judyta10 26.07.04, 15:47 Prosze powiedz mi jeszcze czy on zajmuje się też szczepieniami[Tchórzewski]Bo nie stety muszę się zdecydować na szczepienie leukocytami 3raz nie zaryzykuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gg24 Re: DO GG24 26.07.04, 17:16 Tak, szczepią na miejscu w Gamecie. Przeszłam 3 szczepienia, ale na nich się chyba nie skończy. Jestem już po badaniach oceniających skuteczność szczepień, ale przed wizytą u prof. Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 26.07.04, 19:06 A czy coś oprucz szczepień proponują,w jakich odstępach czasu są te szczepienia i jakie miałaś przeciwciała? Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: DO GG24 27.07.04, 08:49 W przypadku stwierdzenia przeciwciał (ja mam antyjądrowe i tarczycowe) prof. stosuje 3 tygodniowe leczenie farmakologiczne, potem 3 x szczepienie (co 3 tygodnie) i badanie CBA oceniające reakcję organizmu po szczepieniach. Spotkałam sie z osobami, które potem jeszcze były doszczepiane i leczone lekami. Na obecność przeciwciał są badani także faceci, mój mąż nie, nie wiem czemu. Prof. tego nie zlecił, a ja miałam tylko zbadane 3 rodzaje przeciwciał. Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 27.07.04, 14:59 Ja tarczycowych ani przeciwjądrowych nie mam czekam na wynik kardiolipinowych z tego co słyszłam to są jeszcze inne.Czy te badania robiłas na miejscu w Gamecie? Ile to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: DO GG24 27.07.04, 16:50 Badań na przeciwciała, o których wspomniałaś nie miałam. Badano u mnie tylko: przeciwciała przeciwko antygenom łożyska (chyba taka jest nazwa), przeciwtarczycowe i antyjądrowe. Mam "wrogi śluz", a prof. nie zlecił przebadania przeciwciał antyplemnikowych, dziwne..., może uznał, że na pewno są. Razem z badaniami męża pod kątem tego, czy może być dawcą krwi - zapłaciliśmy ok. 550 zł. Słyszałam jeszcze o przeciwciałach antyjajnikowych. Słyszałam, że u Malinowskiego robią wszystkie badania dlatego tyle to kosztuje, a prof. tchórzewski robi wybiórczo, takie jak uważa za stosowne. W Gamecie pobierają krew, ale badania robią bezpośrednio w laboratorium APC - całkiem niedaleko, można też tam oddać krew.A co skłoniło Cię do tych badań? Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 27.07.04, 21:39 Ja jestem po dwóch obumarłych ciążach obie [6tyd] druga od samego początku była na akardzie i heparynie nic nie dało podejrzewają immunologiczną przyczyne poronień. Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: DO GG24 28.07.04, 09:48 To rzeczywiście problemy immunologiczne mogą być przyczyną. Ja nie mogę zajść w ciążę od 2,5 roku. Poczytaj może na forum bociana o doświadczeniach innych dziewczyn. Myślę, że Tchórzewski jest bardzo dobrym specjalistą, do tego nie jest tak drogi jak Malinowski, który na dodatek chyba nie ma za dobrej opinii. Szczepione są dziewczyny, które mają przeciwciała i te, które nie mają. Myślę, że takie poprawienia natury nikomu nie zaszkodzi, a może pomóc. Życzę Ci dużo szczęścia i upragnionego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 28.07.04, 15:57 Dziękuje za miłe słowa,zdecydowalam się na Tchórzewskiego a przeważyło to ,że prof. Malinowski łaskawie zechciał mnie przyjąć w październiku a w Gamecie mam termin na 12sierpnia mogłam miec na jutro ,ale jestem z okolic Gdańska i mi nie pasowało,dla mnie liczy się każdy dzień a co dopiero miesiące .Ja tobie też zycze wszystkiego dobrego i daj znać jak zaciążysz.Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: DO GG24 28.07.04, 16:06 Dzięki, ja mam wizytę 5 sierpnia. Już nie mogę się doczekać na ocenę moich badań. pozdrowienia gg Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 28.07.04, 17:56 Rozumiem cię sama jak najszybciej chciałabym zajść w ciąże i cieszyc się tym stanem a nie drżec ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: DO GG24 IP: *.pl / 82.160.70.* 28.07.04, 21:52 Chciałam opowiedzieć Wam o swoich doświadczeniach. Byłam u prof.Tchórzewskiego w Gamecie ale przyjmuje też w APC koszt ten sam. Zlecił mi i mężowi wszystkie możliwe badania, kosztowało to nas 985zł. robiliśmy to w APC ponieważ w Gamecie nie robią wszystkiego a więc po co pobierać krew dwa razy i odbierać wyniki w dwóch miejscach. Odebraliśmy wyniki i poszliśmy już do APC, nie mam żadnych przeciwciał i zalecił szczepienia, jestem już po dwóch. Zobaczymy jak to się zakończy. Może skierował nas na komplet badań bo nie zachodziłam w ciążę i nie miałam poronień. Oby nam się udało! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefeja Re: DO GG24 29.07.04, 08:30 cześć Uda się Wam, mi i mojej żonie po 7 latach dopiero Prof. Tchórzewski ze swojimi szczepieniami " podarował" synka Powodzenia Szczęśliwy Ojciec Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 29.07.04, 11:51 Czy mogłabyś podać dokładne namiary na APC. Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: DO GG24 29.07.04, 14:42 W Gamecie nie robią żadnych badań, pobierają krew i oddają do APC. Nie pamiętam namiarów do laboratorium, ale prof. podczas wizyty daje taki cały opis procedury badań i szczepień i tam jest adres APC, można tam bezpośrednio oddać krew, nikt nie robi z tego tajemnicy. Co do skuteczności szczepień, to sama trzymam kciuki Mam nadzieję, że będę w gronie szczęśliwców, którym pomogły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: DO GG24 IP: *.pl / 82.160.70.* 29.07.04, 19:05 APC- ANALIZY MEDYCZNE ul.E. Szczanieckiej4, 93-342 Łódź tel.(42)6409552 kom.o- 604243532, www.apc-analizy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 29.07.04, 20:45 A kiedy przyjmuje Tchórzewsi czy długo czeka się na wizyte mogę prosić o telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: DO GG24 IP: *.pl / 82.160.70.* 29.07.04, 21:37 Nie wiem ile teraz się czeka bo był na urlopie. Telefon do APC podałam ale napiszę jeszcze raz0 42)6409552 przyjmuje też w Gamecie tel.(042)6457777. Miejsca te są oddalone o parę kroków, pierwszy raz zarejestruj się gdzie będzie bliższy termin, koszt ten sam(120) Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 03.08.04, 19:15 Witaj. Jak się masz co słychać?U mnie nic nowego z niecierpliwością czekam na wizytę u prof Tchórzewskiego jutro jadę do swojego gina ostatnio przeczytałam ,że sporo dziewczyn z podobnymi problemami przy odpowiednim leczeniu stara się bez szczepień muszę z nim otym pogadać. Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: DO GG24 04.08.04, 10:38 Cześć, czekam na wizytę. W czwartek wszystko będę wiedziała. Wiem, że niektórzy lekarze odradzają szczepienia. Bierze się wtedy leki, które wpływają na działanie przeciwciał. Myślę, że co ośrodek to inne podejście do tematu. Pozdrawiam gg Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 13.08.04, 08:23 Witaj. Wczoraj byłam u profesora,wrażenie dosyć pozytywne,zlecił mi trochę badań część już mialam.Najważniejsze,że wykluczył zespół antyfosfolipidowy ,po odebraniu badań podejmiemy decyzje o szczepieniach bo niestety bez nich się nie obejdzie,tylko strasznie długo trzeba czekać na te wyniki[3tyg].Tak więc moje starania muszę odłożyc na conajmniej 3miesiące nie napawa mnie to radością ale cóż co do szczepien to wolałabym ich uniknac [mam swoje powody] no ,ale jakos się ztym chyba pogodze.Ogólnie jestem zadowolona z wizyty pomijając koszty[już przekroczyły 1.000zł].Teraz muszę czekać a to jest najgorsze wykańcza mnie nerwowo i psychcznie. POzdrawiam JUdyta Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: DO GG24 13.08.04, 08:41 Wiem, że trzeba czekać na wyniki tak długo, ale to dlatego, że oni zbierają zlecenia na wykonanie badań i dopiero jak ich jest dużo, to otwierają odczynniki, a to one są bardzo drogie. Na moich wynikach przeczytałam, że jedno badania wykonane zostało na skrawku łożyska małpy, strasznie brzmi, prawda??!! W innym wypadku mało osób mogłoby sobie na takie badania pozwolić. Ja też miałam mieszane uczucia co do szczepień, ale słyszałam wiele opinii, że są bardzo skuteczne, szczególnie przy poronieniach, zawet jeżeli wyniki badań tylko troszeczkę odbiegają od normy. gg Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 13.08.04, 10:10 U mnie jak do tej pory wyniki są ok. jak wyjdą jakieś przeciwciala odbiegające od normy to przed szczepieniami najpierw leczenie farmakologiczne a co do wyników to będe dzwonic wcześniej bo pani powiedziala ,że teraz mają dużo badań więc może otworzą te oczynniki wcześniej.Tak jużna marginesie to wczoraj patrząc na tych wszystkich ludzi pomyślałam sobie ,że to jest troche rzerowanie na ludzkim nieszczęściu .Zapłaciłam wczoraj za same wyniki 700zł nie licząc wizyty,kosztów dojazdu ja naszczęście nie muszę odrywać sobie od ust[oboje nie najgorzej zarabiamy ]ale ile jest takich osób ktore za te pieniądze żyją caly mięsiąc iteraz jak mają podobny problem to kto im pomoże jak nie masz pieniędzyto tak naprawde nikogo nie obchodzisz jak zaplacisz to chciaż sprawiają wrażenie ,że ich obchodziszsmutna rzeczywistośc.JUdyta Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: DO GG24 13.08.04, 10:43 Masz całkowitą rację. Już dawno doszłam do tego, że jak nie zapłacisz to lekarz nie powie Ci nawet dzień dobry. Tak nie powinno być, ale chyba nie mamy szans na zmianę. Ja od przwie 3 lat leczę się prywatnie, ale to co mnie przeraża najbardziej to cena in vitro i świadomość, że nie zawsze udaje się to za pierwszym razem. Pewnie mnie to czeka. Judyto, nie martw się tymi 3 miesiącami oczekiwania. Ja pomiętam okres, kiedy chciałam mieć dziecko od razu, za chwilę, szybko... Aż mnie to wykończyło. Chodziłam potem na specjalne zabiegi, staram się myśleć pozytywnie. Co znaczą 3 miesiące jak potem zajdziesz w ciążę, za 9 miesiący urodzisz i będziesz szczęśliwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maraguska Re: DO GG24 IP: *.icpnet.pl 13.08.04, 11:02 Witaj Judyto Sorka, ze sie wtrace w Wasz watek, ale chcialabym o cos zapytac: czy mowil Ci juz lekarz jak dlugo trwaloby ewentualne leczenie przeciwwcial, gdyby okazalo sie ze je masz? Co do kosztow. Tez jestem przerazona. Dokladnie tak, jak Ty zrobilam sobie rozne badania i wciaz czekam na wyniki (choc juz mam przeciwtarczycowe i nie sa ok). Powalilo mnie przy kasie Glupio tak w takiej sytuacji jak nasza (starania o dziecko) liczyc pieniadze, ale ja niestety nie moge inaczej. Mam wielkie szczescie bo mamy z mezem jakies oszczednosci i tylko dzieki temu mozemy te badania sfinansowac poki co. Jednak oszczednosci powoli sie koncza i martwie co bedzie potem, z pensji nie oplacilabym tego wszystkiego za Chiny...((( Gdy pomysle o kosztach zwiazanych z takim in vitro na przyklad... to juz w ogole rece mi opadaja. Mam kolezanke, ktora jest w ciazy bezproblemowej i niebawem urodzi, dodatkowo ma WSZYSTKIE wizyty u lekarzy za darmo, bo takie miala super ubezpieczenie w firmie, w ktorej pracuje. Mozna powiedziec, ze ma dzieciatko gratis )) My musimy za nasze dziecko, ze tak powiem, wniesc stosowna przedplate Pozdrawiam i zycze dobrych wynikow -- Aga Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 13.08.04, 13:56 Witaj nie szkodzi,że się wtraciłaś po to są te wątki.Jeśli się okaże,że są jakiekolwiek przeciwciala ponad norme to mam zapisany lek niewiem jak się nazywa bo nie mogę odczytac,ale jest to kombinacja trzech sprcyfikow w tym sterydy mam go brać przez 40dni potem sprawdzenie i dopiero jak przeciwciała ok. to szczepienie.Mam nadzieje ,że będą w normie to za okolo 3tyg będe miała pierwszą szcepionke.Jeśli moę ci cos zasugerowac;polecała bym leczenie wŁodzi nie szukaj bliżej czy taniej to są jak dotąd jedyni specjalisci w Polsce,którzy mają otym pojęcie,troche wyciągnełam wiadomosci od profesora i rozmawiałam z jedną pacjentką,która leczyła sie u jakiś cwaniaczków w Warszawie i spartaczyli robote profesor ją teraz wyprowadza o ile się jeszcze da , też o nich wspominał i jeszcze gdzieś na wybrzeżu prubują coś dzialac,ale to wszystko mają w powijakach.Tchórzewski pracował nad tą metodą z Niemcami i jak wyliczł ma 82% skuteczności .Resztę kadry Łodzkiej jak Malinowski,Zeman,Banasik zaczynali na jego osiągnięciach tak naprawdę to jedyny ośrodek godny polecenia.JUdyta Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: DO GG24 13.08.04, 14:26 Podpowiem, te leki to: Encorton, Sandimnum Neoral (mam nadzieję, że nie przekręciłam)i trzeci (nazwy nie pamiętam) powodujący chyba, że krew nie jest taka gęsta. Na pocieszenie: leki nie są takie drogie, drugi jest refundowany i nie trzeba płacić 200 zł tylko parę zł. Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 14.08.04, 19:47 Witaj GG24.Mój lek to rzaden z tych i mam go brac dopiero po wykryciu przeciwciał czyli on jest raczej na wyrównanie poziomu tych przeciwciał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maraguska Re: DO GG24 IP: *.icpnet.pl 13.08.04, 14:42 Judyto, a czy slyszalas cos moze o Kurpiszu (z poznanskiej Intermediki)? Udalam sie do niego, polecano go tu na forum i na Bocianie wlasnie miedzy innymi razem z Tchorzewskim czy Malinowskim. Kurcze, nie jest tani i mam nadzieje, ze poprowadzi mnie dobrze. Wiesz cos o nim? -- pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 13.08.04, 15:41 Niestety nie słyszałam o nim mi wszyscy polecali Łodź.Można wiedziec skąd jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maraguska Re: DO GG24 IP: *.icpnet.pl 13.08.04, 16:08 Poznan wita Marzy mi sie, by prof. Kurpisz dobrze mnie zdiagnozowal i poprowadzil. Mieszkam 4 km od kliniki. Takie szczescie w nieszczesciu -- Aga Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 13.08.04, 20:17 No to rzeczywiście też bym wolała,żeby diagnoza była prawidłowa,życze Ci tego.Kiedy się wybierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maraguska Re: DO GG24 IP: *.icpnet.pl 16.08.04, 13:29 Zapisze sie na wizyte na poczatku wrzesnia. Dopiero wtedy bede miec wiekszosc wynikow badan. -- Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 16.08.04, 17:20 On pewnie zleci ci jeszcze inne badania nie wiem czy warto dwa razy czekac szkoda czasu ,ja tez moglam nie robic badanna wlasną ręke ,ale odrazu udac się do profesora byłabym już o wiele dalej na mojej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maraguska Re: DO GG24 IP: *.icpnet.pl 17.08.04, 10:36 Judytko, nie wiem czy sie dobrze rozumiemy, bo moze czegos nie dopowiedzialam ) Na wszelki wypadek wyjasnie: te badania, ktore zrobilam (a czekam wciaz na wyniki) byly wlasnie zlecone przez prof. Kurpisza na pierwszej mojej wizycie. Powiedzial, ze mam przyjsc na rozmowe i dalsze ustalenia jak skompletuje wszystkie wyniki. Na wlasna reke badan nie robilam. Spokojnie, zaszlas juz bardzo daleko idac swoja droga )) Mysle, ze to wielki sukces, ze po dwoch poronieniach robimy te badania. Ostatnio bylam u gina, ktory mowil, ze nie zleca takich badan - az poroni sie minimum trzy razy. Choc musze przyznac, ze nie wszyscy lekarze na szczescie prezentuja taka postawe. Bylam bardzo mile zaskoczona jak bardzo mlody lekarz (ktory robil mi lyzeczkowanie) przyszedl do mnie w szpitalu po zabiegu i zapytal czy slyszalam o zespole antyfosfolipidowym i badaniu przeciwcial. Rowniez moja 'osobista' gin wyslala mnie od razu na kariotyp. -- Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: DO GG24 17.08.04, 17:23 Teraz rozumiem.Mój gin już przy drugiej ciązy jak zaczeło sie cos dziac zalecił profilaktyke przeciwzakrzepową,ale niestety to nie wystarczyło u nie najprawdopodobniej przeciwciala będą w normie nie chodzi tylko o zakrzepy, m.oj układ immunologiczny ma niejako defekt i rozpoznaje zarodek jako intruza,którego trzeba zniszczyc.Kiedy zarodek dociera do macicy próbuje sie zagnieździc miedzy macicą a łożyskiem powinny wytwożyc sie komorki ,które są opowiedzialne za prawidłowe zagnieżdżenie i nie dopuszczenie do drzutu to tak w skrócie,umnie pozostają szczepienia,jest jeszcze inne leczenie, ale prof. twierdzi że daje marne efekty nie będe ryzykowac.Judyta Odpowiedz Link Zgłoś