Dodaj do ulubionych

badania w novum

IP: *.stacje.agora.pl 17.07.02, 12:23
dziewczyny, czy moge przyjsc na pierwsza wizyte w nowum z badaniami
zrobionymi w innym miejscu (w tym innym mam je bezplatnie, co nie jest bez
znaczenia)? bo, jak rozumiem z wczesniejszych postow, lista badan jest
standardowa, prawda? czy ktos moglby mi powiedziec co to jest test friberga i
badanie cytogenetyczne? czy badanie nasienia mozna zrobic ot, tak, czy trzeba
sie wczesniej umowic?
ufff. duzo mam tych pytan...
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Justyna Re: badania w novum IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 18.07.02, 00:30
      Byłam kiedyś w Novum, mieliśmy tam zacząć walkę o narodziny dziecka.
      Przyniosłam swoje badania, zrobione w przychodni, właśnie dlatego że bezpłatnie
      (oczywiście w podstawowym zakresie, bo już za te bardziej "wymyślne"
      musielibyśmy zapłacić i tak.) Nic nie wiem o tych testach. Od swojego
      ginekologa z przychodni dostałam namiar na labolatorium, w którym mąż mógł
      zrobić badanie nasienia (nie podam adresu, niestety, ponieważ wyrzuciliśmy już
      wyniki)- pojechał, oddał "od ręki" co trzeba było oddać, bez zapisów, bez
      kolejek, bez żadnych konkretnych terminów. Wynik jakoś szybko.
      Nie wiem, jaka jest Twoja sytuacja - nie chcę Cię zranić, dotknąć, bo wiem,że
      dzieciątko to kwestia bardzo drażliwa - ale chciałaby Ci coś powiedzieć.
      Pojechaliśmy na pierwszą wizytę do Novum - z kompletem badań, setką pytań i
      nadzieją na cud. Przyjął nas doktor Matuszewicz (przemiły, cierpliwy, taktowny)
      i odpowiadał na nasze pytania, wśród nich było takie: w jakim czasie średnio
      rodziny doczekują się ciąży? A on na to, że różnie bywa, bo są i tacy, którzy
      na drugą planową wizytę przyjeżdzają i okazuje się że są w ciąży
      (niewspomaganej niczym). I wiesz co? Na drugą wizytę jechaliśmy z testem
      ciążowym w ręku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bardzo nas to ucieszyło i rozbawiło -
      poprawiliśmy statystyki@. I jest z nami półtoraroczny już Bartek. I tego Ci
      życzę - powodzenia.
    • Gość: asia Re: badania w novum IP: *.stacje.agora.pl 18.07.02, 13:55
      dzieki justyna smile i gratulacje
      • Gość: ania Re: badania w novum IP: *.ihar.edu.pl 19.11.02, 20:01
        Rok temu byłam pacjentką jednego z lekarzy z Towarzystwa Rozwoju Rodziny
        mieszczącego się na Placu Trzech Krzyży. Niestety ów doktor przymował tylko w
        czwartki rano ( a ja wtedy pracuję i nie jestem ze stolicy - dojazd byłby
        ciężki). Po zrobieniu profilu hormonalnego, USG waginalnego i po zbadaniu
        nasienia męża wzięłam chyłkiem wyniki i zawitałam w Novum. Tu nas przyjęli z
        otwartymi rękoma. Nie twierdzę, że w TRR był źle, ale w tym tempie termin
        pierwszej ciąży przewidywałam na rok 2009. Przejął nas dr Zamora, którego
        polecam - to wysokiej klasy fachowiec.
        Ania
        • Gość: Roma Re: badania w novum IP: *.acn.pl / 10.66.0.* 19.11.02, 22:53
          Ja miałam zrobione badania ale i tak musiałam powtórzyć. Test Friberga jest to
          badanie immunologiczne na obecność przeciwciał a badania cytogenetyczne to
          określenie kariotypu i ewentualnych zaburzeń genetycznych.
          Z tymże cytogenetykę robi się albo do INV albo po 2,3 poronieniach,żeby ustalić
          czy nie genetyka była powodem niepowodzenia.
          • Gość: Libra Re: badania w novum IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.02, 13:46
            Powtarzałam tylko te badania, które już były nieważne, no i usg koniecznie w
            Novum - nie uznano mi usg robionego tutaj, w Krakowie, ale rozumiem, że mają
            tu jakiś powód, i że do ICSI tego wymagają.
            Libra
    • Gość: Gosiak Re: badania w novum IP: 212.160.128.* 20.11.02, 15:03
      Na większość Twoich pytań odpowiedziały już moje poprzedniczki (które gorąco
      pozdrawiam). Jeżeli chodzi o badanie nasienia, to jeżeli chcesz je zrobić w
      Novum przed wizytą, tak, żeby na wizytę były już wyniki, to musisz przyjechać
      około 2 godz. przed wizytą, no i wcześniej umówić się na badanie nasienia (bo
      zwykle jest kolejka oddających...). My tak zrobiliśmy, wprawdzie po dwóch
      godzinach nie było jeszcze oficjalnych wyników, ale dr Zamora poszedł do
      laboratorium i sobie wszystko sprawdził.
      Co do badań cytogenetycznych, to o ile wiem, można je zrobić tylko w Warszawie
      (nam tak powiedziano) i czeka się około 5 tygodni na wyniki.

Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki

Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka