Dodaj do ulubionych

Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!!

27.06.05, 18:51
A oto one badanie z 3 d.c.

TSH 3-cia generacja 2.81 uIU/mL
FT 3 2.69 pg/ml
FT 4 1.09 ng/dl
FSH Wynik w surowicy 8.50 mIU/ml
LH Wynik w surowicy 4.61 mIU/ml
DHEA-SO4 200 ug/dl
Testosteron Wynik w surowicy 44.5 ng/dl

I JAK ????????
Obserwuj wątek
    • naka1 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 27.06.05, 18:59
      te FSH to strasznie wysokie. bardzo . ja słyszałam,ze w klinikach kręca na to
      głową. za to Lh niskie. nie wiem jak progesteron ale sugeruję, że moze być
      niski. jeśli FSh z czasem się jeszcze podniesie to swiadczy to o wyczerpywanu
      rezerwy jajnikowej czy coś... aczkolwiek ja nie jestem specjalistą. testosteron
      ok smile
      • neja Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 27.06.05, 19:03
        Jakie są w takim razie najlepsze przedziały dla FSH i LH ? Czy można to jakoś
        leczyć ? Jak ?
        • naka1 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 27.06.05, 19:09
          hhmmm tego nie wiem ale podam ci namiary na bociana i tam będziesz miała więcej
          www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5753
          www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=13067&postdays=0&postorder=asc&start=30
          myślę, ze tutaj dowiesz się więcej i możesz popytac bezpośrednio osoby, które
          mają z tym problem.
    • annalalik Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 27.06.05, 19:03
      A wg mnie testosteron za wysoki.
      LH, FSH w normie
      Jesli nie masz norm na wynikach to zerknij tutaj
      www.diagnostykalab.pl/pacjent/bad_specjalistyczne/p/prolaktyna.htm
      • annalalik Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 27.06.05, 19:06
        Normu są poto by się ich trzymać!!! Krąży jakaś dziwna opinia ze LH-FSH powinno
        miec stosunek 1:1 - a to nieprawda.
        • naka1 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 27.06.05, 19:10
          niestety ale to parwda. cytat z "Endokrynologii ginekologicznej":
          Istotna jest ocena wzajemnej proporcji obu gondotropin. W przypadku prwidłowego
          cyklu miesiączkowego stosunek LH/FSH jest zbliżony do 1 (z wyjątkiem
          jajeczkowania), a w niewydolności podwzgórzowo-przysadkowej ulega on
          nieznacznemu zmniejszeniu do 0,5 - 0,6, a w PCOS wzrasta powyżej 1,5-3.
          i dalej:
          Niewydolność ciałka żółtego spowodowana jest niedostatecznym wydzielaniem
          progesteronu (...) Przyczyny tego mogą być różne, spadek produkcji FSH w fazie
          pomiesiączkowej, nieprawidłowe wydzielanie LH, niedostatecznesteżenie LH i FSH w
          okresie piku owulacyjnego oraz hiperprolaktynemię

oczywiscie czasem uważa się ze to jest podstarzała metoda ale jednak jakieś
          obrazowe wyniki daje.
          • annalalik Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 27.06.05, 19:20
            No i dlatego jedna lekarka mi stwierdziła PCO ktorego nie miałam...
            Najciekawsze jest to ze w normach ŻADNEGO labolatorium tego nie ma prawda? Są
            normy dla każdej fazy i ani slowa o stosunku LH do FSH.
            Ja mam LH 23,13mIU/ml, FSH 5.18 mIU/ml (obydwa w 10 dc), prg 0,3 ng/ml (16dc),
            prolaktyna 19.8 ng/ml i mieszcze sie w normach. Nie mam PCO, pecherzyki po
            stymulacji pieknie rosna i pekają. Konsultowałam sie z kilkoma lekarzami i
            tylko 2 stwierdziło (bez usg) na podstawie wynikow ze mam PCO, co bylo bzdurą.
            • naka1 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 27.06.05, 19:34
              myslę, ze wysokie LH w dniach okołoowulacyjnych to nie jest podstawa do
              stwierdzenia PCO co to za lekarze byli. pisze wyraźnie, ze normy LH i FSH poza
              owulacją daja jakieś podstawy do oceny. do tego się nadają wyniki z 2-3 dnia
              cyklu. potem LH rośnie i kończy się pikiem LH w wyniku którego uwalnia się
              ciałko żółte. myślę osobiscie, ze twoje wyniki nie są złe.
              ja trafiłam na jeszzce lepszego lekarza. na podstawie torbieli krotocznej i
              braku pku LH stwierdził że mam PCO i proponowal mi laparo (że niby niedrożne
              jajowody a wczesniej wpisał, ze oba są drozne na karcie wypisu ze szpitala oraz
              nakluwanie jajników, które nie pamiętam jak sie fachowo nazywa). koszmar
              • naka1 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 27.06.05, 19:36
                mnie sie tylko wydaje, ze progsteron mógłby być lepszy a tych dniach. ale to
                tylko moja opinia. smile
                • annalalik Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 27.06.05, 19:40
                  PRG mam za niski - to fakt - dlatego biore duphaston. Moj LH wskazuje na to ze
                  jest pik. A lekarze to byli beznadziejni ale teraz trafiłam na świetnego
                  specjaliste i juz jest lepiej smile
    • 1979ju neja... 27.06.05, 20:02
      A mi jako chorej na niedoczynność tarczycy nie podobają się Twoje hormonki
      tarczycowe. Proponuję za m - c skontrolować samo TSH. Jeżeli okaże sie to co
      myślę, to wyjasni się sprawa dużej różnicy pomiędzy FSH (mogłoby bys troszkę
      nizsze) i LH.
      Jeszcze poczytaj sobie to co mi bardzo pomogło w mojej diagnozie:
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=268
      Pozdr, Asia.
      • to-ja-007 Re: neja... 27.06.05, 20:11
        aha moze zainteresuje Cie artykul o chorobach tarczycy - tam wspominaja o zbyt
        szerokich normach

www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=18&s_id=1&ss_id=3
    • to-ja-007 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 27.06.05, 20:08
      TSH jest dosc wysokie jak na mloda kobiete. Hormony tarczycy wzglednie niskie.
      Jesli nie bierzesz zadnych lekow na tarczyce to zbadalabym na Twoim miejscu
      przeciwciata tarczycowe (TPO, Tg) i zrobila USG dopplerowskie.

Obstawialabym Hashi - sama to mam i 2 lata temu mialam podobne TSH do Twojego
      oczywiscie bylam pewna ze wyniki w normie i wyladowaly na dnie szuflady. Rok
      temu juz mialam TSH powyzej normy i wszystkie objawy niedoczynnosci .....
      Jakby stwierdzono u Ciebie Hashi to zapraszam na forum:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
      FSH jest spore ale lepiej powtorzyc bo FSH sie lubi wahac.
      • neja Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 08:25
        Badanie robiłam w 3 d.c. sprawdzałam normy dla tych wynikow i wszedzie się
        mieszczę nie mam ani jednego wyniku nawet w żadnej, górnej czy dolnej, więc po
        co oni ustalaja te normy które kompletnie nic nie mówią ??!! Wyniki w normie a
        piszecie że nie są wcale takie w normie sad(((((((
        • naka1 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 10:37
          mam nadzieję pzreczytałaś post bociana który na temat tarczycy podała ci
          koleżanka. Kurzce tak to jest że oni znacznie zaokrąglają wyniki. nie tylko
          tarczycy ale i reszty hormonów. np. Prolaktyna ma normę do 25 jednostek. tak
          naprawdę przeczytałam w jakimś raporcie medycznym, ze lekarze nie podejmują
          dizałań kiedy prolaktyna ma max 20 jednostek, powyzej - to już pewność, ze coś
          nie tak i to nie jest dopbry wynik. nietsety. nie wszyscy na to zwracają
          uwagę. sad
    • to-ja-007 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 11:06
      Czytalas artykul, ktory zlinkowalam?
      Normy szczegolnie jesli chodzi o hormony tarczycy i TSH sa bardzo "ostroznie"
      ustawione. W dodatku dla calej populacji.

U kobiety po menopauzie TSH w okolicach 3 moze byc normalne i nie ma sensu tego
      zmieniac (ale tez trzeba brac pod uwage jak wyglada tarczyca, czy sa
      przeciwciala tarczycowe i czy nie ma objawow niedoczynnosci).

U mlodej kobiety TSH pow. 2.5 niestety oznacza czesto poczatki Hashimoto i
      subkliniczna niedoczynnosc.

Nie masz problemow z tyciem, albo niemozliwoscia schudniecia? U mnie to byl
      pierwszy objaw. Potem doszlo wypadanie wlosow.

Na razie po tych badaniach jeszcze nikt nie powie, ze jestes chora ale lepiej
      skonsultowac to z endokrynologiem i zrobic jeszcze dodatkowe badania.

Niedoczynnosc tarczycy niestety moze miec wplyw na reszte hormonow - bo powoduje
      np. niskie LH, wysoka prolaktyne. A to moze powodowac bezowulacyjne cykle albo
      tzw. LUF-y czyli zamiast normalnych pecherzykow robia sie torbielki.

• neja Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 11:31
        to-ja trafiłaś w sendo ! Jem jak wróbelek a schudnąc nie mogę, tłumaczyłam to
        wiekeim (każdej z nas z wiekiem siada przemiana materii) i hormonami które jak
        każda z Was laduję w siebie...
        Włosy też kiedyś miałam lepsze sad

A ja się tak ucieszyłam że się mieszczę wszedzie w normach sad
        Czy to może być przyczyną niezachodzenia ?! Czy tylko jest sugestią że organizm
        nie funkcjonuje w całkowitym porządku ?
        • to-ja-007 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 18:20
          > to-ja trafiłaś w sendo ! Jem jak wróbelek a schudnąc nie mogę, tłumaczyłam to
          > wiekeim (każdej z nas z wiekiem siada przemiana materii) i hormonami które jak
          > każda z Was laduję w siebie...
          > Włosy też kiedyś miałam lepsze sad

Tez myslalam, ze sie zaczelam "szybciej starzec".

> Czy to może być przyczyną niezachodzenia ?! Czy tylko jest sugestią że
          > organizm

Niestety moze byc przyczyna. Dlatego na poczatek powinnas zrobic usg i
          przeciwciala tarczycowe oraz wybrac sie z tym do endokrynologa.

• neja Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 11:31
        Artykuły czytałam dziękuję !!!
        • agnesta Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 11:39
          A czy zbicie prolaktyny obniża TSH ? Przy wysokiej prolaktynie miałam TSH pow.
          2. Ostatnio powtarzałam badanie już przy "zbitej" prolaktynie i było trochę pow
          1. Gdzieś czytałam, że do zaciążenia powinno być ok. 1. A te FSH wcale nie jest
          takie tragiczne. Można się zacząć martwić jak będzie pow 10 a już poważnie
          martwić jak jest pow. 12
          • neja Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 11:41
            Prolaktynę mam w normie po obciążeniu też więc to chyba nie jest powód ...
            Kurcze jeszcze się okazuje że to też nie jest w porządku...
          • naka1 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 17:22
            no nie wiem. w klinice powyżej 9 to juz duży kłopot i nie za bardzo podoba się
            wynik
          • to-ja-007 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 18:15
            > A czy zbicie prolaktyny obniża TSH ? Przy wysokiej prolaktynie miałam TSH pow.

Tego nie wiem.

TSH moze sie zmieniac. Dlatego to, ze masz czasami w okolicach 1 a czasami pow.
            2 to norma (no chyba ze to pow. 2 oznacza blizej 3 niz 2, wtedy ja bym to TSH
            pilnowala).

• annamarc Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 11:43
      Mam pytanie w którym dniu cyklu należy robić badania poziomu hormonów tarczycy
      i prolaktyny ?
      A.
      • neja Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 11:56
        Mnie lekarz zlecił 2-3 d.c. a prolaktyna nie pamietam ale chyba nie ma
        znaczenia dzień cyklu ?
        • naka1 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 17:22
          prolaktyna w drugiej połowie cyklu
          • 1979ju Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 28.06.05, 19:50
            Neja, nie martw się, najważniejsze żeby to sprawdzić. Zrób te przeciwciała i usg
            tarczycy, a za miesiąc skontroluj jeszcze TSH, bo ono potrafi bardzo skakać. Ja
            najpierw miałam ciut powyzej 3, a za m - c prawie 7. Może to wcale nie
            Hashimoto, może to wykluwa się "tylko" subkliniczna niedoczynność. Ja objawów na
            początku w ogole nie dostrzegałam, ale potem jak mnie zdiagnozowano zaczęłam
            analizować: tycie bez jedzenia, ospałość - mogłam zasnąć o każdej porze
            niezależnie od pozycji smile), sucha skóra szczególnie na nogach i @ bardzo skapa..
            Teraz przy braniu leku, mam TSH 1, 1 hormony wróciły mi do normy (np. miałam:
            FSH 10, 4, a LH 5, 96 a teraz: FSH 6, 75, a LH 4,44 co dr uznał za super dobre).
            Także uszy do góry, będzie dobrze!!

Pozdr, Asia.
            • neja Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 29.06.05, 16:39
              A mój lekarz powiedział że wszystko jest ok.... i co ja mam zrobić ?
    • to-ja-007 Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 29.06.05, 18:37
      A bylas u endo? Bo ginekolodzy sie nie znaja. sad
      Niektorzy endo starej daty uznaja ze niedoczynnosc to zaczyna sie jak TSH jest
      sporo wyzej norm.

Nie wiem czy akurat u Ciebie poziomy hormonow sa za niskie zeby np. byla
      normalna owulacja. Az tak sie na tym nie znam, poza z tym jest pewnie roznie u
      roznych kobiet.
      U mnie byly problemy z hormonami kobiecymi pare lat (ok. 5) zanim wystapila
      prawdziwa niedoczynnosc. Oczywiscie zaden lekarz nie wpadl na to, ze moze byc
      cos nie tak z tarczyca jesli wyniki sa w normie .....

Widzialam ze bywasz na bocianie - przeczytaj caly watek o hormonach tarczycy
      (zwlaszcza posty Joanny).
      Mnie on sporo pomogl. Tam bylo pare dziewczyn z taka subkliniczna
      niedoczynnoscia jak u Ciebie. Moze to Ci pomoze podjac jakas decyzje co robic
      dalej.

pozdrawiam
      ula
      • neja Re: Mam wyniki proszę WAS o opinie !!!!!!!! 30.06.05, 09:22
        Tak zrobię, dziękuję za wskazówki. Teraz przygotowywujęsię do 3 IUI i tojest
        najważniejsze. Mam nadzieję że się uda i wtedy ewentualnie po ciąży przebadam
        jeszcze raz tarczycę i zastanowię się endokrynologiem co dalej smile

Na razie ciężko u mnie z czasem co chwilę biegam po lekarzach, więc odłożę to
        wizytę na później jeśli będzie konieczna, zwłaszcza że gin jest na prawdę
        świetny i staram się mu ufać nie doszukując się zbędnych cudów w tym co robi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka