Dodaj do ulubionych

torbiel jajnika

12.09.12, 11:41
dziewczyny potrzebuję Waszej porady.
W skrócie moja historia, o dziecko staramy się od stycznia 2011,ja od zawsze miałam nieregularny okres.Od 06 2011 leczę się ,hormony w normie, prolaktyna lekko podwyższona, wyniki męża w dolnej granicy normy. Diagnoza cykle bezowulacyjne, od 10.2011 miałam stymulację clo. na początku reagowałam dobrze,w styczniu pojawiła się torbiel jajnika,w kwietniu znowu. Od stycznia w 2 cykle pęcherzyk nei pęknął. Nigdy nie brałam na pęknie cie pecherzyka zastrzyku. W lipcu miałam hcg, wykazało że jajowody były trochę posklejane. W sierpniu na cyklu stymulowanym w 13 d.c okazało się ,że mam torbiela jajnika 4,8 cm dostałam leki . Na usg we wrześniu w 13 d.c. wyszło ,że torbiela brak ,a pęcherzyk ma 18 mm.( bez stymulacji ) Lekarz stwierdził ,że to wpływ wakacji ,odstresowania itd. Zalecił odpuścić sobie comiesieczne wizyty, stymulacje. I teraz moje pytanie,bo zastanawiam się czy lekarz poprostu chciał mnie zbyć ( trochę to dziwne bo wizyty są prywatne i za każdą płacę) Martwie się ,że może mi sie zrobić kolejna torbiel? nie wiem czy pecherzyk pękł, czy mozliwa jest owulacja mniej wyczuwalna niż na cyklu stymulowanym? proszę o pomoc bo sama już nei wiem co o tym mysleć ?
Obserwuj wątek
    • 3trzydziestka Re: torbiel jajnika 12.09.12, 19:34
      nie jestem pewna, ale słyszałam coś o efekcie odbicia, że jeszcze po przerwaniu stymulacji może być owulacja, ale raczej na krótko, może jeden dwa cykle. Więc chyba nic na stałe się nie naprawiło, a owulacja jest efektem stymulacji. ja bym nie odpuszczała. jeśli w tym miesiącu się nie powiedzie, to zrób w kolejnym monitoring cyklu bez żadnej stymulacji, i tak co miesiąc, lepiej się upewnić, niż marnować czas, gdyby się okazało, że owulacji nie ma. trzymam kciuki.
      • z_meetropolii Re: torbiel jajnika 12.09.12, 20:39
        dzięki za informację, może to faktycznie efekt odbicia. Choć w lipcu nie miałam stymulacji miałam hsg a na kontrolnym usg nie było widać pęcherzyka ( w maju i czerwcu była stymulacja) poczekamy do końca miesiąca i zobaczymy. Mam nadzieje ,ze nie zrobi się znów torbiel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka