Dodaj do ulubionych

Wyniki - prosba o interpretacje

23.11.04, 08:39
Oto moje wyniki hormonów prosze dziewczynki zinterpretujcie
7 dc
LH-2.54 mlU/ml
FSH- 5.44 mlU/ml
14dc
estradiol 297 pmol/l
23 dc
progesteron 10.30 ng/mL
testosteron 0.33 ng/mL
Prolaktyna 23.7 ng/mL
Prolaktyna( test z Metaclopramidem) - 235.4 ng/mL

Co sądzicie o tych wynikach?
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Wyniki - prosba o interpretacje 23.11.04, 08:47
      nie wiem dlaczego lh mials zbadac 7 dcuncertain
      moj gin kazal mi oznaczac do 3 dc, bo potem rosnie do owulacji.
      estradil ok
      progesteron na dolnej granicy normy, ale tez ok.
      testosteron ok
      prolaktyna zwykla ciut za wysoka, do ciazy najlepsa jest po srodku normy, zatem
      przyjmuje sie ze od 9 do ok 17 jest dobrze
      prolaktyna po mtc za wysoka, prawidlowa po mtc wzrasta maksymalnie do 5 razy w
      stosunku do prl zwyklej.
      jak obnizysz troche prl to zapewne prosgesteron sie troche podniesie... acha!
      progesteron najlepiej badac 7 dni po owulacji, jesli zrobilas to za wczesnie
      lub za pozno,to mozliwe, ze gdybys zrobila go w dobrym terminie to wowczas
      bylby wyzszy!
      a jak tsh?nie robilas?
      • benia110 Re: Wyniki - prosba o interpretacje 23.11.04, 09:03
        TSH - mam w normie 0.677 ulU/mL - jestem pod kontrolą od wielu lat endokrynologa
        Czy ta zbyt wysoka prolaktyna - choc wg. normy z lab. do 24.1 to czy mozna ja
        w jakiś sposób obnizyc i czy może to byc przyczyną problemów z zajścim w ciaze
        A co oznacza ta prolaktyna po obciązeniu - gdzies czytałam że może wzrosnac 10
        razy i to jest parwidłowe( jak zwykle kazdy gin mówi inaczej) tak czy owak
        jęsli zaduzo wzrosła to o czym to swiadczy?
        A pzrepraszam Lh i FSH - badałam w 5 dc
        • maretina Re: Wyniki - prosba o interpretacje 23.11.04, 09:08
          owulacje masz, cialko zolte pracuje, zatem z tych wynikow nie widze przyczyny
          niemoznosci zaciazenia.
          za wysoka prl moze zaburzac owulacje, albo ja uniemozliwiac, moze powodowac
          klopoty z zagniezdzaniem sie zarodka, ale z tego co piszesz domyslam sie, ze
          poronien i ciaz biochemicznych za soba nie masz.
          nie wiem czy badaliscie juz nasienie partnera? droznosc jajowodow? a jak
          macica? dobra, bez wad?
          no i jak dlugo sie staracie?
          czy masz monitorowane cykle i czy trafiacie w owulacje?
          • benia110 Re: Wyniki - prosba o interpretacje 23.11.04, 12:07
            Niestety mam za soba poronienie - dokładnie rok temu. Od kwietnia sie staramy -
            i nic. W poniedziałek idziemy na badanie nasienia. Macica i jajowody - ok.
            Pewnie mój gin po tych wszytskich badaniach zadecyduje co dalej- czy
            monitorowac cykle itp. W pierwsza ciązę poroniona zaszłam w 1 cyklu starań
            Dzieki za info.
            • maretina Re: Wyniki - prosba o interpretacje 23.11.04, 12:09
              ja tez w pierwsza poroniona ciaze zaszlam z marszu, w pierwszym cyklu a na meza
              mowilam snajperwink bo w calym cyklu przytulanie bylo tylko raz, bo maz byl chory
              wczesniej;D
    • ewa.analityk1 Re: Wyniki - prosba o interpretacje 23.11.04, 12:34
      a mi to LH takie niskie się wydaje jakby problemy mogły pojawiać się około
      owulacji, może ta prolaktyna miesza
      • benia110 Re: Wyniki - prosba o interpretacje 23.11.04, 16:01
        LH było robione w 5 dc wiec chyba do owu jeszcze daleko. Po obserwacji śluzu
        owu miałam ok. 15-16 dnia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka