Dodaj do ulubionych

Cysty a dalsze leczenie.

04.09.11, 14:53
W zeszlym miesiacu krotko przed kolejnym podejsciem do IUI lekarz zdiagnozowal u mnie cyste kazal brac tabletki anty i jak najmniej wysilku miec.Przyszla @ wiec zglosilam sie na kontrole jedna strona czysta a z drugiej cysta minimalnie sie zmniejszyla-zalecenia lekarza w srode ja usuna i zrobia jeszcze przy okazji dodatkowe badania(ktorych normalnie by nie zrobili bo sa bardzo drogie)dodatkowo mam jeszcze miesiac brac tabletki anty,aby sobie odpoczac i wtedy od nastepnego miesiaca dzialamy dalej.

Wczoraj gadalam z kuzynka ktora tez dziala dosc dlugo jak my i miala teraz w 12 dc IUI mimo iz lekarz wykryl cyste ktora sie powieksza.

Moje pytanie jak to wkoncu jest czy sa jakies szanse jezeli sie ma cyste na powodzenia takiego zabiegu??Jej lekarz mowi,ze sie sama wchlonie,moj ze taki zabieg dopoki jest cysta nie ma szans na powodzenie wiec kto ma racje??Bo juz nie wiem czy moj lekarz moze cos nie sciemnia??
Dodam,ze bylam wczesniej w ciazy i wykryto cyste ktora sie powiekszala az wkoncu pekla i doszlo do poronienia.
Obserwuj wątek
    • nunia01 Re: Cysty a dalsze leczenie. 05.09.11, 10:54
      Może to rożne cysty (torbiele) są.

Spotkałam się z opinia że torbiel prosta (niepęknięty pęcherzyk) o wielkości do 2 cm nie powinien mieć negatywnego wpływu na stymulację.

Ale taka torbiel powinna zniknąć po pigułce (jajnik się 'wycisza' i torbiel znika). A u Ciebie torbiel się zmniejszyła tylko. Być może w przypadku kuzynki lekarze wiedzą jak i kiedy powstała torbiel, a u Ciebie nie maja pewności a torbiel nie znikła po pigułce.

Ja bym wolała zaczynać procedurę bez torbieli. Prawdopodobnie przy okazji usunięcia zrobią Ci badanie drożności jajowodów - co jest dla Ciebie korzystne.

A szanse są zawszesmile Bo organizmy nie działają nam jak zegarki i dużo tego wszystkiego opiera się na powinno i może.
      • magdafiolka Re: Cysty a dalsze leczenie. 05.09.11, 12:11
        Dzieki za odpowiedz.Z tym,ze z tego co kuzynka mi mowila lekarz u niej wykryl po jednej stronie pusty pecherzyk,a po drugiej stronie cyste o wielkosci prawie 4cm ktora sie powieksza(niby sie zrobila po poprzedniej IUI a ona podchodzi do IUI bez zadnych przerw) z tad moje pytanie czemu takie rozne podejscie lekarzy dodam,ze obie leczymy sie w DE smile
        Co do badan to droznosc jajowodow mialam robione w 2008 roku wyszlo super teraz mialobyc robione,ale kasa chorych sie nie zgodzila bo bylo robione wiec moj gin powypisywal cos w papierach,zeby pokryli te badania z gornej polki i sie udalosmileWiec teraz czekamy z mezem do srody zobaczymy co wyjdzie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka