Dodaj do ulubionych

mam pytanie o prolaktynę

10.03.05, 08:35
być może ten temat pojawił się już wcześniej ale nie bardzo mam czas aby
przeszukiwać wszystkie wątki ,więc proszę o zrozumienie i jednocześnie o
odpowiedz na moje pytanie
mam bardzo nieregularne cykle praktycznie od początku, wcześniej gdy miałam
15 lat mój gin stwierdził że się to unormuje, niestety nie unormowało się,
zrobiłam badania hormonalne i USG wszystko w porządku oprócz... no właśnie
prolaktyny- badanie w 3 dc - prolaktyna 363 mlU/l , prolaktyna po leku 3337
mlU/l , mój gin przepisłała mi bromocorn i powiedziała że muszę brać przez 6
miesięcy, badanie wykluczyło PCO czego się obawiałam ale mam pytanie czy ktoś
może mi dokładnie powiedzieć jakie następstwa niesie ten wysoki poziom
prolaktyny po leku i czym może być spowodowany i o czym świadczy. z góry
dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • laura771 Re: mam pytanie o prolaktynę 10.03.05, 09:07
      Możesz mieć hiperprolaktynemię czynnościową. Nic groźnego raczej, miałam bardzo
      podobne wyniki do Twoich. Lekarz powiedział, że widocznie mam mikrogluczolaka
      na przysadce, że nie ma sie czym przejmować, i nawet nie dostałam skierowania
      na dalsze badania. Po prostu mam brać regularnie leki, żeby te prolaktyne
      obniżyć. I tu moja uwaga do Ciebie bardzo istotna. JAK BEDZIESZ ZBIJAĆ TE
      PROLAKTYNE LEKIEM, TO CO JAKIS CZAS, SREDNIO CO 2 M-CE ZNOW ZBADAJ SOBIE JEJ
      POZIOM. Pisze to dlatego, ze ja po pół roku brania bromergonu, potem bromocornu
      zrobiłam sobie badanie i prolaktyna znów była powyzej normy i lekarz zmienił
      lek na dostinex.
      • badarka Re: mam pytanie o prolaktynę 10.03.05, 09:30
        Podejrzenie mikrogruczolaka jest wtedy, kiedy podstawowy poziom prl jest bardzo
        wysoki. A Ty masz ten pierwszy wynik w normie.

Natomiast wysoki poziom po obciążeniu to hiperprolaktynemia czynnościowa,
        podłoże jej chyba wciąż nie jest znane.

Leki Ci to ładnie unormują, ale faktycznie prl trzeba kontrolować co jakiś
        czas. A może nie zdążysz? smile
      • nie_mama Re: mam pytanie o prolaktynę 10.03.05, 09:32
        Ja też mam problem z PRL.A raczej (oby na dłużej) miałam, bo udało mi się ją
        ujażmić. Ja ma swój wynik w ng/ml a nie pamiętam jaki jest przelicznik
        jednostek więc nie wiem jak się ma mój wynik do Twojego.Nie piszesz też jakie
        są normy.No w każdym razie mi się udało zbić pięciokrotną wartość
        Bromergonem.Jeżeli chodzi o poziom PRL po obciążeniu methocroplamidem to nie
        masz się co martwić.To wynika z metabolizmu(dokładnie nie pamiętam już tego
        mechanizmu) w każdym razie poziom PRL po leku może wzrosnąć nawet 20xi więcej i
        mój lekarz twierdzi,że do ok 10 razy więcej jest ok.A Ty masz ok 9 więc chyba
        nie jest tak źle.Bierz leki i co jakiś czas badaj poziom.Życzę powodzenia.
    • karolina9914 Re: mam pytanie o prolaktynę 10.03.05, 09:57
      Wiesz ja mam ten sam problem brałam leki i nadal mam wysoką prolaktynę. A lekaż
      tylko zwiększa mi dawki i długość przyjmowanie. A ja coraz gorzej to znoszę bo
      mam częste bóle głowy i ogólnie źle się czuję. Także pozdrawiam i życzę
      powodzenia.
      My staramy się z mężem już od ponad roku zajść w ciąże ale niestety.
      • malami28 Re: mam pytanie o prolaktynę 12.03.05, 08:04
        Moja wiedza na temat prolaktyny i walki z nią opiera się głownie na ...
        wizytach na tym forum, linkach zamieszczonych tutaj odnośnie hiperprolaktynemii
        oraz niezbyt częstych i dokładnych informacjach od lekarzy. Niestety nie mam
        przysobie wyników badań i nie pamiętam jednostek, ale moje pierwsze wyniki
        badań hormonów wskazywały prolaktynę - 100 (przy normie 29.9) po miesiący
        brania Bromka (2 tabletki dziennie - ale daje radęsmile) wysłano mnie na kolejne
        badania i wyszło, że mam poziom 70 a po obciążeniu 150. Mój gin się ucieszył,
        że wszystko "pod kontrolą" itp. Ale dostałam w tak zwanym między-czasie
        skierowanie od gin na badanie dna oka, i w tym momencie zaczyna się wędrówka po
        lekarzach. W związku z tym, że wszystkiemu "winna" przysadka mózgowa i
        prawdopodobnie gruczolak na niej mój okulista się wystraszył bo uważa, że mam
        ucisk na nerwy wzrokowe (bardzo początkowe zmiany jak twierdzi) i byłam już u
        endokrynologa, teraz idę do neurologa - muszę dostać skierowanie na rezonans
        magn. Zrobiono mi prześwietlenie glowy - siodła tureckiego - ale śmieszne jest
        to, że mikrogruczolaki zazwyczaj są nie widoczne na tym przeswietleniu. Nie
        chce nikogo straszyć - ale może warto przy wysokiej prolaktynie wybrac się
        również do okulisty. Ja nigdy, przenigdy bym się nie spodziewała, że starając
        się o dziecko los "rzuci" mnie na to drogę badania wzroku, prześwietlenia
        przysadki itp.
        Ale uczę się na tym forum, czytam, zbieram informacje - może trochę przesadzam,
        ale wolę wiedziec o najgorszej ewentualności niż uważać, że "wszystko będzie
        ok" jak mawiają wszyscy wokół.
        Trzymajcie się ciepło i życzę udanej walki z tą zmorą - prolaktyną smilesmile
      • kamyczek11 Re: mam pytanie o prolaktynę 04.04.05, 00:30
        Mam podobny problem z PRL - strasznie wyskoa i nie można jej niczym zbić (już
        wszystko brałam). Lekarze zwiększają tylko dawki a ja tracę nadzieję. Życzę Ci
        powodzenia!!!
        • majka67 Re: kamyczku!!! 05.04.05, 00:14
          A probowalas Norprolac? Mi prolaktyna spadla do dolnych granic normy po 1
          miesiacu brania. Wczesniej meczylam siez bromkiem i perlodelem.
          To skuteczny lek i poprosilam lekarza o niego wlasnie dlatego ze dziewczyny
          chwally go na forum . Pomoglo!!!
          powodzenia
          • kamyczek11 Re: kamyczku!!! 06.04.05, 19:02
            Dziękuję za odpowiedź
            Biorę teraz Norprolac 150 już chyba od roku i też nie pomaga. Dziś odebrałam
            wynik - PRL 104 ng/ml, norma do 19 ng/ml. sad
    • ring7 Re: mam pytanie o prolaktynę 10.03.05, 12:21
      bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi mam nadzieje że będę mogła kiedyś
      zostać mamą a Tobie Karolino9914 i Wam Wszystkim życzę abyście doświadczyły
      tego szczęścia ((((:
      • tekla12 Re: mam pytanie o prolaktynę 12.03.05, 12:37
        www.forumginekologiczne.pl/md.php?name=mtxt&file=article&sid=1873
    • agutek76 Re: mam pytanie o prolaktynę 12.03.05, 14:15
      wiesz ja mialam duzo gorszy wynik od ciebie- prolaktyna 417 mIU/l po leku 6700
      nie bralam zadnych lekow na jej zbicie- zaszlam w ciaze w 2 cyklu staran- do
      tego mam jeszcze niedoczynnosc tarczycy- takze nie zawsze to przeszkadza w
      zajsciu w ciaze szczegolnie jak wynik bez obciazenia miesci sie w normie
      • kamyczek11 Re: mam pytanie o prolaktynę 04.04.05, 00:34
        pytanie do agutek76: Jak zaszłaś? naturalnie? Czy wcześniej poziom PRL został
        unormowany?
      • cleodark Re: mam pytanie o prolaktynę 04.04.05, 09:45
        Kiedyś trafiłam na info,że prolaktyna wzrasta wraz z poziomem steresu jak jest
        to prawda to relaksujmy się smile

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka