Dodaj do ulubionych

Histeroskopia...

08.07.05, 17:29
w którym dniu cylku najlepiej robić, ile kosztuje, jakie są wskazania do
wykonania tego zabiegu. Jak się przygotować do zabiegu, czy lekarz może go
wykonać w prywatnym gabinecie.Będę wdzięczna za inf. Ania
Obserwuj wątek
    • michalinnaa Re: Histeroskopia... 08.07.05, 17:58
      hej to dość poważny zabieg i wykonuje sie go w sziptalu. Bada macicę od środka,
      czy są jakieś w niej zmiany. ja miałam wskazanie na laparoskopię, która bada
      jajowody i przy okazji robi sie histeroskopię. najlepiej porozmawiaj z ginem. Z
      tego co mi sie w głowie kołacze to histeroskopię robi sie po to by np.
      wykluczyć endometriozę, sa to zmiany macicki, takie np. grudki, które
      uniemożliwiaja zagnieżdżenie sie zarodkowi.
      Jeżeli mogę sie spytać dlaczego pytasz is o to badanie. Wcześniej bada sie
      hormony zanim przechodzi się do takich badań .
      Pozdrawiam Aneta
      • ania9943 Re: Histeroskopia... 08.07.05, 18:07
        hormony miałam już badane i wszytko jest w normi, a w ciążę nie zachodzę lekarz
        twierdzi że jest wskazanie do histeroskopii-miałam robioną bipsję endometrium i
        okazalo się że jest polipowate może więc jest to przyczyna nie zachodzenia w
        ciążę bo np. coś narosło
        Sama nie wiem o tym badaniu wspominał mój poprzedni lekarz. Wystraszył mnie i
        zmieniłam go. Obecnie chodzę gdzie indziej ale bez efektów, duphaston i luteina
        nie dzialają na mnie bo cykl mam nadal wydłużony. Zastanawiam się nad powrotem
        do poprzedniego lekarza i poddaniu się zabiegowi.

Aniołek-marzec 2004 r.
        • michalinnaa Re: Histeroskopia... 08.07.05, 18:59
          Hej to nie jest aż tak straszne badanie, Głowa do góry.
    • piegoosek Re: Histeroskopia... 08.07.05, 21:24
      histero robi sie do 20dc, mialam robiona w prywatnym gabinecie! jesli lekarz
      dysponuje "urzadzeniem" - histeroskopem, to jak najbardziej moze wykonac zabieg;
      ja rowniez mialam polipowaty rozrost endometrium, mialam zabieg, w
      ktorym "usunieto" czesc wysciolki macicy, pozniej przez 3 miesiace powinno brac
      sie np. provere - to rodzaj progesteronu, ktory pomaga dobrze oczyszczac sie
      sluzowce! ten polipowaty rozrost, zazwyczaj pojawia sie wtedy, kiedy jest zbyt
      niski poziom progesteronu, a za wysoki poziom estrogenow, macica moze sie wtedy
      zle oczyszczac i stad komplikacje uncertain kiedy taka sytuacja trwa dlugo, wtedy moze
      faktycznie byc problem! moze powinnas udac sie do dobrego gina, moze zrob
      histero, to nie jest zabieg inwazyjny, a jesli cos wykryja, to na pewno tylko
      na Twoja korzysc!
      powodzenia!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka