fulvia16 02.09.04, 08:56 Dziewczyny, gdzie w Warszawie i za ile można zrobić badania na chlamydię? I w jaki sposób się je przeprowadza, która faza cyklu, czy to wymaz czy badanie z krwi? Trzeba mieć skierowanie? wielkie dzięki za ew. pomoc Fulvia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lidiaa Re: chlamydia IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 02.09.04, 09:44 Fulvia, Ja tez się troszkę naszukałam gdzie zrobić to badanie w Warszawie. W nOvum nie mają odczynników. W końcu zrobiłam (dwa tygodnie temu) w Spółdzielni Pracy Specjalistów i Rentgenologów - mają parę punktów w Warszawie oto link ze szczegółami: www.rentgen.pl badanie kosztowało mnie 65 PLN, czekałam na wynik ok. 10 dni. Obojętne w którym dniu cyklu (oby bez @) tylko lepiej zadzwonić i zapytać w których godzinach robią te badania, bo wymazy i tak wysyłają do Instytutu Wenerologii (tam też podobno można to badanie zrobić ale chyba tylko o godz. 12- 14 w ciągu dnia). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidiaa Re: chlamydia IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 02.09.04, 09:45 Aha, bez skierowania i jest to wymaz z szyjki macicy (można robić podobno też z krwii ale jest to mało wiarygodne). Odpowiedz Link Zgłoś
fulvia16 Re: chlamydia 02.09.04, 09:49 dzięki lidiaa ale czy samo pobranie jest profesjonalne? tzn. zachowane są wszelkie środki czystości..., osoba pobierająca ma rękawiczki etc? trzeba się wcześniej umawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidiaa Re: chlamydia IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 02.09.04, 11:10 Ja się nie umawiałam tylko zadzwoniłam, żeby się dowiedzieć w jakich godzianch można zrobić wymaz (to dość ważne, bo ponoć wymazu nie mozna niczym utrwalić jak np: cytologii tylko musi w ciągu paru godzin dojechać do laboratorium). Próbkę pobierała położna w gabinecie ginekologicznym - moim zdaniem w profesjonalny sposób (jednorazowy wziernik plastikowy i rękawiczki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malaga Re: chlamydia IP: *.acn.pl 07.09.04, 21:34 ale czy jedoczesnie facet tez nie powinien zrobic testu na chlamydie? rozumiem ze faceci to badanie maja robione z krwi? Odpowiedz Link Zgłoś
agga1976 Re: chlamydia 08.09.04, 08:28 > ale czy jedoczesnie facet tez nie powinien zrobic testu na chlamydie? niekoniecznie, ale jesli u kobiety stwierdzi sie chlamydie, to partner tez musi byc leczony > rozumiem ze faceci to badanie maja robione z krwi? tez niekoniecznie, lepiej jako wymaz z cewki moczowej pozdrawiam Agga + 35tyg Malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
agga1976 Re: chlamydia 08.09.04, 08:27 nie wiem, jakie sa ceny w Warszawie, ja we Wroclawiu placilam ok. 50zl, najlepiej zrobic wymaz z szyjki macicy, badanie z krwi jest malo wiarygodne (u mnie z krwi wyszedl wynik ujemny, a z wymazu dodatni ...), faza cyklu nie ma znaczenia jesli stwierdzi sie chlamydie u kobiety, to leczy sie tez partnera, bo zwykle oboje sa zakazeni, nie jest to regula, ale zaklada sie, ze tak moze byc, po leczeniu (u mnie byla to doksycyklina przez 4 tyg) po ok.2 tyg powtarza sie badanie, zeby sprawdzic skutecznosc leczenia jesli test jest wykonywany u mezczyzny, to jako wymaz z cewki moczowej, nie ma sensu robic testu z krwi pozdrawiam Agga + 35tyg Malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś