Gość: kika IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 18:55 czy ktoś miał wysokie powyżej normy ca-125 ? ja mam 48 (norma do 35)i zastanawiam się co dalej ? czy ktos może mi powiedzieć co w podobnym przypadku miał dalej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ninna Re: wysokie ca-125 IP: *.kom / *.man.kn.pl 17.06.04, 21:33 ja dostałam skierowanie na laparoskopie ;-(( pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: wysokie ca-125 17.06.04, 23:48 Wysokie CA 125 , tzn, podwyzszone moze byc od torbielii na jajnikach, ale to takze marker nowotworowy.Nalezy badac jego poziom co dwa tygodnie i patrzec czy nie rosnie. Najczesciej , jezli jest to rak, to rosnie w postepie geometrycznym, czyli np. jak masz teraz 50 , to za tydzien lub dwa mozesz miec 75 ( polowa poprzedniego) itd... Warto pobadac to jeszcze przez najblizszy czas czy nie rosnie i wybrac sie na kontarstowe USG, czyli takie, gdzie dostaniejsz do zyly kontast i bedzie widac dobrze jajaniki i ewentualne utkanie zyl, jezli by cos to mialo byc zlego. Nalezy sie po prostu pilnowac, ale znam tez osoby, ktore maja ten marker podwyzszony i tak juz od lat i zyja i jest wszystko ok. Jezli jest podwyzszony i nie rosnie, to ok, ale jak rosnie, to zle. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: wysokie ca-125 18.06.04, 08:47 jeśli masz torbiele w jajnikach, to możesz mieć takie. pewnie skończy się na laparo. ja tak miałam, wynik podobny do twojego. a swoją drogą nie jest on tragicznie duży, ale możesz sprawdzić czy rośnie. pamiętaj też,że wszystko co usuną ci podczas laparo ZOSTANIE DOKŁADNIE PRZEBADANE. nos do góry!!! Odpowiedz Link Zgłoś