Dodaj do ulubionych

3-4 tydzien ciąży a usg.

12.10.11, 17:13
Witam,ostatnią miesiączkę miałam 4 września,po tygodniu opóżniania okresu zrobiłam test,pokazało dwie kreski. Poleciałam do ginekologa na usg,i nic nie wykazało,jedynie pogrubiona błonę sluzową macicy. Ginekolog powiedział,że w 3-4 tyg ciaży nie widac jeszcze zarodka. Mam przyjsc na Usg za 2 tygodnie.Nie ukrywam zmartwilam siecryingPowiedzcie czy to normalne,czy ktoras z Was tak miala na poczatku a potem był zarodek???pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • ana_pe Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 12.10.11, 17:25
      Spokojnie, moze nie byc widac zarodka. To tez zalezy od sprzetu usg jakim dysponuje lekarz. Nie stresuj sie, jestes w ciazy.
      Jesli chcesz sie uspokoic, zrob bete hcg, powtorz za 48 godzin. Powinna przyrosnac dwukrotnie za ten czas.
      • edytka266 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 12.10.11, 17:47
        Chciałam napisac ,ze nie było widac pęcherzyka ciążowego.Strasznie się denerwuje,wiem,że musze się uspokoic ale to nie jest łatwe...
        • asiek334 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 12.10.11, 19:01
          Skoro to 4-5 tydzien to pęcherzyk powinno być widac, czasem zarodek pokazuje sie później. Czy Twój lekarz brał pod uwage ciążę po za maciczną?? Bo taką obcję też trzaba rozważyc
          • carolina01 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 12.10.11, 19:58
            asiek334 napisała:

> Skoro to 4-5 tydzien to pęcherzyk powinno być widac

Nie stresuj dziewczyny może jeszcze nie być widać pęcherzyka. Owulacja mogła być w ciut późniejszym terminie i choć by dlatego może jeszcze nie być widać pęcherzyka.
            • asiek334 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 12.10.11, 20:06
              Ja nie zamierzam nikogo stresowac a tylko wziąśc to pod uwagę ze taka sytuacja moze miec miejsce.Sama byłam w podobnej stytuacji i w ok 8 tyg ciązy włąsnie poza macicznej doszło do wstrząsu a co zakonczyło się operacją i usunięciem jajowodu.
          • edytka266 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 12.10.11, 20:29
            Z moich obliczen to 3-4 tydzien a nie 4-5. Nic mnie nie boli, czasami tylko kluje na przemian raz w jednej pachwinie raz w drugiej. a cd ciaży pozamacicznej nic takiego ginekolog nie zasugerował...
            • edytka266 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 12.10.11, 20:42
              Z moich obliczen to 3-4 tydzien a nie 4-5. Nic mnie nie boli, czasami tylko kluje na przemian raz w jednej pachwinie raz w drugiej. Piersi,sutki powiekszone i nabrzmiałe .a cd ciaży pozamacicznej nic takiego ginekolog nie zasugerował... Dodam,ze 2 i 3 pazdziernika delikatnie plamiłam na jasno brazowo,było tego maleńko,myślałam,że rozkreci się to w okres ale nic takiego nie nastąpiło,by może dopiero wtedy było zagniezdzenie??..
              • mikusia_k Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 13.10.11, 07:17
                tak jak któraś koleżanka dobrze poradziła - zrób betę dziś + za 48h + progesteron

jeśli beta będzie przyrastać prawidłowo a progesteron będzie wysoki = ciąża w macicy!

i tylko bez niepotrzebnego stresu,akurat teraz skurcze macicy z nerwów nie są ani Tobie ani Maluszkowi potrzebne

trzymam kciuki!

P.S. przy becie 1000 jest widoczny pęcherzyk w macicy, przy becie 10. 000 - serduszko
                • asiek334 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 13.10.11, 08:02
                  a po niżej 1000 pęcherzyk nie jest widoczny ? big_grin
                  • lidek0 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 13.10.11, 13:03
                    Ale poniżej 1000 czego, bo każde labolatorium ma inne normy. Poza tym prawidłowy przyrost bety i wysoki progesteron są też przy cp. Ale warto to zbadać i nie ostraszenie tu chodzi a o rzetelną informację. Ja byłam na usg 29 dc /przy cyklach 28 dniowych - przytulanie w 12 dc/ przy owulacji ok 14 dc i widziałm już kropeczkę w macicy, ale ponoć to żadkość.
                    • sofi75 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 13.10.11, 13:16

RZadkosc to jest od przytulania zajsc w ogole w ciaze, a nie ja zobaczyc na ekranie. smile
                      • lidek0 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 13.10.11, 21:04
                        Więcej poczucia humoru, bo tego brak Ci zdecydowanie smile
                        • sofi75 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 14.10.11, 22:12

Przynajmniej jeszcze pamietam zasady pisowni jezyka polskiego.
                  • mikusia_k Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 13.10.11, 13:44
                    tak, asiek334 - niewidoczny!!!
                    • mikusia_k do asiek334 13.10.11, 13:54
                      tu źródło:

"U kobiety z 28 dniowymi cyklami miesiączkowymi pęcherzyk ciążowy jest najwcześniej widoczny w USG dopochwowym w 32 dniu cyklu, przy poziomie HCG większym od 1000 mIU/ml"

www.forumginekologiczne.pl/txt/a,1911,2,nieplodnosc-kobieca-interpretacja-wynikow-badan-hormonalnych-czesc-5-gonadotropina-kosmowkowa#.TpbQyXL1jKQ
                      czasem warto przeczytać coś mądrzejszego niż tylko forum.
                      pozdrawiam
    • sofi75 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 13.10.11, 13:10

A po co szlas tak wczesnie do gina?
      Tak - to normalne. Proponuje wybrac sie w 7-8 tc i sie nie stresowac.
      • asiek334 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 13.10.11, 14:22
        Mikusia więc muszę się z Tobą niezgodzic, i wydaje mi sie ze na to tez nie ma reguły. U mnie przy becie hcg powyzej 400 było widac pecherzyk jak i zarodek
        • carolina01 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 13.10.11, 19:41
          asiek334 napisała:

> Mikusia więc muszę się z Tobą niezgodzic, i wydaje mi sie ze na to tez nie ma r
          > eguły. U mnie przy becie hcg powyzej 400 było widac pecherzyk jak i zarodek

Ale 400 jakich jednostek, bo nie podajesz. Różne laboratoria mają różne odczynniki i stąd może być różnica.
      • edytka266 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 13.10.11, 16:17
        Wiem pospieszyłam się niepotrzebnie a teraz się stresuje,dziekuję "sofi75" za słowa otuchy,ze to normalne,że jeszcze nie było widac mojej "kropeczki". Moje cykle to 30 dni.
        • zuzka.82 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 13.10.11, 19:59
          edytka266, ja byłam u lekarza w 34. dniu cyklu (przy 28-dniowych normalnie), betę robiłam cztery dni wcześniej i była ok. 500, a nic jeszcze nie było widać, chociaż stwierdzono pogrubione endometrium. Za to tydzień później było już widać śliczne zarodki w macicy (nawet dwa!). smile
          Naprawdę myślę, że nie masz czym się stresować. Tak jak pisały dziewczyny, zrób betę, powtórz po dwóch dniach, żeby zobaczyć, czy prawidłowo przyrasta, a do lekarza umów się przynajmniej za tydzień. Powodzenia!
    • chantal10 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 14.10.11, 19:26

Polecam Ci bardziej odpowiednie i tematyczne forum ciążowe

kliknij tutaj

Z moich obliczeń wynika, że będziesz miała termin chyba na czerwiec, zatem zapraszam Cie także na forum dla
      czerwcowych mam
      • edytka266 Re: 3-4 tydzien ciąży a usg. 15.10.11, 12:01
        No to uciekam na tamto forumsmileDziekuje za odpowiedzi i słowa otuchy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka