martina299 02.11.04, 09:28 chciałabym się dowiedzieć, czy, jeśli mężczyzna od urodzenia bierze sterydy (lecznicze-jest chory na astmę) to istnieje możliwość,że jest niepłodny? bardzo proszę o odpowiedź!!!nie bedzie to miało wpływu na moją miłość do niego!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angieblue26 Re: niewiedząca 02.11.04, 09:31 Jak najbardziej - moze. Zrobcie spermogram. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: niewiedząca 02.11.04, 09:31 martina299 napisała: > chciałabym się dowiedzieć, czy, jeśli mężczyzna od urodzenia bierze sterydy > (lecznicze-jest chory na astmę) to istnieje możliwość,że jest niepłodny? > bardzo proszę o odpowiedź!!!nie bedzie to miało wpływu na moją miłość do > niego!!! moj maz jest alergikiem i tez mase zycia bierze sterydy, ma super nasienie. zanim odebralismy wyniki to zapytalismy lekarza, czy mozemy spodziewac sie zlych wiesci po tych lekach. odpowiedz byla taka: nie sadze, nie spotkalem sie z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: niewiedząca 02.11.04, 09:36 Maz mojej kolezanki ma bardzo obnizone parametry nasienia, wlasnie w wyniku sterydowych lekow... Mysle, ze nie zaszkodzi zrobic badanie nasienia. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: niewiedząca 02.11.04, 09:40 angieblue26 napisała: > Maz mojej kolezanki ma bardzo obnizone parametry nasienia, wlasnie w wyniku > sterydowych lekow... Mysle, ze nie zaszkodzi zrobic badanie nasienia. zbadac pewnie, ze trzeba dla swietego spokoju. lekarz powiedzial nam, ze leki sterydowe, ktore stosuje sie przy wszelkiego typu alergiach sa w takich stezeniach, ze nie powinny miec wplywu na nasienie. oczywisccie w medycynie nic nie jest do konca pewnego. zatem badania tak, ale bez paniki, raczej dla uspokojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: niewiedząca 02.11.04, 09:40 "Wiele leków bywa często przepisywane chorym bez wiedzy o tym, czy upośledzają one płodność czy nie. Leki, które mają wpływ na płodność u mężczyzn to: cymetydyna, sulfasalazyna, kolchicyna, metadon, metotreksat, fenytoina, kortykosteroidy, spironolakton oraz tiorydazyna. Leki cytotoksyczne (zabijające komórki), takie jak busulfan, chlorambucil i cyklofosfamid, są wykorzystywane w chemioterapii, aby zniszczyć komórki nowotworowe Mogą one jednocześnie zniszczyć rozwijające się plemniki i komórki plemnikotwórcze. Steroidy anaboliczne (które są nadużywane przez ciężarowców i innych sportowców) są znane z tego, że silnie zaburzają produkcję plemników. Kokaina i palenie dużej ilości marihuany również zmniejszają czasowo ilość i jakość plemników o około 50%. Podobne działanie ma alkohol." zrodlo : zdrowie.org.pl/mens/wyswietl_vad/80 Odpowiedz Link Zgłoś