cetka 18.11.04, 22:25 ktora z was zaplacila najwiecej za inv, slowem, ile trzeba miec w zapasie, zeby przystapic do zabiegu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.76 Re: ile max. kosztuje inv? 19.11.04, 08:00 ja podchodziłam do ivf w czerwcu w invicie i za sam zabieg płaciłam 4800 ale do tego dochodzą leki w sumie zmieściałam sie w 8000tyś. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nalo Re: ile max. kosztuje inv? 19.11.04, 13:00 Tez zadaje sobie ostatnio takie pytanie, bo jestem na etapie psychicznego, medycznego i finansowego przygotowywania sie do ivf ja bede podchodzic w nOvum, gdzie jest generalnie dosc drogo. Sam zabieg kosztuje chyba 5000 albo 5500, a ICSI o 2 tys drożej. Koszt leków, jak mi powiedziała lekarka, wynosi średnio między 3000 a 5000. Do tego musisz wliczyć koszty wszystkich badań przed zabiegiem (ja juz wydałam ponad tysiąc na same badania), wizyty, USG itd. Część z tych badań można oczywiście zrobić na NFZ. No i ewentualne nacięcie zarodków, 500 pln zdaje się za nacięcie każdego i ewenyualne mrożenie zarodków, też coś koło 500. Lekarka powiedziała mi żeby przygotować się na koszty w granicach 9 - 12000, ale myślę, że gdyby robić ICSI z mrożeniem, nacięciem zarodków i słabą reakcją na stymulację, mogłoby wyjść nawet koło 15000. Myślę jednak, że w praktyce większość zabiegów jest tańsza. Może odezwie się ktoś, kto jest po i wie, jak to wszystko wygląda w praktyce, bo ja na razie też się dopiero przymierzam do całej zabawy i może przeszacowałam (albo, co nie daj Boże niedoszacowałam) kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
rybcia30 Re: ile max. kosztuje inv? 19.11.04, 17:10 Mnie w styczniu kosztowało 13 tys (Kriobank), bo stymulacja była długa, a ja jakoś słabo reagowałam na leki, ale juz w lipcu nie robiłam wstępnych badń ponownie (jakieś 700 zł w kieszeni), no i odpowiedziałąm ślicznie na stymulację, co nam kasy zaoszczędziło i teraz wyszło 2000 zł mniej. Ale jest efekt i to podwójny! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iza30 Re: ile max. kosztuje inv? 20.11.04, 13:01 Au kogo robiłaś we Wrocławiu inv? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda0001 Re: ile max. kosztuje inv? 20.11.04, 13:07 WE WROCŁAWIU TYLKO DR POLAK WYKONUJE ZABIEGI IVF.WWW.POLAK.MED.PL Odpowiedz Link Zgłoś
iza30 Re: ile max. kosztuje inv? 20.11.04, 19:35 Dzięki za odpowiedź, I GRATULUJĘ Ja też leczę się dr Polaka Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda0001 Re: ile max. kosztuje inv? 20.11.04, 21:00 dzięki piękne! Tobie życzę spełnienia marzeń!!! Odpowiedz Link Zgłoś
femalespirit Re: ile max. kosztuje inv? 20.11.04, 20:13 Moje kosztowalo 10,500 zl za dlugi protokol (Invimed). Z czego 6,500 sam zabieg (icsi), 3,000 za leki do stymulacji (10 dni po 3 Gonale dzienne, to dosc duza dawka, stymulowalam sie super, mam ciaze i 6 mrozakow oraz oddalam 4 komorki jajowe biorczyni). Reszta to inne leki, Decapeptyl, Pregnyl, Luteina, Duphaston. Nie wliczylam badan wstepnych (ok. 600 zl) bo robilam w klinice, w ktorej normalnie mam abonament. I tak ok. 10,000 to przecietny koszt. Maksymalny koszt ivf w Invimedzie o jakim slyszalam to 12-13 tysiecy (z assisted hatching albo z dluga stymulacja). Zrob sobie badanie FSH w 3 dc, to bedziesz miala mniej wiecej pojecie jak zareagujesz na stymulacje - niskie FSH (ja mialam ok. 4) oznacza mniej lekow do stymulacji, wysokie (9 i wiecej) to dluzsza stymulacja i wieksze koszty. Mozesz tez sie stymulowac Menogonem, ktory jest prawie polowe tanszy niz Gonal, ale tez nieco gorszy w wynikach. Odpowiedz Link Zgłoś
evaska1 Re: ile max. kosztuje inv? 21.11.04, 03:15 Nie zgodzę się z Tobą w sprawie Menogonu, wcale nie ma na nim gorszych wyników, to niektórzy lekarze próbują wcisnąć pacjentkom ciemnotę, bo kliniki mają "ciche" umowy z dostawcami leków, a jak wiadomo GonalF i Menogon są od innych producentów. Naukowo nie jest dowiedziona "wyższość" GonaluF nad Menogonem, a wręcz przeciwnie, GonalF jest delikatniejszy od Menogonu i jeśli nie odpowiada się na stymulację GonalemF to zaleca się właśnie Menogon, jest on zalecany np. dla pacjentek z podwyższonym FSH, a z kolei GonalF dla pacjentek z PCO. GonalF to nic innego jak FSH tyle, że uzyskane syntetycznie, natomiast Menogon uzyskiwany jest z moczu kobiet po menopauzie zawiera naturalne FSH i LH . To okropne, że Menogon zostaje wycofany z rynku polskiego od 2005, bo jego droższy odpowiednik Menopur kosztuje prawie tyle samo co GonalF. Kogo będzie stać na IVF ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kam_a Re: ile max. kosztuje inv? 22.11.04, 09:39 Ja jestem właśnie świeżo po IVF/ICSI w Novum i zapłaciliśmy niecałe 11 tyś. ALE BEZ WSZYSTKICH BADAŃ. Był to koszt zabiegu =6500 + nacinanie =500 + mrożenie =600 + leki. Niestety w trakcie doszedł jeszcze niespodziwanie zabieg punkcji torbiela -750 zł, to nie zdaża się często, ale czasem trzeba jeszcze wziąć pod uwage nieprzewidziane koszty. Niestety nie liczyliśmy kosztów badań. I to tyle, dodam , że zabieg się udał, dlatego polecam tu wykonać IVF mają naprawdę duże sukcesy. Pozdrawiam I życzę trafnego wyboru. Kama. Odpowiedz Link Zgłoś
femalespirit Re: ile max. kosztuje inv? 26.11.04, 14:49 Evaska, nie masz racji. Liczba pecherzykow po Menogonie i Gonalu jest taka sama, ale liczba ciaz na punkcje jest wyraznie wyzsza po syntetycznym FSH - Gonal, Puregon, Menopur. A wszak o ciaze tutaj chodzi, nie o liczbe chocby najpiekniejszych pecherzykow. Zajrzyj sobie na strony ivfnet.com, fertilityplus.com, to sa niezalezne serwisy konsumenckie, gdzie mozesz te wyniki porownac. Oczywiscie to pacjentka decyduje, jakie leki wybierze i dla osoby o mniejszych zasobach moze to oczywiscie byc Menogon. Z tym, ze ostateczny koszt stymulacji znany jest post factum, a z doswiadczenia kobiet, ktore robily niejedno in vitro (zapytaj o to na Bocianie, ktory jest zrodlem duzo rzetelniejszej wiedzy niz tutejsze forum) wynika, ze czasem trzeba wziac dwa razy wiecej Menogonu niz Gonalu i w sumie efekty i koszty sa podobne, tylko stymulacja dluzsza. Wiec oszczednosc moze byc pozorna. I postepuje sie dokladnie odwrotnie: jesli nie ma dosc dobrej reakcji na Menogon, to podaje sie Gonal, co zwykle przynosi lepsze efekty. A u kobiet z wysokim FSH stosuje sie raczej krotki protokol, bo ten u nich jest efektywniejszy (niektore za bardzo sie wygaszaja po Dipherelinie czy Decapeptylu i slabo reaguja na stymulacje). I Gonal nie moze byc delikatniejszy - to czyste FSH czego nie mozna powiedziec o Menogonie. Poczytaj sobie sklad obu lekow na ulotce. Odpowiedz Link Zgłoś
evaska1 Re: ile max. kosztuje inv? 26.11.04, 21:07 Cieszę się femalespirit, że powołujesz się na Bociana, jako na wiarygodne źródło informacji. Zatem przeczytaj tam o różnicach między menogonem a gonalem: www.nasz-bocian.home.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8191&highlight=menogon&sid=434d8aaddd43b19fe453a389 77700d60 www.nasz-bocian.home.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10836&highlight=menogon&sid=434d8aaddd43b19fe453a38 977700d60 Nie wiem, na ile uznajesz autorytety ekspertów na Bocianie ? Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 gonal F/menogon 26.11.04, 22:02 Hm, wygląda na to, że im mniejsze kompetencje tym większa łatwość w formułowaniu kategorycznych sądów typu "nie masz racji". Ja z moim wysokim fsh i niedomogą lutealaną, jeśli zdecyduję się na in vitro, będę musiała odwiedzić któryś z ościennych krajów, żeby zdobyć niedostępne u nas menogon i utrogestan. Bo urzędnicy ministerialni jak Femalespirit wiedzą lepiej, że dla mnie najlepszy będzie gonal F i duphaston. Co do wyboru protokołu z doświadczenia wiem, że lepszy będzie długi i cieszę się, że przynajmniej tego nie regulują "kompetentni", a lekarz prowadzący. Odpowiedz Link Zgłoś
mika52 Re: ile max. kosztuje inv? 22.11.04, 18:07 Podchodziłam do ICSI w Gamecie, łączny koszt wraz z lekami, monitoringiem, konsultacjami wyniósł mnie 5,5 tys. zł.(krótki protokół) Zaznaczam, że mieliśmy zniżkę 1200 zł ze względu na długie leczenie i 5 inseminacji, Ale mimo to moje koszty w porównaniu z tym co piszecie nie były wysokie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mika52 Re: ile max. kosztuje inv? 22.11.04, 18:08 Zapomniałam dodać, że nie płaciliśmy za mrożenie, w Gamecie płaci się dopiero po dwóch latach przechowywania zarodków. Odpowiedz Link Zgłoś
inga30 Re: ile max. kosztuje inv? 26.11.04, 15:43 W tym roku w Novum, podobnie jak Kama ok 12 tys, ale to bez wczesniejszych badan (np genetyczne bardzo drogie) no i bez wyniku Inga Odpowiedz Link Zgłoś