Dodaj do ulubionych

Progesteron - kto miał z tym problem?

05.08.11, 10:28
Mam problemy z progesteronem, przed poprzednią ciążą musiałam brać Luteiną od 3 dnia po owulacji i tak zaszłam w ciążę (wtedy dodatkowo musiałam też zbijać prolaktynę). W ciąży kontrolowałam prog. co 2 tyg., ciągle był niski, mimo najwyższych dawek leku, na luteinie byłam do 30 tc.
Planuję drugie dziecko i moje wyniki progesteronu 7 dni po owulacji to 17,60 i 19,10, a w tym cyklu tylko 6,40 (więc wygląda jakby owulacja była jakaś upośledzona, była też późno- w 21 dc, po uprzednim nieudanym podejściu).
Czy badała któraś z Was progesteron? Mój gin uważa, że norma jest od 18. Czy któraś miała niższy i udało się zajść w ciążę i donosić?
Obserwuj wątek
    • mikusia_k Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 05.08.11, 12:49
      a jakie to te najwyższe dawki leku???

ja też mam niedomogę lutealną i problemy z progesteronem,2 ciąże poronione, brałam utrogestan - 200mg od owu w czasie starań, od 24dc-przy becie pozytywnej 600mg, w największym kryzysie w 7-10tc 800mg (to odpowiada dokładnie 12 / 16 tabletkom luteiny dziennie!!!)

brałaś tyle?

prg w I trymestrze utrzymywaliśmy w granicach 35-40, teraz już schodzę - biorę ostatnie 2 tyg po 200mg - mam synka więc mogę spokojnie schodzić z dawki, obecnie prg nadal koło 40 a po całkowitym odłączeniu mam pozwolenie do spadku do min 25-30.

wysoki prg = bezpieczeństwo dla ciąży
      • kotkowa Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 05.08.11, 13:30
        Nie, tyle nie brałam, brałam 6 lutein dopochwowo na dobę (3 rano, 3 wieczorem), wg ulotki i mojego gina to max. dawka. Monitorowałam progesteron caly czas, gdyby cos zaczynalo sie dziac, to lekarz by mnie polozyl do szpitala i przylozyl solidna dawke progesteronu (chyba sa kroplowki?) U mnie w II trymestrze byl na poziomie 35 - to bylo malo, ale nic sie nie dzialo.
        Nie wiem co robic teraz, gin uwaza, ze wyniki 17.60 i 19.10 sa dobre i nie musze brac luteiny, ale dzisiejszy wynik mnie zalamal - no chyba, ze to wyjatkowy cykl bez owulacji, ale raczej wyglada na jakas uposledzona owulacje.
        A jakie mialas wartosci przed ciaza? badalas 7 dni po owulacji?
        I dlaczego piszesz, ze mialas synka, wiec moglas odstawiac? Bo nie rozumiem tego akurat.
        • kotkowa Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 05.08.11, 13:33
          Oczywiscie 6 lutein to max. dawka tego konkretnego leku, wiem, ze sa silniejsze, jak ten, ktory bralas, wiem, ze sa zastrzyki itd. Ja bralam luteine - donosilam, nic takiego sie nie dzialo, ale poziom byl dosc niski.
      • kotkowa Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 05.08.11, 13:41
        acha, piszesz, ze po calkowitym odstawieniu masz pozwolenie na 25-30 jednostek... to ja mialam ok 35, ale przy luteinie, czyli to bylo mniej wiecej w normie.
        • lenkau Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 05.08.11, 15:38
          A jaka jednostka? ng/ml? Jeśli tak to według mojego gina powyżej 8 świadczy,że była owu. A poprzednie wyniki nie są złe.
          Oczywiscie 6 lutein to max. dawka tego konkretnego leku, Dziewczyny po in vitro biorą po 12 lutein dziennie.
          • dagmaralodz77 Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 05.08.11, 19:53
            kotkowa... a Ty wiesz ze jest coś takiego jak górka i dołek progesteronowy. Może w badaniu trafiłaś na dołek. Progesteron jest samoistnie przez organizm wydzielany pulsacyjnie.
            Ja biorę zastrzyki z progesteronu co 2 dni. Brałam utrogestan jak mikusia w zbliżonych dawkach. Z duphastonem się nie rozstaje.
            Myśle ze jeśli starasz się o ciąze i masz zmonitorowana owulację to nie zaszkodzi wziąć progesteron smile
            • kotkowa Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 08.08.11, 09:14
              Jednostki to ng/ml, ja bym sie czula bezpieczniej biorac luteine, ale kurcze gin nie chcial mi zapisac z takimi wynikami - 17.40 i 19.10. Jeszcze pobadam ten progesteron przez kolejne 2-3 cykle i zapytam jeszcze raz. W tym cyklu progesteron tylko 6.40, a faza lutealna 10 dni. To kurcze malo sad Wiem, ze sa dolki progesteronowe, ale 6.40 to i tak malo, a fl krotka na dodatek. Gin mowil, ze jak bedziemy sie starac, to tez mam badac progesteron 7 dnia po owu i jak bedzie za niski, to wtedy luteina. Ja mam schize po pierwszej ciazy, wtedy bralam juz od 3 dnia po owu - nie bedzie za pozno, jak zaczne ewentualnie od tego 7 dnia?
              • lenkau Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 08.08.11, 13:00
                To pokaż mu ostatni wynik,może przepisze. Ja zawsze mówię mojej gin,że czuję się bezpieczniej mając luteinę w domu.
    • claire_s Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 06.08.11, 12:01
      ja mialam niski prg od zawsze, 7-go dnia po owu wynosil 9-10 ng/mg, faza lutealna trwala 8-10 dni i to z 3-4 dniami plamien. suplementacja progesteronem nic nie dawala, tylko po clo lutealna trwala 14 dni, wiec ewidentnie niski prg to byl tylko wtorny objaw kiepskich owu.
      ale zaszlam w ciaze bez niczego, nie bralam tez w ogole prg w ciazy, najpierw plamilam w teminie @, potem plamilam i krwawilam w 6-8tc, ale normalnie funkcjonowalam i urodzilam w 39tc.
      • kotkowa Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 08.08.11, 09:18
        To bardzo pocieszajace smile U mnie przed I ciaza byl problem z prolaktyna i myslalam, ze to ona tak mi zakloca cykl, uposledza owulacje i stad niski prog. Zbijalam ja Bromergonem i bralam Luteine. Po ciazy prolaktyna sama mi pieknie spadla, jak nigdy - 6.50 smile a bylo ok 30. No ale mimo to progesteron jest taki jaki jest, czyli czasem lepszy, czasem beznadziejny.
        • polyanna11 Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 02.11.11, 13:36
          Kochane,

ja w 25 dc mam wynik 2.1 ng/ml. Co o tym myslicie??
          • libera6 Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 02.11.11, 13:59
            Ja uwazam, ze to jest spadek przed @, sama tak mialam w 24 dc - 1,2 i nastepnego dnia byla @
            • polyanna11 Re: Progesteron - kto miał z tym problem? 02.11.11, 14:11
              Dziś mam 27 dc. @ powinnam mieć ok 7.11. I brak owulacji w tym cyklu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka