26.07.04, 15:47
Prosze powiedz mi jeszcze czy on zajmuje się też szczepieniami[Tchórzewski]Bo
nie stety muszę się zdecydować na szczepienie leukocytami 3raz nie zaryzykuje.
Obserwuj wątek
    • gg24 Re: DO GG24 26.07.04, 17:16
      Tak, szczepią na miejscu w Gamecie. Przeszłam 3 szczepienia, ale na nich się
      chyba nie skończy. Jestem już po badaniach oceniających skuteczność szczepień,
      ale przed wizytą u prof.
      • judyta10 Re: DO GG24 26.07.04, 19:06
        A czy coś oprucz szczepień proponują,w jakich odstępach czasu są te szczepienia
        i jakie miałaś przeciwciała?
        • gg24 Re: DO GG24 27.07.04, 08:49
          W przypadku stwierdzenia przeciwciał (ja mam antyjądrowe i tarczycowe) prof.
          stosuje 3 tygodniowe leczenie farmakologiczne, potem 3 x szczepienie (co 3
          tygodnie) i badanie CBA oceniające reakcję organizmu po szczepieniach.
          Spotkałam sie z osobami, które potem jeszcze były doszczepiane i leczone lekami.
          Na obecność przeciwciał są badani także faceci, mój mąż nie, nie wiem czemu.
          Prof. tego nie zlecił, a ja miałam tylko zbadane 3 rodzaje przeciwciał.
          • judyta10 Re: DO GG24 27.07.04, 14:59
            Ja tarczycowych ani przeciwjądrowych nie mam czekam na wynik kardiolipinowych z
            tego co słyszłam to są jeszcze inne.Czy te badania robiłas na miejscu w Gamecie?
            Ile to kosztuje?
            • gg24 Re: DO GG24 27.07.04, 16:50
              Badań na przeciwciała, o których wspomniałaś nie miałam. Badano u mnie tylko:
              przeciwciała przeciwko antygenom łożyska (chyba taka jest nazwa),
              przeciwtarczycowe i antyjądrowe. Mam "wrogi śluz", a prof. nie zlecił
              przebadania przeciwciał antyplemnikowych, dziwne..., może uznał, że na pewno
              są. Razem z badaniami męża pod kątem tego, czy może być dawcą krwi -
              zapłaciliśmy ok. 550 zł. Słyszałam jeszcze o przeciwciałach antyjajnikowych.
              Słyszałam, że u Malinowskiego robią wszystkie badania dlatego tyle to kosztuje,
              a prof. tchórzewski robi wybiórczo, takie jak uważa za stosowne. W Gamecie
              pobierają krew, ale badania robią bezpośrednio w laboratorium APC - całkiem
              niedaleko, można też tam oddać krew.A co skłoniło Cię do tych badań?
              • judyta10 Re: DO GG24 27.07.04, 21:39
                Ja jestem po dwóch obumarłych ciążach obie [6tyd] druga od samego początku była
                na akardzie i heparynie nic nie dało podejrzewają immunologiczną przyczyne
                poronień.
                • gg24 Re: DO GG24 28.07.04, 09:48
                  To rzeczywiście problemy immunologiczne mogą być przyczyną. Ja nie mogę zajść w
                  ciążę od 2,5 roku. Poczytaj może na forum bociana o doświadczeniach innych
                  dziewczyn. Myślę, że Tchórzewski jest bardzo dobrym specjalistą, do tego nie
                  jest tak drogi jak Malinowski, który na dodatek chyba nie ma za dobrej opinii.
                  Szczepione są dziewczyny, które mają przeciwciała i te, które nie mają. Myślę,
                  że takie poprawienia natury nikomu nie zaszkodzi, a może pomóc. Życzę Ci dużo
                  szczęścia i upragnionego dzieckasmile
                  • judyta10 Re: DO GG24 28.07.04, 15:57
                    Dziękuje za miłe słowa,zdecydowalam się na Tchórzewskiego a przeważyło to ,że
                    prof. Malinowski łaskawie zechciał mnie przyjąć w październiku a w Gamecie mam
                    termin na 12sierpnia mogłam miec na jutro ,ale jestem z okolic Gdańska i mi nie
                    pasowało,dla mnie liczy się każdy dzień a co dopiero miesiące .Ja tobie też
                    zycze wszystkiego dobrego i daj znać jak zaciążysz.Judyta
                    • gg24 Re: DO GG24 28.07.04, 16:06
                      Dzięki,
                      ja mam wizytę 5 sierpnia. Już nie mogę się doczekać na ocenę moich badań.
                      pozdrowieniasmile
                      gg
                      • judyta10 Re: DO GG24 28.07.04, 17:56
                        Rozumiem cię sama jak najszybciej chciałabym zajść w ciąże i cieszyc się tym
                        stanem a nie drżec ze strachu.
    • Gość: star Re: DO GG24 IP: *.pl / 82.160.70.* 28.07.04, 21:52
      Chciałam opowiedzieć Wam o swoich doświadczeniach. Byłam u prof.Tchórzewskiego
      w Gamecie ale przyjmuje też w APC koszt ten sam. Zlecił mi i mężowi wszystkie
      możliwe badania, kosztowało to nas 985zł. robiliśmy to w APC ponieważ w Gamecie
      nie robią wszystkiego a więc po co pobierać krew dwa razy i odbierać wyniki w
      dwóch miejscach. Odebraliśmy wyniki i poszliśmy już do APC, nie mam żadnych
      przeciwciał i zalecił szczepienia, jestem już po dwóch. Zobaczymy jak to się
      zakończy. Może skierował nas na komplet badań bo nie zachodziłam w ciążę i nie
      miałam poronień. Oby nam się udało!
      • jozefeja Re: DO GG24 29.07.04, 08:30
        cześć

Uda się Wam, mi i mojej żonie po 7 latach dopiero Prof. Tchórzewski ze swojimi
        szczepieniami " podarował" synka smile Powodzenia
        Szczęśliwy Ojciec
      • judyta10 Re: DO GG24 29.07.04, 11:51
        Czy mogłabyś podać dokładne namiary na APC.
        • gg24 Re: DO GG24 29.07.04, 14:42
          W Gamecie nie robią żadnych badań, pobierają krew i oddają do APC. Nie pamiętam
          namiarów do laboratorium, ale prof. podczas wizyty daje taki cały opis
          procedury badań i szczepień i tam jest adres APC, można tam bezpośrednio oddać
          krew, nikt nie robi z tego tajemnicy. Co do skuteczności szczepień, to sama
          trzymam kciukismile Mam nadzieję, że będę w gronie szczęśliwców, którym pomogły.
    • Gość: star Re: DO GG24 IP: *.pl / 82.160.70.* 29.07.04, 19:05
      APC- ANALIZY MEDYCZNE ul.E. Szczanieckiej4, 93-342 Łódź tel.(42)6409552 kom.o-
      604243532, www.apc-analizy.pl
      • judyta10 Re: DO GG24 29.07.04, 20:45
        A kiedy przyjmuje Tchórzewsi czy długo czeka się na wizyte mogę prosić o
        telefon.
    • Gość: star Re: DO GG24 IP: *.pl / 82.160.70.* 29.07.04, 21:37
      Nie wiem ile teraz się czeka bo był na urlopie. Telefon do APC podałam ale
      napiszę jeszcze razsad0 42)6409552 przyjmuje też w Gamecie tel.(042)6457777.
      Miejsca te są oddalone o parę kroków, pierwszy raz zarejestruj się gdzie będzie
      bliższy termin, koszt ten sam(120)
      • judyta10 Re: DO GG24 30.07.04, 20:38
        W Gamecie mam szybciej,dzięki.
        • judyta10 Re: DO GG24 03.08.04, 19:15
          Witaj. Jak się masz co słychać?U mnie nic nowego z niecierpliwością czekam na
          wizytę u prof Tchórzewskiego jutro jadę do swojego gina ostatnio
          przeczytałam ,że sporo dziewczyn z podobnymi problemami przy odpowiednim
          leczeniu stara się bez szczepień muszę z nim otym pogadać. Judyta
          • gg24 Re: DO GG24 04.08.04, 10:38
            Cześć,
            czekam na wizytę. W czwartek wszystko będę wiedziała. Wiem, że niektórzy
            lekarze odradzają szczepienia. Bierze się wtedy leki, które wpływają na
            działanie przeciwciał. Myślę, że co ośrodek to inne podejście do tematu.
            Pozdrawiamsmile
            gg
            • judyta10 Re: DO GG24 04.08.04, 13:32
              Daj znać po wizycie.
              • judyta10 Re: DO GG24 13.08.04, 08:23
                Witaj. Wczoraj byłam u profesora,wrażenie dosyć pozytywne,zlecił mi trochę
                badań część już mialam.Najważniejsze,że wykluczył zespół antyfosfolipidowy ,po
                odebraniu badań podejmiemy decyzje o szczepieniach bo niestety bez nich się nie
                obejdzie,tylko strasznie długo trzeba czekać na te wyniki[3tyg].Tak więc moje
                starania muszę odłożyc na conajmniej 3miesiące nie napawa mnie to radością ale
                cóż co do szczepien to wolałabym ich uniknac [mam swoje powody] no ,ale jakos
                się ztym chyba pogodze.Ogólnie jestem zadowolona z wizyty pomijając koszty[już
                przekroczyły 1.000zł].Teraz muszę czekać a to jest najgorsze wykańcza mnie
                nerwowo i psychcznie. POzdrawiam JUdyta
                • gg24 Re: DO GG24 13.08.04, 08:41
                  Wiem, że trzeba czekać na wyniki tak długo, ale to dlatego, że oni zbierają
                  zlecenia na wykonanie badań i dopiero jak ich jest dużo, to otwierają
                  odczynniki, a to one są bardzo drogie. Na moich wynikach przeczytałam, że jedno
                  badania wykonane zostało na skrawku łożyska małpy, strasznie brzmi, prawda??!!
                  W innym wypadku mało osób mogłoby sobie na takie badania pozwolić. Ja też
                  miałam mieszane uczucia co do szczepień, ale słyszałam wiele opinii, że są
                  bardzo skuteczne, szczególnie przy poronieniach, zawet jeżeli wyniki badań
                  tylko troszeczkę odbiegają od normy. smile gg
                  • judyta10 Re: DO GG24 13.08.04, 10:10
                    U mnie jak do tej pory wyniki są ok. jak wyjdą jakieś przeciwciala odbiegające
                    od normy to przed szczepieniami najpierw leczenie farmakologiczne a co do
                    wyników to będe dzwonic wcześniej bo pani powiedziala ,że teraz mają dużo badań
                    więc może otworzą te oczynniki wcześniej.Tak jużna marginesie to wczoraj
                    patrząc na tych wszystkich ludzi pomyślałam sobie ,że to jest troche rzerowanie
                    na ludzkim nieszczęściu .Zapłaciłam wczoraj za same wyniki 700zł nie licząc
                    wizyty,kosztów dojazdu ja naszczęście nie muszę odrywać sobie od ust[oboje nie
                    najgorzej zarabiamy ]ale ile jest takich osób ktore za te pieniądze żyją caly
                    mięsiąc iteraz jak mają podobny problem to kto im pomoże jak nie masz
                    pieniędzyto tak naprawde nikogo nie obchodzisz jak zaplacisz to chciaż
                    sprawiają wrażenie ,że ich obchodziszsmutna rzeczywistośc.JUdyta
                    • gg24 Re: DO GG24 13.08.04, 10:43
                      Masz całkowitą rację. Już dawno doszłam do tego, że jak nie zapłacisz to lekarz
                      nie powie Ci nawet dzień dobry. Tak nie powinno być, ale chyba nie mamy szans
                      na zmianę. Ja od przwie 3 lat leczę się prywatnie, ale to co mnie przeraża
                      najbardziej to cena in vitro i świadomość, że nie zawsze udaje się to za
                      pierwszym razem. Pewnie mnie to czeka.
                      Judyto, nie martw się tymi 3 miesiącami oczekiwania. Ja pomiętam okres, kiedy
                      chciałam mieć dziecko od razu, za chwilę, szybko... Aż mnie to wykończyło.
                      Chodziłam potem na specjalne zabiegi, staram się myśleć pozytywnie. Co znaczą 3
                      miesiące jak potem zajdziesz w ciążę, za 9 miesiący urodzisz i będziesz
                      szczęśliwa!
                    • Gość: maraguska Re: DO GG24 IP: *.icpnet.pl 13.08.04, 11:02
                      Witaj Judyto smile

Sorka, ze sie wtrace w Wasz watek, ale chcialabym o cos zapytac: czy mowil Ci
                      juz lekarz jak dlugo trwaloby ewentualne leczenie przeciwwcial, gdyby okazalo
                      sie ze je masz?

Co do kosztow. Tez jestem przerazona. Dokladnie tak, jak Ty zrobilam sobie
                      rozne badania i wciaz czekam na wyniki (choc juz mam przeciwtarczycowe i nie sa
                      ok). Powalilo mnie przy kasie sad Glupio tak w takiej sytuacji jak nasza
                      (starania o dziecko) liczyc pieniadze, ale ja niestety nie moge inaczej. Mam
                      wielkie szczescie bo mamy z mezem jakies oszczednosci i tylko dzieki temu
                      mozemy te badania sfinansowac poki co. Jednak oszczednosci powoli sie koncza i
                      martwie co bedzie potem, z pensji nie oplacilabym tego wszystkiego za
                      Chiny...sad((( Gdy pomysle o kosztach zwiazanych z takim in vitro na
                      przyklad... to juz w ogole rece mi opadaja.

Mam kolezanke, ktora jest w ciazy bezproblemowej i niebawem urodzi, dodatkowo
                      ma WSZYSTKIE wizyty u lekarzy za darmo, bo takie miala super ubezpieczenie w
                      firmie, w ktorej pracuje. Mozna powiedziec, ze ma dzieciatko gratis wink))
                      My musimy za nasze dziecko, ze tak powiem, wniesc stosowna przedplate wink

Pozdrawiam i zycze dobrych wynikow smile
                      --
                      Aga
                      • judyta10 Re: DO GG24 13.08.04, 13:56
                        Witaj nie szkodzi,że się wtraciłaś po to są te wątki.Jeśli się okaże,że są
                        jakiekolwiek przeciwciala ponad norme to mam zapisany lek niewiem jak się
                        nazywa bo nie mogę odczytac,ale jest to kombinacja trzech sprcyfikow w tym
                        sterydy mam go brać przez 40dni potem sprawdzenie i dopiero jak przeciwciała
                        ok. to szczepienie.Mam nadzieje ,że będą w normie to za okolo 3tyg będe miała
                        pierwszą szcepionke.Jeśli moę ci cos zasugerowac;polecała bym leczenie wŁodzi
                        nie szukaj bliżej czy taniej to są jak dotąd jedyni specjalisci w Polsce,którzy
                        mają otym pojęcie,troche wyciągnełam wiadomosci od profesora i rozmawiałam z
                        jedną pacjentką,która leczyła sie u jakiś cwaniaczków w Warszawie i spartaczyli
                        robote profesor ją teraz wyprowadza o ile się jeszcze da , też o nich wspominał
                        i jeszcze gdzieś na wybrzeżu prubują coś dzialac,ale to wszystko mają w
                        powijakach.Tchórzewski pracował nad tą metodą z Niemcami i jak wyliczł ma 82%
                        skuteczności .Resztę kadry Łodzkiej jak Malinowski,Zeman,Banasik zaczynali na
                        jego osiągnięciach tak naprawdę to jedyny ośrodek godny polecenia.JUdyta
                        • gg24 Re: DO GG24 13.08.04, 14:26
                          Podpowiem, te leki to: Encorton, Sandimnum Neoral (mam nadzieję, że nie
                          przekręciłam)i trzeci (nazwy nie pamiętam) powodujący chyba, że krew nie jest
                          taka gęsta. Na pocieszenie: leki nie są takie drogie, drugi jest refundowany i
                          nie trzeba płacić 200 zł tylko parę zł.
                          • judyta10 Re: DO GG24 14.08.04, 19:47
                            Witaj GG24.Mój lek to rzaden z tych i mam go brac dopiero po wykryciu
                            przeciwciał czyli on jest raczej na wyrównanie poziomu tych przeciwciał.
                        • Gość: maraguska Re: DO GG24 IP: *.icpnet.pl 13.08.04, 14:42
                          Judyto, a czy slyszalas cos moze o Kurpiszu (z poznanskiej Intermediki)?
                          Udalam sie do niego, polecano go tu na forum i na Bocianie wlasnie miedzy
                          innymi razem z Tchorzewskim czy Malinowskim. Kurcze, nie jest tani i mam
                          nadzieje, ze poprowadzi mnie dobrze. Wiesz cos o nim?
                          --
                          pozdrawiam,
                          Aga
                          • judyta10 Re: DO GG24 13.08.04, 15:41
                            Niestety nie słyszałam o nim mi wszyscy polecali Łodź.Można wiedziec skąd
                            jestes?
                            • Gość: maraguska Re: DO GG24 IP: *.icpnet.pl 13.08.04, 16:08
                              Poznan wita smile
                              Marzy mi sie, by prof. Kurpisz dobrze mnie zdiagnozowal i poprowadzil.
                              Mieszkam 4 km od kliniki. Takie szczescie w nieszczesciu smile
                              --
                              Aga
                              • judyta10 Re: DO GG24 13.08.04, 20:17
                                No to rzeczywiście też bym wolała,żeby diagnoza była prawidłowa,życze Ci
                                tego.Kiedy się wybierasz?
                                • Gość: maraguska Re: DO GG24 IP: *.icpnet.pl 16.08.04, 13:29
                                  Zapisze sie na wizyte na poczatku wrzesnia. Dopiero wtedy bede miec wiekszosc
                                  wynikow badan.
                                  --
                                  Pozdrawiam,
                                  Aga
                                  • judyta10 Re: DO GG24 16.08.04, 17:20
                                    On pewnie zleci ci jeszcze inne badania nie wiem czy warto dwa razy czekac
                                    szkoda czasu ,ja tez moglam nie robic badanna wlasną ręke ,ale odrazu udac się
                                    do profesora byłabym już o wiele dalej na mojej drodze.
                                    • Gość: maraguska Re: DO GG24 IP: *.icpnet.pl 17.08.04, 10:36
                                      Judytko, nie wiem czy sie dobrze rozumiemy, bo moze czegos nie dopowiedzialam
                                      smile) Na wszelki wypadek wyjasnie: te badania, ktore zrobilam (a czekam wciaz na
                                      wyniki) byly wlasnie zlecone przez prof. Kurpisza na pierwszej mojej wizycie.
                                      Powiedzial, ze mam przyjsc na rozmowe i dalsze ustalenia jak skompletuje
                                      wszystkie wyniki. Na wlasna reke badan nie robilam.
                                      Spokojnie, zaszlas juz bardzo daleko idac swoja droga smile)) Mysle, ze to wielki
                                      sukces, ze po dwoch poronieniach robimy te badania. Ostatnio bylam u gina,
                                      ktory mowil, ze nie zleca takich badan - az poroni sie minimum trzy razy. Choc
                                      musze przyznac, ze nie wszyscy lekarze na szczescie prezentuja taka postawe.
                                      Bylam bardzo mile zaskoczona jak bardzo mlody lekarz (ktory robil mi
                                      lyzeczkowanie) przyszedl do mnie w szpitalu po zabiegu i zapytal czy slyszalam
                                      o zespole antyfosfolipidowym i badaniu przeciwcial. Rowniez moja 'osobista' gin
                                      wyslala mnie od razu na kariotyp.
                                      --
                                      Pozdrawiam,
                                      Aga
                                      • judyta10 Re: DO GG24 17.08.04, 17:23
                                        Teraz rozumiem.Mój gin już przy drugiej ciązy jak zaczeło sie cos dziac zalecił
                                        profilaktyke przeciwzakrzepową,ale niestety to nie wystarczyło u nie
                                        najprawdopodobniej przeciwciala będą w normie nie chodzi tylko o zakrzepy, m.oj
                                        układ immunologiczny ma niejako defekt i rozpoznaje zarodek jako
                                        intruza,którego trzeba zniszczyc.Kiedy zarodek dociera do macicy próbuje sie
                                        zagnieździc miedzy macicą a łożyskiem powinny wytwożyc sie komorki ,które są
                                        opowiedzialne za prawidłowe zagnieżdżenie i nie dopuszczenie do drzutu to tak w
                                        skrócie,umnie pozostają szczepienia,jest jeszcze inne leczenie, ale prof.
                                        twierdzi że daje marne efekty nie będe ryzykowac.Judyta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka