Dodaj do ulubionych

do ikrol - fsh/lh - błagam

21.05.04, 12:41
Przepraszam że zawrcam ci głowę - ale jestem w szoku!
Co robić?
Dzisiaj jest 7 d.c. - czy ponowić badanie? Mam krótkie cykle jak wiesz!
A monitoring miałam 3 cykle wstecz - pokręciłam trochę!
Czy ubłagać lekarza żeby mnie przyjął dzisiaj i sprawdził na usg co się
dzieje?
Obserwuj wątek
    • ikrol1 Re: do ikrol - fsh/lh - błagam 21.05.04, 12:59
      A ja myślałam, że już nie ma sensu ci odpisywac po pewnie poleciałaś na badanie.
      Napiszę tak. Najlepiej byłoby powtórzyć badanie w 3dc następnego cyklu, a póki
      co pójść na monitoring tak jak planowałaś czyli w 11dc. Ale poniewż FSH w cyklu
      wzrasta dopiero na dwa dni przed owulacją to badanie w 7dc nawet przy 24
      dniowych cyklach daje dobrą informację na trwający cykl. Jest szansa, że wynik
      wyjdzie niski, od razu odetchniesz i ominie cie denerwowanie sie przez cały
      miesiąc. Gdybym otrzymała taki wynik jak twój to zrobiłabym to badania. A jak
      wynik powtórnie wyjdzie wysoki to czeka cię i tak powtórka w nastepnym cyklu.
      Na pocieszenie podłaczam link
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=13185&highlight=fsh+wysokie
      Pozdrawiam. ilona
      • Gość: nina79 Re: do ikrol - fsh/lh - błagam IP: *.waw.sa.gov.pl 21.05.04, 13:06
        ikrol widzę, iz znasz się na lh/fsh. ja miałam robiony w 6 dniu cyklu i FSH
        wyszło mi 9.5, a LH 6.3, pózniej w 11 dniu FSH 3.5, a LH 7.0 ( cykle mam 31-32
        dni) co to może oznaczać totalne odwrócenie. Mam owulację i progesteron też
        raczej ok.
        • ikrol1 Re: do ikrol - fsh/lh - błagam 21.05.04, 13:42
          To nie jest totalne odwrócenie tylko całkiem normalne zachowanie się stężeń FSH
          i LH w cyklu. Dojrzewające pęcherzyki wydzielają estradiol hamujący wydzielanie
          FSH i jego stężenie spada. Wzrasta dopiero na kilka dni przed owu i równolegle z
          pikiem LH nastepuje pik FSH, z tym, że FSH pikuje niżej niż LH. A LH utrzymuje
          się na tym samym poziomie, albo lekko rośnie, aż do gwałtownego wzrostu przed
          owulacją.
          Dołączam link z artykułem który nie ma nic wspólnego z tematem a jest w nim
          wykres zmian steżenia LH i FSH w prawidłowym cyklu tak byś sama mogła sobie
          popatrzyć. Pozdrawiam. Ilona
          www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/01/10.html
          • Gość: nina79 Re: do ikrol - fsh/lh - błagam IP: *.waw.sa.gov.pl 21.05.04, 13:54
            Dzięki Ikrol!!!
    • asw3 Re: do ikrol - fsh/lh - błagam 21.05.04, 13:44
      Ilonko - bardzo dziekuję!
      Jestem w pracy - ale to nie praca mi w głowie!
      Ubłagałam lekarza - przyjmie mnie o 17 - niech zobaczy co się dzieje - tak mnie
      to podbrzusze pobolewa, a potem biegnę na badanko FSH! Monitoring zrobię i tak
      i tak. Moje problemy zaczęły się o kiedy biorę bromergon.
      Mam nadzieję że to incydent. Dziwi mnie też to, że w poprzednim cyklu dostałam
      @ pomimo wysokiej temp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka