Dodaj do ulubionych

Zioła Sroki - dziurawiec

27.06.12, 20:14

Witam wszystkie staraczki, które wiedzą co nieco na temat ziół. Ja zaczynam od jutra pic zioła Sroki nr 3, ale zastanawia mnie, że w ich składzie jest dziurawiec, który ma podobno dzialanie poronne. Czy ktos może mi to wytlumaczyć. Ja zaczynam pić od jutra, ale mieszając zioła nie dodałam dziurawca. nie wiem czy dobrze. może ktos pomoże.
Obserwuj wątek
    • 3trzydziestka Re: Zioła Sroki - dziurawiec 29.06.12, 14:14
      Nie ma tu żadnych popijaczek ziółek?
    • horpyna4 Re: Zioła Sroki - dziurawiec 29.06.12, 16:47
      W życiu nie słyszałam, żeby dziurawiec miał działanie poronne. Znam wiele roślin mających takie działanie, ale dziurawiec do nich nie należy.

Najistotniejszym działaniem niepożądanym dziurawca jest możliwość uczulenia na słońce, dotyczy to jednak wyciągów alkoholowych. Napar jest znacznie bardziej bezpieczny.

Dziurawiec przede wszystkim wzmacnia wątrobę, więc nie należy łączyć go na własną rękę z innymi lekami, bo może osłabiać ich działanie. Po prostu jedną z funkcji wątroby jest rozkładanie trucizn, jakie dostały się do organizmu, a różne silne leki wątroba może potraktować jak trucizny. Jeżeli jednak jest jakaś zalecana i znana mieszanka ziół, w której skład wchodzi dziurawiec, to nie należy go z niej usuwać. Jest z jakichś powodów, a działanie ziół powinno być wzajemnie zbilansowane.
      • 3trzydziestka Re: Zioła Sroki - dziurawiec 29.06.12, 17:15
        to znalazłam w necie:
        Hypericum perforatum (dziurawiec zwyczajny)-obniza plodnosc, w duzych dozach badz stosowany przez dluzszy czas moze doprowadzic do nieodwracalnych zmian.
        na innej stronie jest napisane, że mężczyźni starający się o dziecko powinni go unikać, więc tamta wzmianka też może dotyczyć facetów. A ja go usunęłam również ze względu na jego uczulające na słońce dzialanie, trochę się boję przebarwień, bo mam do nich skłonność. czy myślicie, że te zioła Sroki pozbawione dziurawca tracą swoje "cudowne" wlaściwości? czy może je jednak wsypać, tylko może mniej?
        • horpyna4 Re: Zioła Sroki - dziurawiec 29.06.12, 20:25
          Czego to w necie nie piszą... czasem jedno drugiemu zaprzecza. Nie przejmuj się i jeżeli pijesz napar z tych ziół, a nie wyciąg, to i przebarwień nie musisz się bać. To dotyczy wyciągu na spirytusie, bo substancja uczulająca w alkoholu się rozpuszcza, a w wodzie nie.

A na słońce i tak lepiej się nie wystawiać, skóra będzie dłużej młoda.
          • 3trzydziestka Re: Zioła Sroki - dziurawiec 29.06.12, 21:39
            dzięki, teraz jeszcze znalazłam info, że ruta, ktora tez jest składnikiem tej mieszanki też ma działanie poronne, ale to chyba nie te ilości(20g) na calość.
            czyli dosypać dziurawca do tych ziół? niedługo jade na urlop i filtrów zawsze używam, ale chcę sie trochę zdrowo opalić i nie miec plam. czy ktoś stosowal te mieszankę w trakcie lata?
            • kasiak37 Re: Zioła Sroki - dziurawiec 29.06.12, 23:36
              nie stosuj dziurawca jezelic chcesz sie opalac.Moga wystapic plamy trudne do usuniecia.I to mimo stosowania filtrow.
            • horpyna4 Re: Zioła Sroki - dziurawiec 30.06.12, 16:00
              Ruta ma jak najbardziej działanie poronne, ale w dużych dawkach. Być może dawno temu panny nosiły wianki ruciane, żeby mieć ziele pod ręką w razie wpadki...

Co do opalania, to nie powinnaś wystawiać się bezpośrednio na słońce. Lekki kapelusz z dużym rondem powinien załatwić sprawę. W cieniu człowiek też się opala, jeżeli wystawia skórę na świeży luft i taka opalenizna jest zdecydowanie zdrowsza, chociaż powstaje wolniej.
              No, ale to Twoja skóra i Twój wybór.
              • ingalill23 Re: Zioła Sroki - dziurawiec 01.07.12, 17:32
                A ja z innej beczki, gdzie takie zioła nabyć? wiem, że są strony internetowe, ale czy mozna nabyć je np w aptece? albo w sklepie zielarskim/ze zdrową zywnością??
                • 3trzydziestka Re: Zioła Sroki - dziurawiec 01.07.12, 20:32
                  Ja kupiłam w Herbapolu (w sklepie z ziołami i naturalnymi kosmetykami), podobno w aptekach nie ma, ale nie sprawdzałam. najlepiej kupić w takim sklepie zielarskim, bo masz pewność co masz i co pijesz. dodam, że mieszanka jest dobra w smaku. życzę owocnego picia ziółek.
                  • daanuta7 Re: Zioła Sroki - dziurawiec 04.07.12, 12:18
                    Dziewczyny, mam pytanie, Czy jesteście pewne, że te zioła działają i przypadkiem nie zaszkodzą? Nigdy o nich nie słyszałam, ale może warto zastosować?
                    • 3trzydziestka Re: Zioła Sroki - dziurawiec 05.07.12, 21:39
                      ja stosuje dopiero pierwszy cykl, więc nie wiem jak będzie u mnie. Czytałam na bocianie, że pomogły wielu dziewczynom. ja w nie wierze. Tylko, że ziół nie można stosować z hormonami. ja biorę Norprolac na prolaktynę, ale mam nadzieję, że nie zaszkodzą, bo gdzieś czytałam, że dziewczynie lekarz pozwolił pić z bromergonem.
                      • katarz_yna123 Re: Zioła Sroki - dziurawiec 12.07.12, 11:25
                        a co myślicie o tych ziołach o. Klimuszki? któraś z Was je stosowała? Pytam, bo nie wiem które kupić i czym się właściwie różnią?
                        • adormidera1 Re: Zioła Sroki - dziurawiec 12.07.12, 11:31
                          ja piłam, nic nie daly sad
                          • katarz_yna123 Re: Zioła Sroki - dziurawiec 16.07.12, 11:16
                            Czytałam ostatnio, że wiesiołek, też jest pomocny...ponoć warto pić napary, jeszzce długo przed planowanym poczęciem!
                      • libera6 Re: Zioła Sroki - dziurawiec 31.07.12, 17:50
                        Stosowalam zarowno jedne i drugie ziola - tzn. Klimuszki i Sroki, rowniez w wakacje. Mi one bardzo ladnie wyrownaly cykle, podniosly tsh, bo mialam 0,4. Na Twoim miejscu nie wyrzucalalbym dziurawca, poniewaz zmieni to dzialanie ziol, nie po to zakonnik pracowal nad tym 40 czy iles tam lat smile i kazal przyjmowac w takich dawkach, w jakich kazal, zeby tak sobie zmieniac sklad samemu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka