06.10.04, 10:21
Robilam badania hormonalne pierwszy raz w zyciu.TSH mam ponizej 0,05.Jeszcze
nie bylam z tym u lekarza wiec mam prosbe o interpretacje.Dzieki.
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: TSH 06.10.04, 10:32
      a jakie to są jednostki ?
      ja mam normy Tyreotropowy (TSH) - 0.3-3.0 mU/l lub nawet 0,32-5,0 mU/l
      • Gość: justec Re: TSH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:39
        norma to 0,25-5,00
        a ja mam ponizej 0,05 ulI/ml
    • Gość: kalinosia Re: TSH IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:34
      hej, wiem, że norma to 0,25-5,0 ulU/ml
      • Gość: justec Re: TSH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:55
        Czy walsnie to moze byc przyczyna,ze nie moge zajsc w ciaze?
    • Gość: justec Re: TSH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 12:11
      Nikt mi nie pomoze.
      • Gość: meta Re: TSH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 12:23
        TSH na takim poziomie oznacza, ze raczej jestes zagrozona nadczynnoscia
        tarczycy. KOniecznie trzeba zrobic badania FT3, FT4 - jesli one beda powyzej
        normy, a TSH ponizej to na pewno jest to nadczynnosc. Jesli FT3,FT4 beda w
        normie, a TSH dalej zle to jest to subkliniczna nadczynnosc tarczycy (utajona),
        ktora moze przerodzic sie w jawna (np. chroba Basedowa), lub moze sama ustapic
        (tzw. przejsciowa, np. na skutek stosowania pewnych lekow, stresu. etc).
        Oczywiscie ma to wplyw na mozliwosc zajscia w ciaze, szanse sa duzo mniejsze.
        pozdr!!!
        • Gość: justec Re: TSH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 12:42
          Dzeikuje bardzo za odpowiedz.
          • Gość: Agnieszka Re: TSH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 21:43
            Tsh jest za niskie, powinnas sie skontaktowac z endokrynologiem
            • Gość: justec Re: TSH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 10:41
              No i jest zle,dzis robilam powtornie TSH i F1,F2?Bedzie napewno leczenie.Ale
              mam pytanko jak dlugo potrwa?
    • mamalgosia Re: TSH 07.10.04, 10:57
      Bardzo niskie TSH, niestety. Nadczynność tarczycy (zapewne masz też jej
      kliniczne objawy). Ozcywiście może to być przyczyną niemożnoości zajścia w
      ciążę. Leki na nadczynność tarczycy dosyć szybo regulują poziom hormonów (u
      mnie jakieś dwa tygodnie to trwało), niestety nadczynność tarczycy jest chorobą
      praktycznie nieuleczalna. Można usunąć jej efekty, ale to już do końca życiasad((
    • to-ja-007 Re: TSH 07.10.04, 11:24
      Nadczynnosc raczej nie jest przyczyna niezachodzenia w ciaze. To przy
      niedoczynnosci sie nie zachodzi. Przy nadczynnosci mozna zajsc ale jest bardzo
      duze ryzyko poronienia, latego nie wolno nadczynnosci ignorowac. A leczenie
      nadczynnosci niestety nie jest takie proste.
      Duzo prosciej sie leczy niedoczynnosc tarczycy. Dlatego to co napisala
      mamamalgosia odnosci sie do niedoczynnosci a nie do nadczynnosci. Nadczynnosc
      mozna leczyc albo lekami albo bardziej inwazyjnie jodem radioaktywnym albo
      operacyjnie.

• Gość: justec Re: TSH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 12:29
        Czyli ja mam nadczynnosc czy niedoczynnosc?W koncu juz sie w tym pogubilam.Ale
        i tak ciesze sie ze to wyszlo teraz i mysle ze bede mogla miec dzidzie?
        • Gość: meta Re: TSH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 12:43
          ale podaj ostatnie wyniki tsh, ft3, ft4. Moze wtedy bedzie mozna ocenic czy
          masz nadczynnosc, czy nie
          • Gość: justec Re: TSH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 13:34
            Bede jutro miala juz te wyniki wiec wtedy bedzie wiadomo,bo do lekarza nie wiem
            kiedy sie dostane,wczoraj z tego wszystkiego zapomnialam sie zapisac,wiec
            poszlam dzis po pobraniu krwi,byla juz inna pielegniarka i wyobrazcie sobie
            wyznaczyla mi termin wizyty na 20 listopada.Wiem,ze sie czeka ale to jak sie
            idzie pierwszy raz.ja juz bede co najmniej 5 i zawsze jest to tydzien lub
            dwa.Musze cos wykombinowac.Pozdr
            • Gość: meta Re: TSH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 14:00
              no to jeszcze nic nie mozna powiedziec, jesli nie masz wynikow fT3 i fT4. Na
              podstawie samego TSH nie mozna wyrokowac, ze jest to kliniczna nadczynnosc.
              Jest jeszcze jedna sprawa: w przypadku kobiet, ktore wlasnie zaszly w ciaze
              nastepuje niekiedy spadek TSH, ktore zazwyczaj po jakims czasie powraca do
              normy.
              Wazne jest po prostu kompletne badanie laboratoryjne. Wiec nic sie na razie nie
              martw. Dopoki nie masz potwierdzenia, ze ft3 i ft4 sa powyzej normy to spij
              spokojnie. Jesli niestety sie tak okaze to natychmiast do lekarza, nie mozna
              tak dlugo czekac
              pzdr!
      • mamalgosia to-ja-007 - nie masz racji 07.10.04, 14:39
        Nie masz racji.
        I niedoczynność i nadczynność tarzcycy może być przyczyną problemów z zajściem
        w ciążę (gdyż przysadka mózgowa wydziela nieprawidłową ilośc hormonów i chociaż
        bezpośrednio działa to na tarzcycę, to niestety rozregulowuje cału układ
        hormonalny). Ale ponieważ dziewczyna ma wyniki jakie ma, więc poruszyłam temat
        nadczynności.
        Niedoczynnośc leczy się poprzez suplementację hormonów tarzcycy,a le to nei na
        temat.
        Nadczynnośc można leczyć farmakologicznie (nestety nikły odsetek chorych osiąga
        trwałą eutyreozę), przez zabieg usunięcia części tarczycy i radiojodem (co na
        jedno wychodzi z operacją, bo unieczynnia się wten sposób część tarzcycy).
        Niestety powoduje to tylko niejako usunięcie objawów, a przysadka nadal nie do
        końca wie, co robić i układ hormonalny nigdy nie będzie już taki jak u osoby
        zdrowej.
        Zresztą osoba leczona na tarzcycę przez całe życie musi kontrolować poziom
        hormonów.
    • pandziksa Re: TSH 07.10.04, 13:05
      Masz nadczynność. Ja przy TSH 4,45 norma 4,2 mam niedoczynność. Dzisiaj poszłam
      do rodzinnego i dała mi skierownie do endokrynologa tylko trzeba czekać koło
      miesiąca. U mnie z tym TSH to też świeża sprawa bo ja wyniki odebrałam we
      wtorek.
    • ewa.analityk1 Re: TSH 07.10.04, 13:44
      to dość duża nadczynność dlatego, że często laboratoria poniżej 0.05 nie
      oznaczają jej ale jest to do leczenia jest to zagrożenie dla ciąży i może być
      przyczyną wczesnych poronień. Ale oczywiście można ją wyleczyć, choć trochę
      trwa i moze się okazać że nie będziesz mogła karmić piersią. Najważniejsze
      teraz to dobry endokrynolog

Niewielkiego stopnia nadczynność tarczycy zbytnio nie upośledza płodności
      kobiety, lecz nasilona nadczynność tego gruczołu prowadzi do obniżenia
      płodności.
      Nadczynność tarczycy stwierdza się u jednej na 1500 - 2000 ciężarnych.
      Najczęstszą przyczyną nadczynności tarczycy w ciąży jest choroba Graves -
      Basedowa, ale są też inne (zapalenia tarczycy, wole wieloguzkowe, gruczolak
      tarczycy itd.)

Nadczynność tarczycy jest zagrożeniem zarówno dla matki jak i dla płodu. Ciąża
      może być bodźcem dla początku choroby powodującej nadczynność tarczycy.
      Niektóre z tych chorób przebiegają z wytworzeniem przeciwciał przeciwko pewnym
      strukturom tarczycy. Takie przeciwciała mogą mieć również wpływ na tarczycę
      dziecka w łonie matki powodując jej nadczynność. Możemy wnioskować o tym po
      pośrednich objawach (np. przyspieszenia akcji serca płodu).
      Nadczynność tarczycy może być przyczyną obumarcia wewnątrzmacicznego płodu
      lub/i porodu przedwczesnego lub poronienia.

Nadczynność tarczycy pojawia się u dzieci po 20 tygodniu ciąży (tj. takich, u
      których ten gruczoł jest już dobrze wykształcony). Można ten stan leczyć w
      czasie trwania ciąży podając matce odpowiednie leki. Dotyczy to dzieci matek z
      dużym poziomem przeciwciał w przebiegu choroby Graves - Basedowa w ciąży czasem
      ciężarnych w chorobie Hashimoto (zapalenie tarczycy). Po urodzeniu dzieci,
      które chorowały maja niską masę urodzeniową, słabo przyrastają na wadze, są
      płaczliwe niespokojne, maja przyspieszoną akcję serca. Groźną konsekwencją tego
      stanu jest przedwczesne zarastanie ciemiączek i szwów czaszki, które
      uniemożliwia rozwój mózgu. U takich dzieci wymaga to podjęcia leczenia. U
      większości jednak stan ten bywa przejściowy i ustępuje wraz z zanikiem
      przeciwciał otrzymanych od matki.
      Dla matki nadczynność tarczycy może być również niebezpieczna, gdyż zagraża
      rozwojem nadciśnienia tętniczego, niewydolności krążenia a nawet rzucawki w
      okresie okołoporodowym, ponadto grozi jej przełom tyreotoxyczny - bardzo
      rzadkie ale bardzo niebezpieczne dla życia powikłanie.
      Rozpoznanie nadczynności tarczycy w ciąży zależy od nasilenia objawów. Oprócz
      niespecyficznych objawów (tj. takich które mogą występować również w
      prawidłowej ciąży) ma miejsce osłabienie siły mięśniowej, brak przyrostu masy
      ciała lub spadek masy ciała. Inne objawy są charakterystyczne dla schorzenia,
      które powoduje nadczynność tarczycy.
      Nadczynność tarczycy w ciąży powinna być leczona ze względu na powyżej opisane
      zagrożenia. Pomimo iż leki stosowane przechodzą przez łożysko konsekwencje
      niepodjęcia leczenia są o wiele groźniejsze.
      • Gość: Moon Re: TSH IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 07.10.04, 14:03
        Ewo,
        super artykul.
        A jak to jest w przypadku niedoczynnosci ?
        Pozdrawiam,
        M
    • mamalgosia na pocieszenie 07.10.04, 14:42
      Jeśli już zajdziesz w ciążę, to nadczynna tarzcyca najczęściej się unormowuje.
      Niestety jakiś zcas po porodzie wszystko powracasad.
      MIało być na pocieszenie, a chyba nie byłosad
      • Gość: justec Re: na pocieszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 15:10
        Jesli zajde...hehe juz tak od roku probuje i nic. Ale wczoraj lekarka
        powiedziala zebym teraz uwazala.Wiec juz sama nie wiem.Okarze sie po
        dzisiejszym badaniu.Nie przypuszczalam ze moze mnie spotakc cos takiego.Wiem ze
        to pewno nic w stosunku co maja inne dziewczyny,ale naprawde narazie jakos to
        do mnie nie dociera.Mam nadzieje ze bede mogla miec dzidzie.Pozdr
        • piracka tsh,ft3,ft4 07.10.04, 15:36
          Właśnie odebrałam wyniki TSH -2,67; ft3 -5,24; ft4 - 21,61. Nic nie wiem o
          hormonach tarczycy ale chyba nie jest dobrze. Pomóżcie zinterpretować te wyniki
          pls.
          • Gość: meta Re: tsh,ft3,ft4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 16:22
            wyglada na poczatek nadczynnosci tarczycy, jesli TSH spadnie ponizej normy.
            Jesli TSH bedzie w normie caly czas, a fT3, fT4 powyzej, to jest b.
            skomplikowane i moze wynikac z zaburzen pracy przysadki. Koniecznie idz do
            lekarza.
            • Gość: justec Re: tsh,ft3,ft4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 12:17
              Witam,bylam dzis u lekarza z wynikami.Ft...wyszly w normie.TSH caly czas
              0,05,ale przepisala mi skierowanie do specjalisty od tarczycy i kazala mi
              wykupic Ergolaktyne.Mam to brac przez dwa m-ce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka