Dodaj do ulubionych

rządowy program dofinansowań

05.05.13, 21:34
Czy któraś z Was słyszała o jakichś konkretach dotyczących dofinansowania. Do lipca dwa miesiące a na razie nic nie wiadomo.
Obserwuj wątek
    • mireleczka17 Re: rządowy program dofinansowań 08.05.13, 19:16
      Tutaj coś znalazłam
      ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x64926/ministerstwo-zdrowia-chce-dofinansowac-in-vitro/
      i tutaj

www.invitro24.com/programy-in-vitro-w-klinice-invicta/program-rzadowy-na-lata-2013-2016/
      • dot10 Re: rządowy program dofinansowań 12.05.13, 22:32
        Czy ktoś ma jeszcze jakieś informacje na ten temat?
        • grazyna_milewska Re: rządowy program dofinansowań 13.05.13, 11:03
          dziś w DDTVN słyszałam, że żadna klinika się nie zgłosiła (zostały dwa dni), bo kryteria kwalifikacji są tak nie jasne, że nikt nie chce ryzykować
    • mireleczka17 Re: rządowy program dofinansowań 13.05.13, 20:56
      Ja słyszałam dzisiaj w radiu, że żadna klinika się jeszcze nie zgłosiła ponieważ wiele z nich ma wiele obaw np. do tego w jaki sposób będą kwalifikowani pacjenci, jak na razie to tylko ogólne wytyczne...jedna z Klinik - invimed wrocław - też ma takie obawy, ale ponoć ta Klinika ma przystąpić do programu (oby bo ma na to jeszcze dwa dni).
    • mireleczka17 Re: rządowy program dofinansowań 15.05.13, 14:42
      znalazłam dzisiaj coś takiego:

wiadomosci.onet.pl/kraj/37-klinik-chce-rzadowego-dofinansowania-do-in-vitr,1,5517589,wiadomosc.html
      • marika_xs Re: rządowy program dofinansowań 17.05.13, 14:42
        moja klinika invicta też złożyła ofertę, ja się raczej nie będę kwalifikować już, ale moja przyjaciółka ma nadzieję, że invicta zostanie wybrana smile
    • eva-braun ogłoszono listę klinik 07.06.13, 15:46
      na stronie ministerstwa zdrowia opublikowano listę klinik, wyłonionych do realizacji programu dofinansowań www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/roztrzygniek_invitro__05062013p.pdf

• mireleczka17 Re: ogłoszono listę klinik 07.06.13, 15:55
        i PROVITA jest na liście....genialnie wink dostała najwięcej kasy na ten program...super wiadomość, dobrze było się zapisać na listę oczekujących.
        • wiki1976 Re: ogłoszono listę klinik 07.06.13, 19:38
          Wiem ,że refundacji podlega tylko procedura na leki nie ma refundacji i poniżej 0,5 AMH tez nie przysługuje refundacja....
          Ciekawa jestem jaki koszt jest leków???
          • cpt1 Re: ogłoszono listę klinik 07.06.13, 19:48
            Mnie leki kosztowały ok 3500 sad
          • any-time Re: ogłoszono listę klinik 08.06.13, 10:21
            To zależy od wielu czynników, od tego jak będziesz odpowiadała na stymulacje i jak długo będzie ona trwała. Mnie leki przy pierwszym stymulowanym podejściu kosztowały 3 tyś , przy drugim też 3 tyś - ale obie stymulacje były krótkie, ale już przy 3 podejściu gdy odpowiedź organizmu była słabsza i dosyć długo dostawałam końskie dawki hormonów, wydaliśmy na nie 7,3 tyś.
    • wiki1976 Re:CPT1 07.06.13, 22:58
      Czemu takie drogie leki są .....tak dużo ich czy jak....jak miałam stymulacje do IUI to nie było tak drogo, przepraszam moze głupio pytam ale nie wiem zbyt duzo o IN VITRO sad do IUI byłam stymulowana Femarą i CLO a póxniej Merional i zastrzyk Ovitrell więc to ni były takie koszty.
      • cpt1 Re:CPT1 08.06.13, 07:27
        Ja mialam dlugi protokol wiec spoto lekow. W zasadzie przez ok.4 tyg. Najpierw gonapeptyl. Cena za opakowanie 7 zastrzykow ppnad 200 zl. Potem dipherelina (to akurat drogie nie bylo) do tego menopur (ampulka ok 90 zl) i gonal ( cena zalezna od dawki). Wszystko zalezy od dlugpsci stymulacji i rodzaju lekow. Ja mialam dluga stymulacje. Ale od samego poczatku lekaz powiedzial ze musimy sie przygotowac ns ok 3 tys na leki...
      • kavainca Re:CPT1 08.06.13, 08:34
        3-4 tysiace to norma
        • wiki1976 Re:CPT1 08.06.13, 21:49
          Rozumiem, dzieki za odpowiedź a można wiedzieć gdzie miałaś In Vitro robione?
          • cpt1 Re:CPT1 08.06.13, 22:16
            W Warszawie w Novum.
      • mireleczka17 Re:CPT1 08.06.13, 23:31
        gonal - jeden zastrzyk 100 zł przy stymulacji trzeba wziąć co najmniej 10 (tak miałam mieć przy iui)
    • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 11.06.13, 11:31
      Hej,
      ja leczę się we wrocławskim INVIMED. Byłam wczoraj na wizycie. Wiadomo jedynie, że klinika dostała dofinansowanie i będzie przeprowadzać zabiegi in-vitro w ramach rządowego programu. I tyle... nie wiadomo jakie będą dokładnie kryteria... Mamy iść na wizytę w połowie lipca. Myślę, że my jednak czy będzie dofinansowanie czy nie podejdziemy na przełomie lipca/sierpnia do pierwszej IVF.
      • dot10 Re: rządowy program dofinansowań 12.06.13, 18:05
        Rozmawiałam z moim lekarzem i twierdził, że minusem tego programu jest to, że można zapładniać tylko 6 komórek, nie więcej. Czy coś ktoś słyszał na ten temat?
        • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 13.06.13, 09:03
          Hej,
          W programie zapisane jest następująco: "W jednym cyklu stymulowanego jajeczkowania można zapłodnić do 6 komórek jajowych u kobiet do ukończenia 35 r.ż. Natomiast po dwóch nieudanych próbach związanych z zapłodnienie 6 komórek, dopuszcza się możliwość zapłodnienia wszystkich uzyskanych komórek". A para w ramach programu może podejść do in-vitro 3 razy.

Mnie zastanawia zapis dot. wskazań do zabiegu in vitro: "czynnik męski, w tym gęstość plemników poniżej 3 mln/ml nasienia jeśli niepłodność trwa dłużej niż 12 miesięcy lub gęstość plemników 3-15 mln/ml nasienia, w przypadku niepłodności trwającej dłużej niż 24 miesiące". U nas gęstość jest w miarę dobra, ale wszystkie są uszkodzone (100% nieprawidłowa budowa) Pierwsze badanie mamy z marca 2012 r. więc rok minął. Czy będziemy się kwalifikować ? Nic nie wiadomo sad Liczymy się z tym, że trzeba będzie jednak zapłacić sad

Dokument opublikowany w necie dot. refundacji jest bardzo niejasny moim zdaniem. Trzeba czekać tak naprawdę jak do tego dopasują się kliniki sad
          • cpt1 Re: rządowy program dofinansowań 13.06.13, 10:04
            A co z kobietami po 35 roku życia?
    • eva-braun zerknijcie na tę informację 15.06.13, 08:33
      www.novum.com.pl/uploads/tx_news/zast.png
      Świetnie, że kliniki, mimo że otrzymają dofinansowanie, nie spoczęły na laurach, tylko drążą dalej temat.
      • kavainca Re: zerknijcie na tę informację 15.06.13, 08:59
        widziałam w tv materiał na ten temat...
        • tinkerbell07 Re: zerknijcie na tę informację 16.06.13, 13:50
          Moim pierwszym pytaniem do lekarza było jak będą wyliczac czas od kiedy para jest bezplodna. Niestety nasz dr tez tego nie wie. Jak bylam ostatnio to mówił że czekają na wytyczne, wzory umów między pacjentka a kliniką. Może coś jeszcze się wyjaśni..,
    • grazyna_milewska Re: rządowy program dofinansowań 17.06.13, 12:02
      www.rodzina.gov.pl/ciaza/dofinansowanie-vitro?dzial=pytania
      • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 17.06.13, 20:57
        Te same ogólniki co wszędzie... sad
        • ana_pe Re: rządowy program dofinansowań 18.06.13, 14:04
          ja lecze się w macierzyństwie, powiedzieli mi ze za tydzień podpisują umowę z nfz i wszystko już powinno być jasne.
          • 80agatka ana-pe 27.06.13, 21:38
            leczysz się w macierzynstwie w krakowie ?
            • ana_pe Re: ana-pe 04.07.13, 11:12
              tak, w krakowskim macierzyństwie smile zaczęłam u dr Szlachcica, przez dr Wyrobę, ale koniec koncow moim doktorkiem jest K. Mirocki
              a Ty do kogo chodzisz?
    • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 01.07.13, 11:51
      Hej Dziewczyny,
      na stronie www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=q101&ms=&ml=pl&mi=&mx=0&mt=&my=0&ma=032265 jest dostępny regulamin przystąpienia do projektu !
      Ja jestem umówiona na 17.07 u mojego lekarza żeby wydał decyzję, że się kwalifikujemy smile
      • mireleczka17 Re: rządowy program dofinansowań 01.07.13, 11:55
        w Provicie od dnia dzisiejszego ruszyły zapisy do refundowanego programu IN VITRO. Na stronie internetowej Provity dokładnie pisze co trzeba zrobić, aby się zapisać....jest tam też link ze strony Ministerstwa gdzie dokładnie piszę na jakiej podstawie pary będą kwalifikowane do programu.
        • malinaimieta Re: rządowy program dofinansowań 03.07.13, 15:09
          ja byłam już w invikcie smile wszystko poszło szybko, Pani wszystko mi opowiedziała, odpowiedziała na moje pytania a wizytę mam juz jutro!! Trzymajcie kciuki!
          • marika_xs Re: rządowy program dofinansowań 03.07.13, 15:16
            widziałyście dziewczyny? invitro.gov.pl/ moja przyjaciółka ma w poniedziałek juz wizytę kwalifikacyjną w gdańskiej invikcie smile ale się cieszę, mam nadzieję, że jej się uda!
            • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 04.07.13, 08:40
              malinaimieta - daj znać jak dzisiejsza wizyta ! Udało się ? Ja mam wizytę 17.07. Zobaczymy co będzie, ale trochę się boję sad mój mąż ma objętość żołnierzyków ponad 3 mln/ml, natomiast ma 0% o prawidłowej budowie. I nie wiem czy nas zakwalifikują sad Według naszego lekarza jedynym naszym rozwiązaniem jest IVF więc mam nadzieję, że się uda....

marika_xs - widziałam tę stronę.... nic więcej na niej nie ma niż informacje, które wiadome były od jakiegoś czasu. Ale fajnie, że powstała smile W ogóle super, że temat refundacji IVF ruszył smile Daj znać czy się koleżance udało smile
              • mireleczka17 Re: rządowy program dofinansowań 05.07.13, 12:08
                ja się z mężem nie kwalifikuje jak na razie do tego programu, ponieważ nie mamy udokumentowanego roku leczenia. Dopiero we wrześniu musimy się zgłosić, ale nie wiem czy nie będzie już na to za późno, bo pewnie będzie tyle chętnych par, że do 2016 już wszystko będzie zaklepane crying
                • kubakowal Re: rządowy program dofinansowań 07.07.13, 17:11
                  rok leczenie niepłodności nie jest wymagany jeżeli stwierdzono "bezwględną przyczynę niepłodności" - w treści programu jest słowo "lub", którego wielu lekarzy przyjmujących nie potrafi zrozumieć, jeżeli u Pani lub Pani partnera stwierdzono, występowania któregoś z kryteriów kwalifikujących na str 9 dokumentu
                  www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/program_leczenienieplodnosci_20032013.pdf
                  nie ma obaw i proszę się zgłosić, do dowolnej kliniki
                  pozdrawiam
                  • marika_xs Re: rządowy program dofinansowań 12.07.13, 11:26
                    Kubakowal - umiesz mi wytłumaczyć termin "bezwględną przyczyna niepłodności"???
                    • miskapyska80 Re: rządowy program dofinansowań 12.07.13, 14:00
                      Marika_xs mimo że nie do mnie było to pytanie to spróbuję odpowiedzieć, wg mnie chodzi np. o zrosty w jajowodach lub w ogóle niedrożne jajowody, ktróre uniemożliwają przejście komórki jajowej, ze strony męskiej bardzo niską ilość żywych plemników w nasieniu. Wtedy inna metoda tj. iui nie jest takim osobom proponowana, bo i tak nie będzie skuteczna. Na to pytanie jest chyba odpowiedz dokładniejsza na slajdach z konferencji. Link do niej podany jest w wątku "dużo cennej wiedzy...." założonym przez kavainca
                      • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 12.07.13, 14:04
                        wydaje mi się tak jak pisze myskapyska. Jak byliśmy na wizycie u naszego lekarza to słabą morfologię plemników - 0% w prawidłowej budowie - lekarz uznał jako bezwzględne wskazanie do invitro. Żadna inna metoda nie pomoże, a na naturalną ciążę są nikłe szanse.
              • malinaimieta Re: rządowy program dofinansowań 12.07.13, 09:48
                witaj tinkerbell, ja poroniłam i mam niskie AMH, więc myślałam, że są małe szanse do zakwalifikowania,ale jestmśmy na liście oczekujących - pocieszam się, że może wcale nie jest tak źle z Nami smile a Ty daj znać po swojej wizycie Kochana! Będę trzymac kciuki!
                • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 12.07.13, 10:14
                  malinaimieta - a co to znaczy, że jesteście na liście oczekujących ? To ile będziecie czekać ?
                  Jak wyglądała wizyta ? Na co lekarz zwracał uwagę ?

• malinaimieta Re: rządowy program dofinansowań 12.07.13, 12:14
                    To znaczy, że w poniedziałek będą do mnie dzwonić i lekarz zdecyduje czy juz rozpoczynam stymulacje, więc czekam na telefon. co do wizyty to trwała 30 min, lekarz uprzejmy i przygotowany wręczył Nam duży informator, w którym sąw szystkie informacje o programie rządowym: co zawiera, jak wygląda krok po kroku itd. Martwiłam się tym poronieniem, czy to nas nie wykluczy z program, ale lekarz powiedział, że tak naprawdę było to tylko 1 poronienie w związku z czym trudno określić co było przyczyną. z tego tytułu zaproponował Nam też, żebyśmy rozważyli przed przystąpieniem do programu badania genetyczne kariotypu..więc tak zrobiliśmy, czekamy jeszcze na wynik. Lekarz bardzo dokładnie przeglądał naszą dokumentację i zadawał trochę pytań odnośnie historii leczenia i obecnego stanu zdrowia.
                    • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 12.07.13, 12:21
                      malinaimieta ! Gratuluję kwalifikacji smile Ciekawa jestem jak u nas będzie wyglądała wizyta. Już nie mogę się doczekać. A jednocześnie trochę się denerwuję.
                      My w chwili obecnej oczekujemy na wynik kariotypu, ale będzie on dopiero po 23.08. Jeżeli się dostaniemy do programu a lekarz stwierdzi, że kariotyp jest niezbędny to na szybko zrobimy prywatnie. Jak da zielone światło robić bez to odbierzemy jak już będzie gotowy.
                      Daj znać w poniedziałek czy telefon zadzwonił ! smile
                      Tymczasem spokojnego i miłego weekendu smile
                      • malinaimieta Re: rządowy program dofinansowań 12.07.13, 13:02
                        dam znać napewno smile i nawzajem! i nie deneruj się zbyt mocno kwalifikacją wink
                • 80agatka malinaimieta 12.07.13, 14:13
                  hej a jakie masz amh ?bo wiem że są jakies ograniczenia ?ja tez mam bardzo niskie amh i w marcu 9tyg ciązy poroniłam po pierwszym ivf ,teraz jestem po drugim ivf i czekam na wynik bety ...
            • marika_xs Re: rządowy program dofinansowań 12.07.13, 10:01
              nie zakwalifikowali na razie mojej przyjaciółki - też nie ma udokumentowanego roku leczenia uncertain beda próbować chyba w już w przyszłym roku uncertain
              • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 12.07.13, 10:15
                marika_xs - szkoda, no ale niech próbują !
                • tinkerbell07 Do malinaimieta 17.07.13, 11:39
                  Zadzwonili z kliniki kiedy będziecie podchodzić do IVF ?
    • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 17.07.13, 18:15
      Hej Dziewczyny,
      my zostaliśmy wstępnie zakwalifikowanie. I co dziwne nie ze względu na czynnik męski - mimo, że jest to nasz problem potwierdzony badaniami. Lekarz zakwalifikował nas jako "niepłodność idiopatyczna" pod warunkiem, że przedstawię dokumentację od poprzedniego ginekologa, że staramy się 2 lata. Umówiłam się do niego, ale nie wiem czy przy pierwszych wizytach on w ogóle notował, że to są starania sad Wtedy o tym nie myślałam sad Rozwala mnie najbardziej, że mamy 0% prawidłowych plemników, 85% nieruchomych, naszym jedynym rozwiązaniem jest in-vitro ale jedynym kryterium w programie jest koncentracja sad I dupa sad Siedzę i ryczęsad
      • magaprzy78 Re: rządowy program dofinansowań 18.07.13, 16:55
        Cześć dziewczyny
        A wiecie może jak to jest w przypadku jeśli to czynnik męski(azoospermia-brak plemników w ejakulacie),gdy plemniki można zdobyć tylko poprzez biopsję jąder i najądrzy...wizytę mam dopiero 25.07 a nie wiem czy biopsja też będzie refundowana i czy wogóle się zakfalifikujemy...
        czy któraś może coś słyszała lub wie coś na ten temat?
        • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 18.07.13, 17:01
          Hej magaprzy78,
          tego co wiem to biopsja z jąder jest również finansowana (IVF ICSI PESA z najądrza, albo TESA z jądra), jednakże warunkiem zakwalifikowania się do programu jest spełnienie kryterium czynnika męskiego. Jest on tylko jedno - gęstość plemników. Ministerstwo nie założyło wzięcia pod uwagę morfologii (w tym wad budowy) ani innych elementów jak ruchliwość itp. U nas jest stwierdzona teratozoospermia ale się nie kwalifikujemy sad
          • magaprzy78 Re: rządowy program dofinansowań 21.07.13, 12:18
            witam tinkerbell07
            bardzo mi przykro,że Was nie zakwalifikowano...boję się,że my możemy być w takiej samej sytuacji co Wy...to okaże się dopiero w czwartek
            dzięki za jakieś info i głowa do góry może jeszcze nie wszystko stracone
            pozdrawiam
            • czarna380 Re: rządowy program dofinansowań 21.07.13, 20:12
              hej, ja wizytę kwalifikacyjną w gdańskiej Invikcie mam wyznaczoną na 26 lipca tylko obawiam się czy jeszcze się załapiemy, no i oczywiście czy spełniamy wszystkie kryteria kwalifikacji, u nas stwierdzono niepłodność idiopatyczną na którą leczymy się od 2009 roku, ale słyszałam że w niektórych klinikach dyskwalifikują jeżeli wcześniej nie było co najmniej 4 IUI uncertain, poza tym jak zawsze wszystkie badania mieliśmy bardzo dobre, tak teraz męża wyszły chyba nie najlepiej, to co mnie niepokoi to: objętość ejakulatu 1ml, koncentracja plemników 12,5 mln, brak ruchu 70%, leukocyty 3-5, czy ten wynik może nasz zdyskwalifikować ??
              • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 21.07.13, 22:04
                Czarna380 - Moim zdaniem wlasnie jak najbardziej się kwalifikujecie! Po pierwsze jeżeli masz dokumentacje leczenia od 2009 to jak najbardziej jako niepłodność idiopatyczna. Co do wyników nasienia to też się kwalifikujecie ze względu na czynnik męski bo macie ponad dwa lata starań przy koncentracji nasienia do 15 mln/ml. Nigdzie w programie nie jest zapiasane, że trzeba mieć jakieś podejścia do wspomaganego rozrodu - czy to do IUI czy do IVF więc nie dajcie sobie nic takiego wmówić ! Trzymam kciuki za Wasza wizytę i życzę powodzenia. Daj znac jak poszło smile
                • czarna380 Re: rządowy program dofinansowań 21.07.13, 22:19
                  tinkerbell07 dziękuję za podniesienie na duchu, też wychodziłam z tego założenia, ale przeczytałam na bocianie, że jedną parę z niepłodnością idiopatyczną zdyskwalifikowano, gdyż mieli tylko 1IUI, a powinni mieć co najmniej 4, tylko nie wiem w jakiej to było klinice, siedzę i czytam i widzę że co klinika to inna interpretacja przepisów i inne podejście do pacjenta uncertain, oby Invicta nie miała takich "dziwnych" wymogów
                  jak będę po wizycie oczywiście dam znać czy się udało wink
                  • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 21.07.13, 22:27
                    czarna380 - wszystkie informacje oraz szczegółowe zasady kwalifikacji znajdziesz na stronie www.invitro.gov.pl. trzymam kciuki smile
                    • malinaimieta Re: rządowy program dofinansowań 01.08.13, 21:50
                      dziewczyny przepraszam ze się nie odzywałam, ale wszystko tak szybko się działo, że nie miałam kiedy, tu leki kupić tu na wizytę, jeszcze mieszkanie remontujemy (jak to zawsze latem bywa :p ) , więc tak. zakwalifikował nas doktor Łukaszuk, a teraz kończe stymulacje. chcialabym to wszystko mieć już za sobą...jutro usg mam
                      • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 02.08.13, 07:17
                        malinaimieta - gratuluję kwalifikacji ! My się dalej męczymy. Dzisiaj na godz. 10:00 idziemy do INVIMED. Jeżeli się okaże, że jednak nie uznają nam dokumentacji którą przedstawiliśmy podejdziemy płatnie. Mamy złożony wniosek o kredyt. Jakkolwiek zaczniemy od początku kolejnego cyklu, który powinien przyjść dziś, maksymalnie jutro smile
                        Nie dam rady już dłużej czekaćsad

Daj znać jak usg wyszło !
                        • malinaimieta Re: rządowy program dofinansowań 21.08.13, 19:36
                          tinkerbell 23.08 mam bhcg, pobrali mi 8 komórek, pęcherzyki dawały nadzieję na więcej, ale nie narzekam smile 2 mrożaki smile a jak u Ciebie
                          • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 22.08.13, 09:31
                            Wow ! To już jutro ! Trzymam mocno kciuki smile Ja jutro robię tylko progesteron. betaHCG mam zrobić 28.08 czyli jeszcze niecały tydzień. Ja mam 4 mrozaczki. Jeżeli się teraz nie uda to idę we wrześniu po jednego na bank smile

Daj znać jutro jak beta !!! smile
                            • malinaimieta Re: rządowy program dofinansowań 28.08.13, 12:28
                              tinkerbell i robiłaś betę? ja niestety nie dołączyłam do grona szczęśliwców ale mam jeszcze dwa mrożaki, więc jest po co wracać smile muszę bardziej wrzucić na luz z tym wszystkim, bo w klinice wszyscy mili a ja się spinam na tyle, że drażnią mnie nawet uśmiechnięte Panie z rejestracji uncertain zastanawiałam się czy nie pójść na wizytę do psychologa tak pogadać...
                              • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 28.08.13, 12:40
                                Hej malinaimieta, robilam bete. Niestety, negatywna sad
                                Nie mamy też mrozaczkow, mam tylko 6 zamrozonych oocytow sad
                                Nie wiem co to będzie sad
                                • malinaimieta Re: rządowy program dofinansowań 29.08.13, 11:11
                                  a Ty w invimedzie jesteś? to może zmień klinikę, to ile komórek Wam w ogóle zapłodnili że nie macie mrozaków?
                                  • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 29.08.13, 17:46
                                    tak, leczę się w invimedzie. Zapłodnili nam 6, czyli tyle ile mogli w ramach programu. Jeden od razu się nie dzielił, jeden pierwszej klasy (lekarz mówił, że super) nam podali, a 4 zostały na obserwacji do 5 doby. Nie przeżyły uncertain Najgorsze jest to, że dziewczyna, która ze mną miała i punkcję i transfer (też w drugiej dobie) nie ma również żadnych zarodków zamrożonych sad Leczymy się u tego samego lekarza... uncertain Ja mam przynajmniej oocyty....

Na razie nie ma mowy o zmianie kliniki... nie wyobrażam sobie tej całej procedury w klinice w innym mieście, teraz było nam ciężko stawiać się na wizyty i wszystko godzić, a co dopiero jeździć kilkdziesiąt/set kilometrów...

Już sama nie wiem co myśleć uncertain
    • megi_78 Re: rządowy program dofinansowań 14.08.13, 10:31
      papiery podpisałam 2 lipca 2013, kwalifikacja 10 lica pozytywna, rozpoczęcie stymulacji 27 lipca, pick-up 7 sierpnia 2013 6 komórek, transfer 12 sierpnia 2013 2 blastocysty , 1 zamrożona, pozostałe stracone, test bhcg zaplanowany na 26.08.13.
      • megi_78 Re: rządowy program dofinansowań 14.08.13, 10:31
        koszt ok 3800 zł,
        • tinkerbell07 rządowy program dofinansowań 14.08.13, 17:27
          Hej , hej to ja też się dopisze. Koszt około 2000 zł. (same leki).

Punkcja dzisiaj 14.08 - pobrano 24 pęcherzyki, z czego 19 dobrych
          Transfer 16.08
          Test 30.08
          • megi_78 Re: rządowy program dofinansowań 14.08.13, 17:29
            wrządowym programie można użyć TYLKO 6 komórek, nie wiecej więc produkcja większej ilości mija się z celem, bo to męczenie kobiety. CO brałaś ja menopur 225 i 300 j i gonapeptyl 0,1, potem choragon 5 tys 36 g przed punkcją- 6 pęcherzyków, 6 komórek ale tylko 3 zarodki.
            • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 14.08.13, 17:48
              Tak, można zaplodnic tylko 6. Ja wszystkie komórki poza te 6 mrożę na własny koszt do późniejszego wykorzystania. Nie będę musiała przechodzić stymulacji i punkcji.
              Ja brałam najpierw gonal w dawce 150, menopur po 150 i cetrtide 0, 25 i ovitrelle przed punkcja. Zobaczymy w piątek ile z tych 6 zapłodnionych będzie się dzielić i ile będziemy mieć zarodków.
              • czarna380 Re: rządowy program dofinansowań 14.08.13, 18:45
                dziewczynki trzymam za was kciuki, ja jeszcze walczę z kwalifikacją, co wizyta wymyślają ciągle coś nowego, brakuje mi jeszcze jednego dokumentu jeśli uda mi się go dostarczyć do poniedziałku to jestem zakwalifikowana, lekarz przepisał mi już antyki, które dziś zaczynam brać, a w kolejnym cyklu stymulka, pozdrawiam
                • megi_78 Re: rządowy program dofinansowań 14.08.13, 20:31
                  Cieszcie sie ze możecie donosić papiery. Na początku trzeba było mieć komplet bo inaczej od razu odrzucali. Potem była wolna amerykanka, nie mówi o badaniach do zrobienia. Nie mówi albo mówili a potem zmieniali wesje. Na początku miałam mieć długi protokół a potem byl szybko krótki. Gsybysmy nie zadzwonili to nie wiedzielibyśmy ze mamy wsiąść kasę. Też wzięliśmy kredyt. 2 pierwsze wizyty u różnych lekarzy. Ale teraz już juz z górki. Ale pamietajcie po transferze wizyty są platne!!!
                  • czarna380 Re: rządowy program dofinansowań 14.08.13, 21:42
                    teraz też na kwalifikacyjnej trzeba mieć komplet dokumentów, tylko do tej pory kwalifikacyjną mieliśmy zmienianą na prywatną, ze względu na braki w dokumentacji i mam nadzieję, że w poniedziałek ten koszmar się skończy, a o jakich wizytach po transferze piszesz, ja podchodząc do iv nigdy po transferze nie miałam żadnej wizyty, robiłam sobie betę w swoim mieście i informowałam klinikę o efekcie
                  • czarna380 Re: rządowy program dofinansowań 14.08.13, 21:44
                    a w jakiej klinice podchodzicie do programu ?
    • megi_78 Re: rządowy program dofinansowań 28.08.13, 20:20
      u mnie nic ale mam mroziaka, oocyty mozna zapłodnić i bedzie dobrze
      • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 28.08.13, 20:22
        Mam nadzieję dziewczyny, że się ułoży. Nie wiem jak z rozmrażaniem oocytów... ile przetrwa... ile się zapłodni. A ile przeżyje skoro teraz żaden nie dotrwał do 5 doby sad

W czwartek (05.08) idę do lekarza to zobaczymy co i jak sad
    • wiki1976 Re: na kiedy macie procedurę 31.08.13, 22:24
      Mam pytanie na kiedy macie przewidziany zabieg od kwalifikacji?
      Ja byłam w klinice na wizycie i powiedziano mi,że w tym roku już na pewno NIE a w przyszłym też nie wiadomo bo jest już tyle osób....
      • czarna380 Re: na kiedy macie procedurę 31.08.13, 23:44
        my mieliśmy wizytę kwalifikacyjną w Invikcie 19 sierpnia, od wtorku 2 września zaczynam się kłuć i jak dobrze pójdzie to transfer będę miała 1 października
      • tinkerbell07 Re: na kiedy macie procedurę 01.09.13, 06:33
        A gdzie sie leczysz? Nie wiem jak jest teraz, ja zaczęłam procedure zaraz jak przystapilam do programu. Moze zadzwoń do innych klinik i podpytaj ile się czeka...
        • ma1c Re: na kiedy macie procedurę 01.09.13, 10:39
          Ja leczę się w Invimedzie. Wizytę kwalifikacyjną miałam 30.08. Całą kwalifikację załatwiliśmy na tej jednej wizycie. I zaczynamy procedurę w następnym cyklu czyli około 24 września. Tutaj z tego co się podpytałam pań w rejestracji jest jeszcze sporo miejsc.
          • ana_pe program po 36 r.ż. 01.09.13, 14:00
            dziewczyny czy wyczytalyscie w zasadach programu rządowego, że po 36 roku zycia nie ma ograniczen co do ilosci zaplodnionych komorek? moj gin mi tak powiedzial, a ja nie moge znalezc takiego zapisu
            • ana_pe Re: program po 36 r.ż. 01.09.13, 14:18
              ok juz wszystko wiem: www.premier.gov.pl/files/program_leczenie_nieplodnosci_metoda_zaplodnienia_pozaustrojowego_na_lata_2013_2016.pdf
              tu sa szczegoly
      • wiki1976 Re: na kiedy macie procedurę 01.09.13, 23:05
        Ja byłam na wizycie kwalifikacyjnej w GAMECIE Łódź
        • malinaimieta Re: na kiedy macie procedurę 02.09.13, 12:22
          o matko, tak naprawdę ci powiedzieli? Ja czekałam tylko 1 dzień na wizytę kwalifikacyjną, zabieg już miałam ale nieudany, jadę odpoczywać i podchodzę drugi raz jeszcze w tym roku.smile
        • malinaimieta Re: na kiedy macie procedurę 02.09.13, 12:28
          sorki, coś mi sie pochrzaniło na kompie chciałam co innego napisać a tamten post jeszcze raz mi się wysłał, nie wiem jak to możłiwe
          chciałam się dowiedziećczy naprawdę takie terminy mają w gamecie????? Ja czekałam tylko 1 dzień na wizytę kwalifikacyjną, zabieg już miałam ale nieudany, jadę odpoczywać i podchodzę drugi raz jeszcze w tym roku.smile
          • wiki1976 Re: na kiedy macie procedurę 02.09.13, 14:15
            Ale miałaś kwalifikację w GAMECIE w Łodzi? Ja byłam na wizycie 30.08 i Pani Doktor powiedziała ,że jeżeli już to na pewno nie w tym roku a w przyszłym też nie wiadomo...kazała zrobić badania i przyjechać jeszcze raz....tylko pytanie po co teraz robić badania jak w przyszłym roku będą nieważne.
            Dzwoniłam dziś do kliniki w której się kiedyś leczyłam i Pani w rejestracji powiedziała że z tego co wie to jest możliwość jeszcze w tym roku.
            Poszłam do Gamety ponieważ nie było lekarza u którego się leczyłam, ale właśnie dziś się dowiedziałam że wrócił do pracy i w sobotę jadę do niego na wizytę mam nadzieję że załapię jeszcze ten rok....
            • malinaimieta Re: na kiedy macie procedurę 03.09.13, 15:22
              nie ja w invicta...ale to późno się wybrałaś do kliniki...program ruszął 1 lipca i wtedy naprawdę dużo ludzi przychodziło do klinik. Życzę Ci, żebyś się załapala jeszcze na ten rok. I rzeczywiście bez sensu, że kazała Ci robić badania skoro mówila, że na ten rok się nie załapiesz...dziwne. Trzymam kciuki i daj znać!
              • wiki1976 Re: na kiedy macie procedurę 03.09.13, 22:39
                Hmmmm czy czekałam nie dokońca tak jest najpierw jak pytałam o szczegóły koniec czerwca nikt jeszcze nic nie wiedział potem wyjechałam na zaplanowany urlop,a jak wróciłam to Pan doktor u którego sie leczyłam poszedł na L4......i tak z tygodnia na tydzień przekładano kiedy będzie,wiec jak tak zmieniali termin to wtedy umówiłam sie do Gamety ale w międzyczasie czekałam na dokumentację medyczną i stąd taki poślizg ale naszczescie juz mój doktor przyjmuje i w sobote mam wizyte
                • czarna380 Re: na kiedy macie procedurę 04.09.13, 01:52
                  z tego co mi wiadomo to w gdańskiej Invikcie są jeszcze miejsca na ten rok, możesz zadzwonić i się dopytać, ja bym nie czekała aż do przyszłego roku wink
                  • malinaimieta Re: na kiedy macie procedurę 04.09.13, 15:40
                    tak potwierdzam są jeszcze miejsca w invikcie, moja sąsiadka się tez zawalifikowała wczoraj smile śmiesznie wyszło jak się zgadałyśmy, że do invicty chodzimy..ale powiem Wam, że jakoś tak łatwiej się wszystko przeżywa jak ma się obok kogoś kto ma ten sam problem...
                    • tinkerbell07 Re: na kiedy macie procedurę 04.09.13, 15:48
                      hej malinaimieta - zdecydowanie łatwiej. My mamy znajomych, którzy przez to wszystko przechodzili.Trzy ivf, białystiok i te sprawy. Ostatecznie adoptowali śliczną córeczkę. Jak nam się nie udało pierwsze IVF to do nich pojechaliśmy się wygadać... Bo oni właśnie rozumieją...
                    • czarna380 do malinamieta 05.09.13, 23:26
                      mam do ciebie pytanko, bo z tego co widzę to leczymy się w tej samej klinice, ja pierwszy raz podchodzę do ivf w Invikcie, jestem umówiona na 12 września o 15:30 z anestezjologiem, ale z nadmiaru informacji zapomniałam kiedy muszę zrobić te wszystkie badania krwi, które są potrzebne na tą wizytę sad, coś mi świta, że ta babeczka mówiła że wyniki są po 24h, czyli musiałbym przyjechać na badania co najmniej dzień przed wizytą, ale do Gdańska mam prawie 300km więc najlepiej gdyby była możliwość zrobienia badań tego samego dnia rano, tylko nie wiem czy to realne uncertain
                      • malinaimieta Re: do malinamieta 30.09.13, 08:44
                        bardzo Cię przepraszam, dopiero zauważyłam, że pisałaś, więc już po Twojej wizycie sad ale generalnie najpóźniej 5 godzin przed wizytą trzeba zrobić badania na czczo.
                        pozdrawiam
    • mikolajka4 Re: rządowy program dofinansowań 04.09.13, 11:17
      Witajcie
      Ja dopiero zaczełam całą procedurę nie wiem jaka ona jest czy długa czy klrótka mój lekarz jest bardzo małomówny brałam przez trzy tygodnie ovulastan od dzisiaj zaczełam zastrzyki gonapeptyl w planach jest jeszcze menopur nie wiem szczerze powiedziawszy czego można się spodziewać i na co koniecznie zwracać uwagę - prosze podzielcie się swoimi doświadczeniami
      Kwalifikacja bez probelmu na jednej wizycie ale staramy się o potomstwo bardzo długo. Na leki do chwili obecnej wydaliśmy 2000 zł ale wiemy ze to jeszcze nie koniec
      Agata
      • czarna380 Re: rządowy program dofinansowań 04.09.13, 11:24
        a na jakie leki do tej pory wydałaś 2000 zł, tylko na ovulastan i gonapeptyl ??
        • mikolajka4 Re: rządowy program dofinansowań 04.09.13, 11:50
          ovulastan gonapeptyl menopur ( i ten przeraza mnie najbardziej 20 strzykawek i jakies małe fioleczki
          • tinkerbell07 Re: rządowy program dofinansowań 04.09.13, 12:13
            mikolajka4 - Dasz radę z menopurem. Mnie też ten lek przerażał najbardziej. Tym bardziej, że miałam dawkę 150 i musiałam mieszać dwie buteleczki smile Da radę to przeżyć smile
            • mikolajka4 do tinkerbell07 04.09.13, 12:17
              ja tez mam dawkę 150 i te dwie buteleczki maja mi wystarczyć boję się że to przedwakuję a jak sie po tym czułaś ?
              napisała:

> mikolajka4 - Dasz radę z menopurem. Mnie też ten lek przerażał najbardziej. Tym
              > bardziej, że miałam dawkę 150 i musiałam mieszać dwie buteleczki smile Da radę to
              > przeżyć smile
              • tinkerbell07 Re: do mikolajka4 04.09.13, 15:52
                jeżeli masz dawkę 150 to nie przedawkujesz. Lekarz wie co robi smile
                Ja brałam najpierw gonal w tej automatycznej strzykawce, i jak już się do niego przyzwyczaiłam to mi się wydawało, że tego menopuru to tak strasznie dużo jest. A jeszcze się kłóciłam z mężem, że źle Pani słuchał i to nie tak się miesza... okazało się, że oczywiście miał racje i dobrze to robił smile Zastrzyk niczym się nie różnił od innych. Czułam się po nim normalnie. Nie miałam żadnych skutków ubocznych.
          • chiyo28 Re: rządowy program dofinansowań 04.09.13, 12:17
            mikołajka to bardzo nieduzo na te leki. Ja jestem na razie na antyka 2 x Nuwaring - koszt 96 zł, do tego 19 Gonapeptyli - koszt 720 zł i 24 Menopury - koszt 2400. W sumie wyszło mi 3216 zł. Tez nie wiem, czy to wszystko. Okaze sie podczas stymulki, czy nie trzeba dołożyc. W poprzednim ICSI wydałam na leki 4 tys sad
            • czarna380 Re: rządowy program dofinansowań 04.09.13, 16:22
              o kurcze to strasznie dużo za te leki, myślałam że to wyjdzie taniej sad, ja jak na razie wykupiłam antyki Ovulastan 2op po 20zł , Gonapeptyl 8szt po 40zł, wydałam w sumie 360zł, a resztę leków mam mieć przepisane na następnej wizycie 16 IX, transfer jak dobrze pójdzie planowany jest wstępnie na 1 października, więc kiedy miałabym przyjąć aż 24 Menopury o.O, pierwszy raz jestem stymulowana tymi lekami, przy pierwszym podejściu, które miałam w Białymstoku brałam Gonal i łączny koszt leków wyniósł 2,5tys.
              • chiyo28 Re: rządowy program dofinansowań 04.09.13, 19:58
                czarna nie ma się co sugerować. Kazdy organizm jest inny. Mój przypadek pokazuje, ze z różnymi kosztami sie trzeba liczyć. Tyle, ze ja mam niskie AMH i zaawansowaną endometriozę.
                W poprzedniej stymulacji (GonalF + Merional) po 2 dniach stymulki miałam 7 jajeczek, 4 zarodki, ale tylko 2 transferowali, pozostałe przestały sie rozwijać. Ciąży z tego nie było. Mam nadzieje, ze teraz zmiana leku spowoduje lepsze efekty.
    • luna999 czy w ramach programu rządowego jest możliwe IMSI? 05.09.13, 11:31
      Wiem, że to nie jest refundowane przez ministerstwo, ale czy będąc w programie rządowym można „dokupić” taką usługę w klinice we własnym zakresie? Czy ktoś miał taką sytuację? Mamy wskazania do IMSI, ale w klinice, w której się zakwalifikowaliśmy, twierdzą, że w ramach programu nie jest możliwe wykonanie dodatkowych, odpłatnych procedur i mogą nam zrobić tylko ICSI
      • tinkerbell07 Re: czy w ramach programu rządowego jest możliwe 05.09.13, 12:01
        Z tego co wiem, i oglądałam kiedyś transmisję online z konferencji ekspertów to nie można dokupić żadnej dodatkowej usługi w ramach refundacji. Niestety trzeba albo się zgodzić na to co dają albo zapłacić samemu za całą procedurę.

Ja również mam wskazanie do IMSI - 0% plemników o prawidłowej budowie- ale niestety nie możemy mieć w ramach programu rządowego.
        • malinaimieta Re: czy w ramach programu rządowego jest możliwe 05.09.13, 15:33
          ja z tego co wiem, to można tylko dokupić pgd w invikcie i tyle, nic więcej...
          • ma1c Re: czy w ramach programu rządowego jest możliwe 05.09.13, 22:11
            U nas też wskazane byłoby IMSI, ale rządowy program obejmuje jedynie ISCI. Nie można niestety nic dokupić. Musimy się cieszyć z ISCI. Wcześniej miałam robione IMSI, ale cieszę się nawet z tego co jest. Chociaż nie będę stała w miejscu, póki nie zbierzemy od nowa kasy. Zawsze to jakaś szansa dla nas.
            • luna999 Re: czy w ramach programu rządowego jest możliwe 05.09.13, 22:22
              Wygląda więc na to, że tak po prostu jest i nic z tym nie zrobimy sad Skoro już się zakwalifikowaliśmy, to spróbujemy z ICSI. Zawsze to jakaś szansa...
              • czarna380 udało się :) 13.10.13, 19:42
                dziewczynki piszę do was, bo wiem, że takie wiadomości podnoszą na duchu, a więc UDAŁO SIĘ !!! - w 7dpt beta 43,12, w 10dpt - 115,2, miałam włożoną jedną blastusię klasy 5AA i najwyraźniej postanowiła zostać ze mną dłużej smile, za mną już dwa nieudane podejścia i jak widać jestem żywym przykładem, że warto walczyć, we czwartek będę miała wykonywane badanie usg i modlę się, aby tylko było wszystko w porządku,
                życzę wam kochane powodzenia i wytrwałości, a będzie to wynagrodzone największym cudem....
                pozdrawiam
                • ma1c Re: udało się :) 13.10.13, 21:55
                  Czarna przyjemnie czytać, że się UDAŁO. Ja jestem w fazie czekania. Miałam również podaną jedną blastocystę i mam robić test w sobotę czyli 9dpt. Możesz napisać czy miałaś jakieś objawy i od którego dpt?
                  • czarna380 Re: udało się :) 14.10.13, 11:11
                    ma1c ciężko mi powiedzieć jakie objawy, w zasadzie to już myślałam, że się nie udało brzuch pobolewał jak na @, piersi przestały mnie boleć i nie były już tak nabrzmiałe jak tuż przed transferem, więc rano w dniu pierwszego badania hcg wstałam i zaczęłam płakać, że w ogóle nie ma sensu tego badania wykonywać, bo znowu się nie udało, tym większe było moje zaskoczenie gdy odebrałam wynik smile, jedyny objaw, który był inny niż zawsze to zaparcia, nie mogłam się wypróżnić, nawet przez kilka dni, życzę ci powodzenia i trzymam kciuki za sukces smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka