Gość: Melka IP: 195.116.131.* 11.07.02, 13:19 Czy ktoś zna Centrum Leczenia Niepłodności Ab-Ovo w Lublinie? Jaka jest ich "skuteczność"? Zapisałam się do dra Putowskiego, ale nic o nim nie wiem. Dzięki za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maja Re: AB-OVO w Lublinie IP: 217.97.174.* 19.07.02, 13:49 Hej! Od ponad roku leczę się w Ab-ovo w Lublinie właśnie u doc. Putowskiego. Miałam 2 razy IVF niestety niudane. Podobno klinika ma takie same wyniki jak inne tj. 25 - 30 % udanych zabiegów. Rodzaj leczenia, leki, badania są takie same jak w innych klinikach w Polsce. Ja ,mimo oczekiwanego sukcesu, byłam zadowolona z traktowania, podejścia personelu. Napisz co dokładni chciałabyś dowiedzieć sie, chętnie odpowiem. Życzę powodzenia. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melka Re: AB-OVO w Lublinie IP: 195.116.131.* 19.07.02, 14:10 Dzięki za odzew! Już straciłam nadzieję, że ktoś chociaż słyszał o Ab-ovo. Ja jestem dopiero po dwóch wizytach i mam dosyć mieszane uczucia. Trafiłam tam od mojego ginekologa, który też faszerował mnie clistilbegytem z tą róznicą, że zamiast luteiny teraz biorę duphaston. Przebadano również mojego małżonka, u którego wszystko jest OK, moje hormony też w porządku. Na pierwszej wizycie była mowa o laparoskopii, o której później słuch zaginął. Czy u Ciebie był podobny schemat? Dzięki za info! M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: AB-OVO w Lublinie IP: 217.97.174.* 20.07.02, 19:50 Hej Melka! Pierwszą wizytę w AB-OvO miałam ponad rok temu, więc już dokładnie nie pamiętam, ale napewno rozpoczęto leczenie od podstawowych badań moich i męża. Wyniki badań były dobre, więc zostałam skierowana na HSG (badanie drożności jajowodów) do szpitala. Ze względu na istniejące zrosty miałam wykonywaną laparoskopię. Cały czas był również kontrolowany poziom hormonów. Po laparoskopii zaproponowano mi inseminację, ale rezultat był negatywny. Potem dwa razy in vitro (otatnie w czerwcu), niestety nadal bez oczekiwanego skutku. Melu, to co opisałam to wielki skrót, tego co przeszłam. Każdy opisany etap leczenia to wielka ilość badań (także męża), tony leków, mnóstwo wizyt w centrum. Jeżeli interesują Cię jakieś szczegóły, napisz w miarę możliwości spróbuje odpowiedzieć. ŻyczęCi powodzenia, oby Twoja droga byłą krótsza. Pozdrawiam, pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melka Re: AB-OVO w Lublinie IP: 195.116.131.* 23.07.02, 13:50 Dzięki za informacje! Przypuszczam,że więcej konkretnych pytań będzie mnie nękać po kilku następnych wizytach. Teraz jestem po prostu wkurzona,że znowu ta sama droga (clo etc.)i ani kroku naprzód. Wiem, że powinnam uzbroić sie w cierpliwość, ale jak sama wiesz nie jest to takie proste Na razie! M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: AB-OVO w Lublinie IP: 217.97.174.* 23.07.02, 21:33 Melu! Wiem jak trudno być cierpliwym w takiej sytuacji, tym bardziej, że miesiąc mija za miesiącem. Wydaje mi się, że lekarz u którego leczysz się bardzo indywidualnie ocenia każdy przypadek, mimo iż początki u wszystkich są takie same. Każdy lekarz stosuje jak najmniej inwazyjną metodę i próbę naturalnego zajścia w ciążę. Dopiero potem padają propozycje innych metod. W moim przypadku po 1 nieudanej inseminacji, nie proponowano mi kolejnych gdyż nie miało to większego sensu. Natomiast wiem, że niektóre dziewczyny mają kilkanaście takich zabiegów, a efektu nie ma. Gorąco pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś