Dodaj do ulubionych

Jak długo hodowano Wasze zarodki?

09.10.11, 19:10
Dziewczyny,
mam pytanie jak długo przed transferem hodowano Wasze zarodki?
Ja mam pickup w środę a transfer w piątek czyli tak naprawdę nawet dwa dni nie będę hodowane.
Ciekawa jestem jaki wpływ na udany transfer ma czas hodowania zarodków poza organizmem mamy?
Dzięki za odpowiedź smile
Obserwuj wątek
    • asia-81 Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 09.10.11, 22:10
      Przy wcześniejszych 3 programach miałam podawane 3 dniowe zarodki. Teraz przy ostatnim 5 - dniowe. Twierdzą, ze przeżywają najmocniejsze i najwytrwalsze i te podają. Skonczyło się biochemiczną sad
      Dziś mam 7 dzień stymulacji, jutro usg i zobaczymy, ale myślę, że teraz też będą je chcieli hodować do 5 dnia po punckji - strasznie to stresujące !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • aasb Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 09.10.11, 22:34
        A czy kiedyś ktoś Ci mówił jaki wpływ ma czas na powodzenie?
        Wszędzie się pisze, że zarodki podaje się od 2 do 5 dni, u mnie jest ta pierwsza opcja.
        Zastanawiam się jakie to ma znaczenie.
        • z_oe Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 10.10.11, 06:06
          Moje byly podawane w 2 dobie po punkcji-tak jak u Ciebie.
          Mowia,ze jak sie dluzej je przetrzyma to masz pewnosc,ze dobrze sie dziela i wszystko idzie wedlug planu, wiesz jakiej jakosci sa zarodeczki itp...przy 2 dniowych trudno to okreslic,bo za wczesnie.

Mysle,ze nie ma to wiekszego znaczenia,w kazdej sytuacji polowa sukcesu to dojscie do transferu-reszta jest w rekach Boga, szczescia ....
    • alatoja Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 10.10.11, 09:58
      Z tego co sie orientuje to nie ma zadnych badan, ktore wskazywalyby, ze lepiej jest podac starsze zarodki, przynajmniej tak mi mowiono w 2 klinikach. Ja mialam podawane starsze zarodki i 4 nieudane transfery, a udalo mi sie za 5 razem, wlasnie przy podaniu 2-dniowych. Moim zdaniem dla zarodka jest lepiej, zeby wczesniej znalazl sie w naturalnym srodowisku.
      • zuzka.82 Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 10.10.11, 10:50
        aasb, nie ma na ten temat żadnych badań, bo w zasadzie nie ma jak tego zbadać. Z jednej strony mówią, że hodując zarodki do 5. dnia, widać, które są najsilniejsze i można uniknąć podania tych, które i tak by się nie rozwinęły (?). Jednak z drugiej strony wiele takich transferów jest nieudanych (np. mój pierwszy). Z kolei jest możliwe, że te zarodki, które w środowisku laboratoryjnym nie były w stanie się rozwinąć, mogłyby rozwinąć się w organizmie matki, bo to jest środowisko bardziej sprzyjające. U mnie, jak wiesz, udał się transfer właśnie z dwudniowych i to zagnieździły się oba. smile
        Chciałabym jeszcze dodać, że nawet przy 2-dniowych zarodkach ocenia się ich jakość w 4 klasach opisywanych jako A-D albo 1-4. Zapytaj o to w swojej klinice.
        aasb, życzę powodzenia i mocno trzymam kciuki! smile
    • arpona Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 10.10.11, 16:45
      U mnie podanie zarodków 2-dniowych kończyło się przynajmniej ciążą biochemiczną, w przypadku 3-dniowych - zero implantacji, beta bliska 0. Nigdy nie miałam podanych blastocyst - zarodki w labie nie rozwijały się tak daleko, więc nie wiem, czy w takiej sytuacji byłby pełny sukces, ale niestety - jak piszą inne dziewczyny - nawet z tych teoretycznie silnych 5-dniowych embrionów nie zawsze rozwija się ciąża.

Różne są zdania na ten temat i podejścia kliniki do tematu. Zauważyłam w lektury tego i innych forów, że w Invimedzie b. często podaje się 2-dniowe zarodki, zaś w Invikcie zwykle preferują hodowlę do blastocysty.
    • sofi75 kolosalny 10.10.11, 20:48

do stadium blastocysty przezywa statystycznie 40% zarodkow i nie potrzeba naprawde robic zadnych badan, aby dojsc do wniosku ze oplaca sie hodowac do stadium blastocysty.
      Wystarczy przeciez przetrzymac zarodki do 5. doby smile

Tyle ze:
      1) w PL rzadko ktora klinika ma warunki zeby hodowac blastocysty
      2) robia to jedynie w przypadku, kiedy para ma duzo zarodkow w programie

Jesli chodzi o kwestie czy podac w 2 czy 3 dniu po punkcji - nie ma zadnej roznicy. W kazdym z tych dwoch wypadkow jest to losowanie.

powodzenia
      • alatoja Re: kolosalny 11.10.11, 08:33
        Nie zgodze sie z tym. Dowiadywalam sie w tej kwestii i lekarze wyraznie mowia, ze nie ma zadnych przekonujacych dowodow, co jest lepsze. Gdyby byly to chyba kazda klinika zdecydowalaby sie na najskuteczniejsza metode. Dostawalam stardsze zarodki w Novum (4 transfery) i ani razu nie bylam w ciazy. W Invimedzie, gdzie udalo mi sie w koncu zaciazyc podaja zwykle 2dniowe. I ja takie dostalam. Tymczasem rowniez w Invimedzie mojej kolezance podawano najpierw zarodek 2dniowy, a nastepnie 5dniowy, jako jedna z wielu procedur przy jej podejsciach, takze warunki do hodowli maja, ale faworyzuja chyba podawanie 2dniowych. Dyr med. tej placowki (Rokicki) wyjasnil mi, ze jego zdaniem dla zarodka jest lepiej, zeby szybciej znalazl sie w naturalnym srodowisku. Takze skoro nie ma dowodow co jest lepsze - kazdy rob jak uwaza.
        To troche jak z nacinaniem oslonki - AMH - podobno pomaga, ale jak zaczelam drazyc temat to okazalo sie, jak mi przyznali lekarze w Novum, ze tak naprawde nie wiadomo na ile to pomaga i wiedza tylko cytuje "ze nic nie wiedza". Nacina sie zarodek jak ma grubsza oslonke, ale w gruncie rzeczy, jak mi powiedziano oslonka moze byc gruba, ale elastyczna. Tymczasem sa zarodki ktore maja cienkie oslonki, ale malo elastyczne i byc moze i im przydaloby sie naciecie. Generalnie przycisniety przez mnie do muru lekarz poinformowal mnie, ze oceniaja zwiekszenie szans zaciazenia w przypadku naciecia oslonek o 1,5 %. Szkoda, ze bylam juz po uiszczeniu rachunku w kasie, bo bym sobie darowala....szczegolnie po tym "wiemy, ze nic nie wiemy", "to jedna wielka tajemnica" itd....
        • zuzka.82 Re: kolosalny 11.10.11, 14:13
          sofi75, nie zgodzę się z Tobą, za to w całości zgadzam się z alatoją. W Polsce jak najbardziej wiele klinik ma warunki, żeby hodować blastocysty i wiele to robi. Invicta najwyraźniej uważa to za bardziej skuteczne i jeszcze każą sobie płacić za to dodatkowo 500 zł. Jednak - tak jak już wspomniałam - nie wiadomo, czy te zarodki, które nie przeżyły w warunkach laboratoryjnych, nie mogłyby przeżyć w środowisku naturalnym jako bardziej korzystnym. Invimed z kolei podaje zazwyczaj 2-dniowe zarodki, a jak któreś są słabsze, to wtedy hodują je dłużej (bez dodatkowych opłat).
          alatoja, też przy pierwszym podejściu w Invikcie płaciłam za AH (dwie blastocysty, bez rezultatu, beta nawet nie drgnęła). Nawet nie wiedziałam, że to "większe prawdopodobieństwo" to różnica 1,5%. Śmieszne!
          Drugie miałam w InviMedzie i oba 2-dniowe się zagnieździły. smile Spotkałam już wiele takich opinii, tzn. nieudane transfery z blastocystami, a udane z 2-dniowymi.
          • arpona Re: kolosalny 11.10.11, 19:07
            Dokładnie, zuzka, ja też spotkałam się z wieloma przypadkami ciąż z 2-dniowych zarodków (i to często bliźniaczych jak Twoja - przy okazji - serdeczne gratulacje! smile), więc może coś w tym jest, że dzięki temu udaje im się przetrwać?

Ja na początku moich doświadczeń z in vitro również gorąco wierzyłam, że AH, hodowla do blastocysty itd. to znaczne zwiększenie szans na ciążę. A jednak tak nie jest...
    • aasb Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 10.10.11, 21:50
      Dziękuję Wam za odpowiedzi smile
      w sumie to mnie podniosły na duchu zwłaszcza Twoja Zuziu - nasza Świeżynko smile
      ja chodzę do Invimedu, więc może słusznie któraś z Was zauważyła, że taką mają praktykę.
      Byle do przodu, w końcu wiedzą co robią smile
      • asia-81 Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 11.10.11, 09:02
        Oszaleć można...i bądź to mądry. IVF to same wątpliwości i wielka niewiadoma. Do szału doprowadzają mnie wszechwiedzące rady i mądrości tych którzy nigdy tego nie doświadczyli, że podchodzisz i masz. Są wielce zdziwieni, że jak to się nie udaje...wrrrrrr
        • jagusia81 Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 11.10.11, 15:57
          ja punkcie miałam w poniedziałek rano a transfer mam mieć w czwartek rano czyli 3 pełne doby zobaczymy z jakim skutkiem
          • mala_zdw Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 21.11.11, 13:38
            Większość moich zarodków dotarło do stadium blastocysty; choć mam też zamrożone 2 morule.
            2 lata temu miałam crio z 3 blastocyst; teraz mam 16miesięczną córeczkę;
            • pelli Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 10.12.11, 17:41
              Hej,
              Ja miałam dwie IFV w Invimedzie. Podano mi dwa razy zarodki w 2 dobie. żadne się nie udało. Z pierwszej próby gdzie pobrano 7 komórek podano 2 i nic nie udało sie zamrozić. Nie powiedzieli dlaczego. mimo to zdecydowałam się na drugie podejście tam. Uzyskano tylko 2 zarodki i ponownie podano w drugiej dobie. Bez efektu. W tej chwili jest 3 dpt w Invikcie gdzie podano mi jeden zarodek- blastocysta klasy B w piatej dobie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziś robiłam bete i 2.5...nie wiem czy to dobrze? Ale się martwię...
    • dagmara-k Re: Jak długo hodowano Wasze zarodki? 11.12.11, 21:32
      6 zarodkow hodowanych 5 dni. na piaty dzien jeden podany - corka ma 1,5 roku, jeden blastocysta na nas czeka zamrozony
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka