02.09.04, 08:56
Dziewczyny, gdzie w Warszawie i za ile można zrobić badania na chlamydię? I w
jaki sposób się je przeprowadza, która faza cyklu, czy to wymaz czy badanie z
krwi? Trzeba mieć skierowanie?

wielkie dzięki za ew. pomoc
Fulvia
Obserwuj wątek
    • Gość: Lidiaa Re: chlamydia IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 02.09.04, 09:44
      Fulvia,
      Ja tez się troszkę naszukałam gdzie zrobić to badanie w Warszawie. W nOvum nie
      mają odczynników. W końcu zrobiłam (dwa tygodnie temu) w Spółdzielni Pracy
      Specjalistów i Rentgenologów - mają parę punktów w Warszawie oto link ze
      szczegółami:
      www.rentgen.pl
      badanie kosztowało mnie 65 PLN, czekałam na wynik ok. 10 dni.
      Obojętne w którym dniu cyklu (oby bez @) tylko lepiej zadzwonić i zapytać w
      których godzinach robią te badania, bo wymazy i tak wysyłają do Instytutu
      Wenerologii (tam też podobno można to badanie zrobić ale chyba tylko o godz. 12-
      14 w ciągu dnia).
      Pozdrawiam
      • Gość: Lidiaa Re: chlamydia IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 02.09.04, 09:45
        Aha, bez skierowania i jest to wymaz z szyjki macicy (można robić podobno też z
        krwii ale jest to mało wiarygodne).
        • fulvia16 Re: chlamydia 02.09.04, 09:49
          dzięki lidiaa

ale czy samo pobranie jest profesjonalne? tzn. zachowane są wszelkie środki
          czystości..., osoba pobierająca ma rękawiczki etc? trzeba się wcześniej umawiać?
          • Gość: Lidiaa Re: chlamydia IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 02.09.04, 11:10
            Ja się nie umawiałam tylko zadzwoniłam, żeby się dowiedzieć w jakich godzianch
            można zrobić wymaz (to dość ważne, bo ponoć wymazu nie mozna niczym utrwalić
            jak np: cytologii tylko musi w ciągu paru godzin dojechać do laboratorium).
            Próbkę pobierała położna w gabinecie ginekologicznym - moim zdaniem w
            profesjonalny sposób (jednorazowy wziernik plastikowy i rękawiczki).
            • Gość: Malaga Re: chlamydia IP: *.acn.pl 07.09.04, 21:34
              ale czy jedoczesnie facet tez nie powinien zrobic testu na chlamydie?
              rozumiem ze faceci to badanie maja robione z krwi?
              • agga1976 Re: chlamydia 08.09.04, 08:28

> ale czy jedoczesnie facet tez nie powinien zrobic testu na chlamydie?

niekoniecznie, ale jesli u kobiety stwierdzi sie chlamydie, to partner tez musi
                byc leczony

> rozumiem ze faceci to badanie maja robione z krwi?

tez niekoniecznie, lepiej jako wymaz z cewki moczowej

pozdrawiam
                Agga + 35tyg Malenstwo smile
    • agga1976 Re: chlamydia 08.09.04, 08:27
      nie wiem, jakie sa ceny w Warszawie, ja we Wroclawiu placilam ok. 50zl,
      najlepiej zrobic wymaz z szyjki macicy, badanie z krwi jest malo wiarygodne (u
      mnie z krwi wyszedl wynik ujemny, a z wymazu dodatni ...), faza cyklu nie ma
      znaczenia
      jesli stwierdzi sie chlamydie u kobiety, to leczy sie tez partnera, bo zwykle
      oboje sa zakazeni, nie jest to regula, ale zaklada sie, ze tak moze byc, po
      leczeniu (u mnie byla to doksycyklina przez 4 tyg) po ok.2 tyg powtarza sie
      badanie, zeby sprawdzic skutecznosc leczenia
      jesli test jest wykonywany u mezczyzny, to jako wymaz z cewki moczowej, nie ma
      sensu robic testu z krwi

pozdrawiam
      Agga + 35tyg Malenstwo smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka