Dodaj do ulubionych

laparoskopia czy IUI

30.01.12, 12:18
Witajcie, bardzo Was proszę o pomoc. Kilka dni temu byłam u lekarza (ponoć świetny, szycha w dziedzinie niepłodności), moja druga wizyta. Nadmienię, że mam PCO i poprzedni lekarz stwierdził, że nie mam owulacji (może 1 na rok). A ponieważ było to w dużej i bardzo znanej klinice, skierował mnie na liczne i drogie badania, które ponoć były standardem, nie zawsze wymaganym. Z tego powodu oraz wielu złych opinii postanowiłam zmienić lekarza. U obecnego, następnego dnia, po pierwszej wizycie, miałam inseminację (badanie nasienia wyszło super). Przed samym zabiegiem, nie sprawdził mi nawet czy faktycznie owulacja jest. Ale skoro taki świetny lekarz, zaufałam. Niestety nic z tego nie wyszło. Poszłam więc na drugą wizytę (3 m-ce później). Byłam tuż przed okresem, zrobił mi badanie, było ciałko żółte, była więc owulacja. Co teraz? Badanie nasienia prawidłowe, u mnie niby ok, ale ciąży nie ma. Ponieważ staramy się już 3,5 roku straciłam nadzieję na naturalne sposoby . Lekarz zaproponował mi laparoskopię, serię inseminacji lub in-vitro. Z pytaniem - co wybieram? Zdecydowałam się na serię inseminacji poprzedzonych zastrzykami z Purogenu. Poczytałam trochę w internecie i nie wiem czy to był dobry pomysł. Szczerze mówiąc myślałam, że będzie to na zasadzie „proponuję Pani….” I tu sposoby leczenia, a nie …. wybierz sobie. Ponieważ nie wie co mi jest, wydaje mi się, że powinien skierować mnie najpierw na laparoskopie. A może się mylę? Błagam o pomoc, może znacie podobne przypadki?
Obserwuj wątek
    • marygirl Re: laparoskopia czy IUI 30.01.12, 12:32
      1) jesli nie masz owulacji co potwierdza badanie usg to zaczynamy od stymulacji najpowszechniejszy Clostilbegyt, do tego zrobic badanie drozności jajowodów
      2)jesli nie ma owulki po clo , przejśc na gonadotropiny ( menopur puregon czy co tam zadziałą)
      3) stymulacje gonadotropinami jesli nie zajdziesz w 1 lub 2 cyklu to połaczyc z inseminacja bo to w koncu drogie leczenie a skutecznosc z IUI wyzsza
      4)jesli nie bedzie owulacji po gonadotropinach lub nie zajdziesz w ok 4-5 inseminacjach zrobic laparoskopie w celu obejrzenia "co tam sie dzieje", mozna nakłuc jajniki jesli sa policystyczne
      5) jesli po laparoskopii nadal bedzie problem z owulacja nawety przy stymulacji gonadotropinami robic in vitro

wg. mnie to jest sensowne postepowanie
      pozdrawiamsmile
      • a_annja Re: laparoskopia czy IUI 30.01.12, 12:40
        Lekarz mi własnie mówi, że owulacja była. Tylko czy mają sens IUI jeśli nie ma badania drożności? Byłam u kilku lekarzy, ale nie za bardzo wiem, jaka jest kolej rzeczy. Szczerze mówiąc boję się, ponieważ zawsze, ale to zawsze miałam do nich pecha i terafiałam na tych mało wiarygodnych.
        • marygirl Re: laparoskopia czy IUI 30.01.12, 12:50
          zanim zdecydujesz sie na inseminacje zrób badanie drozności jajowodów
          • niunia.n123 Re: laparoskopia czy IUI 30.01.12, 13:04
            hej
            dziewczyny mają rację jeżeli jajowody są nie drożne to inseminacja nic nie da spróbuj hsg a jak nie to od razu laparoskopi a póżniej inseminacji po laparoskopi mozesz się więcej dowiedzieć
            • a_annja Re: laparoskopia czy IUI 30.01.12, 14:56
              Super, dziękuję za pomoc. Rozmawiałam z prof i mam laparoskopię.
    • rokitka00 Re: laparoskopia czy IUI 30.01.12, 20:29
      Hmm dziwne że dał ci wybór a nie skierował od razu na laparoskopię, albo chociażby hsg (mniej inwazyjne). Wydasz masę kasy na leki i IUI, a jeśli masz niedrożne jajowody, to kasa tak na prawdę pójdzie w błoto. Jeśłi masz możliwość jeszcze zmienić zdanie, to poproś o laparo.
      • amik83 Re: laparoskopia czy IUI 31.01.12, 09:08
        dobrze zrobiłaś, że wybrałaś jednak najpierw laparoskopię.
        Przede wszystkim dowiesz się czy masz drożne jajowody, a oprócz tego będzie można wykluczyć inne choroby jak endometriozę.
        U mnie np laparo wykazała w 100 % drożne jajowody ale niestety wprawdzie mało zaawansową ale jednak endometriozę, która mogła być przeszkodą w zajściu w ciążę.
        Tak więc po laparo będziesz już ogromny krok do przodu w diagnozie smile
      • marygirl Re: laparoskopia czy IUI 31.01.12, 11:22
        ?? laparoskopia jest w pełni refundowana przez nfz, wystarczy skierowanie od lekarza do szpitala, lekarz moze byc z prywatnego gabinetu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka