katarzyna.br 31.10.12, 18:39 Pytanie jak w temacie. Problem po stronie męża, ale zastanawiam się czy warto go leczyć, skoro mój wiek (39 lat) wskazuje i na mają obniżoną płodność. Może nie mam już "jajeczek". Jak myślicie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lamia39 Re: rezerwa jajnikowa - kiedy wskazania do badani 01.11.12, 14:43 katarzyna.br jestem Twoja rowiesniczka i robilam AMH bo podchodzilismy do ivf. lekarz powiedzial mi,ze badanie AMH pozwoli przewidziec mu jak szybko przebiegnie stymulacja, jak silne leki podawac, da mu obraz jakosci jajeczek - ogolnie czego mozna sie spodziewac. wiek metrykowy a wiek biologiczny to sa - jak sie okazuje - dwie rozne sprawy, bo pomimo wieku, wynik mam b.dobry. Pomimo dobrego AMH zdarzaja mi sie tez cykle bezowulacyjne.. to juz na pewno wiek a AMH warto zrobic choc troche kosztuje. "Wszyscy wnoszą radość do mojego domu. Jedni gdy wchodzą. Inni wychodząc" Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: rezerwa jajnikowa - kiedy wskazania do badani 01.11.12, 18:29 Dzięki za informacje. Może najpierw poczekam na dokładne badania męża i zobaczymy..... Odpowiedz Link Zgłoś
adormidera1 Re: rezerwa jajnikowa - kiedy wskazania do badani 01.11.12, 18:42 jesli chcesz podchodzic do ivf to KONIECZNIE zrób AMH. to pozwoli dobrac leki a to z kolei rzutować bedzie na ilośc uzyskanych jaeczek! aby dobrze dobrać dawki to badania niezbędne!!! inaczej to trochę jak wróżenie z fusów. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: rezerwa jajnikowa - kiedy wskazania do badani 02.11.12, 10:38 ja bym roibila rowniez po to, zeby sie pocieszyc ze jeszcze warto walczyc. mlode dziewczyny przed 30 maja czasem gorszy wynik niz 40-tki i odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: rezerwa jajnikowa - kiedy wskazania do badani 02.11.12, 11:26 Dzięki, a może wiecie ile kosztuje takie badanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
boskajola Re: rezerwa jajnikowa - kiedy wskazania do badani 04.11.12, 10:04 Katarzyna.br ja w novum placiłam 160zł , robilam 2 dc przed ivf.Pamietaj, ze nie wszedzie takie badanie zrobisz, np w enelmedzie nie robią Odpowiedz Link Zgłoś
lamia39 Re: rezerwa jajnikowa - kiedy wskazania do badani 02.11.12, 14:28 podobne badanie to Inhibina B - pewnie zalezy od lekarza co zaleca amh miedzy 2-4 dniem najlepiej 3 140 zl - oczekiwanie 2 tyg tu ogolnie, ale mysle ze powinni te liste uzupelnic o AMh wlasnie www.pakiety.diag.pl/dla_kobiet_planujacych_ciaze,32.html Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: lamia 02.11.12, 16:56 Dzięki za info. Czy dobrze rozumiem że należy je zrobić między 2 a 4 dniem cyklu? Odpowiedz Link Zgłoś
lamia39 Re: lamia 02.11.12, 17:16 takie mialam zalecenie lekarza, ze najlepiej w 3dc ale czytalam gdzies ze to nie ma znaczenia, choc ja uwazam, ze ma, bo wtedy zaczyna sie cykl i jajka rosna Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: lamia 02.11.12, 19:06 Dzięki, to zaczekam, do następnego cyklu i pewnie zrobię. Właśnie mam owulację, strasznie kłują mnie jajniki........ ______ Lubię rekiny, są do rany przyłóż..... Odpowiedz Link Zgłoś
lamia39 Re: lamia 02.11.12, 21:13 dobry znak dobrze jest przejsc sie do gina na monitoring cyklu, mozesz sprawdzic czy pecherzyk pekł czy nie.. bedziesz wiedziala wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko746 Re: rezerwa jajnikowa - kiedy wskazania do badani 03.11.12, 18:20 Mam 38 lat i moja rezerwa w ciągu ostatnich 2 lat strasznie spadła. Koniecznie zbadaj AMH - bo od tego wiele zależy. Nie ma co się zastanawiać tylko sprawdzić , bo potem będziesz żałować ,że jest za późno. Ja bardzo żałuję ,że tak późno zaczęłam leczenie, bo niestety w tym wieku jajniki już słabo pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
endopech Re: rezerwa jajnikowa - kiedy wskazania do badani 04.11.12, 18:12 AMH w diagnostyce 180 zł FSH 25 ...robi się 2dc lub 3 dc nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś