Dodaj do ulubionych

Poród po in vitro

13.05.16, 02:24
Bardzo się boję porodu. Termin minął 2 dni temu, zero skurczy i innych objawow. Dziecię duże ok 3800 gr. Lekarz dał skierowanie do szpitala w poniedziałek. Chciał napisać, że ciąża po invitro. Ja się zawahalam, i w końcu nie napisał o tym. Teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam. Jak jest u was? Jak zachowuje się szpital, jeśli jest info o invitro, czy wpisuje gdzieś ta informacje do książeczki zdrowia dziecka?
Mieszkam w małym miasteczku , a tu lubi się plotkiwac, zatem stąd ta moja decyzja
Obserwuj wątek
    • zalamanalala81 Re: Poród po in vitro 13.05.16, 09:16
      Tak wszędzie to mówiłam w szpitalu i w książeczce mam wpisane, dzięki temu dla bezpieczeństwa miałam robioną cesarkę, bo wiedzieli że jest to dziecko po długotrwałym leczeniu i na pewno bardzo chciane i wyczekiwane i żeby nic się nie stało nieoczekiwanego.
      • paskap Re: Poród po in vitro 13.05.16, 11:20
        Dzięki za odp. Mój lekarz prowadzący uważa, że nie mam wskazań do cesarki. Ciąża przebiegała prawidłowo.
        • urbuu Re: Poród po in vitro 01.06.16, 16:29
          To, że lekarz prowadzący nie widzi wskazań do cesarki, nie znaczy, że lekarz w szpitalu podzieli jego zdanie. Wpisz to do książeczki na wszelki wypadek i w razie kłopotów walcz o cesarkę. Nie odpuszczaj. Będzie dobrze.
      • amarantraven Re: Poród po in vitro 01.06.16, 14:46
        taaa, bo na pewno na dzieci z in vitro bardziej sie uwaza.. a na takie z nie in vitro mozna olac co za brednie
        • zalamanalala81 Re: Poród po in vitro 02.06.16, 11:14
          Jeżeli lekarzem odbierającym poród jest lekarz prowadzący ciążę z kliniki w której się leczyłam, to tak, jego podejście jest właśnie takie jak napisałaś, bardziej się uważa na taką ciążę i takie dziecko, co wcale nie oznacza że dzieci "zwykłe" się olewa, takie życie, a nie brednie.
      • lucyna_n Re: Poród po in vitro 01.06.16, 15:09
        Czyli dzieci nie z in vitro to niezbyt chciane i niewyczekiwane i spoko może się coś stać podczas porodu i to nie będzie stanowiło problemu ani dla matki ani dla personelu. Ręce opadają....
        • urbuu Re: Poród po in vitro 01.06.16, 16:36
          Nic z tych rzeczy. Dzieci nie z in vitro są tak samo ważne. Ale w razie tragedii ich rodzice mają spore szansę na kolejne dziecko. Rodzice dzieci z in vitro raczej nie. Stąd takie podejście lekarzy. Wiem, że to trochę cyniczne. Ale takie jest życie.
          • lucyna_n Re: Poród po in vitro 01.06.16, 19:32
            Nie wydaje mi się żeby takie było podejście lekarzy, takie są chyba wyobrażenia niektórych matek które długo czekały na dziecko, że ich dziecko jest "cenniejsze".
            • lili.80 Re: Poród po in vitro 01.06.16, 21:51
              Mam dziecko po ivf i teraz jestem w ciąży naturalnej. Nie spotkałam się nigdy z podejściem lekarzy, że ciąża po ivf jest inna niż naturalna.
              Być może w malych miasteczkach taka ciaża to atrakcja i dlatego tak do niej podchodza. Inna kwestia, że często ciąże po ivf są trudne i zagrożone z różnych powodów i może stąd to podejście.
            • urbuu Re: Poród po in vitro 02.06.16, 19:23
              OK. Wiesz swoje. Szanuję to. Moje doświadczenia są inne. Realne doświadczenia w konkretnej sytuacji.
        • zalamanalala81 Re: Poród po in vitro 02.06.16, 11:16
          Czytaj ze zrozumieniem, niestety lekarze wolą mieć tego typu informacje i niestety zmienia się też ich podejście do rodzącej takie są realia w naszym kraju.
    • betka1984 Re: Poród po in vitro 14.05.16, 22:08
      Miałam poród sn, ale bez problemu zrobiliby mi cesarke na życzenie, właśnie dzięki temu wpisowi w karcie ciąży. Mam informację o ivf w wypisie ze szpitala, dziecko w książeczce nie ma żadnej wzmianki. Za drugim razem nie mówiłam lekarzowi, bo też chciałam psn i uznałam, że cesarke i tak zrobią jak bedzie potrzeba.
    • kalina_lin Re: Poród po in vitro 15.05.16, 20:09
      Mówiłam na IP że ciąża jest po in vitro. Rodziłam naturalnie (nie było wskazań do CC), w żadnym dokumencie nie mam wzmianki o sposobie poczęcia dziecka.
    • urbuu Re: Poród po in vitro 01.06.16, 16:26
      Gratuluję. Wszystko będzie dobrze, nie przejmuj się. Olej miasteczko. Zdrowie dziecka najważniejsze. A czasem in vitro jest wskazaniem do cesarskiego cięcia (oficjalne stanowisko lekarzy ze szpitala w na Madalińskiego (Warszawa), a raczej nie jest to bardzo liberalna placówka). W razie powikłań - zrobią je szybciej. My tak mieliśmy. Dziecko zdrowe. Trzymaj się.
      • lili.80 Re: Poród po in vitro 01.06.16, 21:25
        Urbuu a z którego roku to stanowisko? Bo ja rodziłam w 2014 i dla ordynatora ivf nie było żadnym powodem do cc.
        • urbuu Re: Poród po in vitro 02.06.16, 19:17
          2013 r. Nie było problemu. Lekarze podeszli do zagadnienia z dużą empatią. Może miałaś pecha albo potem usztywnili stanowisko. Pozdrawiam.
    • lob1 Re: Poród po in vitro 01.06.16, 23:41
      W zacofanej Polsce lepiej o tym nie mówić bo wezmą Cie na języki,bo tu jeszcze ciemnota i zacofanie.
    • lob1 Re: Poród po in vitro 01.06.16, 23:43
      Wiele Polaków to zatwardziali katolicy i nie dają Ci otuchy ,tylko będą Cię wytykać palcami.Daleko nam jeszcze do zachodu.Tam ludzie są otwarci i bardziej światowi.U nas ciemnota i zabobony.
    • ciociasamozuo Re: Poród po in vitro 02.06.16, 11:40
      Ja miałam wrażenie, że właśnie przez to, że ciąża po in vitro traktowali mnie jednak trochę inaczej, jakby bardziej uważali .. próbowałam rodzić naturalnie ale nie wychodziło, położna wprawdzie namawiała mnie, żebym jeszcze próbowała (po 11 godzinach skurczy pod oxy) ale lekarze dawali wybór właściwie od samego początku. W końcu się poddałam i poprosiłam o cc i nie było problemu, pacjentka z łóżka obok rodziła dobę dłużej zanim doczekała cesarki ...
    • kkkaaa1234 Re: Poród po in vitro 02.06.16, 13:39
      może kamieniuje szpital jak sie dowie ? jak myślisz ?? może znakuje dziecko tak jak owce się znakuje?? chyba na mózg Ci padło ...
    • wolskakatarzynasyl Re: Poród po in vitro 02.06.16, 14:34
      pie...ludzi masz ten cud ktorym wielu brakuje ... dziekuj bogu a ludzi pie......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka