. Tu lekarz zaleci ci IMSI jesli tylko nasinie meza, albo ICSI maz i bank
      ICSI- 600 razy powieksza a IMSI 6000, ale koszty sa duże takich zabiegów, i my sie zdecydowaliśmy na nasienie dawcy, ale decyzja znaim zapadła trwalo to ponad pól roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka