14.02.13, 16:15
Jestem przed stosowaniem leku gonal (muszę dokończyć brać te, które mam. Zrobić przerwę 10-dniową i dopiero zacząć stosować gonal) w związku z tym czy któraś z Was może stosowała ten lek? Czy komuś udało się po nim zajść w ciążę?
Wiem, że ten lek stosowany jest przy inseminacji i in vitro, ale ja nie podchodzę na razie, ani do inseminacji, ani in vitro.
Czy miałyście jakieś skutki uboczne?
Obserwuj wątek
    • salam.anka Re: lek GONAL 15.02.13, 10:55
      Ja brałam kilkakrotnie przed IVF. Niestety żadne nie zakończyło się pomyślnie więc nie mogę nic powiedzieć na temat tego czy lek pomaga w staraniach o ciążę. Mi od razu lekarz powiedział że stosowanie go to raczej wciąż eksperyment niż sprawdzona terapia. Co gorsza jakość komórek i zarodków w żaden sposób się nie poprawiła, a nawet pogorszyła chociaż trudno ocenić z jakiego powodu (możliwe że lek na to nie wpłynął). Co do skutków ubocznych to żadnych negatywnych (no poza zubożeniem mojej kieszeni bo koszt jest wysoki) nie zaobserwowałam, wręcz przeciwnie bo miałam znacznie łagodniejsze negatywne skutki samych stymulacji.
      • atram_w Re: lek GONAL 15.02.13, 11:59
        Brałam gonal przed IVF-IMSI, znosiłam bardzo dobrze, efekt stymulacji u mnie był bardzo dobry (11 dojrzałych komórek jajowych) i pierwszy transfer udany.

Jest szereg negatywnych opini o stosowaniu gonadotropin (nieznacznie podwyzszone ryzyko raka piersi oraz raka jajnika), ale z tego co rozmawiałam z lekarzem 2-3 cykle stymulacji nie powinny mieć większego negatywnego znaczenia dla zdrowia.

W jakim celu planujesz przyjmowanie gonalu?
        • zoselin1987 Re: lek GONAL 15.02.13, 12:39
          salam.anka, dziękuję bardzo za opinię.

atram,

co do tego podwyższonego ryzyka raka piersi czy jajników to nieco się zmartwiłam. Jednak jest to poważny skutek uboczny.

Jeśli chodzi o stosowanie gonalu. Po pierwsze mam bardzo niskie poziomy hormonów wytwarzanych przez przysadkę mózgową. Po drugie jajniki nie produkują pęcherzyków.
          I lekarz też stwierdził, że możemy zastosować gonal, bo jajniki są bardzo małe, więc powinien on pobudzić ich pracę.
          Kolejna rzecz, która mnie nieco niepokoi to efekt ciąży mnogiej... i nie mówię tutaj o bliźniakach bynajmniej....

atram,
          jak wyglądało przyjmowanie gonalu przez Ciebie? Brałaś go przez kilka dni? Przez cały cykl? Przepraszam za może głupie pytania,ale dopiero rozpoczynam walkę ...

Dziękuję za odpowiedź
          • mamuskala Re: lek GONAL 15.02.13, 17:24
            Ja biorę gonal przed in vitro. Po 3-iej dawce pojawiły się działania niepożadane jak duży ból głowy i zawroty głowy. Mam nadzieję, że to minie.
            • zoselin1987 Re: lek GONAL 15.02.13, 17:45
              mamuskala napisał(a):

> Ja biorę gonal przed in vitro. Po 3-iej dawce pojawiły się działania niepożadan
              > e jak duży ból głowy i zawroty głowy. Mam nadzieję, że to minie.

o kurczę ;/
              Mam nadzieję, że to minie! Tego życzę!

Sporo czytałam, że gonal jest stosowany przed in vitro lub inseminacją właśnie, a ja nie podchodzę, ani do inseminacji, ani do in vitro.
              • mamuskala Re: lek GONAL 16.02.13, 14:59
                Hej, dobre wieści - po strasznym bólu głowy ani śladu. Trwał prawie 2 dni, ale na szczęście minąłsmile)
          • atram_w Re: lek GONAL 15.02.13, 19:09
            Gonal brałam przez 7 dni, z tego co pamiętam 3 ampułki w jednym zastrzyku , jako część przygotowania/stymulacji do IVF. Wydaje mi się, że jeżeli będzie brać preparat to powinnaś mieć częste kontrole stanu jajników, żeby się nie okazało że wdrożysz starania naturalne w momencie gdy np bedzie w jajnikach kilkanaście dobrze rokujących pęcherzyków. Ale może warto spróbować i zobaczyć jak zareagują.
            • zoselin1987 Re: lek GONAL 15.02.13, 19:43
              myślę, że w moim przypadku to raczej niemożliwe, żeby w jajnikach pojawiły się pęcherzyki ot tak. One są bardzo małe i chyba nie do końca dobrze funkcjonują.

atram,
              a jak z kosztem? Widziałam ceny tych penów od 1200 do ponad 2000 zł. O co chodzi? Czytałam, że jedne dziewczyny pisały o kwocie 600 zł, inne 300 zł, a jeszcze inne o 2000 właśnie.
              Chodzi o ilość jednostek, czas przyjmowania gonalu?
              • atram_w Re: lek GONAL 15.02.13, 20:47
                Pewnie i o dawki i o czas stosowania. Akurat koszty mam podliczone: wykorzystałam 25 opakowań gonalu f dawka 75 jedn (roziłam sobie z 3 opakowań jedenzastrzyk), opakowanie płaciłam po 95 zł tak więc koszt wyszedł ponad 2300.Ale z tego co sprawdzałam później można było kupić troszke taniej w aptece internetowej.
                • nuluska Re: lek GONAL 16.02.13, 14:59
                  Ja brałam gonal do dwóch iui.
                  Pierwsza- brałam w dawce 75j od 4 do 10dc. Był jeden pęcherzyk dominujący.
                  Te 75j brałam w normalnej strzykawce, koszt jakoś ok 100zł za jeden.
                  Druga- brałam w dawce 112,5j od 2 do 9dc. Były dwa pęcherzyki.
                  Tu już brałam w penie czyli takiej półautomatycznej strzykawce, koszt 750zł za 450j.
                  Jak widać jakoś rewelacyjnie nie odpowiedziałam na stymulację.
                  Ja miałam tylko jeden efekt uboczny: paskudny humor, coś jak pms.
                  • zoselin1987 Re: lek GONAL 16.02.13, 16:41
                    mamuskala,
                    super!! bardzo się cieszę smile

nuluska,
                    dziękuję za informację.
    • zoselin1987 Re: lek GONAL 29.03.13, 22:39
      Dziewczyny mam takie pytanie.
      Jeśli zaczęłam brać gonal po prawej stronie( 2cm od pępka) to czy przez kolejne dni należy go brać po tej samej stronie?
      wiecie może?
      • kavainca Re: lek GONAL 30.03.13, 13:07
        nie ma znaczenia
        • zoselin1987 Re: lek GONAL 30.03.13, 13:25
          dziękuję kavainca, bo już się stresowałam i byłam zła na siebie, że sama nie zapytałam! Dziękuję Ci!
    • rokitka00 Re: lek GONAL 30.03.13, 19:17
      na mnie gonal nie zadziałał, brałam 225 jedn. przez tydzień i wyprodukowałam aż 3 pęcherzyki, to była druga próba do IVF, przy pierwszej próbie i innych lekach miałam 9 pęcherzyków

oczywiście każda z nas jest inna, inny jest powód problemów, dlatego wyszukiwanie informacji na temat komu lek pomógł a komu nie jest bardzo zgubne

w kwestii skutków ubocznych w postacie raka, to taki skutek ma 90% leków stosowanych w leczeniu niepłodności, niestety sad
      • zoselin1987 Re: lek GONAL 30.03.13, 19:23
        rokitka,
        zdaję sobie sprawę z tego, że każda z nas jest inna,ale pytam po prostu z czystej ciekawości.

Zobaczymy jak podziała na mnie. Dowiem się dopiero w piątek.
        • z_meetropolii Re: lek GONAL 08.04.13, 13:46
          ja stosowałam gonal 75j przez 9 dni, niestety nie udało mi się wychodować żadnego pecherzyka. Lekarz stwierdził ,że jedyne co może mi zaproponować to większa dawka leku. Nie dając nadziei ,że podziała. Za leki zapłaciłam 1080 zł efektu brak. Mam problemy z hormonami przysadki, na clo również nie reagowałam po paru próbach. Ja miałam podchodzić do iui, nie wyszło...po zrobieniu dokładnych badań hormonów okazało się ,że mam przewlekłe zapalenie tarczycy. Nawet jakbym zaszła w ciążę, mogłabym ją stracić. Proponuję znaleść przyczynę braku owulacji, ja po 2,5 roku chyba znalazłam...może nawet uda sie naturalnie. Nie widzę sensu stosowania gonalu do zwykłej stymulacji gdy nie ma planowanej iui lub in vitro. To bardzo mocny lek, na początek spróbuj z clo,lek słabszy i sporo tańszy opakowanie 10 szt ok 22zł
          • zoselin1987 Re: lek GONAL 08.04.13, 14:53
            z_metropolii
            dziękuję za odzew.

U mnie problem jest taki, że mam bardzo niski poziom hormonów gonadotropowych oraz zaburzenia czynności jajników.
            Niebardzo mogę spróbować z clo, bo nie jestem lekarzem i nie mogę sobie sama dobierać leków. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zaufać lekarzowi. Rzeczywiście gonal jest drogi. Obecnie jestem na Fostimonie przez 3 dni i potem usg. Miałam gonal f 300j, który skończyłam.
            No nie wiem sama co o tym wszystkim mam myśleć... sad
    • mireleczka17 Re: lek GONAL 26.05.13, 21:23
      Mi ostatnio lekarka zaproponowała przyjmowanie gonalu, aby zwiększyć ilość pęcherzyków przed kolejną iui (pierwsza próba iui na jednym pęcherzyku nie udana). Przeraziłam się trochę ceną i poprosiłam o coś innego, biorę teraz clo w połączeniu ze sterydami i mam nadzieję, że będzie więcej niż jeden pęcherzyk....czy u Was zawsze gonal zwiększał szanse na większą ilość pęcherzyków? ponoć każda kobieta reaguje inaczej, ale jak to było u Was dziewczyny?
      • z_meetropolii Re: lek GONAL 27.05.13, 19:08
        na mnie 9 zastrzyków nie podziałało w ogóle..zero pęcherzyków
        • miskowamama Re: lek GONAL 28.05.13, 15:19
          Ja jestem po 11 zastrzykach - na tą chwilę zero pęcherzyków ;/ Lekarz kazał uzbroić się w cierpliwość, powiedział że taka stymulacja może trwać. Pozostaje mi się go posłuchać ..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka