Dodaj do ulubionych

forum zdrowie kobiety

12.05.04, 09:16
doradza tam pani ginekolog. troche nie ufam tej pani, jesli pisza dziewczyny,
ze maja wyciek z piersi, nieregularne miesiaczki to ta pani pisze zeby sobie
ziolka kupily. nic nie wspomina nawet o odwiedzinach lekarza i zrobieniu
badan, nie zapyta sie takiej osoby czy ma zdrowa tarczyce.....
a potem takie kobiety sa w szoku ze staraja sie o dziecko rok i efektow nie
ma!
ktos inny pisze, ze ma plamienia w cyklu na kilka dni przed @. pani doktor
mowi, ze to niedomoga lutealna, zeby sobie syropek popijac i koniec.
przeciez z takich niedbalosci pozniej pojawia sie problem nieplodnosci!
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: forum zdrowie kobiety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 10:13
      popieram, ja tam kiedyś pisywalam, ale byłam olewana podobnie jak wiele innych
      postów, po co ta pani doktor ma to robić z łaską, może powinni zatrudnić kogoś
      innego bardziej kompetentnego i nic dziwnego,że niby doświadczona pani doktor
      radzi takie głupoty, a potem są tego poważne konsekwencje, bo w sumie idąc do
      lekarza ufamy poniekąd w to co mówi, ale gorzej jak sprawy zajdą za daleko i
      jest czasem za późno....
      • Gość: Anna Re: forum zdrowie kobiety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 10:26
        Rzeczywiście jej porady są bardzo powierzchowne i nic nie wnoszą, szkoda tam
        pisać
    • maretina Re: forum zdrowie kobiety 12.05.04, 10:38
      ja napisalam posta do pani doktor.... z wynikami badan, napisalam, ze dwa
      razyporonilam itd
      a odpisala mi tak "ojej! dwa poronienia! to duzo!"sad
      • vikas Re: forum zdrowie kobiety 12.05.04, 10:56
        Rzeczywiście mało się przykłada.Kiedyś na tamtym forum była
        zażarta dyskusja na temat pomocy pani doktor i jak zwykle
        były zdania za i przeciw!Pani doktor odopwiada tam"charytatywnie",co owszem nie
        znaczy,że nie powinna się przykładać.Potem są ładne tego kwiatki!!!
        Dlatego po prostu omijam tamte forum.Konkretniejsze rady i wiadomości
        można uzyskać tutaj i nikt mi nie powie,że kłamię-prawda?Pzdrawiam gorąco!
      • rosita.s Re: forum zdrowie kobiety 12.05.04, 11:01
        maretina napisała:

> ja napisalam posta do pani doktor.... z wynikami badan, napisalam, ze dwa
        > razyporonilam itd
        > a odpisala mi tak "ojej! dwa poronienia! to duzo!"sad

Tak, ale jak ktoś zapytał, jakie ma zrobić badania po jednym poronieniu, to
        stwierdziła, że nie ma takiej potrzeby, bo to się zdarza!
        Mnie osobiście wstyd jest czytać odpowiedzi p. Doktor i to nie ze wględu na
        zawartość merytoryczną, bo tej niekiedy nie jestem w stanie ocenić, ale
        formalną: jej posty są przeważnie zdawkowe i często nieczytelne, ze względu na
        nagminne błędy literowe.
    • Gość: Agnieszka Re: forum zdrowie kobiety IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.04, 11:45
      Dla mnie to nie jest wytłumaczenie, że Pani doktor tam pisze charytatywnie.
      Przecież nikt jej nie zmuszał, nikt nie zdecydował za nią, przypuszczam, że
      nawet musiała podpisać jakiś papierek podejmując się tego zadania, a w związku
      z tym powinna się wywiązywac z niego lepiej. Takie rady nie prowadzą do niczego
      i tylko powodują, że dziewczyny zwlekają z wizytą u lekarza, no bo na efekty
      ziółek trzeba czekać kilka miesięcy itd. To tak jakby lekarz (czy
      pielęgniarka), który pracuje w przychodni, która zalega z wypłatami, powiedział
      do pacjentki: "proszę siadać" a potem przez 15 minut milczał i pożegnał ją bez
      diagnozy, recepty, planu leczenia itp. bo mu nie płacą... Jeśli forum kusi
      ekspertem to powinien to być ekspert z prawdziwego zdarzenia i pełen
      zaangażowania.
    • ula_s Re: forum zdrowie kobiety 12.05.04, 14:10
      Sorry ale ja uwazam ze jak na porady w internecie to Pani Dr. jest wyjatkowo ok.
      Ona nie leczy nieplodnosci i nie rozpatruja pod takim katem wszystkich pytan na
      tamtym forum.

Moim zdaniem jest duzo lepsza niz przecietny gin. w Polsce (i w W-wie).
      Nie ma czasu zeby wypisywac eseje na forum, dlatego jej odpowiedzi sa b.
      krotkie. Kiedys jej odpowiedzi byly dluzsze ale teraz pewnie nie nadaza w
      odpowiadaniu no i niestety najczesciej po raz setny mialaby pisac to samo.
      Szkoda ze niektorzy zaczynaja od produkowania nowego watku - bez sprawdzenia z
      wyszukiwarka co juz bylo napisane na dany temat.

Problem nieplodnosci nie pojawia sie poniewaz ktos niedokladnie odpowiada na
      forum, wiec zupelnie niepotrzebnie najezdzasz na nia.
      Przerazajace jest to ze niektore dziewczyny ignoruja problemy - i zamiast
      zapytac sie swojego gin. (no bo chyba kazda dorosla kobieta ma swojego gin.?)
      DLACZEGO maja nieregularne miesiaczki - biora potulnie latami tablteki zeby po
      zaprzestaniu brania tabletek stwierdzic ze sie nic nie zmienilo i ze dalej maja
      nieregularne miesiaczki.

Co do konkretnych przykladow ktore podalas:

Niedomogi lutealnej nie ma sensu leczyc (nawet Domitrz na forum bociana ostatnio
      tak pisal). "Standardowe leczenie" czyli podawanie progesteronu - jest leczeniem
      objawow a nie przyczyn.
      Niedomoga lutealna oznacza ona ze nie ma owulacji, co samo w sobie nie jest
      choroba i nie przeszkadza w zyciu jesli sie nie starasz o ciaze.

A te ziolka ktore zaleca pani dr na forum zdrowie sa b.skuteczne - castagnus i
      agufem. Dopiero jesli one nie pomoga powinno sie zajac bardziej systematycznym
      zbadaniem przyczyn i ew. wlaczyc leczenie hormonalne.

• maretina Re: forum zdrowie kobiety 12.05.04, 14:13
        ulu, pewnie ze objawowe leczenie niedomogi jest bzdura. tylko dlaczego ta pani
        nie pisze: zrob badania? niedomoga lutealna czesto idzie w parze z wysoka prl,
        a ta lubi sie kojarzyc z tarczyca.
        chyba to pani ginekolog wie?
      • marita13 Re: forum zdrowie kobiety 12.05.04, 20:54
        ula_s napisała:

> Przerazajace jest to ze niektore dziewczyny ignoruja problemy - i zamiast
        > zapytac sie swojego gin. (no bo chyba kazda dorosla kobieta ma swojego gin.?)
        > DLACZEGO maja nieregularne miesiaczki - biora potulnie latami tablteki zeby po
        > zaprzestaniu brania tabletek stwierdzic ze sie nic nie zmienilo i ze dalej
        maja
        > nieregularne miesiaczki.

Dziwisz się temu? Bo ja wcale - większość ginekologów na nieregularności
        zapisuje właśnie tabletki - tak od ręki, bez zlecenia poważniejszych badań.
        Nawet jak pytasz, to bardzo często zbywają pacjentki albo sami wiedzą
        mniej niż one. Naprawdę trudno o dobrego, kompetentnego gina
        - i to nie tylko moja opinia. W ostatnich 4 latach zmieniałam ich dokładnie
        4 i żaden wypisując tabletki nie poprosił nawet o morfologię. A może miałam
        pecha.. uncertain

• lidek0 Re: forum zdrowie kobiety 12.05.04, 21:58
      Moim zdaniem ona się tylko ośmiesza piszać takie bzdury. Najpier pisze, że
      przez niedomogę lutealna mozna poronieć a zaraz potem, żę hormonów nie warto
      badac po pierwszym poronieniu. Wiadomo, że przez interent nikogo nie zbadad,
      ale jest tyle oczywistych rzeczy. Mnie byłoby wstyd pisać takie brednie, tym
      bardziej, że jest tu masa kobiet z ogronmą wiedzą i doświadczeniem. Ona owszem
      jest absolwentką AM, ale na miano lekarza nie zasługuje, a juz na pewno na
      ginekologa.
      A tak przy okazji mam pomysł. Napiszę tam post z prośba o zmianę lekarza
      konsultującego forumowiczki. Liczę na Wasze poparcie.
    • lidek0 Re: forum zdrowie kobiety 12.05.04, 22:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=12603689
    • ula_s Re: forum zdrowie kobiety 13.05.04, 10:31
      Niestety zaliczylam juz wielu gin. (glownie w W-wie). Az sie boje zaczac ich liczyc.
      3 w samej przychodni studenckiej. Wszyscy 3 powinni byc moim zdaniem pozbawieni
      mozliwosci wykonywania zawodu. Ich leczenie w moim przypadku przynioslo za
      kazdym razem wiecej szkody niz pozytku. Na PMS od jednego dostalam tabletki na
      odwodnienie i o malo "nie zeszlam", bo ja i bez tego mam b. niskie cisnienie.
      Inny nie byl w stanie stwierdzic zapalenia przydatkow i wyslal mnie na
      pielgrzymke - do gastrologa a potem do urologa - a zapalenie w tym czasie
      przeszlo w stan przewlekly... i leczylam je pozniej prywatne cos ok. 2 lat.
      Niestety moje kontakty z panstwowa sluzba zdrowia zawsze konczyly sie wydaniem
      kupy pieniedzy na jakiegos sensownego prywatnego lekarza, ktorego wcale nie jest
      tak latwo znalezc.

Od paru lat jestem wierna lekarzowi ktory jest przynajmniej ze mna szczery.
      Nie jest jakims specjalnym supermenem ktory kazdego ze wszystkiego wyleczy ale
      mowi mi jak doroslej osobie - co wg niego jest przyczyna i czy jest sens to
      leczyc, tzn. czy korzysci z leczenia sa wieksze niz np. efekty uboczne lekow
      ktore trzeba stosowac; jakie sa konsekwencje danej przypadlosci.

Na tej podstawie uwazam ze ta pani dr. z forum zdrowie wcale nie jest zla. Nie
      jest jakas supermenka ktora zawsze postawi idealna diagnoze przez internet. Ale
      przeciez gin. ktorzy maja odwage brac sie za leczenie nieplodnosci (nie mam
      tutaj na mysli tych pracujacych w klinikach leczenia nieplodnosci) czesto maja
      wyniki przed nosem - i tez nie sa w stanie postawic wlasciwej diagnozy.

A wszystkie dziewczyny ktore sa na tym forum czy na bocianie sa tak wyedukowane
      medycznie ze moga byc prawdziwym postrachem dla "normalnych" lekarzy (sredniej
      krajowej, zbyt zmeczonej zeby byc na biezaco z literatura medyczna).

• Gość: neti87 Re: forum zdrowie kobiety IP: *.atm.com.pl 14.05.04, 10:15
      Maretina, może przedstawisz swoje wnioski na Forum Zdrowie Kobiety? Zupełnie
      nie rozumiem dlaczego masz odwagę mówić o tym tutaj, a tam nie. Może Pani
      Doktor miałaby wtedy szansę sie obronić przed Twoimi zarzutami?
      Bardzo Cię szanuje i "znam" Cię z obu tych Forów, ale uważam, że nie zagrałaś
      fair.
      Pozdrowienia.
      • Gość: maretina Re: forum zdrowie kobiety IP: *.ols.vectranet.pl 14.05.04, 22:12
        nie chce macic na tamtym forum, wiem, ze sa kobiety, ktorym porada "pij ziolka"
        prolaktyna spadnie, niedomogi lutealnej nie bedzie jest miodem na dusze.
        uwierza mi czy pani doktor?
        nie brakuje mi odwagi, ale to co tu napisalam to sa tylko moje odczucia. wojny
        wytaczac nie zamierzalam i dalej nie zamierzam.czytalam watek lidek i to tylko
        potwierdza to co teraz napisalam.
    • rozwod Re: forum zdrowie kobiety 14.05.04, 19:18
      Ja uważam że powinnaś napisać na tamtym forum o tym a nie ty. I wyjaśnić to na
      forum - zdrowi kobiety. A mam pytanie po co ty tak piszesz Uwaga sigma, uwaga
      pi.... ?
      • Gość: maretina Re: forum zdrowie kobiety IP: *.ols.vectranet.pl 14.05.04, 22:12
        moja sygnaturka to moje wspomnienie z podstawowkismile
    • martini_very_bianco Re: forum zdrowie kobiety 14.05.04, 19:27
      Maretino, piszesz, że jej nie ufasz, ale jak można ufać jakiemukolwiek
      lekarzowi z netu??? Nie ma wirtualnych gabinetów lekarskich, jak ktoś ma
      problem, niech uda się do lekarza w 3D...

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • Gość: martini Re: forum zdrowie kobiety IP: *.ols.vectranet.pl 14.05.04, 22:14
        nie ufam jej nie dlatego, ze jest w necie, tylko dlatego ze troszke juz sie
        orientuje w ginekologii ze wzgledu na swoje zmagania.
    • Gość: Aga Re: forum zdrowie kobiety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 22:24
      mi osobiście ta pani doktor też nie przypadła do gustu,ilekroć tam pisywalam
      nie uzyskałam żadnej odpowiedzi , często olewała moje wątki, więc po co pisać i
      powielać? już łatwiej otrzymać info na bocianie
      • m.i.b Re: forum zdrowie kobiety 14.05.04, 22:54
        No ale na bocianie lekarze tez elokwencja nie grzesza... A maja mniej pytan bo
        nie musza odpadac po raz x-setny na pytania "zapomnialam wziac pigulki",
        "wzielam pigulke 2 godziny za pozno" .......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka