Dodaj do ulubionych

Wrogi śllllllll

20.12.04, 22:45
Jak się ma wrogi śluz do przeciwciał. Czy wrogi śluz można jakoś dalej badać
i leczyć.
Please odpowiedzcie bo nie moge znaleźć żadnych informacji na ten temat.
I czy przy wrogim śluzie jest sens robić inseminację? czy od razu in vitro.
Dzięki,
Pzdr
Obserwuj wątek
    • nika111 Re: Wrogi śllllllll 21.12.04, 18:30
      Hej pola! Wrogi sluz , to wlasnie przeciwciala przeciwplemnikowe i z tego co
      sie orientuje, jest on wskazaniem do inseminacji.Nie denerwuj sie tylko
      skonsultuj sie ze swoim lekarzem. Sprobuj poszukac informacji na ten temat na
      forum nasz-bocian.pl
      Pozdrawiam A.
      • pola77 Re: Wrogi śllllllll 21.12.04, 22:03
        Hej Nika,
        Szukam sobie i szukam tych informacji i głupieję. Za dużo tego wszystkiego.
        Taką wiedzę powinno się gromadzić latami, a nie przez kilka dni. Już plączą mi
        się wszystkie informacje smile

A nie wiesz może czy w takiej sytuacji przed inseminacją jest jakieś leczenie
        (odczulanie czy inne unieszkodzliwianie przeciwciał)? Albo jakaś stymulacja
        (też nie wiem czy dobrego słowa użyłam - rozumiem że stymulacja to prowokowanie
        jajnika do produkcji większej liczby pęcherzyków - czy tak?).

Czy tak po prostu z biegu się idzie na IUIsmile
        pozdrafki,
        pola
        • asiek15 Re: Wrogi śllllllll 22.12.04, 09:11
          Pola,
          ja miałam podobny problem.
          U mnie poziom przeciwciał antyplemnikowych ASA sześciokrotnie przekraczał normę.
          Musiałam wykonać cały zestaw badań immunologicznych w kierunku przeciwciał
          innego typu.
          Okazało się,że pozostałe są w normie.
          Te,które miałam były leczone na początku sterydem -Dexamethasonem ( na
          szczęście jest bardzo tani, ale niestety ma dużo skutków ubocznych).
          Potem seria zastrzyków immunolog.TFX i na końcu,gdy testy były już ujemne
          alloimmunizacja.
          Kuracja szczepionkami z limfocytów zakończyła się w czerwcu,ale jak dotąd nadal
          nie udało mi się zajść w ciążę.W styczniu mam inseminację,być może ona da
          jakieś rezultaty.
          Jeśli masz pytania szczegółowe na temat tego typu leczenia,chętnie na nie
          odpowiem.

Pozdrawiam
          Anika

• nika111 Re: Wrogi śllllllll 22.12.04, 09:41
            Hej Pola!!!
            Niestety nie wiem czy w przypadku wrogiego sluzu konieczne jest leczenie
            immunologiczne?? Popytaj jeszcze dziewczyny , ale ja radzilabym ci skonsultowac
            sie z lekarzem ktoremu ufasz!!
            Pozdrawiam A.
            • tekla12 Re: Wrogi śllllllll 22.12.04, 10:10
              Negatywny PCT oznacza tylko i wyłącznie, że w momencie przeprowadzania badania
              śluz nie spełniał swojej roli tzn. nieprawidłowo filtrował i/lub przechowywał
              plemniki. Powodów jest wiele a występowanie przeciwciał może być tylko jednym z
              nich (inny obraz sugeruje występowanie ASA u mężczyzny, inny u kobiety,
              trafność interpretacji zależy głównie od wiedzy lekarza). Podejrzenie istnienia
              ASA na podstawie PCT zawsze wymaga dalszej diagnostyki immunologicznej.
              Wrogi śluz może być wynikiem min. niedostatecznej ilości estrogenów, infekcji,
              nieprawidłowego ph, błędu diagnostycznego polegającego na wykonaniu testu w
              okresie pozaowulacyjnym. W zależności od przyczyny jakość śluzu można
              poprawiać, tym bardziej, że wykazuje dużą zmienność między cyklami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka