Dodaj do ulubionych

stymulacja przed iui

20.07.13, 16:38
hej dziewczyny, wlasnie czekam na moja pierwsza insyminacje w sierpniu. Po rozmowie z doktorem zaproponowal mi 'delikatna' stymulacje,mam brac raz na dzien Clostilbegyt - 50mg przez 5 dni cyklu. Moj doctor powiedzial ze u mnie wszystkie wyniki sa super (insyminacja z powodu slabego nasienia meza) i chce probowac z mala dawka lekow. Ale ja nie wiem sama co o tym myslec, chcialabym zwiekszyc szanse zajscia w ciaze, mam juz dosc czekania i nie dosc ze szanse na zajscie w ciaze po iui nie sa wysokie to dodatkowo jesli nie bede odpowiednio stymulowana obawiam sie ze to tylko strata czasu i kasy. Mozecie mi powiedziec jak to bylo u Was ze stymulacja przed iui?? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • anemone77 Re: stymulacja przed iui 20.07.13, 17:55
      Moj szpital ma takie statystyki

ui na cyklu naturalnym: -> uzyskano 6% ciaz
      ui na cyklu z clo -> uzyskano 7% ciaz
      ui z stymulacja FSH ->uzyskano -> 15% ciaz

zrodlo (po fr) pro.gyneweb.fr/Sources/congres/jta/00/infert/opt-iac.htm
      Ja bym sprobowala raz z clo bo moze jestes jakas super plodna szczesciara? ale w razie niepowodzenia lepiej wytoczyc ciezsza artylerie.
      • susanne1982 Re: stymulacja przed iui 20.07.13, 19:13
        nie sadze ze naleze do tych super plodnych bo podobno moj maz nie ma dramatycznych wynikow nasienia I ze podobno sa osoby ktore zachodza naturalnie w ciaze przy takich parametrach jak on ma wiec mam przeczucie ze ta proba na Clo 50mg raz dziennie bedzie po prostu stracona proba.....a ja mam juz dosc czekania I probowania, przez rok mi mowiono 'niech Pani poczeka zanim Pani zrobi to badanie, niech pani maz tez poczeka...trzeba dac sobie czasu itd itd' I w taki sposob stracilam wlasnie sporo czasu z tym czekaniem lekarzy I ich naiwnym mysleniem ze 'a noz widelec zajde w ciaze naturalnie'....dlatego dosc pozno zajelismy sie nasieniem meza i tu wyszlo gdzie jest problem - dopiero po 1,5h staran. Dlatego srednio wierze lekarzom, nawet jesli mi mowia ze ze mna jest wszystko OK....meczace jest to czekanie na cud i dlatego nie chce tracic kolejnego miesiaca wiedzac ze zajscie w ciaze po pierwszym iui sa bardzo male.
        • anemone77 Re: stymulacja przed iui 20.07.13, 19:30
          Wiesz ja Cie rozumiem, tak czy siak z clo i czy np z z gonalem to jest duzo stresu i nerwow dla czekajacej na wynik, wiec lepiej od razu stworzyc optymalne warunki,no ale klocic sie z lekarzem nie jest latwo. Jak mowie, szanse tylko z clo z sa mniejsze statystycznie, z drugiej strony statystyki statystykami a jak sie ma udac to sie uda niezaleznie od typu stymulacji...
          • zoselin1987 Re: stymulacja przed iui 20.07.13, 23:03
            insyminacja? Chyba Ci chodzi o inseminację, jeśli już. Przepraszam,ale irytuje mnie taka ignorancja.

U nas pierwsza próba była naturalna (oczywiście na stymulacji), ale jak się nie udało to stwierdziliśmy z mężem, że szkoda i czasu i pieniędzy, bo jednak szanse są naprawdę niewielkie.
            Podeszliśmy do pierwszej IUI i niestety się nie udało, pomimo naprawdę dobrych wyników męża (mówię o nasieniu po preparatyce). N ie ma reguły. Uświadamiam sobie, że to prawdziwa loteria.
            • susanne1982 Re: stymulacja przed iui 21.07.13, 08:25
              zoselin....masz racje - pomylilam sie, oczywiscie chodzi mi o inseminacje. Przepraszam.
              Ja chyba bede negocjowac z lekarzem na zwiekszenie dawki I jednczesnie szans gdyz wlasnie biorac pod uwage ze szanse sa niewielkie I jeszcze do tego tylko 3 inseminacje sa refundowane (pisze z zagranicy, nie wiem jak jest w PL)...porozmawiam z doktorkiem I zobaczymy co z tego wyjdzie.
              • 3trzydziestka Re: stymulacja przed iui 21.07.13, 12:22
                Ja na takiej dawce CLO miałam, aż 4 jajeczka. To chyba dobry wynik. Ja bym zaczęła od CLO. I tak jak piszą dziewczyny to loteria.
                • czarna380 Re: stymulacja przed iui 21.07.13, 22:10
                  uważam, że clo przy pierwszym podejściu do IUI jest optymalnym rozwiązaniem, zobaczysz jak twój organizm zareaguje, ja po tej dawce zyskałam 5 pęcherzyków i mimo ogromnych obaw lekarza (możliwość uzyskania ciąży mnogiej, nawet 5-cio raczki), w ciążę nie zaszłam, mój mąż w owym czasie miał super wyniki nasienia, u mnie też wszystko ok, stwierdzono u nas niepłodność niewiadomego pochodzenia (idiopatyczną)
                  pozdrwaiam i życzę powodzenia
                  • mireleczka17 Re: stymulacja przed iui 22.07.13, 11:45
                    ja byłam stymulowana dwa razy przed iui za pomocą clo - pierwszym razem uzyskałam 3 pęcherzyki (clo w połączeniu ze sterydami) i wyniki nasienia męża super - nie udało się, drugim razem dwa pęcherzyki (tylko clo) i niestety gorsze wyniki nasienia męża i też się nie udało...
                    teraz prawdopodobnie będę stymulowana gonalem, ponieważ clo powoduje u mnie zmniejszenie się endo.
    • annstan Re: stymulacja przed iui 24.07.13, 08:48
      Hej dziewczyny,
      ja mam za sobą 4 inseminacje, ostatnia stymulacja to 3 razy dziennie CLO przez 5 dni i tylko jeden dominujący pęcherzyksad( do tego straszne skutki uboczne, wysokie ciśnienie podczaszkowe i niedowład lewej strony- chyba przeszłam mikro udar, wybuchy gorąca w nocy, bóle głowy przez to wysokie ciśnienie. masakra
      odpuściłam już ten temat teraz odpoczywam i czekam na termin Invitro. życzę szczęścia wam wszystkimsmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka