Dodaj do ulubionych

Novum/Bocian?

27.11.13, 17:21
Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii.

Chętnie poczytam, bo nie wykluczam zmiany lekarza... a nie wiem, gdzie uderzyć.
Piszcie o swoich doświadczeniach.

a koszty?
Jakie są mniej więcej koszty in vitro w jednym i drugim miejscu no ico w tej cenie się zawiera.

Ciekawa jestem również tego, jak logistycznie poradziły sobie osoby, które dojeżdżały do kliniki. Mówię o dalszej odległości. Jakieś 500 km...Noclegi? A co z USG przy cyklu stymulowanym? Z jaką częstotliwością one były?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zoselin1987 Re: Novum/Bocian? 03.12.13, 10:12
      halo. Nikt się nie chce podzielić swoimi spostrzeżeniami? sad
    • eva-braun Re: Novum/Bocian? 03.12.13, 12:54
      Jeśli chodzi o Novum, to o moich odczuciach możesz poczytać w tym wątku smile forum.gazeta.pl/forum/w,191,147954917,147954917,In_vitro_Warszawa.html
      • zoselin1987 Re: Novum/Bocian? 03.12.13, 16:26
        dzięki eva!!
        przeczytałam.
        Wow, ale jesteś niesamowita! Gratuluję samozaparcia i siły!!!
    • futerko72 Re: Novum/Bocian? 05.12.13, 22:52
      Byłam klientka Bociana, teraz jestem w Novum.
      Dodam, ze jestem z Krakowa.
      Jeśli chodzi i doświadczenie lekarzy - to porównywalne. Jeśli chodzi o logistykę to Novum wygrywa. Jeśli mieszkasz w którymś z większych miast to można robić monitoring usg z Enel-medem który współpracuje z Novum.
      Dodatkowo dodam, ze Novum jest pewnie z 10 razy większe od Bociana. Ja już tu zostanę mimo niepowodzeń jak do tej pory.
      • eclipse83 Re: Novum/Bocian? 06.12.13, 16:13
        z novum nie korzystalam bo wyliczono mi takie koszty horyzontalne, ze od razu zrezygnowałam. Ale wiem ze Klinika jest dobra. Ja korzystalam z Artemidy w Białymstoku, mialam tam jakies 250 km. Ciaża po pierwszym ICSI. Całość włacznie z dojazdami i noclegami wyszla mi taniej niz w novum, a mieszkam w okolicach Warszawy.
        Noclegi oferowała Pani z kliniki w jednym ze swoich mieszkan, tanie bo po ok 75-125 zł/noc, poza tym jest jeden hotelik niedaleko kliniki gdzie mozna tez w dobrej cenie znalezc pokoj. Jest jeszcze oferta pokoi indywidualnych w Białymstoku, gdzie tez w przystepnej cenie mozna wynajac pokoje lub mieszkania. Tak naprawde potrzebowalam tylko ok 4-5 noclegów przed punkcją oraz 2 noclegi po transferze. Reszta szła na bieżąco. Z mężem jezdzilismy na zmiane - ja w jedna stronę prowadzilam auto a on w drugą.

Poszukaj dobrego lekarza - to najwazniejsze. Niektórzy lekarze z Białegostoku tez przyjmują w Warszawie, ale wizyta wychodzi bardzo drogo.
        • kro.ps Re: Novum/Bocian? 13.12.15, 11:26
          Witam, jak na razie, polecam Novum, zupełnie inne podejście, wyglada na to, że im faktycznie zależy, aby w końcu się udało. Leczyłam się już w invimedzie w Gdyni, w Invikcie w Gdańsku, w Białymstoku w Bocianie. Teraz przygotowuję się do ivf w Novum. Ceny nie sa takie wysokie. Wszystko por?wnywalne między N i B. Na przewagę Novum przemawia fakt, że przy braku transferu płacisz tylko 1580 zł, a nie całość jak w innych klinikach. W koszt procedury w N i w Invikcie masz wliczone hormony, w Bocianie płacisz osobno przy każdej wizycie, około 350 zł. Invicta ma najwyższe ceny, a przy braku transferu, po nie do końca udanym leczeniu i tak musiałam zapłacić prawie 8000 zł. Nie wiem jaka jest u Ciebie przyczyna bezpłodności. Jeśli jest to czynnik męski, to możesz skorzystać z Bociana, bo maja dobrych embriolog?w, ale dr Mrugacz, mnie nie przekonuje. Od poczatku, nie pasowało mi jego lekceważenie i brak odpowiedzi na zadawane pytania, ale czytajac te wychwalajace go opinie, postanowiłam dać mu szansę. Mam endometriozę i problemy immunologiczne, jednak on twierdził, że to nieistotne, po nieudanym ivf, kazał odczekać 3 cykle i zn?w stymulować tak jak wcześniej. Pytałam go o operacyjne usunięcie ognisk endo, twierdził, że nie ma takiej potrzeby. Jednak nie dawało mi to spokoju, pojechałam na konsultacje do guru od endometriozy w Polsce, prof. Jakiela, okazało się, że moja macica jest nieruchoma, a ja mam liczne ogniska endo w całej otrzewnej. Po miesiacu miałam już laparoskopię. Wiem, że była to dobra decyzja, bo dolegliwości b?lowe praktycznie odpuściły. Słuchajac dr Mrugacza, byłabym o kolejne 10000 uboższa, a m?j organizm obciażony po raz kolejny końskimi dawkami hormon?w. W Novum, pojechałam na godzinna wizytę do dr Wojew?dzkiego, czegoś takiego w Bocianie nie doświadczysz. Po wizycie miałam zlecona biopsję endometrium, wyszedł mi subkliniczny stan zapalny, kt?ry na pewno w pewnym stopniu przyczyniał się do braku implantacji. W invicie miałam łyżeczkowanie macicy, prawdopodobnie, cały czas nikt tego nie wykrył. Ale się rozpisałam. Podsumowujac, jeśli problemy masz Ty, to w N postaraja się leczyć i przygotować Cię do ivf. Laboratorium też jest podobno jednym z lepszych. Sama jeszcze nie korzystałam, więc nie mogę ocenić. W Bocianie kupuja ludzi taka oszukana, rodzinna atmosfera, ale wyciagaja pieniadze bardziej niż w N. U dr Wojew?dzkiego nie zaczęłam jeszcze stymulacji, czekam na wynik kontrolnej biopsji, ale już mam ustalone, jakie procedury dodatkowe sa dla mnie wskazane, a jakie nie maja sensu. U dr M, dowiadujesz się o tym po narkozie, po punkcji, a wtedy twierdzi on, że najlepiej wziać cały pakiet dostępny w Bocianie, bo każda pozycja to mały plusik. Byłam już w 4 klinikach, przeszłam 5 stymulacji i jak na razie wygrywa N. Dodam, że zmieniałam klinikę, kiedy lekarz nie miał mi nic do zaoferowania. Po co powielać, coś, co w moim przypadku nie działa.
          • kajka8111 Re: Novum/Bocian? 13.12.15, 12:58
            Kro.ps co prawda odświeżyłaś stary wątek ale może dzięki temu rozwinie się dalej. Jestem ciekawa takiego porównania. Niektóre twoje opinie są krzywdzące dla Bociana. Piszesz z perspektywy wizyty u dr M. Nie jest prawdą że nie można liczyć na godzinną wizytę w Bocianie.Ja takie wizyty miałam ale u dr G i P. Szkoda, że nie poznałaś pozostałych lekarzy pracujących w Bocianie. Miałabyś inne zdanie na temat kliniki. Mnie lekarz nie naciągał na niepotrzebne koszty, przeciwnie zaproponował mi histeroskopię w prywatnej klinice na NFZ i embrioskop gratis, nacięcie otoczki do decyzji embriologa, odradzał imsi. Wszystko to dodatkowe koszty. Atmosfera w klinice nie jest udawała. Nie można pisać takiej opinii znając tylko jednego lekarza z tej kliniki. Być może gdybyś trafiła do innego lekarza w Novum też nie byłabyś zadowolona z tej kliniki. Ja być może też miałabym inne zdanie o Bocianie znając Novum. Zachęciłaś mnie, pojadę do Novum na konsultacjęsmile. Powodzenia.
            • kro.ps Re: Novum/Bocian? 13.12.15, 16:43
              Faktycznie, nie widziałam, że to 2013, wyświetlił mi się watek w podpowiedziach wink. Kajka, dr M jest gł?wnym lekarzem kliniki, dlatego oceniam cała ekipę na jego podstawie. Mnie ewidentnie nie chciał leczyć. Laboratorium jak już pisałam oceniam dobrze. Jedno co mi się bardzo nie podoba, to fakt, że przed transferem nie ma żadnej informacji o zarodkach, dopiero jak już jesteś w gabinecie, dowiadujesz się ile i jakie sa zarodki. W moim przypadku w trzecim dniu usłyszałam, że jest 5 zarodk?w, w dobrej jakości, a p?źniej nikt nie chciał mi udzielić informacji. W piatym dniu przed samym podaniem dowiedziałam się, że jest jedna morula, a embriolog stwierdził, że szansa na zagnieżdżenie jest bardzo mała. Nie chcieli poczekać do 6 doby żeby sprawdzić czy będzie z niej blastocysta. Wyobraź sobie co wtedy czułam, wyszłam z gabinetu ze łzami w oczach. Transfer robił mi dr G. faktycznie wydał się bardziej ludzki niż dr M. Cieszę się, że jesteś zadowolona, ja opisałam sytuację z mojej perspektywy. Ponieważ mam wrażenie, że te wszystkie pozytywne wpisy o dr M. na innych forach, to marketing Bociana, na kt?ry sama dałam się nabrać. Za to niby najwyższe ceny w Novum zniechęcały mnie do tej kliniki. A to wszystko jak teraz widzę nie do końca jest prawda. Kajka, trzymam kciuki za Ciebie, nie bierz tak do siebie krytyki Bociana. Napisałam to co zauważyłam. Większy porzadek był w invicie, tylko to jest najdroższa klinika.
    • anetaw84 Re: Novum/Bocian? 14.12.15, 00:01
      Ja zmieniłam Novum na Bociana. W pierwszej wkurzalo mnie ciągle oczekiwanie tj spóźnienia lekarza a nawet zmiana lekarza. Przez święta wielkanocne nie miałam wizyty bo mieli zamknięte. Teraz co działa na duży plus dr. Powiedział ze widzimy się w święta ze pracują bo są dla pacjentów.
      • kro.ps Re: Novum/Bocian? 14.12.15, 10:48
        U kogo leczyłaś się w Novum, a u kogo w Bocianie? Ok, to faktycznie plus dla Bociana, bo z cyklem różnie bywa. W Bocianie nie ma dużych opóźnień, przynajmniej u Mrugacza, bo on nie poświęca czasu na przeanalizowanie leczenia i pytania pacjentki są dla niego nieistotne. Jak na razie w N. Raz miałam 15 minutowe opóźnienie, więc też nie tak źle. W invikcie czekałam czasami po 2 godziny. Ogólnie nie jest to dla mnie istotne, wolę iść na wizytę i mieć poczucie, że lekarz dopasowuje leczenie do mnie, a nie mnie do schematu leczenia. Normalnie mam wrażenie, że chodziłam do innej kliniki. Czy miałam takiego pecha.Dziwne. Zobaczymy, jak dalej będzie w Novum, przy pierwszych wizytach przeważnie jest ok, a wszystkie kwiatki wychodzą podczas stymulacji.
        • wronsky84 Re: Novum/Bocian? 14.12.15, 13:00
          W novum była to głównie dr. Przysucha ale byłam jeszcze ze dwa razy u innych. W Bocianie jestem w Warszawie...jestem od czwartku stymulowana...trochę się boję bo tutaj mało badań, w sumie wcale.
          Na własną rękę ide do internisty, bo nawet morfologii mi nie zalecił. nie wiem dlaczego....
        • wronsky84 Re: Novum/Bocian? 14.12.15, 13:00
          PS mam dwa nicki, z tel i kompa ;/
    • gosi-ak82 Re: Novum/Bocian? 14.12.15, 10:54
      Ja leczylam sie w Novum- nie udalo sie, teraz zaczelam leczenie coprawda nie w Bocianie a w klinice w Czechach w Brnie, w moim przypadku musze korzystac z KD a Czeskie kliniki maja lepsze warunki. Co do dojazdow w odleglejsze miejsca, wg mnie to zaden problem i tak prowadzi mnie Polski lekarz w miejscu zamieszkania.
      • kro.ps Re: Novum/Bocian? 14.12.15, 12:40
        Gosiak, życzę powodzenia, też myślałam o KD, ale jak na razie w Bocianie i w Novum twierdzą, że jeszcze powinna spróbować na swoich komórkach. Czy Ciebie skierowali do KD? Jeśli mogę Ciebie prosić, czy możesz mi odpowiedzieć na parę pytań na priv. Rozumiem, że nie jesteś zadowolona z N. Czy podchodziłaś u nich na cyklu naturalnym, bo obecnie proponują mi takie podejście. Jestem już po 5 stymulacjach, 4 transferach, 0 mrozaczków. Słyszałam o klinice w Brnie, że jest skuteczna. Trzymamy kciuki i życzę powodzenia.
        • kajka8111 Re: Novum/Bocian? 14.12.15, 13:31
          Piszcie tu nie na privsmile. Kro.ps też jestem ciekawa odpowiedzi na twoje pytania i myślę o kd.
          • kro.ps Re: Novum/Bocian? 14.12.15, 14:00
            Widzisz, mi lekarze odradzają, a sądząc po kiepskich zarodkach, to coś z nimi nie tak. Jedyna nadzieja, że po laparoskopii i wycięciu endometriozę będzie lepiej. Zestaw pytań przygotuje po pracy wink
            • kro.ps Re: Novum/Bocian? 14.12.15, 23:16
              Gosiak, czy leczysz się może w Reprofit u dr Machaca? Kto zasugerował Tobie KD i z jakich powodów? Masz jakieś dodatkowe problemy typu: endometrioza lub immnologia? Jak długo czekasz na kd? Ile komórek/ zarodków masz gwarantowanych? Jaki jest koszt? Po tych 5 procedurach chyba mniej wierzę w moje możliwości niż lekarze. Będę wdzięczna za info.
              • ewka-marchewka85 Re: Novum/Bocian? 15.12.15, 14:20
                Kro.ps czytałam twoje wpisy na forum kliniki bocian. Mam endometriozę tak jak ty miałam jedno laparoskopie, pół roku po niej in vitro udało się, ale poroniłam. Kolejną procedurę miałam we wrześniu, niestety dwa transfery, beta nawet nie drgnęła, a zarodki były bardzo ładne. Dr M z Bociana nic nie chce z tym robić, twierdzi, że trzeba czekać na dobry zarodek, no niby ok, ale ja czuje własnie od września, że endo znowu szaleje. Czuję się zagubiona i nie wiem co robić. Nie chce kolejnej stymulacji bo pewnie skonczy się niepowodzeniem jak poprzednio. Ja uważam, że piersza udała się tylko dlatego, że endo było świeżo usunięte, a teraz nie bo odrosła. Czy mogłabyś mi coś więcej napisać o laparoskopii i profesorze Jakielu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka