maretina 04.11.04, 16:54 czekam na wyniki. z dnia na dzien boje sie coraz bardziej. wszystko wyszlo ok, to moze jednak genetyka wyjdzie zla? czy nawet jak bedzie zly kariotyp to mamy szanse na dziecko? co wiecie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepsi18 Re: dziewczyny: kariotyp 04.11.04, 18:29 witam Cie maretino ja robiłam te badania. Pytałam jaki maja cel ,odpowiedziała mi pani dr, ze chodzi tylko o wady płodu. Wyszły mi ok. Robiłam tylko ja. Pozdrawiam pepsi Odpowiedz Link Zgłoś
lapis-lazuli Re: dziewczyny: kariotyp 04.11.04, 21:20 Rozmawialam z siostra, studiuje biotechnologie i miala niedawno praktyki w instytucie, gdzie bada sie m.in. kariotyp. Przede wszystkim badania odpowiadaja, na ile masz szanse urodzic zdrowe dziecko. W pewnych sytuacjach niestety daja odpowiedz, ze dziecka w ogole nie moze byc (tj. ciazy), ale to Ciebie przeciez nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
nalo Re: dziewczyny: kariotyp 05.11.04, 10:32 Sama sie na tym specjalnie nie znam, ale sprobuje cos sensownego napisac. Tez robilismy to badanie (wymagane do IVF) i tez niedlugo wyniki. Rozmawialam na ten temat z moja mama, ktora jest profesorem biochemii i duzo siedzi w medycynie. Ona powiedziala mi mniej wiecej cos takiego: tego typu badania cytogenetyczne sprawdzaja tylko translokacje chromosomalne (jesli dobrze pamietam) i sluza do ustalenia prawdopodobienstwa poczecia dziecka z jedna ze znanych nam wad genetycznych zwiazanych wlasnie z chromosomami (np. zaspol Downa). Jesli wynik wyjdzie zly, nie musi to oznaczac, ze nie ma sie szans na zdrowe dziecko. Jesli wyjdzie dobry, to wcale nie swiadczy ze nie jest sie nosicielem jakichs letalnych (smiertelnych) mutacji, bo nie wszystkie przeciez sa znane, opisane, no i nie da sie zeskanowac calego genomu danej osoby. Potencjalnie istnieje zawsze mozliwosc, ze w rodzinach malzonkow nie bylo zadnych wad genetycznych, a mimi to malzonkowie sa akurat oboje nosicielami jakiegos recesywnego genu wywolujacego powazna wade u dziecka. No i jesli tacy sie zejda... to klops... Mam nadzieje ze pisze w miare jasno. Jak mowie, sama sie na tym nie znam, choc podobne zdanie slyszalam juz od kilku osob, ktore cos z tego rozumieja Generalnie, moja mama pocieszala mnie, zebym sie tak bardzo tymi badaniami nie przejmowala, abym nie dala sie zwariowac. Oczywiscie, zawsze moze wyjsc taki wynik, ktory przekreslalby szanse na posiadanie zdrowego dziecka, ale mysle ze w naszym przypadku to malo prawdopodobne. Jesli wyjdzie cos zle, to pozostaje liczyc na stataystyke i w koncu "dobra" ciaze. No i wtedy warto pewnie zrobic badania prenatalne. Mysle, ze Twoje postanowienie, by po prostu probowac dalej, bo za ktoryms razem musi sie udac, jest najsluszniejsze! Zycze Ci, aby ten nastepny raz byl wlasnie TYM. Kariotyp moze byc po prostu pomocny w ustaleniu prawdopodobienstwa poczecia dziecka z wada genetyczna. Zadko kiedy o czymkolwiek jednoznacznie przesadza. Dlatego badz dobrej mysli i pelna nadzei na przyszlosc, choc wiem, ze w tej chwili to bardzo trudne... Odpowiedz Link Zgłoś
mila333 Re: dziewczyny: kariotyp 05.11.04, 12:03 Dziewczyny, czy "kariotyp" i "badania genetyczne" to to samo? A jeśli tak, to na czym polegają te badania i jaki jest ich koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
nalo Re: dziewczyny: kariotyp 05.11.04, 12:20 Badania genetyczne moga byc rozne, ale w naszym wypadku to to samo. Co do kosztow, mozna je zrobic na NFZ, ale dlugo sie czeka, najpierw na zapisy, a potem na wynik. Nam zalezalo na czasie i dlatego zrobilismy w novum. Koszt: 250 PLN od osoby Moze gdzies da sie prywatniej taniej, popytaj dziewczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
mila333 Re: dziewczyny: kariotyp 05.11.04, 12:33 Dzięki, napisz mi jeszcze, proszę, na czym to polega - badanie z krwi? Z nasienia? (bo u nas chodzi o faceta) Z czegoś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
nalo Re: dziewczyny: kariotyp 05.11.04, 13:54 Z krwi. Najlepiej obojga partnerow. Odpowiedz Link Zgłoś