Dodaj do ulubionych

Szukam informacji

11.06.05, 18:30
Cześć dziewczyny. szukam informacji o zespole niepękających pęcherzyków-
objawy, leczenie, ewentualne powiązanie z niskim poziomem progesteronu i
szanse na dzidzię. Bardzo Was proszę -jeśli coś wiecie (a sądzę ze TAK i to
DUZO) pomózcie mi.Dziekuje z góry Pozdrawiam Karolina
Obserwuj wątek
    • zerozdziwien Re: Szukam informacji 11.06.05, 21:58
      ja to mam,2 lata różnych kombinacji leków i zakończyło się in-vitro
    • karola27 Re: Szukam informacji 12.06.05, 17:57
      I jeszcze jedno.Czy ZAWSZE po niepęknietym pęcherzyku powstaje torbiel? I
      wogóle jakimi lekami leczy sie torbiel i pęcherzyki Pozdraiwam.Napiscie cos
      więcej bo mnie dół dopada!!!
    • to-ja-007 Re: Szukam informacji 12.06.05, 21:34
      A mialas badana tarczyce?
      Zrob TSH oraz 3 d.c. FSH i LH.
      Napisz cos wiecej jakie badania juz mialas.....
    • katrem Re: Szukam informacji 12.06.05, 21:42
      witaj, ja to też mam sad
      najpierw było tylko pco, a po laparo okazało się, że nie pękają... i co miesiąc
      torbiel!
      teraz odłożyłam duphaston i zaczynam walkę z clo i pregnylem, mam nadzieję, że
      się uda!!!
    • dziobek25 Re: Szukam informacji 12.06.05, 22:07
      U mnie lekarz nie stwierdził jeszcze czegoś takiego, ale 2 cykle mam
      monitorowane i w obu nie pękł pęcherzyk - w tym raz po choragonie 1000. Od
      nastepnego cyklu zaczynam clo (chyba), ale jestem pełna obaw, bo jak sie
      okazuje z tym pękaniem to nie jest takie proste jak myślałam. Sama chetnie
      dowiem się czegoś więcej na ten temat.

Pozdrawiam
    • karola27 Re: Szukam informacji 12.06.05, 22:56
      Hej! Hormonki u mnie były ok (tarczycowe tez) ale ostatnio progesteron byl w
      DOLNEJ granicy normy ale gin powiedzial zeby to zostawic. Inne przyczyny albo
      wykluczone, albo wyleczone. Za niedlugo ide na monitoring by wykluczyc te
      nieszczesne niepekające pecherzyki stad moja ciekawosć odnośnie tego tematu.
      Nie wiem czy to progesteron ma cos z tym wspolnego czy cos innego. Nigdy nie
      bralam antyków ani ŻADNYCH hormonow.Napiszcie coś Pozdrawiam Karolina
    • to-ja-007 Re: Szukam informacji 13.06.05, 14:55
      Nie chcesz podac wynikow, ok ale wiedz ze jak tsh masz wyzsze niz 2.5 to mozesz
      miec chorobe tarczycy, ktora wplywa na przysadke i wtedy moze byc produkowane za
      duzo prolaktyny oraz za malo hormonow FSH i LH. Dlatego warto na poczatku
      wykluczyc tarczyce. Normy sa szerokie (np tsh gorna granica normy to 4-5) i
      lekarze ginekolodzy rozumieja te normy dosc doslownie, mimo ze u mlodych kobiet
      tsh powinno byc nie wyzsze niz 2.5.
      polecam artykul z linku ponizej:
      www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=18&s_id=1&ss_id=3
      Inne przyczyny to moga byc wysoka prolaktyna, endometrioza, pco... - ponizej
      masz pare linkow z dyskusji na bocianie:

www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=107089&highlight=luf#107089
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=108965&highlight=luf#108965
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=136990&highlight=luf#136990
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=224640&highlight=luf#224640
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=249021&highlight=luf#249021
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=373463&highlight=luf#373463
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=396440&highlight=luf#396440
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=236734&highlight=luf#236734
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=546607&highlight=luf#546607
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=471296&highlight=luf#471296
      pozdrawiam
      ula
    • brown_sugar Re: Szukam informacji 13.06.05, 16:03
      Hej, ja też mam zespół niepękających pęcherzyków. Wszystkie hormony przebadane
      (łącznie z wszystkimi tarczycowymi, krzywymi cukrowymi itp), wszystko w normie.
      Przez pewien czas miałam za wysoką prolaktyne ale teraz już jest OK. To nie
      prawda,że przy nie pękających pęcherzykach zaraz jest torbiel - czasami tak
      może być ale zazwyczaj cykle są kosmicznie długie (u mnie nawet do 72 dni).
      Teraz mam też taki długi cykl (55 dzień) mam teraz wywoływaną miesiączke
      duphastonem a kolejny cykl na clo i monitoring. PCO mam wykluczone.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że ktoś jeszcze się odezwie z niepekającymismile

b_s
    • karola27 Re: Szukam informacji 13.06.05, 17:42
      Czesc!
      To-ja 007- to nie tak, ze nie chce podac wynikow bo napisalam ze sa ok. Moje
      tsh wynosi o,8(a norma jest do 3 w laboratorium w ktorym robilam badanie), po
      prostu nie znam tych wszystkich cyferek na pamiec a wynikow jest cala sterta
      makulatury, ktorej raczej czesto nie przegladam. Byc moze zle mnie
      zrozumialas. Z tsh masz racje i dziekuje za te informacje.
      Czeka mnie monitoring PO RAZ PIERWSZY i wiem ze bedzie on mial na celu
      wykluczenie zespołu niepekajacych pecherzykow.
      Endometriozy nie mam i PCO tez wykluczone.Prolaktyna ok i cykle REGULARNE.
      Pytam z ciekawosci jak to jest z tym wszystkim.Nie panikuje , po prostu musze
      miec jakies info zeby z ginem rozmawiac bo znow mi "wciśnie" jakies głupoty
      typu "na monitoring pani przyjdzie w 14 i 21 dc". Chce tego uniknąc.Z reszta
      zmienilam gina i ide do innego -mam nadzieje ze nie okaze sie on gorszy!
      Tymczasem trzymam kciuki za Was wszystkie i Wasze starania i jesli sa jeszcze
      jakies kobiety z niepekajacymi pecherzykami to prosze napiszcie. Pozdrawiam
      Karolina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka