claudiak 31.05.05, 22:56 Witam ! Chciałabym się dowiedzieć jakie badania muszę zrobić przed inseminacją bo sie zdecydowałam i gdzie ją najlepiej zrobić ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laura771 Re: JAKIE BADANIA TRZEBA ZROBIĆ PRZED INSEMINACJĄ 01.06.05, 07:50 Witam, konieczna jest drożnośc jajowodów. Poza tym jeśli jeszcze nie masz, to badania hormonów w 2 lub 3 dniu cyklu. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: JAKIE BADANIA TRZEBA ZROBIĆ PRZED INSEMINACJĄ 01.06.05, 07:57 To nie wszystko, toksoplazmoza, cytomegalia, szczepienie na żółtaczę i różyczkę, ja co prawda inseminacji nie miałam ale badałam boreliozę i listeriozę. A masz do niej wskazania? Skoro lekarz tak twierdzi to powinien Cięuswiadomić co badać. Odpowiedz Link Zgłoś
paula08 do Laura771 01.06.05, 08:09 Witaj! Przygotowuje sie do inseminacji, mialam zlecone mnostwo badan:hormony w roznych dniach cyklu, stopien czystosci pochwy, posiew z kanalu szyjki, badanie w kierunku Chlamydii, test Friberga, toksoplazmoza, cytomegalia, rozyczka, szczepienie WZWB, ale nie zalecono mi zrobienia droznosci jajowodow... Czy powinnam sie upomniec o to badanie??? Czy zawsze sie je wykonuje czy np. po nieudanej probie??? Czy sa jakies szczegolne wskazania??? Bede wdzieczna za info Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
katka113 Re: do Laura771 01.06.05, 08:21 Drożność jajowodów miałam badaną po trzech nieudanych IUI i po zmianie lekarza; ale i tak okazało się, że są drożne (na szczęście) więc nie w tym leży mój problem. Dobrze jest zbadać, bo to nic nie kosztuje, da się wytrzymać a sprawa jest jasna - gdyby okazało się, że są np niedrożne to IUI nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
paula08 Re: do Laura771 01.06.05, 08:27 Dzieki!!! Zastanawiam sie czy moze nie zostalam skierowana na to badanie ze wzgledu na to, ze IUI robimy z powodu slabych zolnierzykow? ale z drugiej strony to nie wyklucza problemow po mojej stronie... Na pewno nie moge zajsc w ciaze przez plemniczki, ale moze nie tylko... Zapytam ginki i zrobie to badanie Odpowiedz Link Zgłoś
laura771 Re: do Pauly08 01.06.05, 08:28 Paula, gdzie Ty się leczysz? Jestem w szoku. Oczywiście te badania Ci się przydadzą, ale po co je robić, skoro nie wiadomo czy masz drożne jajowody. Jesli się okaże że są niedrożne, to inseminacja nie ma żadnego sensu. Napisz gdzie się leczysz, bo coś dziwna ta Twoja klinika. Odpowiedz Link Zgłoś
paula08 Re: do Pauly08 01.06.05, 08:36 Lecze sie w Novum. Nie wiem, moze jeszcze zrobia mi to badanie, IUI mam miec za 3 m-ce. Decyzja zapadla dopiero w tym m-cu, bo wczesniej z powodu wynikow meza klasyfikowalismy sie do ICSI, a tam tego badania nie potrzeba. Czy po tym badaniu trzeba odczekac czy mozna od razu przystapic do IUI? Jesli trzeba odczekac to musze je zrobic jak najszybciej... W sumie decyzja o IUI byla dosc nieoczekiwana, mezowi znacznie poprawily sie wyniki i androlog dal nam szanse przy IUI, wszyscy bylismy zaskoczeni, chyba lacznie z ginka)) moze stad brak zdecydowanego dzialania? moze zleci mi je przy kolejnej wizycie? jesli nie to sie upomne Dzieki za pomoc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paula08 Re: paula! 01.06.05, 13:37 Obecnie ma 20mln w ml, ruchliowsc 25%, ale w ruchu B, prawidlowo zbudowanych 24%, ale IUI za 3 m-ce, wtedy lekarz przewiduje, ze bedzie jeszcze lepiej, bo jest reakcja na leki i to bardzo pozytywna Odpowiedz Link Zgłoś
katka113 Re: JAKIE BADANIA TRZEBA ZROBIĆ PRZED INSEMINACJĄ 01.06.05, 08:07 Takie, jakie zleci ci lekarz - na pewno hormony, drożność jajowodów, USG, standardowe badanie piersi... Przynajmniej tak było w moim przypadku. A gdzie ją zrobić? To zależy z jakich regionów Polski pochodzisz, chyba że koszty i czas związane z całą tą procedurą nie mają dla ciebie znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: JAKIE BADANIA TRZEBA ZROBIĆ PRZED INSEMINACJĄ 01.06.05, 09:07 Dołączam się do poprzedniczek: hormony (b. ważne), toxo, cytomegala, żółtaczka, posiew itd. Ale drożności nie robi się ot tak sobie, bo to bardzo inwazyjne badanie. ja zgadzam się całkowicie z moim gin, który twierdzi, ze drożność bada się po nieudanej inseminacji, żeby nie narobić "szkód" niepotrzebnie. Życze udanej próby! Odpowiedz Link Zgłoś
cleodark Re: JAKIE BADANIA TRZEBA ZROBIĆ PRZED INSEMINACJĄ 01.06.05, 11:15 Ja będę miała IUI i w Invimedzie ginka powiedziała,że zrobi bez HSG ale na moją odpowiedzialność, więc teraz robię HSG później IUI na odwrót nie ma sensu w szczególności jak sie ma za sobą np. poronienie , częste zapalenia przydatkó Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: JAKIE BADANIA TRZEBA ZROBIĆ PRZED INSEMINACJĄ 01.06.05, 15:31 Badanie na drożność to HSG i nie słyszałam, żeby było szkodliwe. O ile wiem /z postów dziewczyn po inseminacji/ nasienie wstrzykuje się do jajowodu lub macicy/ i jeżeli jajowód jest niedrożny to nici z zabiegu /a koszty są/ a jeszcze może dojść do pozamacicznej /czytałam o takich przypadkach/ tak więc przed inseminacją zrobiłabym badanie na drożność, żeby maksymalnie wszystko wyeliminować i zwiększyć szanse na powodzenie. HSG może nawet usunąć małe zrosty. Lekarz powinien Cię o tym poinformować, a skoro mówi o zagrożeniach to może niech Ci dokładnie wytłumaczy o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
katka113 Re: JAKIE BADANIA TRZEBA ZROBIĆ PRZED INSEMINACJĄ 01.06.05, 16:12 HSG może być bolesne - ale o zagrożeniach nie słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś