Dodaj do ulubionych

Badania przed In vitro w NOVUM

13.02.13, 12:52
Witam!
Mam pierwszą wizytę w klinice NOVUM 12 marca w sprawie ivf.
Chciałabym przez ten czas porobic już jakieś badania, żeby czasu nie tracić. Możecie podpowiedzieć co może być niezbędne? I jakie badania genetyczne należy wykonać?
Pozdrawiam,
Karolina
Obserwuj wątek
    • agusia_mamusia Re: Badania przed In vitro w NOVUM 13.02.13, 20:42
      to wszystko jest bardzo indywidualną sprawą, myśle ze skoro zdecydowalas sie na invitro to kilka lat leczenia masz za sobą i w zwiazku z tym kupe badań, mysle ze sporo badan juz nie trzeba powtarzać. Mysle, ze na pierwszej wizycie decyzyjnej lekarz na podstawie waszej historii zaleci Wam niebędne wg niego badania.
    • any-time Re: Badania przed In vitro w NOVUM 13.02.13, 21:26
      Z genetyki:
      - w Novum obowiązkowe jest badanie cytogenetyczne (kariotypy) - 2 osoby, czeka się na nie dosyć długo chyba 15 dni roboczych
      - CFTR u mężczyzn z wynikiem nasienia poniżej 5 mln/ml, jeśli wynik dodatni to konieczne jest badanie partnerki
      - AZF - też gdy jest mniej niż 5 mln plemników.
      Pozostałe to infekcyjne u obojga parnerów: HIV Combo, HBsAG, VDRL, anty HCV, anty HBc total - te badania są ważne 6 m-cy.
      Obowiązkowa jest grupa krwi.
      Cytologia i badanie w kierunku chlamydii ważne rok.
      Konieczna jest zgoda internisty na zabieg (dostawałam druk takiej zgody z Novum a u lekarza byłam w Luxmedzie), a na konsultacje z internista powinnaś mieć wyniki: morfologii, APTT, PT, poziom białka w surowicy, transaminazy ASPAT + ALAT, jonogram, glukoza, mocz badanie ogólne, EKG. Już nie pamiętam czy przed ivf, czy tak ogólnie przed przystąpieniem do leczenia w Novum, wymagane było także USG piersi.

Badania które robię w ostatniej chwili, bo są ważne 30 dni przed ivf: stopień czystości pochwy, posiew z kanału szyjki i posiew nasienia.
      Z hormonów przed ivf robiłam też AMH, a poza tym chyba na pewno robi się E2 i FSH, innych nie pamiętam ale wszystkie wyniki hormonów w Novum (oprócz AMH, na które czeka się ok. 2 tyg) są gotowe po 2 godzinach, więc nie ma co robić ich na zapas.
      • carlain90 Re: Badania przed In vitro w NOVUM 14.02.13, 08:15
        Właśnie najbardziej interesowały nie te badania genetyczne, bo dużo badań już mam porobionych.
        Czyli skoro nasienie jest ok, to robimy tylko kariotyp? Nasienie przed wizytą jeszcze powtórzymy, bo mamy ale z przed 2 lat, więc warto je powtórzyć.
        Słyszałam cos o jakimś teście Friberga , inaczej ASA, to tez potrzebne jest?
        • boskajola Re: Badania przed In vitro w NOVUM 14.02.13, 12:17
          Carlain, mam przed soba rozpiskę z Novum, bo niedawno tam podchodziłam do ivf, wiec powinnaś zrobic :
          - W pierwszej kolejnosci AMH (na wynik w Novum czekałam ok 2 tyg), w 2/3 d.c. (badanie okresla rezerwe jajnikową i na tej podstawie dobieraja leki do stymulacji)
          - FSH - 3 dc
          - te wszystkie infekcyjne, o ktorych pisała any-time (muszą byc u obojga partnerów, wazne 6 mcy)
          - toxoplazmoza i cytomegalia
          - cytologia, posiew z kanału szyjki (wazny 30 dni przed ivf), chlamydia
          - badanie nasienia partnera wazne 30 dni przed ivf
          - USG piersi - wazne rok
          - test Friberga robilam kiedys, ale nie wiem, czy jest wskazanie przed ivf (badanie z krwi obojga partenerów)
          - musisz miec oryginał grupy krwi
          • carlain90 Re: Badania przed In vitro w NOVUM 14.02.13, 12:34
            boskajola napisał(a):

> Carlain, mam przed soba rozpiskę z Novum, bo niedawno tam podchodziłam do ivf,
            > wiec powinnaś zrobic :
            > - W pierwszej kolejnosci AMH (na wynik w Novum czekałam ok 2 tyg), w 2/3 d.c.
            > (badanie okresla rezerwe jajnikową i na tej podstawie dobieraja leki do stymula
            > cji)
            > - FSH - 3 dc
            > - te wszystkie infekcyjne, o ktorych pisała any-time (muszą byc u obojga partn
            > erów, wazne 6 mcy)
            > - toxoplazmoza i cytomegalia
            > - cytologia, posiew z kanału szyjki (wazny 30 dni przed ivf), chlamydia
            > - badanie nasienia partnera wazne 30 dni przed ivf
            > - USG piersi - wazne rok
            > - test Friberga robilam kiedys, ale nie wiem, czy jest wskazanie przed ivf (bad
            > anie z krwi obojga partenerów)
            > - musisz miec oryginał grupy krwi

Amh robi się tylko w 2-3 dc? o masz Ci los....
            A bad. genetyczne jakie robiłaś?
            • any-time Re: Badania przed In vitro w NOVUM 14.02.13, 19:10
              Ja do zrobienia AMH nie miałam wskazanego dnia cyklu. Zrobiłam w dowolnym.
              • boskajola Re: Badania przed In vitro w NOVUM 14.02.13, 19:36
                ja genetycznych zadnych nie robiłam, wiec to chyba kwestia indywidualna ...
                A u kogo sie leczysz?
                • any-time Re: Badania przed In vitro w NOVUM 14.02.13, 21:19
                  Po raz pierwszy kiedy nie podeszłam do ivf miałam zlecane przez dr. Taszycką. Po leczeniu, m.in. inseminacjach gdy już wiedzieliśmy, że na 100% podejdziemy do ivf ponownie miałam zlecane badania do ivf - sezon był urlopowy więc byłam na zastępstwie u dr. Zamory i miałam zlecone te same genetyczne.
        • any-time Re: Badania przed In vitro w NOVUM 14.02.13, 19:07
          Ja akurat robiłam test Friberga przed inseminacją którą miałam przed ivf. Ale spojrzałam na to jakie miałam badania zlecone gdy po raz pierwszy usłyszałam, że powinniśmy podejść ivf, do którego wtedy nie podeszłam i test Friberga był wymagany - musi być zrobiony przez oboje partnerów, koniecznie rano na czczo.
          Tak, kariotyp był wymagany, CFTR i AZF zalecane usłyszeliśmy że możemy ich nie robić ale na własną odpowiedzialność. Ale ponieważ u nas w pierwszym badaniu nasienia wyszedł tylko 1 mln/ml i mimo, że wszystkie następne wyniki byly już powyżej 5 mln/ml my jednak je zrobiliśmy, choć koszt niemały - każde z nich kosztowało 410 zł.
          • carlain90 Re: Badania przed In vitro w NOVUM 15.02.13, 08:48
            any-time napisała:

> Ja akurat robiłam test Friberga przed inseminacją którą miałam przed ivf. Ale s
            > pojrzałam na to jakie miałam badania zlecone gdy po raz pierwszy usłyszałam, że
            > powinniśmy podejść ivf, do którego wtedy nie podeszłam i test Friberga był wym
            > agany - musi być zrobiony przez oboje partnerów, koniecznie rano na czczo.
            > Tak, kariotyp był wymagany, CFTR i AZF zalecane usłyszeliśmy że możemy ich nie
            > robić ale na własną odpowiedzialność. Ale ponieważ u nas w pierwszym badaniu na
            > sienia wyszedł tylko 1 mln/ml i mimo, że wszystkie następne wyniki byly już po
            > wyżej 5 mln/ml my jednak je zrobiliśmy, choć koszt niemały - każde z nich koszt
            > owało 410 zł.

Na kariotyp pojedziemy do Łodzi na Sterlinga, bo tam robią na nfz, trzeba tylko mieć skierowanie. Ja już mam, jutro mąłżon będzie u lekarza po to. Zapłacimy wtedy tylko za paliwo ze 150zł a nie prawie 1000zł!
            A ten test Friberga trzeba robić w jakimś określonym dniu czy jak?
            W przyszłym tyg chyba skocze na to amh, żeby miec już z głowy, w sobotę powtórzę przeciwciała różyczki, toxo i cmv.
            I w ogóle jestem zadowolona, mój lekarz ogólny u którego byłam wczoraj po to skierowanie do por. genetycznej z miłą chęcią zaproponował, że jak bym potrzebowała jakiś innych badań podstawowych to śmiało mnie skieruje na nie, żebym mogła zaoszczędzić big_grin i na tą konsultacje internistyczną przed ivf też mogę do niego przyjść big_grin
            • carlain90 Re: Badania przed In vitro w NOVUM 15.02.13, 08:50
              co do lekarza to zdecydowalismy się na dr. Wojewódzkiego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka