Dodaj do ulubionych

Torbiel jajnika

29.05.15, 23:24
Miesiąc temu dostalam torbiel prawego jajnika 58mmx47mm, bralam 10 dni duphaston, bo miesiaczce pobolewalo mnie podbrzusze z prawej strony, usg wykazalo, ze torbiel ma rozmiay 6x3.5 cm, czyli jakby sie splaszczyla. Ogolnie od tego czasu 1.5 tygodnia pobolewa mnie podbrzusze z prawej strony, czasem rowniez przy dotyku. Czy to efekt todbieli? Jutro zaczynam 2 opakowanie duphastonu, czy jest szansa, ze sie jednak wchlonie? ;/
Obserwuj wątek
    • stachowata Re: Torbiel jajnika 30.05.15, 10:23
      hej też mam torbiel na jajniku i początkowo lekarz mówił, że się powinna wchłonąć ale minęły 3 miesiące i nic... dość często mnie pobolewa ale póki co nic z nią nie robię bo gdybym chciała ją usunąć to straciłabym pewnie część jajnika więc jej nie ruszam...
      • nalia28 Re: Torbiel jajnika 30.05.15, 11:42
        A jakiej wielkosci masz toebiela? Pijesz jakies ziola lub bierzesz jakies leki niekonwencjonalne?
    • nunia01 Re: Torbiel jajnika 30.05.15, 19:03
      Dolegliwości bólowe mogą być efektem torbieli. Torbiel może też się wchłonąć.
      Wszystko zależy nie tylko od rozmiaru torbieli ale również od jej typu. Skoro zastosowano leczenie duphastonem to lekarz zidentyfikował ją prawdopodobnie jako torbiel prostą (czynnościową) czyli niepęknięty pęcherzyk Graffa. Jeśli faktycznie jest to taka torbiel, to jest duża szansa, że zejdzie. Z tym, że ja bym nie chciała drugiego cyklu z duphastonem, wolałabym pigułkę. Chyba, że 'terminowo' w cyklu jest to chwilowo nieuzasadnione. Ale po ewentualnym kolejnym stwierdzeniu, że torbiel jest brałabym pigułkę (zalecane są trzy cykle, u mnie zazwyczaj schodziło w pierwszym).
      W przypadku innego typu torbieli (potworniak, czekoladowa) stosowanie duphastonu i pigułki nic nie da. Trzeba torbiel usuwać laparoskopowo.
      • nalia28 Re: Torbiel jajnika 30.05.15, 19:05
        Po pierwszym cyklu gdy torbiel nadal byla, lekarka stwierdzila, ze poza duphastonem nie ma innego leczenia, jedynie zabieg, co mnie zdziwilo, bo wiem, ze duzo dziewczyn bierze tabletki na torbiele. uncertain po drugie powiedziala, ze 6 cm sie jeszcze nie kwalifikuje do laparoskopii, bo w sumie to sie czeka az sie taka torbiel sama sprobuje wchlomac.
        • nunia01 Re: Torbiel jajnika 30.05.15, 19:17
          W tej sytuacji jedyna rozsądna decyzja to zmiana lekarza. To prawda, że lekiem stosowanym w pierwszym rzucie leczenia jest jakaś forma progesteronu, ale jeśli to nie przynosi efektów, to kolejnym krokiem jest właśnie pigułka na 3 cykle i kontrola (ja kontroluję się już po pierwszym). Duże torbiele to się raczej mogą przestać kwalifikować do laparoskopii i trzeba robić laparotomię. A o decyzji decyduje nie wielkość torbieli a jej rodzaj i 'zachowanie' (czy się wchłania, czy się nie skręca).
          A masz w opisie USG informację co to za torbiel? Bo np. czekanie aż potworniak bardziej urośnie może być nieefektywne (wolno rosną, za to potrafią się zmienić w coś przykrego), z kolei w przypadku torbieli endometrialnej może się powiększyć gwałtownie - z niemiłymi efektami bólowymi. Nie mówiąc już o tym, że taka nierozpoznana właściwie torbiel nie musi być torbielą, a może być guzem - i wtedy rozmiar zdecydowanie nie ma znaczenia przy kwalifikacji do operacji.
          Przy leczeniu progesteronem (duphaston) warto wiedzieć, że torbiel nie znika od brania leku, tylko od zmian hormonalnych zachodzących w organizmie po jego odstawieniu przed i w trakcie krwawienia.
          • nalia28 Re: Torbiel jajnika 30.05.15, 19:20
            Zalezy mi na tym, zeby zachowac jajnik, bo jeszcze nie rodzilam. Opis mam, ze to torbiel prosta, jednokomorowa, bez cech nauczynienia.
            Rozwazam zmiane lekarza i udanie sie do niego po miesiaczce. Czy taka torbiel 6 cm juz sie nadaje do laparotomii, czy jeszcze laparoskopia?
            • nalia28 Re: Torbiel jajnika 30.05.15, 19:21
              I jeszcze mam pytanie, jakie sa objawy skręcajacej sie torbieli?
              • stachowata Re: Torbiel jajnika 30.05.15, 20:41
                ja mam torbiel endometrialną ale nie pamiętam jaki rozmiarsad muszę poszukać w papierach... ogólnie nic na nią nie biorę, żadnych leków bo lekarz powiedział, że się nie wchłonie tylko można ją usunąć ale z utratą części jajnika a ze względu na to, że nie rodziłam jeszcze to lekarz mi odradził.
            • nunia01 Re: Torbiel jajnika 30.05.15, 21:56
              Taka torbiel jak w opisie przede wszystkim nadaje się do farmakoterapii.
              Czyli rozumiem, że teraz planujesz:
              - wziąć jeszcze raz duphaston,
              - skontrolować po miesiączce jajnik,
              - i jeśli nie zniknie włączyć pigułkę.

Objawy skręcającej się torbieli to bardzo silny ból i ostry brzuch (cokolwiek to znaczy w praktyce - lekarzem nie jestem).

Nie tylko rozmiar decyduje o sposobie operacji (również np. lokalizacja). I z tego co wiem jest różnie w rożnych ośrodkach: jedni mówią 5 cm, inni 8 cm. Można operować z zachowaniem jajnika, usuwając ewentualnie jego fragment.

Sama jestem właśnie w 8 miesiącu ciąży, a mam zachowane tylko około 70% jednego jajnika. Nie oszukuję, że było łatwo. Mam też koleżankę, której usunięto torbiele endometrialne z obu jajników i po niełatwych staraniach jest mamą.

Trzymam kciuki żeby torbiel zlazła łaskawie od progesteronu i żebyś więcej takich problemów nie miała!
              • nalia28 Re: Torbiel jajnika 31.05.15, 11:07
                Tak, planuje iść do innego lekarza, do tego piję od 2 tyg zioła, ale nie czuje jakoś poprawy. ;/
                • stachowata Re: Torbiel jajnika 31.05.15, 19:01
                  napisz proszę jakie zioła pijesz
                  • nalia28 Re: Torbiel jajnika 01.06.15, 07:45
                    Z tego linku: hirsutyzm.fora.pl/leczenie,4/ziola-na-torbiele,333.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka