Dodaj do ulubionych

Duphaston i torbiele

12.05.04, 13:21
Czy może ktoś wie jak działa duphaston na torbiele? Mam drugi monitorowany
cykl i pęcherzyk znowu nie pękł, tylko zrobiła się z niego torbiel. Lekarz
kazał brać przez 10 dni duphaston i zgłosić się po miesiączce. Podobno są to
torbiele tzw. czynnościowe, które i tak znikają w czasie miesiączki - tak
gdzieś wyczytałam. Zastanawiam się jak działa duphaston, który jest w końcu
sztucznym progesteronem (?) - powoduje wcześniejsze pęknięcie (wchłonięcie?)
torbieli czy tylko powoduje że przestaje ona rosnąć? Pytam, bo biorę już 3
dzień a nadal odczuwam kłucie po tej stronie gdzie zrobiła się torbiel. A
może sobie wmawiam, bo w tym też jestem dobra, niestety...
Obserwuj wątek
    • kaja78 Re: Duphaston i torbiele 12.05.04, 13:32
      Cześć !
      Mam bardzo podobny problem do Twojego i właśnie chciałam na forum o to samo
      zapytać, ale zobaczyłam twój wątek.
      Ja miałam 3 cykl na CLO i zrobił mi się torbiel a właściwie 2 o łącznej
      wielkości 2,5x3 cm, lekarka zaleciła mi luteinę dp. przez 10 dni, a w kolejnym
      cyklu luteinę od 5dc przez 20 dni - w celu powstrzymania owu - żeby jajnik
      odpoczął, ale mam wątpliwości czy to wystarczy.
      Dziewczyny pomóżcie nam - powiedzcie czy nie należałoby jeszcze zażywać jakichś
      antybiotków czy czegoś takiego
      Pozdrawiam
    • Gość: kaja78 Luteina i torbiele IP: *.mil.net.pl / *.milnet.silesianet.pl 13.05.04, 07:46
      Kochane dziewczyny - odpiszcie proszę co o w/w sprawie sądzicie
      i z góry wielkie dzięki
    • Gość: Justyna Re: Duphaston i torbiele IP: *.radio.rzeszow.pl 13.05.04, 07:54
      Ja tez dostałam duphaston na torbiel (zreszta juz trzecia). Kiedyś byłam tym
      leczona ale niestety nic mi to nie pomogło i miałam usuwane torbiele. Niedawno
      zaprzestałam kuracje lekami antykoncepcyjnymi bo takie przepisał mi gin. na
      torbiel, ale to mi nie pomagało. Sama jestem ciekawa czy to lekarstwo pomogło
      któreś z was ?
    • Gość: dobry duszek Re: Duphaston i torbiele IP: *.mil.net.pl / *.milnet.silesianet.pl 13.05.04, 10:39
      z pewnych względów podciągam wątek
    • Gość: śnieżka Re: Duphaston i torbiele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 11:22
      CZeść! Nie wiem jak działa Duphaston na torbiele, ale ja mam wrażenie, że to
      właśnie po nim mi się zrobiła cysta. Po badaniu owulacji, pani dr stwierdziła,
      że jaeczko za wolno rośnie i kazała mi jesc ten lek. I na kolejnym badaniu
      owulacji wyszło, że jest cysta. DOstałam inny lek, który mi nie zlikwidował
      cysty, tylko sie zmniejszyła, ale w ostateczności pomógł mi dopiero
      orgamentril. Także nie wiem czy duphaston to właściwy lek na torbiele.
      Pozdrawiam!!!!
    • mamak73 Re: Duphaston i torbiele 13.05.04, 16:48
      Ja także brałam ten lek i robiły mi się małe torbieliki. Nie wiem jak on
      działa, ale mogę cię chyba pocieszyć. Jak robiłam badania w czasie leczenia to
      te torbiele(2)były,potem w czasie ciąży bardzo się kiedyś przestraszyłam bo
      zakułmnie jajnik, poleciałam do lekarza (na zimne dmuchałam), a lekarz
      powiedział, że może to ta torbielka pękła ,dlatego zabolało. I miał rację . Po
      badaniach (to juZ potem) torbiele zniknęły. Moja p. dokor powiedziała mi,że one
      się same wchłaniaja i tak rzeczywiście było.Trzymaj się cieplutko. Powodzenia.
    • Gość: smutas Re: Duphaston i torbiele IP: 217.8.186.* 13.05.04, 16:59
      Tak, ja również brałam na torbielki ciałka żółtego (czynnościowe) luteinę -
      można i duphaston - mi to pomagało!!!
      jeśli torbiel jest duża lub sama nie znika podaje się np. Orgametril (chyba tak
      się to pisze) - ale o tym decyduje oczywiście lekarz.
      Też to brałam przez kilka cykli.
      pozdrawiam!
      • ami6 Re: Duphaston i torbiele 13.05.04, 21:33
        ja od razu dostałam Orgametril - pomógł. Orgametril wstrzymuje owulację, więc
        taki cykl jest stracony dla starań. Bierze się od 5 do 25 dc.
      • Gość: ola78 Re: Duphaston i torbiele IP: *.prenet.pl / 82.160.21.* 03.06.04, 19:29
        czesc ja tez bralam duphaston 8 lat temu a nie mialam wledy miesiaczki 1 rok za
        2 tygodnie dostalam ale skutkiem ubocznym bylo ze przytylam 20 kilo potem
        zrzucilam teraz boje sie bo mam problem z zajsciem w ciaze i nie peka mi
        komorka jajowa a mysle ze lekarz mi to przepisze jestem teraz po 2 usg cyklu
        podobno nie mam owulacj boje sie bo zrobie wszystko zeby miec dzidzi prosze o
        odpowiedz pozdrawiam was

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka