d_ka1 08.01.15, 10:07 Witajcie kochane,założyłam ten wątek,aby dowiedzieć sie jaka jest skuteczność w tej naszej delikatnej sprawie,właśnie tu,w Invicie w Warszawie.pozdrawiam wszystkie strające sie i życze bardzo wysokich bet Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
letiii Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.01.15, 20:45 Witaj d_ka1, ja tez lecze sie w Invikcie w Wawie. Jestem wlasnie po crio transferze, jest to moj drugi transfer. Pierwszy mialam w listopadzie (świeżynke) ale bez powodzenia. Betuje 31go, chyba zwariuje do tego czasu. Na jakim Tyjesyes etapie? Odpowiedz Link Zgłoś
d_ka1 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.01.15, 23:03 Witaj,my dopiero jestesmy na etapie kwalifikacji,wiec sam poczatek długiej drogi.a Ty zadowolona jesteś z opieki w Inviccie? Odpowiedz Link Zgłoś
letiii Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.01.15, 00:27 Szczerze mowiac to troche nie mam porownania z innymi klinikami bo lecze sie w Invikce juz dlugo a kiedy pojawila sie refundacja zostalismy zakwalifikowani. Plusem jest to ze w chwili obecnej nie trzeba czekac na rozpoczecie procedury, rozpoczyna sie ja praktycznie po kwalifikacj. Oczywiscie jest teraz duzo pacjetow i czasem trudno zapisac sie na wizyte w dniach i godzinach ktore by sie chcialo ale w recepcji robia wszystko zeby sie udalo. Pelne zadowolenie bedzie jak sie wszystko uda Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.01.15, 04:53 Ja jestem też w Invicta. Miałam już 2 stymulację pierwsza zero zapłodnień druga udało się. Podali 2 zarodki ale poroniłam. Nie mam porównania z innymi klinikami bo tylko tu byliśmy. Ogólnie mam mieszane uczucia. Pierwsza stymulacja od lipca zrobili klasyczne inv i wszystkie komórki stracone. Tłumaczyli się że przy pierwszej próbie muszą taką procedurą iść. Jest to nieprawda bo konsultowałam to z ekspertem na bocianie. Straciłam przez to jedną z trzech prób. Druga w październiku owszem udana do piątej doby przetrwało 10 zarodków dwa mi podali. Przy transferze nie zrobili usg aby sprawdzić czy wszystko w środku ok a rozwijał się stan zapalny jajnika po stymulacji. Na usg po 16 dniach lekarka tylko sprawdziła czy jest pęcherzyk ale reszty juz nie i to była ostatnia wizyta potem umywają ręce. Po dwóch miesiącach miałam już taki stan zapalny że teraz grozi mi usunięcie jajnika i jajowodu. Ogólnie mam wrażenie że panuje tam jakiś chaos. Brakuje mi np. prowadzenia przez jednego lekarza który by miał nad wszystkim nadzór. Teraz kilka miesięcy czekam i leczę się. Odpowiedz Link Zgłoś
letiii Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.01.15, 09:10 Bardzo mi przykro Martka35, trzymam za Ciebie mocno kciuki aby wszystko bylo ok. U mnie bylo troche inaczej. Przede wszystkim staram sie chodzic do jednego lekarza ale nie zawsze jest to mozliwe Jestem przed 35 i stwierdzona nieplodnosc idiopatyczna. Dlatego od razu mialam icsi lub imsi (na pewno nie klasyczne in vitro) i zapladniali tylko 6 komorek, zaplodnilo sie 5 i wszystkie przetrwaly do 5 doby. Pierwszy mialam podany swiezy niestety nie udalo sie a teraz jestem po crio i czekam... Troche chaosu jest bo w zwiazku z otrzymaniem refundacji w klinice pojawilo sie mnostwo pacjetek a lekarzy nie przybylo..... Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.01.15, 10:53 U nas ja mam niedrożne obydwa jajowody a M ma obniżone parametry nasienia. Na szczęście przy pierwszym transferze zaskoczyło wiec mam cicha nadzieje w sercu że jak się wyleczę i podejdę do crio to znowu się uda. Kiedy testujesz? Wzięłaś weryfikacje? Odpowiedz Link Zgłoś
letiii Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.01.15, 11:09 Martka testuje 21go -cala wiecznosc dzis mam 3dpt. Leze jeszcze do jutra wlacznie a pozniej ide dopracy. Nie wzielam weryfikacji ale mysle o tym zeby zbadac estradiol i progesteron na wlasna reke ok srody, jesli bedziecisnie tak to zadzwonie do kliniki. Jak myslisz kiedy Twoje kolejne podejscie? Do jakiego lekarza chodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.01.15, 12:01 Ja brałam weryfikację właśnie aby zbadać e2 i PRG. U mnie 3dpt miałam mocne krwawienie i myślałam że to już koniec a okazało się ze PRG było bardzo niskie. Wtedy zwiększyli mi luteinę i przeszło. Kwalifikował mnie dr P. a później trafiłam po kolei do każdego. Dr K robił mi transfer i on zalecił wykupienie weryfikacji jak się okazało słusznie. Myślę że warto zrobić właśnie e2 i PRG beta to przesada tak wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.01.15, 12:22 A i ja najwcześniej w kwietniu będę podchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.01.15, 12:29 Letiii powiedz jak wyglądała Twoja procedura crio. Jeszcze nie pochodzilam i jestem ciekawa jak to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
letiii Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.01.15, 12:53 Po po pierwszym podejsciu mialam miesiac przerwy bo 1-zrobila mi sie jakas infekcja (byc moze ona byla przyczyna niepowodzenia bo odezwala sie chwile po transferze) po 2- mialam jeszcze male pecherzyki po punkcji i nie wiadomo jak zareagowalyby na leki. W kolejnym cyklu mialam wizyte w 1ym dniu cyklu i od 2go dnia bralam estrofem 3x1 , kolejna wizyta 8dnia. Lekarz stwierdzil ze wszystko jest ok rozpisal dalsze leki czyli dolozyl luteine i usalil termin transferu. I treraz czaekam na weryfikacje, ale tak jak pisalam zrobie estradiol i prg we wladnym zakresie Odpowiedz Link Zgłoś
mar.oka Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 22.01.15, 17:12 ja jestem po crio a co chciałybyście wiedzieć? też w warszawskiej invikcie miałam póki co lekarzy pałaszewski i nojberg. a Wy u kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.01.15, 14:49 Ja będę podchodzić do crio. Jestem obecnie na antkach. Trochę niewiele po co bo stymulacji przecież nie będzie. Powiedz mi jakie leki o od kiedy zaczelas stosować. Kiedy odbył się transfer? Czy jest to uzależnione od dnia cyklu? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.01.15, 14:52 Ja byłam już tam u wszystkich lekarzy. Najbardziej przypadł mi do gustu dr K. Teraz idę na kontrolę do N. On mnie jeszcze prowadzi oddzielnie w Luxmedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gargir Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.01.15, 16:50 Martka35 Ja jestem na etapie podejscia po raz drugi do crio. Procedura jest dokladnie tak jak to opisano wczesniej. Zglaszasz sie w 1-2dc na kontrole. USG ma sprawdzic czy wszystko podczas okresu sie oczyscilo i czy nie ma torbieli. Z regóły stosowany jest estrofem dopochwowo 2x1 lub 3x1 przez tydzien potem ok 8 dc. kolejna wyzyta na sprawdzenie jak rosnie endometrium od tego dnia estrofem czasami jest zwiekszany i dodawana jest luteina dopochwowo. ok. 16 dc jest transfer (w klinice robia transfery we wtorki i czwartku kolo 14:00). Ja jestem prv w klinice. Bylam juz u dr Ni i dr Sz. Nie przypadla mi wizyta do gustu. Lecze sie u dr. K - i darze go wielkim zaufaniem i szacunkiem. Dr P. robil mi transfer - bardzo sympatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
gargir Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.01.15, 16:51 letii jak beta? powiedz ze sie udalo Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.01.15, 17:19 Dzięki Gargir Teraz dokładnie wiem jak to wgląda. A jak w tym wszystkim znajduje się nasza owulacja? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.01.15, 17:24 I musimy iść na tę kawę ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gargir Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.01.15, 23:06 Koniecznie. Dam znac w poniedzialek Odpowiedz Link Zgłoś
gargir Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.01.15, 23:09 Bez owulacji. Jesli sie nie myle to estrofem chamuje wzrost pęcherzyków graffa by nie bylo dominujacego i tym samym owulacji. Najwazniejsze jest endometrium. Odpowiedz Link Zgłoś
letiii Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.01.15, 22:14 Gargir, niestety sie nie udało ale juz otrzepalam piorka i ide dalej Dzis bylam na wizycie u prof Ł. w zasadzie nic nowego sie nie dowiedzialam te same leki, transfer 10go lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
gargir Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.01.15, 23:07 Ja tez mam transfer 10 lutego Odpowiedz Link Zgłoś
letiii Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.01.15, 23:20 Ooo to zapewnie miniemy sie gdzies w tym ciasnym korytarzu Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia.mama Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 22.01.15, 16:41 chciałabym zauważyć, że w żadnej klinice lekarzy nie przybyło....a większość ma program rządowy.. I jeśli nie macie porównania to pozwólcie, że się pożalę na inną klinikę. W invikcie dopiero byłam jeden raz bo moje papiery zostały w końcu przeniesione właśnie z innej kliniki. I oto moja historia zgłosiłam się do Kliniki do której miałam najbliżej. Ku mojemu zdziwieniu bardzo szybko załatwili spotkanie przyjechałam podpisałam dokumenty i cisza.......trwało to jakieś 8 miesięcy po czym jak zadzwoniłam do nich poinformowali mnie łaskawie, że nie ma już miejsc i że może w przyszłym roku się załatwię (a był to październik)....kilka dni później nie mając już cierpliwości wypełniłam zgłoszenie do programu na invikcie. Miła Pani oddzwoniła kilka dni później i poinformowała mnie, że realizatora mogę zmienić tylko raz, skoro tam podpisałam dokumenty to muszę zgłosić to w klinice, żeby przenieśli mnie do invicty w warszawie. Trwało to kilka tygodni (2-3), ale jak tylko doszły dokumenty spotkali sie ze mną. Lekarz ze mną ustalił kiedy zacząć brać leki i kiedy znowu wizyta. Więc można??? Można! Odpowiedz Link Zgłoś
rkkrakow Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.02.15, 10:39 zastanawia mnie tylko czy brak kolejek swiadczy dobrze o klinice...jak jest duzo pacjentek to jest kolejka, jak malo to nie ma. Pytanie czemu nie ma....nie znam invicty wiec nic ponadto nie moge powiedziec, ale znam dwie inne w W-wie i o ile jedna jest dla mnie pomylka to po na razie bardzo udanym napierwszym podejsciu (ICSI) i organizacji calego procesu na pewno druga moge polecic a nie czekalam jakos szczegolnie dlugo (2 msc) ale fakt ze duzo w tej kwestii zawdzieczam lekarzowi prowadzacemu, ktoremu sie chcialo o to zadbac. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.oka Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.02.15, 12:14 martka przepraszam, że nie odpowiedziałam od razu dopiero dziś się zalogowałam. Nie wiedziałam, że Wy tu takie aktywne rkkrakow nie wiem jak w innych klinikach, ale myślę, że to wynika z problemów organizacyjnych, że w innych klinikach nie ma miejsc albo późno sie rozpoczyna program. Invicta ma dużo lekarzy, którzy naprawdę często są w klinice. poza tym tak jak mogłaś sobie tu poczytać jesteś czasem u jednego lekarza, casem u innego. Ma to swoje plusy o tyle, że w razie czego wiesz czy dany lekarz nie widzi jakichś przeszkód wynikających z decyzji poprzedniego lekarza. Lekarze muszą opisywać przypadek pacjenta w taki sposób, że inny lekarz mógł szybko sie rozeznać w sytuacji pacjenta. Mam lekarza prowadzącego ale liczę się z tym, że konsultacje czy zabiegi może wykonywać inny lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
gargir Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.02.15, 17:35 mar.oka zgodze sie z Toba tylko czesciowo. uwazam ze zabiegi pick up, histeroskopii badz inne moga byc przeprowadzane przez roznych lekarzy - za to cala procedura przygotowania i stymulacji powinna byc przez jednego, ktory cie pamieta i wie o co chodzi. Zreszta kazdy ma jakies inne kryteria. Pewnie dla nas ktore tyle przezyly nie jest problemem juz kolejne badania przez kolejnych lekarzy - bynajmniej juz ja czuje sie conajmniej jak u dentysty (smiech) - ale wazne jest bys czula komfort jak tego lekarza znasz, ktory darzy cie szacunkiem. Ja bynajmniej sie z takim spotkalam. w klinice spotkalam sie z roznymi: jednemu zaufalam a z innym poszlam na noze Odpowiedz Link Zgłoś
mar.oka Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.02.15, 15:59 gargir może i faktycznie masz rację, może już jestem trochę znieczulona, ale wiesz...dla mnie już teraz liczy się tylko efekt. Tzn fajnie jak obsługa jest miła i nie robi problemów, ale efekt jest dla mnie najważniejszy. Poszłam do invicty ze względu na pgd, z tego co słyszę i widzę oni najlepiej sie na tym znają..mam nadzieję, że się nie mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.05.15, 11:52 Witam! Leczę się w tej klinice w Warszawie. Niestety trafiam tam do różnych lekarzy, najczęściej do P.Przeszłam pierwsze nieduane próby -1 protokół.Stworzono zarodki, które nie zagnieździły się...Teraz przestymulowano mnie, bo rzucano mnie do różnych lekarzy i stworzono tylko 2 zarodki na ok 20 komórek ...bo komórki były za wielkie i niedojrzałe.Ogólnie mam wrażenie że pick up został przesunięty w wyniku dużej kolejki pacjentek....nikt nie szuka we mnie przyczyny braku zagnieżdzenia...mam planowany Crio ....Czy to prawda że w programie rządowym nie można wszczepić 2 zarodków?Tak tłumaczą...Mam wrażenie że 2 podejście mija a oni nie szukają niczego....Czy ktoś ma podobne odczucia? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.p35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.05.15, 15:12 Magnolia jeśli masz mniej niż 35 lat to zgodnie z zapisami programu rządowego możesz mieć transfer tylko jednego zarodka. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.05.15, 16:59 W invictie przy 3 stymulacji podają 2 embriony nawet jak jesteś poniżej 35 rż. Oczywiście to kwestia lekarza. Co do samej invicty to sama szukam przyczyn niepowodzeń. Śledzę poczynania innych dziewczyny i stąd czerpię wiedzę. Przy programie rządowym nikt się nie pochyla specjalnie nad pacjentką. Odpowiedz Link Zgłoś
renatataaaa Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 21.05.15, 21:57 co prawda nie lecze sie w inviccie, ale mam mniej niż 35 lat i ostatnio proponowano mi dwa zaradoki na raz, jak spytałam czy to możliwe to przy crio już ministerstwo dopuszcza taką opcję. za pierwszym razem nie można dwóch, ja jednak zdecydowałam sięna jeden, Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 17:51 mam 32 lata Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 18:00 Gdzieś wyczytałam,że w ministerialnym poniżej 35 decyduje lekarz...więc jak 3 razy nie udało się to może powinien a jak zapytałam o to, to stwierdził,że nie można 2... Odpowiedz Link Zgłoś
luc.kaas Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 15.05.15, 18:23 też wydaje mi się, że w rządowym programie podają tylko 1 zarodek jeżeli kobieta nie skończyła 35 lat. Jeżeli chodzi o mnie, pobrano u mnie 10 komórek, z czego do zapłodnienia nadawało się 5, a finalnie powstały tylko 2 zarodki. Jeden z nich mi podano, co niestety zakończyło się porażką. Teraz czekam na crio. Do tej pory prowadził mnie dr N. ale po ostatniej wizycie, po której wyszłam z gabinetu z płaczem zastanawiam się nad zmianą na dr P. @magnoliak111 - jak go oceniasz? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 16.05.15, 08:00 Ja chodzę do dr P. Specyficzne poczucie humoru. Jestem już po 2 stymulacjach i ciąży nadal nie ma. Osobiście dobrze mi się z nim współpracuje, jest konkretny, ale nie doszukuje się przyczyny niepowodzeń. Leci programem i tyle. Zresztą każdy tam lekarz leci programem. Żadnych dodatkowych procedur typu embrioglue czy nacięcie otoczki. Chciałam acard czy heparynę bo czytałam ze inne dziewczyny to biorą, powiedział że nie widzi potrzeby. Co prawda została mi jeszcze jedna stymulacja, ale chyba z niej zrezygnuję i pójdę prywatnie do novum. Szkoda mi rezerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.06.15, 02:17 Też całą procedurę miałam u dr P i mam takie same wrażenie. Oby transfer zaliczony i następna. Sama się muszę upominać i pytać jak cos wyczytam na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.06.15, 07:01 Teraz robią tylko kriotransfery. Nowe stymulację są wstrzymane bo skończyły się fundusze. W czerwcu mają dostać kolejną pulę. Ja tak zaczęłam rok temu właśnie od lipca. Była dokładnie taka sama sytuacja. Niestety to co mam za złe to podejście lekarzy w ramach programu rządowego. Wykazują kompletne minimum. Myślę że takie wytyczne mają id własnościciela kliniki. Jak się uda najprostszą drogą to fajnie jak nie to trudno. Gdyby był jakiś system rozliczania lub efektywności to musieli by bardzej pochylić się nad pacjętką a tak mają to w dupie. Byle by taniej dla nich wyszła procedura. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.06.15, 09:03 Martka35 masz rację. Powinni dostawać więcej kasy za udany transfer. A za nieudany minimum. Zaczelas od początku lipca? Bo zastanawiam się czy brać antki już pod koniec czerwca, wtedy będę miała początek cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 16.06.15, 21:16 Ja zaczęłam brać antki jeszcze w czerwcu tak poradził mi lekarz w Luxmedzie. Na wizycie kwalifikacyjnej w lipcu byłam jakoś w 16dc i od razu włączyli mi gonapeptyl od tego dnia. I od kolejnego cylku po antkach dodatkowo menopur. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 16.06.15, 23:55 To fajnie się zagrało. Kurczę dziewczyna na innym forum pisała że dzwoniła dzisiaj do Invicty w Wawie i powiedzieli jej że w ogóle nie będą kwalifikowac w tym roku. Mam nadzieję że to nie dotyczy już zakwalifikowanych osób podchodzacych do drugiej procedury. Ktoś coś słyszał? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 08:47 Dziewczyny z Gdańska mają już wyznaczone terminy pierwszych wizyt do kolejnych stymulacji. W Gdańsku już ruszają na szczescie. Niestety nie wiem nic o nowych kwalifikacjach. Ale na pewno pary zakwalifikowane zaraz będą i w Warszawie rozpoczynać stymulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 14:20 Ci co są będą...chodzi o nowe kwalifikacje a jak jesteś zakwalifikowana to nie martw się... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 17:58 Dziewczyny mam podobne odczucia,że lecą programem takim samym dla każdej pacjentki a przecież mamy różne organizmy i odmienne wyniki.Martka czytałam,że raz można przenieść rządowe papiery do innej kliniki,ale podobno w inynch są kolejki i tego się boję.Nie wiem leczę się 5 lat...mnóstwo straconego czasu i energii życiowej i zero rezultatu i wciąż w miejscu...myślałam,że w klinice będą szukać przyczyny i przyłożą się....Zapewne prywatnie jest lepiej.Czasem mam wrażenie, że robią wszystko żeby wykorzystać te próby,aby przyjść prywatnie... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 14:19 Ja się leczę u doktora P.Lekarz jest w porządku, ale strasznie oblegany i przemęczony trybem pracy...Czekam na Crio...Nieraz trafiam do innych lekarzy i ostatnio przestymulowali mnie i uzyskałam tylko dwa zarodki z 20 komórek, które laboratorium oceniło jako przerośnięte od leków niestety...Przestymulował mnie P.N i P. SZ. Generalnie to jestem po 3 nieudanych transferach... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 14:47 Magnoliak111 ja też byłam na podgladzie u dr Sz i przedłużyła mi o 3 dni stymulacje. Skończyło się na estradiolu 6000 Ale hiperstymulacji cudem uniknelam. Pobrano mi 23 komórki! Z tego 16 było dojrzałych, co z tego jak wykorzystują tylko 6. A i tak komórki nie były dobrej jakości bo z 3 zarodków nie został ze mną żaden Więc stymulacja poszła na ilość a nie jakość. Też się lecze u dr P. I lubię go bardzo, ale faktycznie oblegany jest, dlatego drugie podejście chce robić u dr K. Byłam po nieudanym 3 transferze u niego i zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Chciał żebym zadawala mu pytania jeśli mam wątpliwości. Na wszystko odpowiedział rzeczowo a nie patrząc w komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 17:41 Ja 2 protokół też chciałam robić u dra K.ale niestety ma za dużo pacjentek...U mnie z 6 zarodków 4 przestały rozwijać się więc zostały dwa...nie wiadomo czy przeżyją rozmrożenie. Teraz miałam dwa miesiące przerwy bo po przestymulowaniu organizm musiał odpocząć...tak stwierdził lekarz.Miesiąc temu pusta naturalna ciąża Szkoda, bo przez przestymulowanie tracimy liczbę transferów...U mnie nie ma przyczyny...problem zagnieżdżenia z niewiadomego powodu...A czy szukają w Tobie przyczyny tych niepowodzeń?Czy dr P.zlecił Ci jakieś badania?Czy zadowolona jesteś z leczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 18:12 Nie szukają. Czuję się jak na taśmie. W sumie nie ma co się dziwić. Podobno wszędzie tak jest. Może teraz będzie trochę lepiej skoro nie kwalifikują nowych osób. Nie zlecili żadnych badań. Sama upomnialam się o scratching przed kolejnym podejściem. I teraz sama zrobiłam kariotypy, mutacje i przeciwciala kardiolipidowe w klinice. Mąż też zrobił kariotypy i DNA plemnika. DNA wyszło dobrze. Czekamy na pozostałe wyniki.Te badania kosztowały 1750zl. Ale chcę mieć spokojne sumienie że wszystko robię co możliwe, a nie po omacku. Trzeba wykluczyć zagrożenia. Myślałam że przyczyną jest moje Hashimoto, ale słyszałam że dziewczyny zachodzą nawet w naturalne ciąże z tą chorobą, więc nie wiem o co chodzi. Taka niewiedza jest najgorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 18:27 Doskonale Cię rozumiem.w marcu zrobiono mi histeroskopie i jak zapytałam o inne badania to lekarz stwierdził, że są zbędne.Zrobiłam przeciwciała czy organizm odrzuca ciążę bo 4 dni po transferze czułam krótkie bóle brzucha to zerknęli tylko i nawet nikt mi nie wytłumaczył więc dopominałam się wyjaśnień, co to oznacza...A jak był w Warszawie pan dr Ł. twierdził, że w ministerialnym wszystkie badania są refundowane...ale spójrz na recepty- tam, gdzie jest zlecający: klinika nie pobierają opłat, a tam gdzie wpisują zlecający: pacjent- pobierają, mimo tego, że zleca klinika...i tak to działa.Analizowałam dogłębnie papiery i dopiero wczoraj to zauważyłam...na prywatne in vitro nie stać mnie, nawet jeżeli podejście jest inne...oby nam się udało Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 18:07 Dr P. jest sympatyczny,ale moim zdaniem przepracowany i mam wrażenie że umyka mu kilka rzeczy...wada- nie doszukuje się przyczyny. Dr N.leci z programu a dr Sz.zniechęciła mnie przestymulowaniem i brakiem kompetencji...wychodziła ciągle do dra K. pytać, bo nie wiedziała,co ma robić.Mają nowego lekarza Jerzaka....ale nie byłam u niego.Leczę się w tej klinice od jesieni.Niewątpliwie dr K. jest niezastąpiony...byłam u niego raz, bo więcej nie udało mi się w wyniku ogromnej kolejki....pytał u wszystko,analizował badania i precyzyjnie i powoli wykonywał transfer (czytałam,że od tego dużo zależy)... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 18:18 Jerzaka uczył dr P. Wydaje być się ok. Przy nim miałam robiony ostatni transfer i widać że podchodzi bardziej indywidualnie do pacjentki. Chciał wytłumaczyć , pokazać gdzie został umieszczony zarodek itd. A Ty z pierwszego podejścia ile miałaś zarodeczkow? Mrozaczki przeżyją zobaczysz. Laboratorium Invicta ma bardzo zaawansowane. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 18:33 Betsi miałam 4 zarodki, ale jeden nie przeżył rozmrożenia.1 świeżak a pozostale zamrożone...ale lekarz stwierdził, że Crio częściej udaje się...raz mialam wyższą betę ale po dniu spadła...nie brałam weryfikacji bo lekarz stwierdził,że są niepotrzebne a Ty korzystałaś z weryfikacji?Pan P. stwierdził,żebym nie znięchęcała się bo ok 5 razu statystycznie udaje się.Zarodki podobno dobrej jakości 2BB... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 19:49 Magnoliak czyli w pierwszym podejściu miałaś 3 transfery tak jak ja. I też miałam zarodek 2BB, a 2 pozostałe 1BB. U mnie nigdy beta nawet nie drgnela Z tego co czytam na forach komercyjne podejście jest też taśmowe. Jak się program skończy to będzie sens za to płacić bo teraz jest bardzo dużo pacjentek. Nie korzystałam z tych 3 weryfikacji bo to kosztuje chyba 300zl tak? Chodziłam do nich na betę 8 lub 9 dpt i odstawiłam leki. Criotransfery miałam na sztucznych cyklach z Estrofemem a Ty? Chciałabym następnym razem spróbować na naturalnym. Histeroskopie miałaś ze znieczuleniem? Bo właśnie zadzwoniła do mnie Pani umówić mnie na scratching z histeroskopia i oznajmiła że scratching bezpłatny, a narkoza 350zl.No i badania do anestezjologa też płatne bo te robione w lutym już nie ważne. Zapytałam też czy już wiadomo o funduszach a ona że nie i żeby lepiej nie umawiać. No chyba żartuje A później nie będzie miejsc. Zatem zapisała mnie na drugą połowę lipca i powiedziałam że zadzwonię pod koniec czerwca i się dowiem o fundusze, jak cos to odwolam. I przeniose papiery. Myślę o Gamecie w Rzgowie. Bo dostali najwięcej kasy na drugie półrocze. 8mln zł a Invicta tylko 2mln. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 20:06 Ja mam wizytę w przyszlym tyg. u P.- przygotowanie do Crio i zmartwiłam się...mam nadzieję,że dojdzie do skutku...czy odsyłają tak wszystkich na lipiec?Rozmawiałam z Panią przez telefon i powiedziała,żeby przyjechać.Ja też za każdym razem brałam estrofem przed transferem i teraz też lekarz kazał brać od 2d.c.Histeroskopie miałam ze znieczuleniem pod narkozą-płaciłam za anestezjologa i znieczulenie a sam zabieg na fundusz.Te badania do anestezjologa też musiałam powtórzyć, bo były nieaktualne.Ja do Warszawy mam 180 km. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, wybrałam tą klinikę... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 20:16 Dzwoniłam do kliniki...odbywają się tylko criotransfery...ale nowych protokołów nie rozpoczynają...bo narazie nie ma funduszy... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 21:15 Tak criotransfery o rozpoczęte stymulacje prowadzą. Zaczynam się stresować i nie wiem co robić, na pewno nie chce tracić czasu w bezczynności. Zacznę się dowiadywać jak to jest w Gamecie. Czy można od razu zrobić przeniesienie. Z Warszawy będę miała 140 km Ale trudno. Ewentualnie sprawdzę Invimed w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.06.15, 09:49 Też myślałam o zmianie na Novum ale gdzieś na forum przeczytałam że jest dłuższy czas oczekiwania na transfer...Przekonało mnie to,że statystycznie lepiej wypadają z ciążami...Invimed odradzam osobiście..Byłam tam przed invictą na wywiadzie 1 wizyta i tylko próbowali wyczuć ile mam pieniędzy i gdzie pracujemy. Pan R. z nami rozmawiał.Katastrofa...nigdy tam nie wrócę...nie wczuwał się w badania, nawet nie zobaczył dotychczasowych tylko wypytywał...i próbował wyczuć czy na prywatne in vitro zdecydujemy się....Masakra Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.06.15, 12:53 O to dzięki za info z tym Invimedem. Najbardziej bym chciała żeby w invikcie okazało się za pół miesiąca że jest kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.06.15, 20:58 Wiem o co chodzi, żeby nie tracić niepotrzebnie czasu...Ja mam dwa podejścia w tym protokole...mam nadzieję,że uda się tym razem...My kobiety dobrze wiemy ile takie niepowodzenia kosztują stresu,ile łez wylanych itp...Będziemy się kontaktować Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.06.15, 21:44 Kasa od lipca bedzie jestem o tym przekonana skoro Gdańsk zaczął właśnie stymulacje to Warszawa też zaraz zacznie. Ten ostatni kriotransfer w maju był naszym ostatnim w invicta chociaż mam śnieżynki i jeszcze jedną stymulację to zdecydowaliśmy się odejść i komercyjnie podejść w Novum. Wszystkie te leki które brałam już prawie rok wykańczały mój organizm. Do krio nie można podejść na cyklu naturalnym bo nie mają kontroli kiedy transfer wypadnie. Ja od października ubiegłego roku nie miałam owulacji. Najpierw ciąża którą poroniłam potem cały czas albo na antkach albo estrofemie. Nawet już endometrium na estrofemie nie chciało rosnąć i dr P włączył viagrę. Uznaliśmy że po pierwsze nikt nie szuka przyczyny niepowodzeń po drugie wszystkie te leki w końcu mnie wykończą. Może nie dane mi być i donosić ciążę ale chcieliśmy jeden ostatni raz spróbować z wykorzystaniem wszystkich dostępnych środków np. embruoglue czy nacięcie otoczki w ogóle w invictie w ramach mz nie można zrobić. Co do weryfikacji to za każdym razem robiłam i tak naprawdę jest to nie potrzebne szkoda kasy. Można sobie samemu zrobić 3/4 dpt prg i e2 i w razie niskich wartości zwiększyć leki i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.06.15, 23:20 Za mało mają lekarzy na taką ilość pacjentów. A co ze śnieżynkami w takiej sytuacji? Podobno w programie można zrobić nacięcie otoczki. Dlaczego Invicta tego nie robi? To daj znać koniecznie czy widzisz różnice w Novum. Jak coś to zrobię tak jak Ty. Za bardzo przeżywam każde nieudane podejście. Ja miałam cykle regularne jak w zegarku, więc zaproponuje to kiedyś doktorkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
dottib Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 22.06.15, 13:12 Hej ja tez wracam do novum. Imvicta to porazka. 1 proba nfz stymulowali mnie ok. 40 dni!!!! Bo jak im powiedzialam ze przegapili pekniecie w 11 dc to mnie nie sluchali. 1 proba poszla w cholere. 2 proba 1 zarodek. Nie podali na swiezo bo uznali ze mam raka!!! Dr. N taki madry. Tydzien czasu zylam w strachu. Oczywiscie to byl miesniak o ktorym wiem od 7 lat. Jutro mam crio. Zero wiary w powodzenie bo na pewno cos spartola. Chodzi o skonczenie procedury zeby na 3 probe isc do novum. Mialam tam komercyjne ivf. Zupelnie inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.06.15, 00:26 Jejku dottib współczuję! Tłumaczyli się przynajmniej jakoś? Odpowiedz Link Zgłoś
dottib Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.06.15, 14:56 Betsi83 oni niczego nie tłumaczą... jest jak jest, a ty jesteś tylko trybikiem w ich machinie.... tak na prawdę z Całej Invicty to jedna Pani położna okazała niezwykłą empatie, bo wzięła mnie na bok i porozmawiała, i druga wczoraj pomogła wypełnić papiery do zmiany realizatora.... Tyle dobrego o invicie... Nawet Pani ktora pobiera tam krew ma takie humorki że niech ją drzwi scisną Szkoda gadać... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.06.15, 18:51 Martka czy orientujesz się jak wygląda przeniesienie papierów w ministerialnym?Ile się czeka na rozpoczęcie protokołu?Też myślę o Novum...Wczoraj byłam na wizycie...nawet hormonów mi nie zbadali...rzucono mnie do innego lekarza, bo ten był na bloku i nawet nikt do mnie nie zadzwonił, że będą 2 h opóźnienia...a pędziłam jak głupia tyle km.Niestety nie dbają o pacjentów...Dbają o tych, co robią prywatnie...a przecież biorą za nas duże pieniądze.Ja znowu mam ciągły przerost endometrium.Słabnę ciągle w pracy, jestem nafaszerowana lekami...nawet okres teraz wywołują mi od tego. Denerwuje mnie to,że nawet leków nie dobiorą adekwatnie do wyników i potrzeb tylko lecą z netu...Lekarz nawet nie był zainteresowany tym, co mówię... Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.06.15, 10:31 O novum zapomnij. Nie ma szans przenieść się do nich na program mz. Już to przerobiłam. Zostaje tylko komercyjne podejście. Invimed miał wolne miejsca ale tam nie chciałam iść bo opinie dziewczyn są mało pochlebne. Zostaje jeszcze Białystok ale tam jeździć to trzeba zrezygnować chyba z pracy. Zostaje albo invicta albo niestety prywatnie w novum. Jeszcze co mogę Wam podpowiedzieć to zróbcie sobie 2 badania. Komórki nk i wit. D. Często przy invitro te dwa czynniki powodują brak zagnieżdżenia lub biochemiczne. Ja zaczęłam od marca brać d3 kazała mi endokrynolog. Nawet nie kazała robić badania tylko od razu brać 2000. W maju zrobiłam badanie i po 2 miesiącach suplementacji mam w normie czyli wcześniej na pewno było poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.06.15, 21:54 Dziękuje za informacje...Jutro mam Crio...zobaczymy...Mi ktoś zlecił przyjmowanie suplementu Bodymaks plus- jest bez kofeiny i czuję się lepiej po nim...ale wykonam te badania...lepiej wiedzieć.... Odpowiedz Link Zgłoś
dottib Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.06.15, 14:58 Magnolka w novum nie ma już miejsc w mz do konca 2016 roku. Zamknęli wszystkie listy. Byłam tam wczoraj bo też z invicty wpisałam sobie novum, na szczęście w te pędy poleciałam znów do invicty (papierów nie wysłali) więc mogłam wpisać inną klinikę - gametę. Wejdz na str MZ tam jest wykaz już tylko kilku klinik z miejscami wolnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.06.15, 21:58 Ok dzięki zaraz to sprawdzę...Trzymam kciuki...przecież nam też musi się wkońcu udać... Odpowiedz Link Zgłoś
caroline886 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.06.15, 12:55 Nie no ludzie przesadzacie, widac Invicta niezle spamy robi. Jestem pacjentka Invimedu i uwazam, ze maja swietych specialistow np dr Dworniak i dr Juchnicka. Wiele zawdzeczam dr Juchnickiej, dlatego dajcie na wstrymanie z tymi komenatrzami nieslusznymi.\\ Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.06.15, 17:20 A dokładnie jakie komentarze są niesłuszne? Chyba invimed robi sobie na naszym wątku kryptoreklamę. Szkoda że nie można usuwać takich komentarzy. No cóż to w końcu publiczne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.06.15, 18:42 Dziewczyny czy uważacie,że wykupienie 3 weryfikacji jest potrzebne?Czy to ma na coś wpływ, jeżeli przyjmujemy luteinę po zabiegu?Czy komuś to pomogło? Odpowiedz Link Zgłoś
luc.kaas Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 28.02.15, 17:17 Cześć Dziewczyny super, że znalazłam to forum, od razu mi raźniej. Jestem świeżo po kwalifikacji u dr Neuberga - leczymy się od 2 lat, ja - 27lat, pcos, po 3 nieudanych IUI, patologicznie reaguję na stymulację, mąż ma wszystko w normie. Dostałam na razie estrofem, luteinę i ovulastan i na początku kwietnia mam wrócić do lekarza po dalsze instrukcje. Lekarz twierdzi, że mamy wysokie szanse ale zobaczymy co wyjdzie "w praniu" staram się być dobrej myśli. Trzymam za Was mocno kciuki i do zobaczenia na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
milusiaw Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.03.15, 13:27 Dziewczyny, jeśli któraś ma uczulenie na luteinę, albo potrzebowałaby zamiast drogiego lutinusu utrogestan, wyslijcie receptę a wykupię wam go w Czechach. Odpowiedz Link Zgłoś
svita88 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 28.05.15, 20:09 Witam wszystkich! Tez jesteśmy w programie rządowym w Invikcie z powodu PCOS i niedrożnych jajowodów.. Mam 26 lat. od 1 dc biorę ovulastan i kwas foliowy, na 11 dc dostałam grafik i receptę na 8 zastrzyków Gonapeptyl Daily 0,1mg i jeszcze jedne opak ovulastanu i kwasu. Nic więcej nie biorę, i tak do 33 dc. To jest długi protokół, ale ja myślałam ze będzie tych leków więcej... Moja pani doktor jest kompletnie nie gadatliwa, i nawet jak o coś pytam to bardzo mało mówi. Myślałam, ze przecież jakieś podstawowe rzeczy mi wyjaśni, a tak wszystkiego muszę z internetu się dowiadywać.... Dziewczyny, czy wy mieliście tez tak mało leków na początku? w jakim jesteście wieku i jaki macie poziom AMH? Moj wynik to 5,78 Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 28.05.15, 20:26 Czy Twoja Pani dr to Sz? Na początku jest mało leków potem dostaniesz więcej zaczynając od zastrzyków z menopuru (chyba). Dojdzie duuuzzzzoo luteiny dowcipne i podjęzykowej oraz estrofem. Spokojnie jeszcze będziesz miała dość alarmów na leki przez 24h. Zauważyłam że niezależnie od amh zawsze zaczynają od długiego protokołu. Ja też tak miałam drugi już był krótki. Odpowiedz Link Zgłoś
svita88 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.06.15, 19:33 martka35 Tak, dokładnie u tej pani doktor jestem. Własnie już w drzwiach powiedziała mi, ze one stosują długi protokół do pacjentek młodych, i ze on jest wiele skuteczniejszy od krótkiego Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.06.15, 02:11 Dziewczyny czy też macie ten problem ze nie możecie zacząć stymulacji bo brak środków finansowych? Ja chciałam zacząć drugą procedurę i nie mogę. Mają dzwonić w lipcu. Wiecie może coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
misiakrysia Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 30.05.15, 12:11 Dziewczyny sprzedam Lutinus 4 opakowania, zrobilam zapas bo to drogie cholerstwo a lekarz mi zmienil leki. Zalezy mi na czasie bo jedno opakowanie konczy termin za miesiac. Za calosc chce 150zl podczas gdy jedno opakowanie w promocji kosztuje ponad 200zl. Moze znajdzie sie jakas duszyczka w potrzebie Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka_1985 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.06.15, 09:47 Hej dziewczyny, proszę Was o radę w następnym cyklu mój gin zlecił mi inseminację. Mam na podstawie usg stwierdzoną endo - 2 torbielki endometrialne w jajniku o wielkości 19 i 15 mm. Na laparo jeszcze mnie nie wysyła, stwierdził że mam drożne jajowody (miałam HSG) więc na początku chce spróbować IUI, a potem jak się nie powiedzie to laparo i pomyślimy co dalej. Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami z inseminacją przy endo? Czy nie muszę być jakoś stymulowana przed nią (mam stwierdzoną owulację na podstawie monitoringu, wszystkie hormony w normie, z nasieniem partnera też wszystko ok). Jeśli nie powiedzie się inseminacja przed laparo to po laparo trzeba znowu próbować? Czy już można od razu do in vitro przystępować? Jak to jest? Będę wdzięczna za Wasze cenne opinie inseminacje będę miała w Invicta Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.06.15, 16:52 Nigdy nie miałam iui więc nie pomogę. Mam niedrożne jajowody i tylko invitro mi pozostaje. Do Novum na razie nie idziemy. Ostatnie krio okazało się szczęśliwe i znowu jestem w ciąży. Nie jest różowo bo 9 tydzień a ja z ciągle plamię i krwawię. Zobaczymy czy tym razem uda się utrzymać ciążę. W każdym razie do invicty już się nie wybieram. Jeżeli chodzi o śnieżynki to klinika do której się przechodzi przewozi zamrożone zarodki (przynajmniej tak robi Novum). Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.06.15, 23:33 Martka35 to cudowne wieści!!! Wiem że jeszcze nie chcesz się cieszyć. Ale trzymam kciuki za Ciebie. Bierzesz może acard? On często powoduje krwawienie. Dzisiaj robiłaś betę? Który to dzień cyklu? Byłaś już u lekarza? Jeśli chodzi o IUI to miałam 4 nieudane w Invikcie. Nie mam endometriozy. Też robili mi na naturalnym cyklu. Na pierwszy raz to ok. Druga albo 3 zrób na stymulowanym, zaproponuj to lekarzowi bo oni z własną inicjatywą nie wyjdą. Powodzenia. Jak masz pytania jeszcze to pisz śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.06.15, 23:38 Madziulka a jeśli chodzi o laparo to wcześnie Cię na nią wysyła. Kiedy podejść po niej do in vitro to zależy co okaże się przy laparoskopii. Jak będą Ci usuwac jakieś zrosty czy coś to chwilę będziesz musiała odczekać. Lekarz oceni. Przed in vitro miesiąc bierzesz tabletki więc może akurat jeden cykl odpoczynku będzie wymagany. A nie proponował Ci najpierw histeroskopii? U kogo się leczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka_1985 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 20.06.15, 08:55 doniaczka dziękuję za informację A czy AMH trzeba wykonać w jakimś konkretnym dniu cyklu? Miałam tylko HSG i wszystko wyszło ok - macica w tyłozgęciu ale bez żadnych zmian, jajowody drożne i szyjka macicy też ok. Gdzieś wyczytałam, że przy HSG można zobaczyć zrosty więc chyba dlatego nie zaproponowano mi histeroskopii. Laparo mam mieć po inseminacjach jakby się nie powiodły. Tylko właśnie martwię się, że jak przypuśćmy mam mega zrosty na jajnikach plus te torbielki endometrialne to iui i tak nic nie da dodatkowo mam coraz większe bóle podczas przytulanka i to też mnie martwi a leczę się u doktora P. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka_1985 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 20.06.15, 08:57 betsi znaczy, przepraszam najmocniej mam już kilka opinii i baaaaardzo się cieszę, bo samemu coś zdecydować jest strasznie ciężko a takto o wiele raźniej Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 20.06.15, 11:36 AMH ja robiłam w dowolnym dniu cyklu. Ciezko mi powiedziec czy te torbielki przeszkadzają. To może faktycznie dr P ma dobry plan. Jedna IUI i potem laparo. Oby się okazało ze nie bedzie potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka_1985 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 20.06.15, 17:29 Zrobię dla pewności w tym 3 dniu cyklu z innymi hormonami, mam jeszcze chwilkę czasu do IUI więc się wyrobię mam cichą nadzieję, że stanie się cud i laparo nie będzie potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 20.06.15, 00:34 Ojej doczytałam dopiero ze 9tc wiec cofam pytanie o betę Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 22.06.15, 00:27 Dziewczyny wiecie może czy w naszej Invikcie można zrobić w programie rządowym AH czyli nacięcie otoczki zarodka przed podaniem? I to samo odnośnie embrio glue. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 22.06.15, 11:27 Mi dr P. powiedział że w programie mz nie robią ani nacięcia ano embruoglue. Dostają za małe pieniądze za procedurę a nie można samemu dopłacić. Ogólnie invicta oferuje w ramach programu mz tylko stymulację, pobranie i transfer. Nie wykonują dodatkowych badań ani dodatkowych procedur. Z dostępnych świadczeń można skorzystać tylko podczas prywatnego programu. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 22.06.15, 11:32 I jeszcze jedno na co należy zwrócić uwagę. Weryfikację są prywatne i nie wchodzą do programu mz w związku z tym podczas weryfikacji jeżeli wystąpi potrzeba wystawienia recepty na np. luteinę będzie to recepta 100% płatna. Pamiętajcie aby przy transferze wziąć wystarczająca ilość recept aby starczyło leków do weryfikacji 14dpt która jest w ramach programu mz. Wtedy lekarz też wystawi recepty z refundacją. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.06.15, 00:27 Martka35 dzięki. Cenne info! Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 30.06.15, 17:52 Hej, jestem tu nowa, podczytuje Was tylko ostatnio. Co do tych recept to jestes tego pewna? Ja podchodzę komercyjnie ( 9 tego pierwszy transfer będzie) ale wszystkie leki wlacznie z tymi do stymulacji mialam refundowane ( kwalifikowalam sie do rzadowego, ale nue chcialam czekac i zmieniac kliniki) Luteina i pregnyl przy iui tez zawsze refundowane wiec to dziwne ze przy komercyjnych dają u Was recepty na 100%. W jakiej klinice to? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 30.06.15, 18:22 Martka czy możesz mi napisać co zalecano Ci po transferze?Leżenie czy spacery?Bo czytam że niektórym jedno, a innym drugie....Jakie zalecenia dostałaś po w Novum? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.07.15, 15:00 Ja w końcu do nowum nie doszłam. Ostatni transfer w invictie okazał się pozytywny. Dr P kazał mi leniuchować do następnego dnia. Leżałam na kanapie w domu z nogami w górze na oparciu. Od kolejnego dnia normalnie się ruszałam, ale nie poszłam do pracy. Pranie robiłam, poszłam na spacer mało siedziałam jak już to leżałam. Kolejny dzień już praca czyli 9 godz siedzenia za biurkiem. Leżenie więcej niż dobę źle wpływa na ukrwienie macicy, a to z kolei jest potrzebne do prawidłowego zagnieżdżenia. Po 10 dniach włączyłam rower. Co do recept ja miałam taki przypadek. W trakcie weryfikacji skoczyła mi się luteina i dr Sz przepisała 100%. Zapytałam dlaczego to mi powiedziano że przy prywatnych weryfikacjach leki 100%. Może teraz się coś wreszcie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.07.15, 15:11 Kurcze, ja mam 9-tego trnasfer, ale tego dnia mam szkolenie i nie moge lezec i musze na nie pójsc Ale szkolenie przynajmniej malo stresujace jest. W piatek tez skzolenie wiec sie nie namecze. Moze to nie ebdzie mialo wplywu? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.07.15, 16:54 Staraj się wszystkie przerwy na szkoleniu wykorzystać na spacer. Żeby ruszyć trochę naczynia krwionośne. A jak będziesz siedzieć to spróbuj osunąć się na krześle aby unieść miednicę i nie kurczyć tak brzucha. A po szkoleniu do domu leniuchować Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.07.15, 17:01 Oki! dzięki za rady Tak będę robić. To luźne szkolenie więc będę duzo wychodzić żeby sie ruszac Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.07.15, 18:15 Trzymam kciuki !!! I pamiętaj połowa sukcesu to nasza glowa pozytywne nastawienie i wiara w ten okruszek Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.07.15, 18:56 Ok ja też odpoczywam...leżę, siedzę i trochę wychodzę na krótkie spacery, żeby dotlenić się...Oby się udało.A też miałaś blastocystę?Podobno już w 2 dniu zagnieżdża się...Mojej koleżance zalecono w Poznaniu długie spacery w lesie...więc co lekarz to inne zalecenia.Jak ma się udać, to uda się...Jak się czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.07.15, 19:10 Właśnie czekam na wizytę Ja od początku spacery. Miałam 2 blastki i obydwie mam nadzieję nadal są. U mnie przy pierwszej weryfikacji 3dpt beta 0 a 6dpt już koło 30. Trzeba się oszczędzać nie nosić nie przemęczać się ale spacery jak najbardziej. Dziewczyny na forum bociana spacerują po 3h dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.07.15, 21:37 Pomysl spacerowania bardziej mi do gustu przypada niż lezakowanie juz męża uswiadomilam ze będzie mnie misiak wyprowadzać na spacerki Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.08.15, 16:53 Martka dziś jest mój 8dpt a beta wyniosła 27,57 jak myślisz mogę mieć nadzieję?od wczoraja boli mnie brzuch...Kazali powtórzyć w poniedziałek...czekam Odpowiedz Link Zgłoś
mar.oka Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 02.07.15, 15:13 Martka u mnie też pozytywnie ))) tyle że ja miałam transfer w piątek i tego samego dnia szliśmy na wesele...rzecz jasna trochę krócej byliśmy i nie szalałam a Ty który juz tydzień? martka35 napisała: > Ja w końcu do nowum nie doszłam. Ostatni transfer w invictie okazał się pozytyw > ny. Dr P kazał mi leniuchować do następnego dnia. Leżałam na kanapie w domu z n > ogami w górze na oparciu. Od kolejnego dnia normalnie się ruszałam, ale nie pos > złam do pracy. Pranie robiłam, poszłam na spacer mało siedziałam jak już to leż > ałam. Kolejny dzień już praca czyli 9 godz siedzenia za biurkiem. Leżenie więce > j niż dobę źle wpływa na ukrwienie macicy, a to z kolei jest potrzebne do prawi > dłowego zagnieżdżenia. Po 10 dniach włączyłam rower. > > Co do recept ja miałam taki przypadek. W trakcie weryfikacji skoczyła mi się lu > teina i dr Sz przepisała 100%. Zapytałam dlaczego to mi powiedziano że przy pry > watnych weryfikacjach leki 100%. Może teraz się coś wreszcie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 02.07.15, 18:08 Mar.oka ale się cieszę )))) Ja dzisiaj mam 10t2d za dwa tygodnie już prenatalne. Maluchy rosną ładnie mają już ponad 3cm hahahaha Ile komóreczek Tobie podali? Kiedy wizyta? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 03.07.15, 11:12 Martka gratuluję serdecznie A za którym razem udało Ci się...Ja próbuje 4 raz...Kiedy miałaś jakieś objawy?Dziś jest 3dpt ale narazie totalny spokój i momentami ogarnia mnie takie zmęczenie,że muszę się położyć.To pewnie przez relanium. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 03.07.15, 15:36 mar.oka za którym razem udało Ci się? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.07.15, 08:29 To było moje 3 podejście. Ja mam 37 lat więc mogłam od początku po 2 zarodki. Za pierwszym razem podali 2 obydwa się przyjęły, ale poroniłam. Za drugim miałam podaną 1 blastocystę na nasze życzenie super klasy i nic. I za trzecim dr P zdecydował że poddajemy dwa i obydwa się przyjęły. Myślę że u mnie sukces tkwi w podaniu 2 blastek. Jakby większy kop dla organizmu. Tylko potem większe ryzyko poronienia więc ciąża jest dla mnie nerwówką zwłaszcza że ciągle plamię i krwawię. Co dwa tygodniu usg aby sprawdzić czy dzieciaki nadal są. No i tym też się denerwuję ciągle mi ten brzuch skanują. Nie uważam żeby to badanie było zdrowe dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.07.15, 13:01 Ja mam 31 lat i niestety 2 nie chcieli mi podać bo ostatnio powiedzieli,że to nie jest przypadek szczególny....To moja 4 próba.Trzymam za Ciebie kciuki...Przeżyłam już tyle rozczarowań, że doskonale wiem co oznacza ten strach ...ale musimy pozytywnie nastawić się Miałam trzy ciąże biochemiczne, ale nie po in vitro i wiem co to oznacza....U mnie jest problem z zagnieżdżeniem.Dziś mija 5 doba od transferu, nic nie czuję.Wczoraj pobolewał mnie brzuch i miałam brązowe krótkie plamienie i też martwię się, że znowu nie udało się....Ten, kto walczy o dzieci doskonale rozumie ile nas to wszystkie kosztuje najpierw długa droga starań, potem utrzymanie ciąży ... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.07.15, 13:52 Magnoliak u mnie na broszurce z kliniki o transferze i zaleceniach bylo napisane ze krwawienia i plamienia w dniach od 3 do 9 pt częściej swiadcza o ciąży niż o braku ciąży wiec nalezy sie wtedy nie stresować brać nospe i odpoczywać. Oby u Ciebie sie udalo trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.07.15, 21:59 Dzięki za info... dziś znowu mam plamienia...nie wzięłam dodatkowych weryfikacji i nie wiem czy dobrze zrobiłam...ale lekarz P. powiedział, że są zbędne, że jak ma się udać, to uda się...i żeby po 14 dniach przyjechać.Biorę 3*2 luteine, 2*1 estrofem i 3 *4 luteine podjęzykowo... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.07.15, 22:04 magnoliak w broszurce bylo jeszcze zeby przy plamieniach zamienic luteine dopochwowa na doustna w tej samej dawce. Trzymam kciuki za powodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 06:24 Dziewczyny możecie żądze ic do invicty I poprosić o telefon od embriologa z informacją co z zarodkami. Ja za każdym razem po punkcji w recepcji prosiłam o taki telefon i dzwoniła Pani embriolog za każdym razem dobę po pickupie i po dwóch dniach. Uważam że nerwy przed transferem nikomu nie są potrzebne. Magnoliak bierz luteinę dopochwowo tak jak masz przepisane. Mimo plamień dużo lepsza jest wchłanialność w tej formie. Ja mimo krwawienia miałam brać dopochwowo i oczywiście podjęzykowo. Co do plamień to za pierwszym transferem udanym takie miałam zaczęły mi się już dobę po. I trwały 3/4 dni. Jak zobaczyłam krew to myślałam że już po wszystkim a okazało się że maluchy krwiopijcy tak namieszały Co do weryfikacji możesz sama sobie zrobić u siebie w labie PRG i E2. Dziewczyny tak robią. Ja też już za 3 podejściem sama sobie potrafiłam dawki dobrać do wyników. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 07:51 Martka co to sa te weryfikacje? Rzeczywiście ta dopochwowa w czasie krwawień ma lepsze wchlanianie? U mnie na tym wypisie po punkcji w części o transferze bylo żeby zamienić. Byc moze chodzi o to ze lutinus ma w mozliwych skutkach ubocznych krwawienie. Myślę ze w tych dawkach w tym momencie ciąży i ten i ten lek daje rade W każdym razie wniosek jest jeden plamienie w tym dniu po transferze nie powinno martwic Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 08:28 Weryfikacje w invictie polegają na badaniu co 3 dni PRG, E2 i bety. Pozwala to dostosowywać dawki luteiny i estrofemu czy innych tego typu leków do wyników badań . Jest to moim zdaniem dość istotne ale tylko tak 3dpt bo to jest kluczowy moment przy implantacji. Większe niedobory występują przy transferze na sztucznym cyklu bo organizm nie produkuje w ogóle PRG i estrogenów. Przy cyklu naturalnym lub po transferze po punkcji organizm powinien w zasadzie sam poradzić sobie oczywiście są przypadki wrodzonej niewydolności produkcji tych hormonów wtedy również należy badać po transferze te hormony. Co do plamień to luteina dopochwową powinna sobie poradzić natomiast przy mocnym krwawieniu należy już włączyć duphaston. Sama luteina podjęzykową to za mało. Niestety wchłanialność tej formy jest słaba. U mnie najlepsze rezultatu były jak aplikowalam na noc pod język i szłam od razu spać. Wtedy produkuje się mało śliny która ją wypłukuje. Tabketki były jeszcze pod językiem jak budziłam się w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 08:43 O to dobrze ze mi to napisalas bo ja akurat ide na sztucznym cyklu (nie mialam mozliwsci monitorowania a nie chcialam czekac kolejnego miesiaca) więc dopytam po transferze pani doktor o to Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 11:50 Ok dzięki za cenne informacje Czy myślicie,że 8dpt pięciodniowej blastocysty wynik bety będzie wiarygodny? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 20:23 W 99% przypadków tak. Powiedział mi to dr K. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 20:53 W środę zrobię betę...okaże się A jak u Ciebie Betsi czy ruszyło się już coś z nowymi protokołami?Mi została jeszcze jedna śnieżynka w tym protokole...ale jak to lekarz powiedział "słaba jakość".Powinnam mieć więcej wiary w osiągnięcie sukcesu...ale po tylu porażkach ciężko jest....staram się myśleć pozytywnie...Jak to Pan P. mówi statystycznie za 5 lub 6 razem się udaje... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 23:23 Niestety nic nie ruszyło. Zaczyna mnie to bardzo stresować. Byłam w Invikcie w recepcji i powiedziano mi że ruszyły nowe kwalifikacje a kolejne procedury zapisują na listę i tyle. Po kilku dniach zadzwoniła Pani z infolinii i powiedziała że na drugie i trzecie podejście jeszcze trzeba czekać i że to decyzja Ministerstwa. Napisałam do MZ z zapytaniem dlaczego tak jest i czekam na odpowiedź. Trzymam za Ciebie kciuki. Daj znać w środę. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.07.15, 21:22 Coś kręcą...kwalifikują nowych, a Ci co są to mają czekać w nie wiadomo jak długo.Jestem ciekawa, co Ministerstwo odpisze.A nie wiesz jak to działa w innych klinikach?Wiedzą, że nie mamy wyjścia i dlatego tak robią, bo tamtych jak teraz zakwalifikują to mają pewną kasę,,,a nam pozostaje czekanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.07.15, 21:42 W Gdańsku jest odwrotnie. Pierwszeństwo mają Ci zakwalifikowani. A nowi są wpisywani na listę. Może w Warszawie myślą że jak zakwalifikuja to mimo że rząd się zmieni to nie będą mogli rozwiazac umów przed czasem. Już sama nie wiem o co chodzi, ale bardzo przeżywam to czekanie. Jeszcze chwila i będę potrzebowała psychologa bo wczoraj i dzisiaj na samą myśl płacze. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.07.15, 15:05 Niestety u mnie nie udało się HCG <2,00 mUI/ml Czy myślicie,że powinnam ostawić leki?Szans nie ma...za niska.W poniedziałek mam wizytę w W-wie Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.06.15, 22:08 Ja miałam 8 nieudanych iui przed in vitro, ale był problem z nasieniem.Iui wykonywano bezskutecznie...i tak zmarnowałam 4 lata w Poznaniu bo pan Doktor nie zlecił badania przekroju plemnika, które pokazało, że te iui były bezsensowne...na szczęście trafiłam do Pana J. w Invictie i dziękuje mu bardzo za to, że zlecił badanie najbardziej potrzebne, kurację dla męża i otwarcie powiedział jak jest...po 5 miałam laparo, wykryli dwa mięśniaki, które usunęli i znowu powtarzali iui... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.06.15, 22:09 Ja miałam 8 nieudanych iui przed in vitro, ale był problem z nasieniem.Iui wykonywano bezskutecznie...i tak zmarnowałam 4 lata w Poznaniu bo pan Doktor nie zlecił badania przekroju plemnika, które pokazało, że te iui były bezsensowne...na szczęście trafiłam do Pana J. w Invictie i dziękuje mu bardzo za to, że zlecił badanie najbardziej potrzebne, kurację dla męża i otwarcie powiedział jak jest...po 5 miałam laparo, wykryli dwa mięśniaki, które usunęli i znowu powtarzali iui... Odpowiedz Link Zgłoś
svita88 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.07.15, 16:20 witam wszystkich. Ja 03.07 (piątek) miałam pick-up. Teraz czekam na środę - jest zaplanowany transfer. Mam 4 zarodki i bardzo, bardzo boje... Wcześniej nie bałam, i wiem, po transferze też nie będę bać. Ale te 6 dni są okropne Najbardziej denerwuje mnie to że w klinice powiedzieli że zadzwonią do mnie tylko w przypadku, jeżeli żaden zarodek nie przeżyje 0,0 a jak nikt nie zadzwoni to znaczy mam przyjść na transfer smutas.gif może zadzwonić jutro tam i zapytać co się z nimi dzieje na danym etapie??? nie wiem jak ten okropny strach pokonać Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.07.15, 20:58 Ja też czekałam bez żadnej informacji. Tak naprawdę nie ma gdzie zadzwonić. No bo co, na infolinię? Bądź dobrej myśli. Nie dzwonią znaczy że wszystko ok. To Twoja pierwsza perfecta procedura? Odpowiedz Link Zgłoś
svita88 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 11:32 betsi83 tak, to jest moje pierwsze podejście. Własnie zadzwoniłam na infolinię, to zapisali mnie na kontakt telefoniczny z laboratorium, i pani ma zadzwonić gdzieś około 15 i wszystko wyjaśnić co się dzieję z moimi zarodkami. Teraz nawet jak i nie wszystko w porządku, to przecież nie będę ciśnienie mi podwyższać od każdego dźwięku telefonu... Jeszcze mam pytanie: czy wy po transferze nie odczuwali ciężkości w żołądku??? Ja cokolwiek zjem, to tak mi brzuch napina, i mam dużo, przepraszam, gazów. Zjadłam na przykład rano twaróg półtłusty z jogurtem i truskawkami, i to nie dużo, a mam wrażenie jakbym tone ziemniaków z chlebem 0.0 dodam tylko, że biorę luteinę 3x2 i estrofen 3x1. Wiem ż od luteiny mogą być gazy, ale żeby problemy żołądkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 12:17 svita88 po punkcji dietka lekkostrawna jest wskazana. Takie objawy jak opisujesz moga być, ale ja np nie mialam zadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
svita88 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 14:24 ann_2015 wypiłam czarny węgiel i już w porządku)) Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.07.15, 20:11 Svita88 i jak? Dzwonili? Fajnie wymyslilas Odpowiedz Link Zgłoś
svita88 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.07.15, 00:38 betsi83 dzwonili, dzwonili))))))) powiedziała pani z laboratorium że są dobrej jakości, jeden jest słabszy, a reszta w porządku tak że nie mam martwić się. Bardzo dziękowałam tej pani że uspokoiła mnie, a ona ucieszyła))) bardzo dobre wrażenie mam od tej rozmowy. Czekam na środę! Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.07.15, 00:46 To super! Powodzenia w środę! Odpowiedz Link Zgłoś
svita88 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.07.15, 17:33 a już po transferze. z 4 zarodków do 6 dnia dał rady tylko jeden. Jego mi i podali. Na liście było pisano 16B- co znaczy literka to ja wiem, a co znaczy cyferka 16???? Jak myślicie, kiedy on może zagnieździć się? Teraz leże z poduszką pod pupą i nogami do góry. Na razie nic nie czuje. A, i piję herbatę z cytryną, bo katar mnie dopadł(( Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.07.15, 17:54 Trzymam kciuki ja jutro transferuje. Czemu poduszka pod pupą? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.07.15, 20:03 Magnoliak bardzo ki przykro że się nie udało Trzeba walczyć dalej o swoje szczęście bo tylko to się liczy. Jrzeki jesteś 8-10 dpt to możesz odstawić leki. Cykl jest zakończony prawidłowo. Za pozostałe transfery mega kciukam Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.07.15, 22:41 Dzięki za wsparcie...mam jeszcze jedną śnieżynkę,ale lekarz powiedział, że słaba jakość...ale powoli tracę wiarę w to,że w ogóle uda się...tyle łez,rozczarowań i gapienia się na testy,żeby znaleźć drugą kreskę,że aż żal dusze ściska.Będę walczyć do końca,tylko nie wiem ile sił w sobie jeszcze mam...Tylko ciekawe co z tym 3 protokołem czy będzie można go rozpocząć... Betsi napisała,że kwalifikują nowych a zakwalifikowanych rzucają na listę oczekujących...Zobaczymy.Też trzymam za Was kciuki- za pozytywne rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
svita88 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.07.15, 21:04 ann_2015 nie wiem, tak sonie na chłopski rozum pomyślała, a raptem może to coś da ) Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.07.15, 22:01 aa ok to trzymam kciuki zeby dało. najwazniejsze zeby bylo Ci wygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.07.15, 00:50 Magnoliak przykro mi Dobrze że masz mrozaczka. Byłam dzisiaj jeszcze raz w klinice. Nadal lista. Pani przewiduje start wszystkich stymulacji dopiero na listopad a i tego nie może gwarantować. Przenoszę się do innej kliniki. Jutro składam papiery. Odpowiedz Link Zgłoś
svita88 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.07.15, 21:56 betsi83 no tragedia ((((( to takie są kolejki w invikcie??? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.07.15, 23:33 No żeby ruszyć pierwszą czy kolejną procedurę tak. Tylko crio robią. W klinice pustka dosłownie. Powiedziano mi może listopad, może przyszły rok. Oni nie wiedzą. MZ ich zablokowalo bo za dużo wzięli pacjentów. Dzisiaj złożyłam papiery. Oficjalnie już ruszyła procedura przenosin. Za 2 tygodnie mam zadzwonić do mojej nowej kliniki, niestety nie w Warszawie bo nigdzie nie ma miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.07.15, 18:25 Witam wszystkich. Ja również czekam na in vitro w invicta Warszawa. Po 5 latach starań zdecydowaliśmy się na ten krok. Zakwalifikowali nas w kwietniu tego roku. mieli zadzwonić na początku lipca, ale jakoś się nie doczekałam, więc zadzwoniłam sama. Tez mi powiedzieli, że dopiero w listopadzie "może" będzie coś wiadomo. Jutro jadę do nich, może się więcej dowiem, a jak nie to składam od razu podanie o przeniesienie do innej kliniki. I tu mam pytanie do "betsi83", czy przypadkiem nie przenosisz się do Gamety w Rzgowie? Ja własnie o tej klinice myślę i już do nich dzwoniłam, z tego co Pani przez telefon mi powiedziała to chyba tam szybciej pójdzie. Trochę mnie przerażają tylko te dojazdy. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki i życzę szczęścia Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.07.15, 00:46 Agusiamil tak Gameta. Ale z tego.co piszą dziewczyny na forum to też jakiś sezon urlopowy i ciężko z terminami punkcji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.07.15, 09:20 Hm, mi Pani powiedziała, że dostali fundusze i robią wszystko na bieżąco. A co do okresu urlopowego to zaraz przeleci, a i tak około 1 miesiąca się czeka aż dotrą do nich papiery. Juz chyba lepsze to niż czekać do listopada i też nie wiadomo czy coś ruszy. Dziś jadę składać papiery o przeniesienie Odpowiedz Link Zgłoś
svita88 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.07.15, 11:17 no bo przyjęli w końcu tą ustawę, na ile wiem. Dziewczyny, wy przenosicie się z invikty bo trzeba długo się czekać czy nie są zadowolone z ich leczenia? Ja chyba nie odważyłam się na przeniesienie, nie lubię zmian, no i tam wszystko mi podoba. Nawet z dr. Sz dogaduje się bardzo dobrze, a na początku narzekałam))) Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.07.15, 11:31 Ja się przenoszę właśnie dlatego, że trzeba długo czekać oraz dlatego, że sami nie wiedzą na czym stoją. Właśnie wróciłam z kliniki, podpisałam papiery i mam czekać na kontakt z ich strony jak już będą nasze papiery w drugiej klinice. Pani w invicta powiedziała nam, że pierwszy raz są w takiej sytuacji. Ministerstwo jeszcze się nie określiło w stosunku do nich i przyznała nam rację jak im powiedzieliśmy, że niepotrzebnie kwalifikują za dużo par skoro nie mają na to funduszy. Zobaczymy jak będzie w Gamecie Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.07.15, 17:53 Agusiamil to będziemy wymieniać się doświadczeniami Daj znać jak się odezwa. Ja złożyłam papiery w czwartek. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.07.15, 18:01 Betsi, to oczywiste, że będę zdawała relacje i Ty również pisz jak się czegoś dowiesz mam nadzieję, że niedługo i my będziemy się cieszyć Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.07.15, 17:12 podpisujcie dizewczyny secure.avaaz.org/pl/petition/Prezydent_RP_Bronislaw_Komorowski_Wzywamy_Prezydenta_RP_do_podpisania_ustawy_o_leczeniu_nieplodnosci/?afqWCab Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.07.15, 19:20 Macie rację...po co kwalifikują jak nie mają funduszy i teraz stare pacjentki przez ich decyzje będą wstrzymane Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.07.15, 19:17 Betsi ja jutro jadę do kliniki...Czy dostalaś odpowiedź z Ministerstwa? Jeżeli są takie kolejki to też przenoszę się...a gdzie się przenosisz?Z tym zarodkiem spróbuje jeszcze tutaj i jak tak to nie chcę tyle czekać...Oczywiście walczę do końca,ale utwierdzamy się z mężem w przekonaniu,że zaadoptujemy dziecko...Mąż ma 36 lat i nie ma na co czekać...kiedyś już o tym myśleliśmy,że tak zrobimy z 2 dzieckiem,ale widocznie ktoś przygotował dla nas inny plan...a jak uda się przez zabieg to będzie dwoje Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.07.15, 19:34 Magnoliak rozgladaslas sie juz za osrodkiem adopcyjnym? Ja tez byum chciala rownolegle dzialac by byly dwa dzieciaczki ale niestety mamy dopiero dwa lata malzenstwa wiec nie przyjma nas na kurs. Trzymam kciuki za to by u Ciebie udaslo sie na dwoch frontach Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.07.15, 19:44 Tak dzwoniłam do Torunia i o nim myślałam, bo mam 50 km...Jestem w małżeństwie od 7 lat, ok 5 staramy się o dziecko...Mężczyzna do 40-stki ma szanse otrzymać niemowlę, a na takie czeka się do dwóch lat..ale możesz dostać szybciej...składasz papiery te, które wymagają- na stronie ośrodka są wymienione...odbywa się kwalifikacja i od tego czasu czas Ci leci na czekanie na dzidziusia...Myślę,że z mężem nie mamy na co czekać...Potem przechodzisz szkolenie (kilka spotkań) i raz przyjadą w odwiedziny...Zamierzamy dalej walczyć i leczyć się,ale dla nas to też czas, aby rozpocząć procedurę adopcyjną,jeżeli to tyle trwa...i są ograniczenia wiekowe... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.07.15, 19:46 Pani z Torunia powiedziała,że różne ośrodki mają rozbieżności wiekowe...więc warto porozglądać się za odpowiednim Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.07.15, 20:17 Chyba sie jeszcze rozejrzymy. Ja mam 30 lat a maz 31 niby jeszcze troche czasu mamy ale rak mi juz teskno do dzieciaczka. Jesli by sie udalo in vitro to myslalam o 2-3 latku a nie niemowalczku, ale to musialasbym byc juz mamą bo z takim dzieciaczkiem na pewno trudniej. Ile razy podchodzilas do iv i kiedy masz nastepna probę? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.07.15, 22:00 Miałam 4 nieudane próby...Zarodki dobrej i średniej jakości, pan P. stwierdził,że nie zna przyczyny niepowodzeń-problem z zagnieżdżeniem...W sierpniu zapewne będę miała kolejną próbę, bo został mi jeszcze jeden zarodek z 2 protokołu... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.07.15, 23:45 Odpisali mi dzisiaj z MZ: " każdy z realizatorów w ramach otrzymanych funduszy może wykonać określoną liczbę cykli. Mając informację o posiadanych środkach na realizację Programu, każdy podmiot samodzielnie dysponuje i zarządza udzielaniem świadczeń w ramach Programu. Od tego, ile par zostało zarejestrowanych w danym podmiocie i ile par zakwalifikowano zależy, ile średnio para oczekuje na wizytę kwalifikacyjną i udzielenie świadczenia. Jeżeli w danym podmiocie dokonano rejestracji zbyt dużej liczby par, niewspółmiernej do wysokości środków przyznanych oraz posiadanych zasobów (liczba lekarzy specjalistów), efektem może być dłuższe oczekiwanie na wizytę kwalifikacyjną lub udzielenie świadczenia. Pragnę zaznaczyć, że to w jaki sposób podmiot zarządza środkami, zależy wyłącznie od niego." Ale na koniec było jeszcze pocieszenie: "Odnosząc się do Państwa sytuacji, pragnę poinformować, że podmioty, dostają środki finansowe na cały rok, w podziale na dwa okresy rozliczeniowe. Jeżeli realizator wykorzystał już wszystkie cykle, które miał do dyspozycji w pierwszym półroczu, kolejne cykle może wykorzystać dopiero w drugiej połowie roku. Wtedy, podmioty mogą dokonać kwalifikacji nowych par, mając na uwadze, iż są zobligowane do zabezpieczenia cykli dla par będących już w programie. Rozpoczęcie II okresu nastąpiło z dniem 1 lipca 2015 roku." Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.07.15, 23:52 Magnolia życzę Ci żebyś nie musiała zmieniać kliniki. Teraz w Invikcie pusto. Może się uda. Ja przenoszę się do Gamety. Mieszkam w Warszawie i będę musiała dojeżdżać ale na szczęście jest autostrada. Do adopcji trzeba mieć zakończone leczenie. Zaświadczenie od lekarza. Nie wiem czy można to jakoś obejść i w jaki sposób. I czy to faktycznie sprawdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 07:38 Betsi a po podliczeniu wszystkich kosztow wszystkich dojazdow i noclegow w rzeszowie taka opcja wcisaz jest duzo atrakcyjniejsza niz podejscie prywatne w warszawie? Przy podejsciu prywatnym leki tez sa refundowane. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 09:13 Ann_2015 nocować tam raczej nie będę. Na jedno podejście przewiduje 7 wyjazdów. Teraz jeden pierwszy. Później 3 na podgląd. Punkcja, transfer i wizyta po. To wychodzi mi 700zl za dojazd. W porównaniu do kosztów in vitro nawet się nie zastanawiałam. Skończy się program wtedy podejde w Novum bo teraz też tam natłok mają. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 09:21 Ja podchodze w novum i oni wogole nie maja w tym roku miejsc dla ludzi z programu. Wogole pani doktor mowila ze malo jakos dostali w tym roku miejsc Ja nie chcialam juz zmieniac kliniki wiec zostałam. rzecyzwiscie jak to cneow sie tak rpzedstawia to nie ma co myslec. Ja bym liczyla jednak za benzyne w ta i spowrotem ok 200zl czyli przy 10 wizytach to 2000, ale mimo wszyskto i tak to duzo lepsza finansowo opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 18:20 Nie rozumiem czemu należy mieć zakończone leczenie, skoro niektórzy ludzie chcą i adoptować i mieć swoje dzieci...to dla mnie bez sensu...jest ochrona danych osobowych,nie są w stanie tego sprawdzić...tak mi się wydaje.Byłam dziś w Invicta i dowiedziałam się, że starzy pacjenci będą mieli pierszeństwo do stymulacji,że mają podpisaną umowę i że pieniądze będą na pewno ok grudnia...Mieszkam w małym mieście,dlatego raczej nie przeniesiemy się ze względów połączenia do Warszawy, bo już w pracy krzywo patrzą itd.A sami wiemy,że pomimo refundacji dochodzą inne koszty leczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 09:22 a mialas juz AH i scratching endometrium? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 10:35 AH nie miałam. W Invikcie tego nie można było. Na scratching jestem zapisana na za tydzień do Invicty. Ja mam 140km od siebie do Rzgowa. Licząc nawet 300km w obie strony to przy spalaniu 7l wchodzi mi 105zl. Jedynie te dojazdy uciążliwe bo kombinować w pracy trzeba będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 10:55 aa zrozumialam ze z warszawy jestes wiec sie zdziwilam tym rzeszowem Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 10:59 ja wlasnie miedzy innymi zdecydowalam sie nie zmieniac kliniki, bo dzikei temu zrywam sie na 2h z pracy i nie musze kombinowac. a tak sobie ustalam ze raz przyjde wczesniej raz później, czasem z domu popracuje i jeden czynnik stresu dizeki temu odpada. A Ty jak organizujesz? Urlop na stymulacje? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 16:11 Na szczęście mam elastyczny grafik. Mogę sobie wziąć wolny dzień w tygodniu bo raz w miesiącu pracuje w weekend. Mogę powiedzieć że z domu pracuje. Do tej pory było bez urlopu. Teraz trochę dalej, ale najwyżej będę wyjeżdżać o 8 rano żeby na 13 być już w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 18:25 Dziewczyny ja przez 4 lata dojeżdżałam ok 180 km i robię to nadal...Jestem mega zmęczona,ale czego nie robi się dla posiadania dziecka...Najgorsze jest proszenie się o wolne,bo urlop nie wystarcza na leczenie...Wyjeżdzam rano, wracam późnym popołudniem...to jest najgorsze...dlatego nie brałam weryfikacji,żeby dodatkowo nie męczyć się podróżą...korzystam z miejscowego laboratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 19:08 Maghnoliak jak jest problem z implantacja to scratching i ah podobno moze pomoc. Kurcze 180 km to kawal drogi. Wymeczona pewnie jestes bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 19:24 Jestem zmęczona i czasami rzeczywiście mam dość,ale walczę dalej... AH doktor P. powiedział,że w klinice nie wykonuje się a zaproponował tylko histeroskopie po nieudanych próbach ET...sama zapytam o scratching endometrium,Jak to dobrze,że jesteście na forum i możemy wymienić się informacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 18:28 Betsi a kto Ci zlecił scratching endometrium?Po dzisiejszej wizycie uznano,że jest ok i próbujemy dalej...Jaki jest koszt tego zabiegu? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 18:49 Ja dostałam skierowanie na NFZ. Płacę za znieczulenie 350 i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 18:51 Nikt mi nie zlecił. Upominalam się u dr P za każdym razem. To mówił że przy następnym, a następnego razu nie ma... Nie w Invikcie... Ale scratching i tak robię. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.07.15, 19:28 Też się upomnę...przecież są wskazania, bo nie udaje się...AH powiedział,że nie wykonuje się a zaproponował histeroskopie 3 mies temu.Też płaciłam tylko za znieczulenie do zabiegu a resztę na fundusz... Odpowiedz Link Zgłoś
svita88 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 16.07.15, 18:34 Betsi, mnie właśnie też zainteresował mnie scratching. gdzie zamierzasz go robić w Warszawie??? W Invikcie przed wizytą weryfikacyjną nie można tego zrobić? Koniecznie musi to być inna placówka?? Zapisałam się do kolejki na 2 podejście. Powiedzieli że na koniec roku zadzwonią ((((( Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.07.15, 00:30 Svita88 ja robię to w Invikcie na NFZ razem z histeroskopia. Dzisiaj pojechałam na wizytę do Gamety. Okazało się że będę szła krótkim protokołem. W Invikcie mówili że jest mniej skuteczny Lekarz w gamecie boi się przestymulowania. Czyli pewnie za 1,5 miesiąca będę miała punkcje. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.07.15, 17:29 Betsi, dopiero co podpisałaś papiery o przeniesienie i już jesteś po wizycie w Gazecie? Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.07.15, 19:24 O masz, nie zauważyłam błędu w Gamecie a nie w gazecie Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.07.15, 10:14 Svita przykro mi,że nie udało się...ale będzie dobrze...Wczoraj odpisał mi na bocianie lekarz z Białego Stoku i stwierdził,że tak jak w moim przypadku, jeżeli badania są w normie a nie nie doszło do zagnieżdżenia 4 razy to klinika powinna wykonać biopsję endometrium,aby wykluczyć ewentualną przyczynę niepowodzeń...W przyszłym tygodniu jadę do kliniki,więc będę rozmawiać z lekarzem o tym i o scratchingu.Za dwa tygodnie chcą mi robić ET i nie wiem czy nie lepiej byłoby wykonać coś, co ułatwi zagnieżdżenie...Dziewczyny czy po transferze długo pozostawałyście na fotelu?W zaleceniach jest,że pacjentka powinna pozostać ok 20 min., a mi za każdym razem minute po kazali opuszczać fotel. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.07.15, 10:21 magnoliak ja chyba 15 minut, ale czytalam ze abdania mowia (gdzies w izraelu robione) ze licbza ciaz u pacjentek ktore wstawaly od razu nie odstepowala od tych ktore lezaly wiec nie powinno miec to znaczenia. Zrob biopsje zeby wykluczyc ewentualny powod niepowodzen. Ale wydaje mi sie ze 4 transfery to i tak moze byc jeszcze kwestia pecha/szczescia Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.07.15, 21:29 Dziewczyny miałam wizytę u dr N.nie miałam wyboru, bo wizyta była obligatoryjna i narzucona u niego/ Katastrofa!Ja go pytam o tą biopsję,a ten uznał,że to nic do sprawy nie wniesie...Odrzucił scratching endometrium, bo uznał,że jest niepotrzebny i przygadał mi,że lepiej powinnam zastanowić się co tu zrobić,żeby wyprodukować lepsze zarodki, bo z tymi nie ma co startować...Nie rozumiem...dwóch lekarzy twierdzi,że są w miarę ok, a ten tak mnie nastawił do tego transferu,że odechciewa się jechać...jeszcze na koniec zaproponował,że on wykona transfer...tylko nie wiem po co chce robić coś, co z góry skazuje na niepowodzenie...Miałyście do czynienia z tym lekarzem?Oczywiście po wyjściu zapisałam się na ET do lekarza prowadzącego. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.07.15, 10:28 Mnie też kazali opuszczać fotel od razu. Tylko po IUI leżałam 15 minut. Ja mam nadzieję że histeroskopia odpowie mi na pytanie dlaczego się 3 razy nie zagniezdzilo. Wczoraj lekarz w Gamecie powiedział że widzi polip chyba, ale histero to dokładnie pokaże wiec nie chce nic diagnozowac przed. Dr P wykluczył polip, mimo że z takim właśnie problemem się zglosilam do Invicty - dostałam skierowanie od lekarza z Lux medu. Ale będą jaja jeśli straciłam rok bo w Invikcie ciężko było zrobić wcześniej histeroskopie. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.07.15, 11:25 Mi dr P. robił histeroskopię po 3 nieudanych transferach.Mam nadzieję,że niczego nie przeoczył, bo stwierdził,że jest ok i nie ma zastrzeżeń...Po IUI też leżałam do 15 minut.Też nie wiem co zrobię czy warto dalej zostawać w klinice czy zmienić realizatora,żeby zobaczyć jaką drogą pójdą inni specjaliści...a widzę,że jak sama nie doczytam, to tam nikt niczego nie proponuje... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.07.15, 22:04 Agusiamil pojechałam na wizytę do Gamety zanim zostałam przeniesiona bo nie wiedziałam czy zaczynać kolejne opakowanie antkow i czy robić histeroskopie w tym cyklu. I dobrze zrobiłam że pojechałam bo histero mam dopiero zrobić w następnym cyklu, a antkow nie brać bo krótki protokół będę miała. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.07.15, 23:38 Magnoliak współczuję takiej wizyty. Dziwi mnie takie podejście skoro klinika nie ma już kasy. Powinni teraz skakać nad każdą pacjentka żeby chciały komercyjnie podejść. No chyba że Ty już tak podchodzisz, to tym gorzej To będzie Twoj ostatni mrozaczek? Jeśli tak to zrób scratching przed. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.07.15, 22:05 Ostatni w 2 protokole ministerialnym...będę chciała zmienić realizatora...bo szkoda mi czasu i podejście do pacjenta też nie podoba mi się.I jak tu zotać i komercyjnie podchodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.07.15, 21:28 Betsi, dziś byłam na wizycie w Gamecie spodobała mi się ta kliniką dr J.M. przepisała mi Estrofem. Mam brać od 16 d.c. aż do odwołania 2x1 tabl. Czyli ja też jadę na krótkim protokole. Jeszcze nie wiem jakiego lekarza wybrać. Dziś byłam tylko na wizycie zapoznawczej i nie muszę chodzić akurat do tej dr z dzisiejszej wizyty. Zastanawiam się nad Michałem Radwanem a Banaszek. A którego lekarza Ty wybralaś? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.07.15, 01:25 Agusiamil ja wybrałam Michała Radwana. Zastanawialam się jeszcze nad Banach Ale ona krócej pracuje. Podobno jest bardzo empatyczna i kontaktowa, ale wygralo jednak większe doświadczenie doktora. Później pewnie i tak nie zawsze MR będzie miał wolne dogodne dla mnie terminy, ale chce aby to on ułożył mi stymulacje. Dla mnie Gameta to szok po ciasnocie w Invikcie. Mój M za każdym razem się mega stresowal jak musiał tam iść. Powiedział że już woli dojeżdżać. Czyli od kiedy zaczynasz brać Estrofem? Ja następna wizytę mam 6 sierpnia, a póki co histeroskopia że scratchingiem w Invikcie 29 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 26.07.15, 17:08 Chyba też się zdecyduję na Radwana. Mam nadzieję, że będzie miał wolny termin wtedy kiedy ją będę musiała się wstawić na wizytę w celu ustalenia stymulacji. Estrofem zaczynam brać w czwartek. Podobno ten lek przedłuża cykl, więc nie wiem kiedy dostanę @. W 2\3 dniu powinnam się pojawić w klinice. Też jesteśmy zaskoczeni tą kliniką, invicta a gameta to niebo a ziemia Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 26.07.15, 17:40 Agusiamil a od którego dc masz brać estrofem? Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 28.07.15, 00:05 Betsi, estrofem mam brać od 16 d.c. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.07.15, 15:04 Dziewczyny czytam Wasze wpisy i zastanawiam się co robić...czy zostać w Invicta.Czy uważacie,że precyzyjniej przeprowadzają przygotowania do ET? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.07.15, 21:45 Magnoliak jeśli komercyjnie to robilabym w Novum. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.07.15, 21:46 Dziewczyny z Invicty nadal jest kolejka do nowych stymulacji? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.07.15, 22:02 Betsi w Invictie są pustki...podobno w grudniu mają dostać pieniądze, tak powiedziała recepcjonistka tydzień temu...w pierwszej kolejności mają być stali pacjenci podobno.... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.07.15, 22:18 No to dobrze że się przenioslam. Dzisiaj byłam w Invikcie bo miałam histeroskopie. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.08.15, 11:37 Betsi i jak po histeroskopii? Znaleźli coś?Ja jestem po crio...wypoczywam...Zarodek nie był dobrze rokujący wg jednego lekarza a wg innego przeciętny...ale trzeba mieć nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 02.08.15, 22:07 MagnoliaK polipa nie było, ale okazało się że mam zbyt wąski kanał szyjki macicy i mi go dr P poszerzył. Po zabiegu trochę krwawilam ale już czuję się dobrze. W czwartek mam wizytę w Gamecie. Wtedy pewnie rozpisza mi stymulacje. Będę miała krótki protokół od następnego cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 02.08.15, 22:08 Trzymam kciuki za Twoje zarodeczki. Kiedy testujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 03.08.15, 17:01 W poniedziałek i najgorsze jest to czekanie...,ale dziś 4 dzień po i czuję się normalnie...ostatnim razem pobolewał mnie brzuch i też źle się skończyło...ale zaczekamy do testowania...nie ma co panikować.W najgorszym wypadku nie wiem co robić czy przenosić papiery, czy zostać...Nie chodzi o to,że zakładam najgorsze,ale po tylu niepowodzeniach lubię mieć jakiś ogólny plan... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 03.08.15, 18:51 Łatwiej znieść porażkę jeśli ma się plan B. Ja nie byłabym w stanie czekać do stycznia... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 03.08.15, 20:23 Mnie posiadanie planu awaryjnego tez uspokaja. Betsi Ty teraz tez robilas histeroskopie. powiedz mi w tym cyklu mozna probowac naturalnie? tzn i tak nie wierze ze sie uda, ale jakby jakims cudem to to jest bezpzieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 03.08.15, 22:35 O tym samym myślałam. Ale było napisane na wypisie ze szpitala żeby wstrzymać się ze wspolzyciem do kontroli. Mnie tam poszerzano no i trochę plamie więc u nas posucha Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 04.08.15, 08:11 U mnie tez wczoraj plamienie jeszcze bylo, mam nadzieje ze dzis juz wyschnę no jak Ci cos z szyjka kombinowali to lepiej sie wstrzymać. Ja nie mialam żadnych zaleceń wiec myślę ze u Ciebie bylo to pokierowane wlasnie tym. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.08.15, 21:14 Myślę,że przy każdej porażce to takie samo uczucie...Im więcej nieudanych razy tym gorzej znoszę...Też nie dam rady do stycznia jak coś... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.08.15, 22:38 Magnoliak jakieś objawy? Jak się czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.08.15, 16:58 Betsi nie wytrzymalam i poleciałam dziś na krew,bo od wczorajszego dnia boli mnie brzuch.W 8dpt wyszlo mi 27,57 mU/ml.Pani w laboratorium powiedziała,że niska,ale żeby powtórzyć w poniedziałek.jak myślicie czy można mieć nadzieję?Miejscowy lekarz powiedział mi,że może to być wczesna ciąża,jeżeli do poniedz wzrośnie to tak będzie...Zbytnio nie oszczędzałam się- tylko 3 pierwsze dni, bo na ostatniej wizycie przed transferem tak mnie ten dr N.nastawił,że wybił mi ciąże z głowy i podchodziłam z dystansem...ale nabrałam nadziei nigdy takiego przyrostu nie miałam....Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.08.15, 18:24 Magnoliak ja myślę ze ten wynik jest bardzo ok jak na 8dpt. Trzymam mocno kciuki za przyrost Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.08.15, 19:07 Mieszcze się w normach ciążowych Invvicty ,ale podobno przyrost co 2 dni Hcg jest najważniejszy...to będą chyba 2 najdłuższe dni w moim życiu...oby ta ostatnia śnieżynka została z nami...dam znać..dzięki za wsparcie... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.08.15, 01:24 Ja myślę że wynik super! Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.08.15, 07:29 magnoliak111 wow wynik supppeeerrr ))) Naprawdę ładnie się zapowiada i zgodnie z czasem. Ja 6dpt miałam 20coś tylko że były 2 więc trzeba podzielić. Brzuch niestety często boli bo jajniki zaczynają pracować. Mnie do tej pory bolą. Pamiętam że po transferze w czasie kiedy miała być @ czułam się jak co miesiąc tylko nic nie poleciało. W poniedziałek koniecznie powtórz i w tym samym labie. A N się nie przejmuj. Powinni go odsunąć od pacjętek. Mi też mówił ze kolejna stymulacja nic nie da i powinnam się pogodzić z brakiem zarodków. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.08.15, 07:30 Jak będziesz robić w poniedziałek betę to zrób jeszcze PRG. Zobaczymy czy jest wystarczający. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.08.15, 10:13 Ok zrobię.W sumie biorę sporo leków bo 3*2 luteina dopoch, od wczoraja przy wzroście 3*4 luteina pod język ( do tej pory bralam 3*2) ale P. powiedział,że gdyby beta rosła to żeby zwiększyć o 2 pod język...oraz 3*1 estrofem.Pewnie też tak macie, bo oni jadą z systemu... Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.08.15, 07:20 Niestety dają takie dawki standardowo. Uważam że zasadne jest podawanie tyle tego jak transfer był na sztucznym cyklu ale przy cyklu owulacyjna nie na takiej potrzeby. To samo z estrofem. Z tego powinno się bardzo szybko zchodzić przy cyklu owulacyjnym. Ja miałam transfer na sztucznym i estrofem brałam do 73dpt. Luteinę zmienił mi lekarz na Duphaston bo słabo ją przyswajałam. Teraz mam 15t4d i nadal biorę. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.08.15, 15:40 Dziewczyny dziś powtórzylam hcg i przyrasta,ale martwię się że za wolno.W 8dpt wyszlo mi 27,57 mU/ml a w 11 dpt dzisiaj 35,92 mU/ml co o tym myślicie?Martka pamiętasz jak Tobie rosła? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.08.15, 15:49 magnoliak na forum lipcowo sierpniowym jest dziewczyna ktora przy drugiej becie miala slaby przyrost sporo mniej niz 66% a potem się rozhulała. Zrob za dwa dni badania i będziesz miala jasnosc. ja trzymam mocno kciuki za Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.08.15, 16:23 Ok dzięki w czwartek jadę do lekarza do Warszawy,więc wszystko wyjaśni się,progesteron mam w normie... Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.08.15, 16:27 Sprawdziłam i było tak: 6dpt 36; 10dpt 440 a poprzednim razem: 6dpt 27; 10dpt 121. W obydwu przypadkach zagnieździły się obydwa zarodki. Myślę że te początkowe bety mogą mieć odchylenia od normy. Teraz miałam tak że w którejś becie miałam przyrost poniżej 100% przy dwóch to wychodziło pomożej 50% na jednego i lekarz mówił że właśnie różnie z tym bywa. Wszystkie przyrosty w okolicach 200% a tu nagle jeden taki marny. Musisz oczywiście powtórzyć badanie w środę. Ten sam lab i ta sama godzina. A jak PRG? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.08.15, 17:39 Progesteron193,07 powiedzieli,że w normie Zobaczymy, mam nadzieję,że uda się tym razem...W laboratorium twierdzą,że przyrosty są różne we wczesnej ciązy i że dobrze,że rośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.08.15, 17:40 Martka czy nadal jesteś u lekarza w Invictie czy zmieniłaś na swojego? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.08.15, 18:10 Dobrze mówią w labie. Na początku są duże wahnięcia. Często lekarze zlecają tylko jedna betę i potem kontrolują już ciążę tylko poprzez usg. Ja tylko w invictie robiłam bety. Ostatni raz byłam na wizycie 15dpt wtedy też ostatnie badania robiłam. Byłam u dr P. Powiedział mi jeszcze abym przyszła na kontrolę za dwa tygodnie sprawdzić czy jest serduszko ale nie było żadnego wolnego miejsca to już poszłam do swojego lekarza. Ja chodzę do profesora Dębskiego. Poprzednią ciążę bliźniaczą poroniłam więc chciałam prowadzić u dobrego specjalisty. Jestem bardzo zadowolona i spokojna na ile oczywiście można. Teraz też miałam ostre krwawienia od 6 do 12 tygodnia. Na szczęście profesor ciągle robił badania i zmieniał leki więc już mu wiele zawdzięczam. Udało się na razie utrzymać. Niestety musimy pamiętać że cuaza invitro to nie jest normalna biologiczna ciąża i trzeba bardziej się nad nią pochylić. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.08.15, 18:43 W pełni zgadzam się z powyższym.Trzymam kciuki do pozytywnego donoszenia i rozwiązania Ile my musimy mieć sił,żeby pokonać te wszystkie przeciwności... Odezwę się w czwartek... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.08.15, 01:06 MagnoliaK szkoda że nie zrobiłaś 10dpt bo wtedy powinna być 66% wyższa ( co 48h). Ale rośnie!! To najważniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.08.15, 12:18 Miałam zrobić,ale przypadła niedziela...więc tak wyszło...mam nadzieję,że może jeszcze będzie dobrze...czytam i obserwuję,że kobieta to inny przypadek...Na bocianie napisał mi lekarz,że dobrze,że rośnie a usg pokaże czy rozwija się prawidłowo...uważa,że szanse na ciąże są, chyba że zacznie spadać...muszę czekać i powtórzyć hcg... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.08.15, 22:32 Kiedy powtarzasz? Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.08.15, 17:25 Dziś miałam powtórzoną w klinice B-HCG wyszlo mi 121,7.Rośnie...Lekarz powiedział mi,że jeżeli do poniedziałku osiągnie wynik 500 to jest ok, a jeżeli nie to mam odstawić leki.Idę w poniedziałek na krew zobaczymy....Stwierdził,że przy Crio bywa różnie i te wartości nie są miarodajne.Ten drugi przyrost był kiepski,a ten uznał,że idealny nie jest ale w stosunku do ostatniej bety jest prawidlowy...Pozostaje mi czekanie.Mieliśmy z mężem wyjechać na weekend nad Morze-290 km odstresować się i żeby nie myśleć,ale nie wiem czy podróż jest wskazana...w takiej sytuacji.Co myślicie? nie spytałam lekarza...Czekam do poniedziałku...a jak u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.08.15, 17:51 Beta idzie w górę i to jest najważniejsze Jedźcie nad morze spacer i relaks ma kocu dobrze zrobi i tobie i dziecku Miło spędzicie czas i poniedziałek zaraz będzie. Ja bym pojechała. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.08.15, 17:52 Dlaczego jak jak ponizej 500 to masz odstawić? ja slyszalam ze prawidlowy przyrost to min o 66%. Wiec jeśli bylo by Np 400 w pon to powinno byc ok. Dziwne to z tym odstawiani lekow, zycze Ci żeby beta byla wysoka, ale jeśli by byla mniejsza niż 500 to skonsultuj z innym lekarzem sie najpierw a nie odstawiaj. Ten twój to jakiś fatalista.. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.08.15, 17:58 Tak ann też to dla mnie jest niezrozumiałe, bo mieściłoby się w granicach...Zaczekamy do poniedz. i zobaczę,co będzie...najważniejsze,że rozpędza się... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.08.15, 18:31 No moim zdaniem juz ten dzisiejszy przyrost jest super Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 17.08.15, 23:57 MagnoliaK jak tam u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.08.15, 08:37 Cześć dziewczyny Widzę,że ruszyło się i rośnie...18dpt z wczorajszego dnia 942 więc mocno wierzę w to,że ten kropek z nami zostanie,a widać że o to walczy...Wiem,że dziewczyny mają większe przyrosty itpp,ale Pan J. z kliniki stwierdził,że takie zarodki jak mój wolniej się rozpędzają. W czwartek idę na hcg i do lekarza...W Warszawie powiedzieli mi,żebym chodziła w swoim mieście, bo to jest za daleko...Cieszę się,ale i tak jak wiecie ten lęk pozostaje...A jak u Was?Trzymam za Was mocno kciuki... Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.08.15, 09:00 magnoliak111 bardzo się cieszę Dla mnie beta chłopczykowa Zgadzam się że powinnaś iść gdzieś u siebie. W razie co musisz mieć lekarza pod ręką a dobrze żeby znał ciążę od samego początku. Wybierz tylko takiego który zderzył się z ciążą invitro. Zazwyczaj są to profesorowie a co za tym idzie większe płatności za wizyty niestety. W czwartek na usg powinno już być widać pęcherzyk ciążowy więc jak pójdziesz gdzieś u siebie to sprawdź najpierw opinie o czasami w gabinetach jest stary sprzęt i tylko można matkę do histerii doprowadzić. Daj znać w czwartek. U mnie OK. Maluchy rosną mają już po naście centymetrów i chłopcy też nie mieli na początku przyrostów po 66%. Raz mieli poniżej 100% a trzeba jeszcze podzielić na 2. Wtedy P powiedzial że jeden zarodek obumarł. Więc najlepiej zrobić betę raz a potem spokojnie poczekać na usg. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.08.15, 16:29 Martka wybrałam doświadczonego starszego lekarza, który prowadzi takie ciąże..też między innymi,żeby bez problemu zareagował w różnych sytuacjach...Niestety jest droższy, ale myślę tak jak Ty,że trzeba dbać o tą ciąże szczególnie...No właśnie a jak w naszym przypadku liczy się wiek ciąży?Czy dolicza się te 14 dni przed transferem? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.08.15, 18:16 Martka jeszcze jedno pytanie czy bierzesz nadal luteine?Do którego miesiąca z reguły bierze się ją i w jakich dawkach? Odpowiedz Link Zgłoś
luerida4 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 20.08.15, 13:17 Betsi83 czy mogłabyś po krótce napisać jak było u Ciebie z przenosinami do Gamety w Rzgowie? ile czasu Cię przenosili i ile potem czekałaś na wizytę. Ogólnie jak wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 21.08.15, 07:36 Magnoliak tutaj masz kalkulator porodu przy invitro www.ivf-infertility.com/calc_preg.php . Generalnie zasada jest jak przy normalnym cyklu czyli jak piszesz 14 dni dodajesz do dnia punkcji (dla nas jest to owulacja). Luteinę brałam w sumie ze dwa miesiące (3×200 dopochwowo + 3×200 podjezykowo) i zmienił mi na Duphaston (3×2) bo za mocna krwawiłam i tak cała wylatywała. Teraz mam 17t2d i nadal biorę (2×1). Za to estrofem brałam tylko do 71dpt. Zasada jest że jeżeli nic się nie dzieje i ciąża przebiega prawidłowo to PRG można odstawiać od 12 tygodnia. Czyli cały 1 trymestr powinno się go brać. Dodatkowo łykaj D3 (mi profesor kazał 1x2000 ale wcześniej już brakam bo kazała endokrynolog) i kwas foliowy. Możesz kupić femibion Natal 1. Bardzo dobry produkt w 1 trymestrze. Ja niestety nie mogę tego brać bo mam mutację MTHFR i nie przetwarzam kwasu foliowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 21.08.15, 07:55 Martka z tego co pamietam jestesbw ciazy z blizniakami, prawda? a powiedz mi jakie badania sie robi na ta mutacje? Ktorys raz czytam ze ktos to mial i sie zastanawiam cY sa jakoes objawy ktore powinny zaniepokoic, czy badania robilas prewencyjnie? Jesli nie mam niedokrwistosci ( glowny objaw niedoboru kwasu foliowego) to moge i tak miec ta mutaje? Sciskam i pozdrawiam krwawienia juz sie uspokoily? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 21.08.15, 10:15 Martka sporo tej luteiny bierzesz....mi P.z kliniki jeszcze zlecił,żeby podjęzykowo brać tylko 3×2 po 50 mg (wcześniej były 4) a dopochwowo 3×2 po 1000 mg i estrofem 3×1 g i stwierdził,że to wystarczy-progesteron miałam w normie.Zobaczył progesteron i powiedział,że to wystarczy...Wczoraj byłam na wizycie widoczny jest pęcherzyk i ciałko żółte.Hcg skoczyło po 72h z 942 do 2440,więc przyrost jest prawidłowy.Lekarz mi powiedział,że mam nie wykonywać już Hcg tylko będzie sprawdzał przez USG czy wszystko ok... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 21.08.15, 23:34 Lureida złożyłam papier w Invikcie jak tylko dowiedziałam się że nowe stymulacje dopiero od nowego roku. Po tygodniu pojechałam na wizytę, zanim mnie jeszcze przeniesiono. Ale jak dotarłam to okazało się że już jestem przeniesiona. Pierwsza wizyta jest płatna 180zl i ogólnie w Invikcie jest więcej rzeczy refundowanych - wirusologia, histeroskopia. W gamecie nie. Invicta ma też mniej papierologii. Ale Gameta duża, przestrzenna, nie ma takich opóźnień, wszystko bardziej poukładane i lekarz Ci zadaje mnóstwo pytań i tłumaczy. No i nie stoisz w recepcji pół godziny Ale dojazd 2 godziny. 3 podglądy podczas stymulacji, od razu wiesz kiedy 5, 7 i 10 dzień brania menopuru w moim przypadku. Ale będą zmieniać w miarę reakcji na stymulacje. Ja startuje ze stymulacja 10 września. W Invikcie miałam podgląd dopiero 8 dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.08.15, 07:15 ann_2015 tak mam bliźniaki. Teraz już wszystko przeszło. Czasami tylko poplamę dzień dwa i przechodzi. Co do mutacji. Zrobiliśmy w invicie podstawowe panele genetyczne z M jak poroniłam. Niby były ładne komórki wtedy też obydwie się zagnieździły a potem po kolei umierały. Mo i wyszło że mam mutację. Potem zrobiłam badania wit b6 b12 kwasy foliowego i homocysteiny. Wszystko wyszło bardzo wysoko. Odstawiłam kwas foliowy sprowadziłam odpowiednie metylowane suplementy ze stanów bo u nas niestety nie ma i po 2 miesiącach powtórzyłam badania. Wyszły wreszcie w granicach norm. Może tutaj był problem. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.08.15, 07:24 magnoliak111 brakam dużo luteiny aby powstrzymać poronienie. Miałam bardzo duże dawki. Teraz już tylko dupek 2x1. Ale wiem że jak zacznie mi się skracać szyjka , co przy bliźniakach często szybko się zaczyna to znowu będę brała luteinę dowcipną na wstrzymanie porodu. Super że jest pęcherzyk. Teraz kolejne usg serduszkowe. Nie ma potrzeby robić więcej bet bo też im większa tym mniejszy przyrost a Ty byś się tylko denerwowała że coś jest nie tak. Lekarz umie ocenić przez obraż usg czy wszystko ok. Kiedy masz kolejne usg? I jakie wrażenia z lekarza prowadzącego? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.08.15, 12:21 Mam nadzieję,że w moim przypadku luteina w takiej ilości wystarczy...Mam 31 sierpnia Usg i lekarz stwierdził,że powinno być widać zarodek. Po pierwszej wizycie jestem zadowolona- lekarz starszy z doświadczeniem.Myślę,że wiedział o czym mówię. Przyjmuje od pon do pt i jest zawsze dostępny (jeżeli nie on to córki).Jest drogi,ale to nie ma znaczenia teraz.Szukałam lekarza,który będzie dostępny, ponieważ mój poprzedni lekarz przyjmuje tylko raz w tygodniu.Poszłam na zwolnienie odrazu, bo teraz dziecko jest dla mnie najważniejsze.Dużo spaceruje i leniuchuje Czekam na kolejne Usg...narazie dostałam skierowanie na badania z krwi, które straciły aktualność...bo w klinice ostatnie miałam robione w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.08.15, 23:27 Magnolia a gdzie ten Twój lekarz przyjmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.08.15, 08:36 Mieszkam w Toruniu,więc szukałam lekarza na miejscu Jest to prywatna przychodnia ginekologiczna,dlatego jest dostępny Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.08.15, 18:19 Martka czy miewałaś częste bóle brzucha tak ok 6 -7 tygodnia?Dziś w nocy obudziłam się z bólem podbrzusza,który był ciągły kilkuminutowy,ale nie plamiłam i nie krwawiłam.W dzień czułam się dobrze, podbrzusze od czasu do czasu lekko pobolewa jak zawsze.Mam nadzieję,że nic złego nie stało się..i zastanawiam się czy to normalne.W necie czytałam,że jak macica powiększa się to może wystąpić ból ciągły.Wizytę mam dopiero za kilka dni... Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.08.15, 22:31 Magnoliak miałam takie bóle. Nawet mam do tej pory. Już nauczyłam się je ignorować. Bierz nospę możesz dawkować zgodnie z ulotką. Mi pomagały spacery. Te bóle związane są najczęściej z przestawianiem się narządów na ciążę, dodatkowo jajniki pobudzone do działania zaczynają produkować hormony i ten proces też jest odczwalny. Miałam wrażenie że to normalna @. Niepokój może wzbudzić plamienie i wtedy warto to skonsultować szybko z lekarzem. Oczywiście ich rola w tak wczesnym stadium sprowadza się tylko do ustawienia leków. Na szczęście tym nie musisz się martwić Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 26.08.15, 10:08 No właśnie tochę to podbiegało pod ból menstruacyjny i trochę wystraszyłam się....ale jak się idzie taką drogę to wiesz jak to jest wyczulenie na maksa Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 27.08.15, 17:39 Betsi na jakim jesteś etapie w Rzgowie? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.08.15, 00:07 4 września kończę antki. Od 10 września zaczynam Menopur. 14 na wizytę i dołącza mi antagoniste. Będę miała krótki protokół ale z wyciszeniem. Przedłuża się to strasznie, ale dlatego że donioslam wynik FSH 9 i lekarz jednak włączył antki. No ale wstępnie 22-23 będzie punkcja. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.08.15, 00:08 Podobno w Gamecie też już się kasa kończy, więc na 3 podejście nie będę miała szans. Oby nie było mi potrzebne. A jak w invikcie? Pewnie nadal nic nie ruszyło? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.08.15, 10:32 Nie wiem...mi Pan P. kazał prowadzić ciążę u siebie..bo za daleko i od tej pory nie wiem co się dzieje...Nie dzwoniłam do nich...na szczęście nie ma takiej potrzeby.Ale jak byłam w sierpniu to ogromne pustki na korytarzach...więc na pewno nie ruszyło nic. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.08.15, 10:35 Betsi u Ciebie też się uda...wierzę w to i trzymam kciuki Pomimo wielkiej radości, to te dwie kreski, to początek innego lęku o utrzymanie ciąży.... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.08.15, 17:01 No wiem, ale już nie mogę się doczekać tego leku. Wole taki niz starch że nigdy nie zobaczę tych 2 kresek Na razie wydaje się to nierealne... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 30.08.15, 12:48 Betsi też miałam takie nastawienie i naprawdę ten ostatni transfer traktowałam z przymrużeniem oka po tylu nieudanych próbach...Rodzina ukrywała kolejne ciąże,żeby nie było mi przykro.Zaczęłam zbierać dokumenty adopcyjne (na pewno do tematu adopcji powrócimy, bo tego chcemy oboje z mężem) i godziłam się z losem, że nigdy nie będę w ciąży...Te sprawy adopcyjne tak mnie pochłonęły przez pierwszą połowę sierpnia,że okazało się ,że zobaczyłam dwie krechy...Wierzę,że Tobie też się uda...i wiem,że nie jest łatwe to czekanie... Przeszłam też długą kilkuletnią drogę leczenia (kontrolne zabiegi chirurgiczne, nieudane inseminacje a potem negatywne transfery) i wiem jak to boli.Chyba wszystkie na tym forum doskonale to rozumiemy... Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.08.15, 18:56 betsi83 wierz mi lepiej zobaczyć 1 kreskę niż stracić dzieci. Przeszłam wszystko i za każdym podejściem tylko się modliłam żeby nie było implantacji jeżeli miałabym poronić. Widzisz dzieci na usg słyszysz serduszka i po kolei przestają żyć. Nikomu tego nie życzę. Trzymam kciuki że tym razem zobaczysz upragnione kreseczki i nie będziesz przeżywać żadnych lęków przez kolejnych 9 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.08.15, 23:16 Dzięki dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.09.15, 14:26 Dziewczyny byłam na usg - słyszałam serduszko i dziecko rozwija się prawidłowo jak na ten etap...kolejna wizyta za 4 tygodnie.... Luteine będę brala narazie bez zmian Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.09.15, 00:12 Magnoliak super. Teraz już bedzie tylko dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.09.15, 16:40 magnoliak111 gratuluję seduszka Niesamowite uczucie. Niech maleństwo zdrowo rośnie a Ty ograniczaj stres do minimum. Nic nie jest teraz ważne poza dzieckiem. Dbaj o siebie Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.09.15, 11:59 Dziewczyny wczoraj rozpoczął mi się 9 tydzień i jestem pełna nadziei, ale zaczynam czuć się gorzej na żołądku po luteinie podjęzykowej-srasznie przeszkadza mi jej smak.W ogóle niektóre pokarmy i ich zapach są nie do zniesienia.Myślałam,że mnie to ominie...skoro wcześniej nie pojawiło się i zastanawiam się czy można zamienić podjęzykową na dopochwową.Wizytę mam za 3 tyg a nie chce nic robić na własną rękę,żeby nie wystąpiły jakieś plamienia itp.Martka Ty wcześniej pisałaś,że lekarz zamienił Ci na duphaston tak?Mój mi powiedział,że po 1 trymestrze zadecyduje co dalej z lekami,ale niektóre dziewczyny biorą do końca ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 12.09.15, 16:19 Niestety okres zapachów mdłości i innych takich ciekawych doświadczeń przechodzi dużo dziewczyn. Mi udało się uniknąć tych przypadłości. Powiadają że mijają z końcem 1 trymestru. Tego bardzo życzę Możesz spokojnie zamienić luteinę podjęzykową na dopochwową. Zresztą lepsza jest jej wchłanialność. Ja miałam zmianę na Duphaston bo mocno krwawiłam i wszystko i tak wylatywało. Brałam to wszystko do 18 tygodnia. Teraz biorę już tylko witaminy. Niestety często wraca się do luteiny dopochwowej w okolicach 30 tygodnia o ile zacznie się skracać szyjka i wystąpią skurcze. PRG hamuje wystąpienie naturalnego porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ilonkak2210 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 13:47 Witam Zostałam zakwalifikowana do programu rz w Invicie Gdaśk , wczoraj do nich zadzwoniła po to żeby przedłużyć receptę na Ovulastan i uzyskałam informację że mam odstawić tabletki -przyczyna Brak Budżetu, faszerowałam się tabletkami od lipca , dzwoniła w sierpniu i nie powiedzieli mi że nie maja kasy dopiero wczoraj pani raczyła mnie poinformować, nie rozumiem tego. Nie wiem czy dalej czekać czy zrobić prywatnie invitro. ? Może macie więcej informacji jeżeli tak to miło by było dowiedzieć się czegoś więcej . Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 13:55 Martka mam pytanie. Jakei mialas bety na poczatku ciazy z blizniakami? Ja wczoraj mialam 13dpt 2 bardzo dobrze rozwinietych m4-dniowych moruli (wlasciwie wchodzily juz w faze balstocyty) i wczorajsza beta 1631 (ogroman jak na ten wiekciazy) 2 dni wczesniej 755 4 dni wczesniej 335) Nie wiem cyz to ciaza mnoga cyz mam sie bac ze to cos niedobrego Niby przyrosty w ciagu 2 dni w normie (pierwszy 125% drugi 110%) ale przerazaja mnie te liczby Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 17:26 Ann miałam takie wartości 6dpt 36.7; 8dpt 160.5; 10dpt 440.4; 13dpt 2469; 27dpt usg serduszkowe. Przyrosty miałam od 115% do prawie 200%. Twoje przyrosty mogą być zarówno bliźniacze jak i pojedyncze. Zauważyłam że większe przyrosty przy pojedynczej ciąży są przy dziewczynce. Mam koleżankę na forum bociana która miała dużo mniejsze wartości bety niż ja i też ma bliźniaki. Nie martw się myślę że wszystko jest super. Za dwa dni powinno być widać kropka/i. Kiedy idziesz do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 17:31 Wow to jeszcze wieksze wartosci niz u mnie. Myslalam ze jestem jakims kosmita. Do lekarza dopiero 5tego pazdziiernika jakos bed musiala dotrzymac. Mowisz ze nie ma co sie martwic? kurcze jakos nie umiem Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 17:41 ilonkak2210 z tego co wiem gdańska invicta robi jeszcze stymulacje ale zgodnie z listą oczekujących. Może już policzyli że nie dadzą więcej rady w tym roku. Warszawska już dawno nie robi stymulacji czekają na kasę w styczniu. Poza tym wydaje mi się że będąc w programie mz nie możesz podchodzić komercyjnie bo skreślą Cię z programu zanim coś zrobisz. Potwierdź to jeszcze. Możesz się przenieść do innej kliniki która ma jeszcze kasę. Na pewno bocian nadal prowadzi stymulacje. Na stronie MZ był kiedyś wykaz placówek które na daną chwilę mają miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 17:43 Martka a u Ciebie ktory tydzien bije?; ) znasz juz plec kochanie? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 17:45 Ja miałam 2x5dniowe czyli mamy dzień różnicy. Myślę że jakbyś 14dpt zrobiła betę to by mogła być podobna do mojej z 13dpt Zapowiada się piękna bliźniacza ciąża Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 17:48 U mnie już 22t1d połowa za mną będą chłopcy nawet już mam wpisaną płeć w kartę hahahaha Brzuchol wielki jak 9 miesiąc pojedynczej to niestety uroki ciąży mnogiej. Chłopcy mają już około 28cm i ważą po 0.5 kg Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 17:52 Aaaa ale cudownie! To juz duze chlopaki jesli u mnie tez bedzie ok i beda blizniaki to bedziemy sie wymieniac spostrzezeniami na temat combo wozkow itp Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 18:02 Oczywiście Niestety combo nie są zbyt funkcjonalne i do tego wszędzie problem z przejechaniem Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 17:49 Strasznie bym chciala Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.09.15, 23:24 Fajnie się was czyta. Ja mam jutro transfer. Ilonak przeniosłam się z Invicty Warszawa w lipcu do Gamety Rzgów. Całe szczęście bo już jutro transferuje. Niestety tu już też nie ma miejsc. Współczuję Ci. Oni doskonale wiedzieli że nie ma już funduszy i to w lipcu bo dzwoniłam żeby się przenieść do Gdańska. Nie rozumiem po co tak robią. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.09.15, 08:33 Betsi mocno kciuki trzymam! Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.09.15, 08:47 Beta mega mocne ode mnie Po transferze odpoczywaj z nogami wyżej niż głowa ja trzymałam zgięte w kolanach na oparciu kanapy A od następnego dnia spaceruj trochę poleguj niech macica ma ukrwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.09.15, 08:57 i ananaska jedz Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.09.15, 08:58 aaa i mnie po transferze odwiedzila kolezanka wiec z godzine sie smialam z glupot wiec nastrajaja sie na dobry humor! Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.09.15, 15:02 Martka czy możesz mi napisać kiedy po in vitro miałaś wykonane badania prenatalne?Jestem w 10 t i lekarz zlecił mi wykonanie tego badania w przyszłym tygodniu i nie wiem czy to nie za wcześnie.Dziś byłam na testach z krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.10.15, 10:48 Ann gratuluję Spokojnie poczekaj do około 30dpt i idź na serduszko. Wcześniej różnie bywa i tylko stres. Trzymam kciuki. Magnoliak ja byłam na prenatalnych 13t1d. Tego samego dnia miałam pobraną krew. Ale ogólnie badanie robi się od 11 tygodnia więc nie martw się wszystko jest u Ciebie prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 16.10.15, 14:08 Serduska byly juz 25dpt, a dzis bylam znow na podgladanku i groszki maja 1,73 cm i 1,87 cm na razie wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.10.15, 06:48 magnoliak111 wiem że dopóki nie dostaniesz wyników to nic Ciebie nie uspokoi. Ja nawet zastanawiałam się nad badaniami ale przy bliźniakach tylko amino jest jednoznaczne reszta to wróżenie z fusów. A na to badanie nie zdecydowałam się. Lekarz mnie tylko zapytał co zrobisz jak jedno będzie zdrowe a drugie chore. A czy moja wiedzą przed porodem coś mi da oprócz zadręczania się przez całą ciążę. Wydaje mi się że jak usg wyszło prawidłowo nie powinnaś się martwić. Test z krwi jest tylko daną statystyczną a tyle się mówi że ciąża to nie matematyka. Trzymam kciuki za wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
ilonkak2210 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.09.15, 09:08 Dzięki za dobre słowa, mart5ka35 oczywiście wiem że będę musiała zrezygnować z Programu gdybym chciała podejść prywatnie. Teraz się zastawiam bo mam dość czekania już ponad rok, zyłam codziennie z nadzieją ze to właśnie tego dnia zadzwonią i zaproszą na kolejny etap, a tu taka niespodzianka przerwane leczenie. Tez nie wiem jak to będzie dalej czy jak już będą mieli budżet ile będę musiała czekać i czy w końcu soe odczekam transferu czu starczy czasu, jak to ma być na początku roku a program trwa tylko do lipca 2016. A prywatnie jakbym chciała , to która klinikę polecacie? W Invicie Gd mam już zamrożone plemniki męża i cała dokumentacja jest.. Oczywiście moje drogie Panie trzymam za Was wszystkie kciuki i mocno wieżę że Wam się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 28.09.15, 17:58 Betsi ściskam Cię mocno na szczęście i trzymam za Ciebie kciuki Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 28.09.15, 17:59 Ann gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.09.15, 11:12 Jeszcze nie dziekuje Martka bylam dizs na usg (19dpt) bo bylam abrdzo zestresowana tymi wielkimi betami) i sa dwa pecherzyki ciazowe Wiem ze jeszcze wszyskto moze sie zdazyc, ale na ten moment beda chyba blizniaki<3 Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 28.09.15, 17:55 Ilonkak2210 na Twoim miejscu jak najszybciej poszukałabym innej kliniki...ale nie fair postąpili...człowiek łyka te leki i traci tylko czas, a wnaszych przypadkach jest on bardzo cenny.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.09.15, 08:56 MagnoliaK dzięki! Przyda się bo w poniedziałek testuje Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.10.15, 11:57 Betsi jak się czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.10.15, 22:47 Magnoliak kochana dziękuję za pamięć. Wczoraj beta 35. Pierwszy raz w życiu cos drgnęło! To był mój 4 transfer, druga procedura. Jutro powtarzam betę. Jeśli wzrośnie to zmiana kliniki na Gamete będzie najlepsza decyzja jaką podjęłam. Agusiamil a jak u Ciebie? Ty też przenioslas się do Gamety. Na jakim etapie jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.10.15, 12:27 betsi robilas dizs powtorke bety? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.10.15, 14:05 Trzymam kciuki...oby rosła.Ja taką miałam po 8 dniach po transferze...więc myślę,że Twój początkowy przyrost jest super...oby rosła Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.10.15, 13:24 Betsi gratuluję😊 Ja obecnie jestem na etapie czekania na crio. Miałam odroczony transfer, czekają na mnie dwa mrożaczki😄 W czwartek jadę na wizytę i się dowiem czy załapiemy się na koniec października czy dopiero w grudniu, bo podobno w listopadzie nie będzie crio transferów. To moja pierwsza procedura, która strasznie długo trwa😁 Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.10.15, 00:53 Tak dziewczynki robiłam. Dzisiaj 92. To mój 12dpt 3 dniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.10.15, 22:09 Betsi gratuluję z całego serca.Ładnie rośnie Odpoczywaj i spaceruj...Ściskam Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.10.15, 20:17 Beta cudnie Gratuluję i dbaj teraz o siebie. Teraz mega kciuki za wizytę serduszkową. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.10.15, 23:36 Dziewczyny ja nadal w to jeszcze nie wierzę. Dopóki nie zobaczę serduszka chyba. Na razie jadę na wizytę pecherzykowa w środę. A co słychać u Was? Jakieś dolegliwości ciążowe? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 12.10.15, 14:45 Witajcie dziewczyny U mnie niestety nieciekawie...Byłam na badaniach prenatalnych i usg prenatalne wyszło ok wszystkie narządy i kończyny widoczne, budowa prawidłowa,ale potrójny test z krwi nieciekawie i w skali 1:171 świadczy,że wystąpi wada genetyczna u dziecka.Oczywiście wierzę,że będzie zdrowe i że nie będę tą 1 na 171 kobiet. .Zdecydowałam się na bezinwazyjny odpłatny test z krwi w tym tygodniu, który pokaże czy dziecko będzie zdrowe...wyniki za tydzień...test daje 99 % pewności. Umieram ze strachu...Los jest taki niesprawiedliwy- najpierw ta okrutna walka o dziecko a potem strach czy będzie zdrowe...Ciąże znoszę dobrze.Mam pojedyńcze dni, gdy źle się czuje...nie plamię i nie krwawię.Byłam z mężem na usg i ten obraz jest bezcenny: dziecko poruszało rączkami (prawdopodobnie dziewczynka)...i tak można by patrzeć i patrzeć...I tak właśnie szczęście graniczy z ogromnym strachem...Czytałam na forach o ryzyku wystąpienia wad i dziewczyny mają gorsze wyniki i rodzą się zdrowe dzieci...mam nadzieję,że u mnie też tak będzie...Trzymajcie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 12.10.15, 20:27 Magnolia dobrze że zdecydowalas się na to badanie z krwi. Co to za badanie? Na razie nie stresuj się na zapas. Oni przy prenatalnych biorą podobno też wiek który sztucznie zwiększa ryzyko tak? Wierzę że bedzie dobrze. Trzymaj się cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.10.15, 08:49 Test Nifty, który wykazuje czy pojawi się trysomia 21 czyli Zespół Downa...kosztuje 2300,ale to nie jest istotne. Badanie inwazyjne jest refundowane w szpitalu ,ale istnieje ryzyko 1% poronień. To odpada,bo nawet jeżeli będzie coś nie tak, to urodzę to dziecko...Wczoraj dzwonili od lekarza, pod koniec tygodnia pobiorą mi krew i za 2 tyg. będę miała wyniki. Mam 31 lat, w rodzinie nie było żadnych chorób genetycznych (u męża też).Ryzyko u mnie zwiększyło zbyt niskie białko i za duże B-HCG i ogólnie przy zabiegu in vitro,-criotransferze poszerza się diagnostykę o te badania.Poprzez badanie usg prenatalne i potrójne wyniki z krwi program komputerowy zlicza wystąpienie anomalii i wad płodu.U nas wyszła grupa ryzyka (od 1:200 to grupa ryzyka) ,ale nasze dziecko po usg prenatalnym ma bardzo dobre wyniki, odpowiednią przyzierność karkową i widoczną kość nosową (co nie występuje przy trisomii 21).U dziewczynek występuje rzadziej, a u nas prawdopodobnie będzie dziewczynka. Jestem dobrej myśli,ale lęk pozostaje...pozostaje mi czekać... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.10.15, 14:55 MAgnoliak nie martw sie na zapas. A betaHcg u dziewczynek bywa wieksza niz uchlopcow (wieksze przyrosty są) wiec to zapewne dlatego. Pozatym 1:200 to 199:200 szansy ze bedzie dobrze Skoro usg wyszlo dobrze to znacyz ze bedzie dobrze i anwet nie mysl inaczej. Wiesz badania z krwi to tlyko oznaczenia laboratoryjne. Moim zdnaiem najwazniejszy jest obraz usg. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.10.15, 09:47 Oby tak było...staram się myśleć pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.10.15, 09:14 To będą dla Ciebie długie 2 tygodnie... W którym jesteś tc? Bądź dobrej myśli. USG wyszlo właściwie! Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 22.10.15, 10:20 Betsi jak się czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.10.15, 14:39 Jestem w 13 tc.Pocieszam się tym USG, bo przeważnie krew i usg wychodzi źle.Dziś idę do położnej...ma mi przedstawić procedurę tego testu...muszę czekać i uzbroić się w cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.10.15, 09:52 Byłam u lekarza.Okazało się,że ta krew z testu Nifty leci do USA (dlatego to jest taki wysoki koszt badań) i tam jest rozdzielana pod kątem krwi matki i dziecka i ma się 99,5 % pewności co do wyniku.Podobno w Europie nie wykonuje się tego badania. W piątek będą pobierać, cieszę się,żę zdecydowaliśmy się na ten test, bo wolałabym znać wynik przed urodzeniem...staram się nie denerwować...trzeba się pozytywnie nastawić Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 21.10.15, 23:22 Agusiamil to koniecznie daj znać co tam po czwartkowej wizycie. Transfer odroczono ze względu na progesteron? Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 22.10.15, 12:02 Wizytę mam dopiero na 19, będę w drodze powrotnej to napiszę co się dowiedziałam😊 A transfer miałam odroczony z powodu przestymulowania, u mnie było duże ryzyko hiperstymulacji, ponieważ mam wysokie AMH. A Ty Betsi jak się czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 22.10.15, 18:24 Agusiamil a szlas krótkim protokołem? Na którego lekarza się zdecydowalas? Mi ze względu na wysokie AMH zalecił krótki protokół. Czuję się ok. Jeden dzień miałam mdłości, a teraz zupełnie nic. Boję się o wtorkowa wizytę. Boję się że coś bedzie nie tak, że nie zobaczę serduszka. W ciaze uwierzę dopiero we wtorek, a do tego czasu zeschizuje chyba Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 22.10.15, 20:16 Juz jestem po wizycie. Mam termin crio na 30.10. 😀 Cieszę się strasznie bo bałam się ze znów nic z tego nie będzie. Tak Betsi, szłam krótkim protokołem i leczę się u dr Makowskiej. Wyobrażam sobie jak się denerwujesz i życzę Ci, żebyś zobaczyła te upragnione serduszko, a za 9 miesięcy trzymała swój cud w ramionach 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 26.10.15, 13:42 Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 22.10.15, 22:40 No to super! Udało się ustalić termin przed przerwą! Już zaciskam kciuki za 30 października! U Makowskiej byłam na wizycie pecherzykowej. Fajna babka. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 26.10.15, 18:57 Betsi trzymam kciuki za jutrzejsze usg. Daj znać po wizycie Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska1401 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.10.15, 15:07 Dziewczyny nie potrzebuje któraś utrogestanu? Zostały mi 4 op chętnie odsprzedam: mamuska1401@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.10.15, 16:28 MagnoliaK kiedy będziesz miała wyniki nifty? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 26.10.15, 13:41 Czekam i już denerwuje się...Przez 7 dni krew musiała dotrzeć na miejsce,więc do piątku musieli wykonać to badanie.Wyniki mają przesłać faksem do lekarza.Mówili,że będą dzwonić jak tylko pojawią się wyniki.Czekam i niecierpliwie się bardzo...to jeden z najważniejszych wyników w życiu jak dla mnie.Betsi trzymam kciuki za serducho...to wspaniałe uczucie usłyszeć bicie serca swojego dziecka ... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.10.15, 19:02 Dziewczyny mam te wyniki -zdrowa stuprocentowa dziewczynka Rozpłakałam się ze szczęścia To cudowna wiadomość... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.10.15, 19:07 gratuluje malej ksiezniczki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 30.10.15, 04:15 Magnoliak111 gratuluję!!! Tak się cieszę że wszystko dobrze wyszło. Od teraz ciesz się ciążą bo dziecinka doskonale odczuwa Twój stres i nerwy a tego Wam obydwu nie potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś