Dodaj do ulubionych

Jodid 200 pytanie ws. IVF

13.09.13, 08:57
Już dawno tu nie pisałam. W październiku najdalej w listopadzie podchodzimy z mężem do IVF. Moje Amh okazalo sie porazka 0,17 taki wynik, reszta hormonow w normie. Lekarz w Polsce, ktory mnie prowadzil kazal mi brac caly czas profilaktycznie Jodid 200.
Do IVF bede podchodzic poza PL, bylam juz na wizycie w klinice, czekamy teraz na moja miesiaczke by zrobic badania jeszcze raz w 2 dc i zaczac stymulację. Pokazalam doktor co biorę, kazala brac nadal Jodid 200, ale kazala mi sie dowiedziec u lekarza endokrynologa, czy moge brac nadal Jodid 200 przy procesie i transferze zarodków czy lepiej odstawić, gdyz jak stwierdzila ona tego nie wie. Ja tu nie znam zadnego endokrynologa, myslalam, ze ona jako lekarz bedzie wiedziala. Dlatego pytam Was co zrobic, czy ktoras z Was brala Jodid 200 - to jest tabletka z jodem - podczas calego procesu IVF i podczas ciąży, czy moze lepiej to dostawić przed??? Jesli któras mogłaby się zapytać lekarza byłabym wdzięczna!
Obserwuj wątek
    • bebelu Re: Jodid 200 pytanie ws. IVF 13.09.13, 10:11
      A z jakiego powodu bierzesz Jodid 200? Choruję na Hashimoto i ciekawa jestem diagnozy endo. W moim przypadku jod we wszelkiej formie jest bardzo niewskazany.
      • ingalill23 Re: Jodid 200 pytanie ws. IVF 13.09.13, 13:20
        Jak pisałam - profilaktycznie, nie mam End, ani Hashimmoto, czy PCOS. endokrynolog powiedział, że powinnam brac gdyż mój prawy płat tarczycy jest ciut wiekszy od lewego ,a le mimo to działa ona prawidłowo i wszelkie hormony są w normie. Powiedział, że może się zmniejszy po tym, wg Niego mogę brać profilaktycznie.
        • bebelu Re: Jodid 200 pytanie ws. IVF 13.09.13, 13:46
          A masz stwierdzony niedobór jodu? Bo profilaktycznie to bym się jednak bała go brać, skoro pełno jest go w soli i innych gotowych produktach przeznaczenia spożywczego.

Skoro jeden płat tarczycy jest większy od drugiego, to znaczy, że jednak z tym gruczołem u Ciebie nie wszystko jest w porządku. Proponowałabym Ci jednak skonsultowanie wyników USG i hormonów tarczycy z jakimś sensowym endo.
          Dodam tylko, ze jeśli TSH masz na poziomie 1, a wolne hormony dokładnie w środku normy, brak przeciwciał ATPO i ATG, obraz USG jest czysty (bez żadnej obniżonej echogeniczności), a rozmiary tarczycy mieszczą się w przedziale 13-18 ml, to faktycznie tarczycę masz bez zarzutu.
          • ingalill23 Re: Jodid 200 pytanie ws. IVF 13.09.13, 15:38
            Wysłałam email do endokrynologa w PL czekam na odp. Moje wyniki sa w normie, moja tarczyca ma prawidłowa echogenicznosc co wyszło na usg, nie mam przeciwciał tarczycowych, jak mowie, wsio jest w porządku tylko jeden plat ciut większy, o kilka mm jedynie.
            Dlatego profilaktycznie mam Jod brac. Nie, nikt nie stwierdził niedoboru. Jak to określił lekarz: "Niech Pani bierze Jod, bo nie zaszkodzi a może pomoc, tak profilaktycznie zapisuj,e 1 tab dziennie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka