Dodaj do ulubionych

niewiedząca

02.11.04, 09:28
chciałabym się dowiedzieć, czy, jeśli mężczyzna od urodzenia bierze sterydy
(lecznicze-jest chory na astmę) to istnieje możliwość,że jest niepłodny?
bardzo proszę o odpowiedź!!!nie bedzie to miało wpływu na moją miłość do
niego!!!smile
Obserwuj wątek
    • angieblue26 Re: niewiedząca 02.11.04, 09:31
      Jak najbardziej - moze. Zrobcie spermogram.
    • maretina Re: niewiedząca 02.11.04, 09:31
      martina299 napisała:

> chciałabym się dowiedzieć, czy, jeśli mężczyzna od urodzenia bierze sterydy
      > (lecznicze-jest chory na astmę) to istnieje możliwość,że jest niepłodny?
      > bardzo proszę o odpowiedź!!!nie bedzie to miało wpływu na moją miłość do
      > niego!!!smile

moj maz jest alergikiem i tez mase zycia bierze sterydy, ma super nasienie.
      zanim odebralismy wyniki to zapytalismy lekarza, czy mozemy spodziewac sie
      zlych wiesci po tych lekach. odpowiedz byla taka: nie sadze, nie spotkalem sie
      z tym.
      • angieblue26 Re: niewiedząca 02.11.04, 09:36
        Maz mojej kolezanki ma bardzo obnizone parametry nasienia, wlasnie w wyniku
        sterydowych lekow... Mysle, ze nie zaszkodzi zrobic badanie nasienia.
        • maretina Re: niewiedząca 02.11.04, 09:40
          angieblue26 napisała:

> Maz mojej kolezanki ma bardzo obnizone parametry nasienia, wlasnie w wyniku
          > sterydowych lekow... Mysle, ze nie zaszkodzi zrobic badanie nasienia.

zbadac pewnie, ze trzeba dla swietego spokoju.
          lekarz powiedzial nam, ze leki sterydowe, ktore stosuje sie przy wszelkiego
          typu alergiach sa w takich stezeniach, ze nie powinny miec wplywu na nasienie.
          oczywisccie w medycynie nic nie jest do konca pewnego. zatem badania tak, ale
          bez paniki, raczej dla uspokojenia.
    • angieblue26 Re: niewiedząca 02.11.04, 09:40
      "Wiele leków bywa często przepisywane chorym bez wiedzy o tym, czy upośledzają
      one płodność czy nie. Leki, które mają wpływ na płodność u mężczyzn to:
      cymetydyna, sulfasalazyna, kolchicyna, metadon, metotreksat, fenytoina,
      kortykosteroidy, spironolakton oraz tiorydazyna. Leki cytotoksyczne (zabijające
      komórki), takie jak busulfan, chlorambucil i cyklofosfamid, są wykorzystywane w
      chemioterapii, aby zniszczyć komórki nowotworowe Mogą one jednocześnie
      zniszczyć rozwijające się plemniki i komórki plemnikotwórcze. Steroidy
      anaboliczne (które są nadużywane przez ciężarowców i innych sportowców) są
      znane z tego, że silnie zaburzają produkcję plemników. Kokaina i palenie dużej
      ilości marihuany również zmniejszają czasowo ilość i jakość plemników o około
      50%. Podobne działanie ma alkohol."

zrodlo : zdrowie.org.pl/mens/wyswietl_vad/80

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka