Dodaj do ulubionych

subkliniczna niedoczynność tarczycy..

13.01.05, 19:28
Własnie dzis usłyszłam taka diagnozę...Z jednej strony sie cieszę, ze jest ta
diagnoza - bo może jest powodem moich problemów z zaciążeniem a z
drugiej...jestem przerażona..Dostałam Letrox w dawce rosnącej.
Powiedzcie mi prosze czym różni się subkliniczna od "normalnej"
niedoczynności? I czy to schorzenie może powodować, ze cykle czasami sa
bezowulacyjne, @ bardzo skąpe i plamienia przed@?
Rozwiejcie moje wątpliwośći...

Pozdr, Asia.
Obserwuj wątek
    • maja744 Re: subkliniczna niedoczynność tarczycy.. 13.01.05, 22:23
      Asiu, koniecznie zajrzyj na forum
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
      ja mam niedoczynnosc tarczycy i hashimoto - stwierdzone dopiero w badaniach po poronieniu-
      VIII2004, od 2 mies biore Euthyrox.

Czy zbadalas tez p/ciala anty TPO i TG??? jesli nie, to zbadaj i to szybko!
      jaki masz poziom TSH, ft3 i ft4???? odpisz na forum hashi (link)

Zapraszam na forum i tam pisz o swoich problemach i watpliwosciach,
      Jest tam tez duzo informacji, wiec pewnie wiecej sie dowiesz, tez jestem na etapie starania sie o
      bobasa.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
      Pozdrawiam
    • to-ja-007 Re: subkliniczna niedoczynność tarczycy.. 14.01.05, 11:18
      Subkliniczna oznacza w tym przypadku ze Twoje hormony jeszcze mieszcza sie w
      normach dla calej populacji ale jednoczesnie tsh masz wysoki lub masz objawy
      niedoczynnosci.
      Normy jesli chodzi o hormony tarczycy i tsh sa dosc szerokie i z reguly gorna
      norma tsh i dolne normy t3, t4 - sa do zaakceptowania u starszych osob.
      Normalna niedoczynnosc to jak juz masz za malo ktoregos z hormonow tarczycy.
      Zwykle niedoczynnosc poprzedzona jest okresem subklinicznej niedoczynnosci.

Niestety niedoczynnosc tarczycy moze sie wiazac z bezowulacyjnymi cyklami a to
      moze powodowac ze masz niski poziom estrogenow (skape @) oraz progesteronu
      (plamienia przed @). Wysokie tsh - ktore wystepuje pryz niedoczynnosci wiaze sie
      tez czesto z wysoka prolaktyna.

Tak jak maja radzi - zrob jeszcze przeciwciala tarczycowe.
      I nie martw sie. Dzieki letroxowi - rowniez hormony kobiece sie unormuja i
      pewnie szybciutko zajdziesz w ciaze.
      pozdrawiam
      ulka
      • invicta1 Re: subkliniczna niedoczynność tarczycy.. 14.01.05, 11:21
        tak dla ścisłości: wszystkie badania tarczycy (TSH, przeciwciała) w dowolnym
        dniu cyklu można wykonać?
        • 1979ju Invicta 14.01.05, 18:10
          Ja robiłam teraz TSH w 20 d.c., ale chyba mozna w każdym.
          Pozdr, Asia.
      • 1979ju Ula.. 14.01.05, 16:33
        Dzięki za bardzo wyczerpująca odpowiedź. Tak mam TSH 6,99 (norma do 4,0) i FT4
        w normie po środku, a FT3 w górnej granicy normy. Przeciwciała zrobione i tez w
        normach po środku. Miałam niski estrogen 2 mies. temu, ale teraz na usg było
        widać ładne endometrium 10,9, także chyba zaczęły estrogeny wzrastać. Biore
        Bromka 2x1 na prolaktyne w górnej granicy normy była (teraz 1,9) i na
        pobudzenie jajników do pracy. Za to progesteron miałam podwyższony (normy
        ciążowe), ale teraz już był 10,9 także chyba ok i mozna sie spodziewac, ze owu
        była jednak tylko wcześniej przed badaniem usg.
        Powiedz mi jeszcze proszę , czy czeka mnie leczenie tarczycy dozywotnio?
        Lekarka juz mi zapowiedziała, ze w ciąży bedę musiała brać większe dawki
        Letroxu bo jest wtedy wieksze zapotrzebowanie, a niedobór może doprowadzić...
        Dzięki za pocieszenie i nadzieję, bo wczoraj sie strasznie zryczałam.
        Pozdr, Asia.
        • to-ja-007 Re: Ula.. 14.01.05, 17:57
          Jesli przeciwciala masz w normie to znaczy, ze nie masz Hashimoto. Ja jedynie
          wiem, ze przy Hashimoto czeka mnie branie lekow dozywotnio - bo nie wiadomo jak
          leczyc przyczyny tej choroby i leczy sie obecnie tylko skutki ktora jest wlasnie
          niedoczynnosc tarczycy.

Niestety nie znam sie na tyle na chorobach tarczycy zeby zgadnac skad u Ciebie
          niedoczynnosc tarczycy, jakie ma podloze i czy mozliwe jest samowyleczenie.
          Bardzo czesto dziedziczymy takie przypadlosci. Czytalam teorie ze Czarnobyl sie
          przyczynil do plagi chorob tarczycy w Polsce ale nie wiem ile w tym prawdy.

Na razie medycyna konwencjonalna nie leczy tarczycy a jedynie zatrzymuje proces
          chorobowy przez podawanie hormonu T4 i tym samym czesciowe odciazenie tarczycy
          ale moze za pare lat ktos wymysli metode/leki na skuteczne leczenie chorob
          tarczycy.
          Nawet jesli bedziesz musiala brac lek dozywotnio - to zapewniam Cie ze bardzo
          szybko sie do tego leku przyzwyczaisz i za 1-2 tygodnie wizja dozywotniego
          brania leku nie bedzie taka straszna.
          W czasie ciazy na pewno trzeba czesto kontrolowac hormony tarczycy i w
          zaleznosci od sytuacji zmniejszac lub zwiekszac dawke leku. Jak poziomy hormonow
          beda ok - to o tarczycy mozna zapomniec.

Nie wiem czy czytalas watek na bocianie ale tam jest sporo kobiet ktore dluzej
          nie mogly zajsc w ciaze i zaszly dopiero jak zaczely brac leki na tarczyce.
          Ponizej masz link :

www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5753&start=0
          pozdrawiam
          ula
          • 1979ju Re: Ula.. 14.01.05, 18:08
            Ula, miałam 7 lat kiedy Czarnobyl dał czadu, także być może jestem "dzieckiem
            Czarnobyla".. Mam nadzieję, ze wszystko sie ułozy i, ze własnie to jest powodem
            mojej burzy hormonalnej i braku upragnionej ciąży. Dzis zaczęłam od 1/4 tabl.
            Letroxu 50 i tak ma byc tydzień. Potem 1/2 tabl. przez 2 tyg., a następnie co
            drugi dzień: 1/2 tabl.i 1 tabl. dziennie. Po miesiącu mam skontrolowac TSH i
            zobaczymy jak zareagowała tarczyca na ten lek. Powiedz mi proszę jeszcze, czy
            jak bedę szła na kontrolne badanie TSH czy powinnam brac tego dnia poranną
            dawke leku czy dopiero po badaniu?
            Byłam na bocianie, ale tam mnóstwo wiadomości i do tego nie dotarłam.
            Dziekuje Ci za wszystko, dajesz mi nadzieję, na lepsze jutro smile)
            Pozdr, Asia.
            • pandziksa Re: Ula.. 14.01.05, 22:59
              Nie bierz porannej dawki przed badaniem TSH. Weź dopiero po badaniu. Miałam TSH
              4,45 i to też tak zwana subkliniczna niedoczynność. Niestety trafiłam na durnia
              endokrynologa, który powiedział, że to nie ma wpływu na zajście w ciążę. Z
              wielką łaską dał mi Letroks 25.Nie interesowało go, że mam objawy
              niedoczynnośći. Po 3 miesiącach TSH ma 2,49. Powinno być koło 0,5-1 ale za
              mała dawka. Idę prywatnie za parę dni kiedy otrzymam wyniki badania
              przeciwciał. Włosy już przestały mi wypadać. Jak coś to pisz na priv.
    • ewa.analityk1 Re: subkliniczna niedoczynność tarczycy.. 14.01.05, 23:03
      Jeżeli masz pytania pytaj. Ja miałam niedoczynność i znacznie niższe TSH,
      lekarka utrzymywała je na poziomie około 1 przed ciążę. koniecznie musisz
      jeszcze zbadać prolaktynę i przeciwciała przeciwtarczycowe.
      Na pocieszenie po walce jestem mamą 2 dzieci
      • 1979ju Re: subkliniczna niedoczynność tarczycy.. 15.01.05, 18:06
        Ewo, tak ja pisałam przeciwciała zbadane i sa ok. Prolaktyne zbijam Bromkiem i
        w tej chwili wynosi 1,97 (a było 24,7). Wierzę, ze i mi sie uda. Cos mi sie juz
        2 dzień spóźnia @, mam plamienia (zawsze je mam). Nie wiem, nigdy mi sie to nie
        zdarzyło,zawsze mam co 28 dni, ale w tym cyklu piłam zioła z jasnota białą, hm..

Dzieki, pozdr, Asia.
    • eoia Re: subkliniczna niedoczynność tarczycy.. 15.01.05, 20:01
      Asiu,

mialam taka sama diagnoze (+ hashimoto), mialam TSH=6,3 i na wiadomosc, ze od
      pol roku staramy sie i nic z tego nie wychodzi endokrynolog przepisala mi
      Euthyrox 75. zaszlam w ciaze majac TSH=2,6 i obecnie biore zwiekszona dawke
      Euthyrox 100, czuje jednak, ze znowu moja lekarz ja podwyzszy. teraz jestem w
      8tc i dzidzia ma sie dobrze, a ja czuje sie doskonale. Nic sie nie martw!
      Wszystko bedzie dobrze, tylko kontroluj TSH i bierz koniecznie leki przepisane
      przez lekarza.

Pozdrawiam Cie serdecznie!
      • 1979ju eoia.. 15.01.05, 21:30
        Dzięki za wsparcie. Gratuluje Ci z całego serca smile Dobre wieści mi przynosisz.
        My tez staramy sie pół roku. Mam kompletnie rozstrojone hormony i nie mozna
        było znaleźć przyczyny.. A tu niedoczynnośc sie okazała..Już 2 dni spóźnia mi
        się @, od tygodnia jak zwygle plamię. Teraz czuję jakby @ miała zaraz sie
        zacząć, taki "nycie" a tu nic. Od pół roku mam skape bardzo @ (właściwie
        wieksze plamienie), odkąd zbijam prolaktynę już (2 cykle, w górnej normie) to
        juz @ ma 2 dni. Na razie siedze i myslę. W tym cyklu zaczęłam pic mieszanke
        ziół z jasnota białą na wyregulowanie hormonów, i mam nadzieję, ze tym nie
        narobiłam sobie kłopotu...

Pozdr, dziekuje za wszystko i zyczę bezproblemowej ciąży. Asia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka